Comparatie Daiwa Capricorn - Shimano Stradic

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 19 Ian 2005, 12:23

mai exista un factor neluat in calcul cand vorbim despre lungimea lanseului. e vorba de modul in care se aseaza firul pe tambur, chestiune care difera la cei doi producatori. daca iei si asta in calcul, nu stiu daca mai sta in picioare argumentul cu latimea tamburului la daiwa. mulinetele shimano au sistemul ala de pune firul in cruce, l-au facut tocmai ca sa permita mai mult spatiu pentru fir pe tambur. cel putin asa cred.

inca o diferenta apare la sistemul intern, la shimano e un surub infinit, la daiwa un disc. la o vreme imi bateam capul cu chestii din astea, acuma sunt convins ca este inutil. poti sa te uiti la scheme si daca intelegi logica mecanica poate gasesti si acolo vreun alt criteriu de luat in seama. in tot cazul, eu cred ca incepand de la symetre/tournament in sus, tot ce produce daiwa si shimano sunt super scule fara discutie.

eu am capricorn si sunt foarte multumit, dar nu cred ca un stradic m-ar fi nemultumit. probabil ca lanseul ar fi fost la fel de lung, nu stiu pentru ca nu am incercat decat capricornul. nici n-am termen de comparatie, nu se compara deloc cu mitchell-ul folosit inainte.

parerea mea e sa iei o decizie si luand in calcul viteza de recuperare, la daiwa este mica. mie asta imi convine, pentru ca dau preponderent la jiguri. daca as fi pescar de avat as fi preferat poate un stradic.

citeste totusi mai atent site-ul ala pe care il stii, contine o gramada de informatii, inclusiv referitor la frana si alte lucruri importante la o mulineta.
:)

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 19 Ian 2005, 12:27

viteza de recuperare e iara un factori important, ai dreptate ...o sa ma uit mai atent pe site :roll:
multumesc!
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 23 Ian 2005, 11:42

Mai explicati-mi si mie in detaliu,daca stiti care e treaba cu-Sistemul Twist Buster,desi cred ca Okuma AV 20,care-l am,nu are,deoarece am impresia ca imi cam rasuceste firul.Ce as putea face sa nu-l mai rasuceasca? :roll:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 23 Ian 2005, 19:31

Michael, o sa-l rasuceasca oricum! :D

Shi Stradic si Capricorn rasucesc. Poate doar mai putin.

Ce poti face este sa-l desrasucesti tu. Adica: inainte sa te apuci de pescuit, desfasoara prin iarba 20-30 m de nailon. Ii plimbi putin prin iarba si dupa aia mulinezi. In captul liber sa nu ai nimic (sa fie chiar liber). Tarandu-l asa prin iarba, firul se va (mai) dezrasuci. io mai am si un plumb care are striatiile de asa natura incat sa se invarta la tractiunea prin apa. A costat 200.000 lei. Cred ca eram beat cand am dat banii asti pe un plumb. :D

In rest, io am si Stradic si Capricorn. Folosesc Stradicul, iar Daiwa e virgina.

Am luat seria 2500 de la fiecare si Daiwa e sensibil mai mare. Adica prea mare pt ce bete folosesc io acum.
Pana ce, e bun si Stradicul. :D
near the beer

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 24 Ian 2005, 04:07

Michael scrie:Mai explicati-mi si mie in detaliu,daca stiti care e treaba cu-Sistemul Twist Buster,desi cred ca Okuma AV 20,care-l am,nu are,deoarece am impresia ca imi cam rasuceste firul.Ce as putea face sa nu-l mai rasuceasca? :roll:
Michael,

Am explicat in mare cum e cu sistemul patentat de DAIWA ,TWIST BUSTER cateva postari mai sus si nu e atat de important ca sa-l intelegi important este ca reduce mult rasucirea firului comparativ cu mulinetele ce nu au acest sistem.
Solutia de a nu avea probleme cu rasucirea firului e sa pescuiesti cu fire textile,fire la care rasucirea firului produsa de mulineta si nalucile folosite,nu e atat de evidenta ca la fire mono.
Iar daca vrei sa inlaturi rasucirea deja produsa stai pe podul unui rau (Bega) si fara sa legi nimic de fir lasa-l in apa mai mult de jumatate decat ai pe mulineta,asteapta vre-o 15-20 minute si apa il va rasuci invers si vei scapa de necazuri.
Sistemul explicat de Costica functioneaza si el.

Jean Scurtu

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 24 Ian 2005, 04:57

Eugen,

Sistemul de a pune firul pe tambur in "cross" la Daiwa are rolul ca firul cand e tensionat sa nu se "ingroape" intre celelalte fire.Si acest lucru e mai evident cand pescuiesti cu fire textile decat cu mono.
Diametrul si latimea mai mare a tamburului la Daiwa ajuta ,ce e mai important tocmai la distanta de aruncare deoarece spirele pe mulineta sunt mai mari iar cand sunt eliberati sa zicem 50m. de fir de pe un tambur de Daiwa,distanta de la firul de pe tambur la buza tamburului e mai mica decat in cazul altor mulinete de aceeasi categorie de pe tamburul carora s-a eliberat tot 50m. fir cu acelas diametru.
Astfel si frecarea de buza tamburului e mai mica la Daiwa rezultand si distante mai mari de aruncare.
Eu am avut tot felul de Shimano si pot sa spun clar ca eu cu SHIMANO STRADIC ,cu acelas FIRELINE DE 4LB.,nu aruncam asa de departe ca prietenul cu care merg aici la pescuit,un brasovean caruia ii facusem cadou o OKUMA EPIXOR 30.
De aceea mi-am vandut aproape toate mulinetele Shimano si mi-am cumparat mulinete Daiwa de care sunt f. multumit si cu care arunc mai departe decat cu Shimano.Daca te uiti atent la noile Shimano aproape ca au copiat tamburul de Daiwa.
Referitor la viteza de recuperare nu trebuie luat doar raportul ce arata de cate ori se invarte pick-up-ul la un tur de manivela,e mai importanta lungimea de fir recuperata la un tur de manivela.De multe ori o mulineta cu un raport mai mic recupereaza la un tur de manivela mai mult fir decat una cu raport mai mare.
Iar la acelas raport si sa zicem lungime de fir recuperat oare ce ma impiedica pe mine ca pescar sa mulinez mai repede pt. avat si mai incet pt. alti pesti???
Diferenta dintre mulinetele de spinning Daiwa si Shimano e destul de mica,dar daca pescuiesti cu fir textil si vrei o frana mai fina atunci e de preferat Daiwa(cel putin la aceasta concluzie am ajuns eu)

Jean Scurtu

Scrie răspuns