Cum scurtez cotorul ?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 16 Noi 2005, 08:41

Jean Scurtu scrie:...
Altceva ,de ce ai cumparat batul daca nu iti convenea manerul??...
Cu ceva timp in urma am avut un fix cu mort manie si mi s-a parut cel mai potrivit pentru asa ceva. :oops:
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 16 Noi 2005, 10:24

Teodor scrie: Cu ceva timp in urma am avut un fix cu mort manie si mi s-a parut cel mai potrivit pentru asa ceva. :oops:

ahhhaaa, don Corleone.... deci ne-am saturat de mortaciuni? :lol: :wink:
bun asa, bun asa...
auzi, nene... stii ce zic io, lasa varga cum este, iti faci de lucru. incearca sa te adaptezi tu dupa varga nu invers...
sau, si mai bine, da-o unui crapist sub titlul de varga anului 2005 si in compensare iti iei ceea ce doresti... :!:
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 16 Noi 2005, 12:02

Sa tai fibra de carbon este cea mai mare greseala.Incearca sa pui mulineta cu banda adeziva acolo unde ai dorii sa fie montata madrina si vezi cum se echilibreaza batul.Treaba asta ar putea sa determine o schimbare radicala in echilibrul bat-mulineta.Daca esti dispus sa scurtezi ceva scxurteaza doar pluta si muti mandrina mai jos.Facind treaba asta sigur o sa trebuieasca sa pui o greutate suplimentara pe cotor(tabla de plumb) pt a echilibra batul sau comanzi la Cabelas un sistem care sa faca treaba asta si sa fie si estetic(Weight Balance System) http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 17 Noi 2005, 00:32

Cum scurtez cotorul !
Simplu , cu toporul

Asta ii varianta nr. patru .
Acuma pe bune Teodor , nu mai bine faci schimbi cu cineva , chestia asta cu taiatul blank-ului imi produce o reactie tip piele de gaina mai ales ca-i " carbon sau ceva de genu " .

Fir Intins!!!

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 17 Noi 2005, 01:20

SF scrie:... Acuma pe bune Teodor , nu mai bine faci schimbi cu cineva...
Asta a fost prima solutie care am avut-o in vedere.
Taiatul... e ultima solutie... inca mai stau in dubii.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 17 Noi 2005, 08:08

E usor de vorbit sa schimbi pozitia mandrinei,dar nu atat de usor de realizat fara a nu distruge blank-ul.
Din punctul meu de vedere e cel mai greu lucru si nu merita,iar daca te deranjeaza atat de mult lungimea manerului cel mai simplu e sa-l tai,deoarece cotorul nu e atat de important cat e varful unui bat,doar ca dupa ce ai taiat trebuie sa vezi in ce masura s-a dezechilibrat sau nu batul.
Daca s-a dezechilibrat trebuie sa-l echilibrezi,lucru usor de facut.

Jean Scurtu

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 17 Noi 2005, 10:32

Relu iti spun din propria-mi experienta ca se poate taia din tronsonul unei lansete de carbon cu bomfaierul. Numai sa ai grija sa nu apesi prea tare (1 - pentru ca nu este nevoie si 2 - ca sa nu risti sa-l spargi).
Slefuirea capatului se face cu smirghel - si nici la aceasta operatie nu sunt probleme.
Pentru astuparea gaurii ramase in capatul tronsonului (dupa taiere) se poate face cu acelasi dop care l-a avut anterior.
Daca este dop exterior, vezi si tu cum il poti scoate pe cit posibil intact, diferenta de diametru nu depaseste citeva zecimi de milimetru, vezi si tu daca e necesar sa completezi spatiul ramas ... si daca trebuie poti folosi sirma de bobinaj (0,10 ... 0,13 ... 0,20 mm dupa caz) asezata frumos spira linga spira si numai acolo unde trebuie. Pentru lipirea dopului nu am folosit neaparat vreun adeziv, nici macar superglue ... eu am lipit cu sacaiz prin usoara incazire locala.
Daca este dop interior il scoti (chiar daca pentru asta trebuie sa distrugi capatul pe care a fost pus anterior) il ajustezi putin la diametru cu smirghel sa intre fara a forta, apoi il lipesti.

Dupa cum descrii tu lanseta nu stiu daca va trebui s-o echilibrezi dupa ce tai din cotor. Da ... 15 cm e destul de mult insa acum cotorul (cred eu) are cam 55 cm. La asa un cotor deduc ca e lanseta destul de puternica (si prin asta deduc ca se echilibreaza cu o mulineta relativ mare ... sa zicem de 4000 sau 5000). Asa ca o mulineta ceva mai mica (sa zicem de 2000) deja compenseaza ceva din greutatea lipsa din cotor.

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 17 Noi 2005, 11:16

Ioan S. scrie:Da... 15 cm e destul de mult insa acum cotorul (cred eu) are cam 55 cm.
Am masurat luind ca referinta o lanseta de 2.40 pe care o folosesc in mod curent (punct de referinta mandrina).
Am de taiat doar 65 mm (cotorul are 60cm masurat de unde incepe pluta). In capat are un dop de cauciuc/plastic fara alte elemente.
Am facut rost si de banda de plumb pentru echilibrare.
Deci moficare n-ar trebuie sa fie dificila.

Am incercat varianta cu montarea mulinetei cu banda adeziva. Din pacate zona ideala de montaj cade peste zona de trecere de la mandrina-pluta.
Oricum varianta asta incep sa o consider ca o alternativa mai buna, cu modificare ca in loc de banda adeziva as folosi niste "inele" (ca in poza de mai jos) plus 1 element de echilibrare pe capat.

Imagine

Oricum nu-s grabit sa pun mina pe ferastrau pina nu consider ca e singura varianta ramasa.

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 17 Noi 2005, 11:18

Eu la o lanseta Ron Thomson de 2,10m i-am taiat cu flexul cca 10cm din cotor ca ma enerva al dracului.
Din ce a ramas am mai slefuit mult in diametru ca mi se parea prea gros talonul de pluta.
Sunt foarte multumit de ce a iesit si cu siguranta de acum incolo voi taia toate lansetele pe care pun mana.
Atentie ca varful ramane mai lung decat segmentul de baza si este pericol de rupere la transport.
Eu pun lansetele in tuburi.

Dreamer
Moderator
Moderator

Mesaj de Dreamer » 19 Noi 2005, 22:03

georgelucius scrie:cu siguranta de acum incolo voi taia toate lansetele pe care pun mana.
:shock:
aoleu..la un moment dat tin minte ca ai pus mana si pe lanseta mea.. :evil:
dar a fost pentru prima si ultima oara ..daca e vb de asa ceva :(
https://flyfishingoutlet.ro/ - Magazin online de pescuit la musca
http://www.dreamfish.ro/ - Solutii complete pentru piscicultura

Scrie răspuns