Ce lungime a lansetei preferati pentru spin de pe mal?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 11 Sep 2006, 18:40

Gerula scrie:Intre 1.83 si 2.70 :) . Totul depinde de speciile vizate si de conditiile locale. Pe un rau pe care arboretul se uneste deasupra apei si formeaza un soi de tunel, si aia de 1.83 e prea lunga. Iar daca dai cu voblere mari pe vreun canal de fuga si un 2.70 MH ti se poate parea fragil.

depinde ce 2,70 ai?cu un 2,70 MH de calitate, Fast sau X-Fast dai pe curent cu voblere de la 7 la 12-14 cm si cu jig-uri de la 10 la 30 de gr. fara probleme! spun asta din experienta, pt. ca am asa ceva si n-am probleme in a lansa astfel de naluci :!:, si nici a le controla.

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 11 Sep 2006, 19:46

asa ajunge omul la vorba altora :wink:
Imagine

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 11 Sep 2006, 19:49

care nu-l lasa sa uita ca a fost vorba lor(a altora) :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 11 Sep 2006, 19:50

andrei-ovidiu scrie:
depinde ce 2,70 ai?cu un 2,70 MH de calitate, Fast sau X-Fast dai pe curent cu voblere de la 7 la 12-14 cm si cu jig-uri de la 10 la 30 de gr. fara probleme! spun asta din experienta, pt. ca am asa ceva si n-am probleme in a lansa astfel de naluci :!:, si nici a le controla.
Mie un bat Fast sau X Fast nu mi se pare prea potrivit la vobler. La jig e alta treaba.
Cu lacrimi Bastus!

Jonin
veteran
veteran

Mesaj de Jonin » 11 Sep 2006, 22:24

Dau cu bete de 2.70,3 si 3.6m.
Cel de 3 m mi se pare ideal.
Am dat si cu bat 4 m,dar nu sfatuiesc pe nimeni,cu toate ca vad pe multi dand cu asemenea bat.
Dumnezeu sigur iubeste prostii. Altfel nu ar fi creat atat de multi!

Multi prosti, putine gloante!

Jean Scurtu

Ce lungime a lansetei...

Mesaj de Jean Scurtu » 12 Sep 2006, 06:14

Ma bucur ca in sfarsit vad destui pescari de spinning ce inteleg avantajele folosirii unei lansete lungi de pe mal(din punctul meu de vedere valabil si in barca),cu atat mai mult cu cat cu vre-un an sau doi in urma am fost "contrat " tot pe acest forum ,sustinand ca pescuiesc cu lansete lungi si de 6m. la pescuitul cu jig-uri,voblere,rotative ,streamere.
Nu are rost sa mai explic avantajele unei lansete lungi(normal daca locul de pescuit permite aceasta)la pescuitul de pe mal...
De cele mai multe ori pescuiesc cu bete spinning facute pe blank de fly de 3,5m.,dar niciodata nu pescuiesc cu bete mai scurte de 2,7m.,iar cele de 5-6m sunt bete telescopice din grafit high modulus usoare si foarte sensitive.E drept ca pescuind cu astfel de bete lungi ,americanii se uita la mine ca la "alta pasare",dar in final vazand ca eu am succes mai mare ca ei cu bete scurte,au inceput ,unii dintre ei ,sa pescuiasca cu bete mai lungi nu cu cele traditionale de 6'6" sau 7' cum scrie in literatura.

Prefer betele de spinning de 3,5m.din 3-5 bucati,facute de mine pe blank-uri de fly (w5,w8,w10) de calitate ca sunt mai usoare(inele SIC MATCH cu picior lung ,model "M") ,dar sunt situatii cand pestele e f. departe de mal si cand ca sa pescuiesc unde e el cu jig-uri mici etc. trebuie sa adaug plumb pe fir de 30-60 g. ca sa pot arunca pana acolo si am nevoie de bete mai lungi si mai puternice.
Nu pescuiesc niciodata cu bat sub 2,7m. dupa cum am mai spus,deoarece locurile unde pescuiesc imi permit acest lucru si aproape intotdeauna am cu mine 3-5 bete ca sa pot face situatiilor din ziua si locul respectiv.Nu zic ca e mai usor sa pescuiesti cu un bat mai lung ,dar cu putina rabdare se invata totul si nu mai pare dificil,dificil e doar cand nu prinzi peste.

Jean Scurtu

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 12 Sep 2006, 06:57

Si totusi poate este vorba si de ,,gust'' sau de specie.Daca vrei sa pescuiesti in aceeasi zi cu aceeasi lanseta si la avat pe un canal de fuga si la stiuca in balta si la clean pe un rau ingust se ivesc probleme la una din ,,aplicatii''.Eu sunt adeptul lui 7' pentru stiuca in balta si rau(Olt,zona Fagaras).Pentru lanseuri lungi pe canalele de fuga ,de acord se impune ceva mai lung ,poate un 8.6' dar nu mai mult .Este parerea mea . :roll:

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 12 Sep 2006, 08:55

Gerula scrie:
andrei-ovidiu scrie:
Mie un bat Fast sau X Fast nu mi se pare prea potrivit la vobler. La jig e alta treaba.

ba chiar e f. bun un Fast MH de 9' pe un curent f. tare cu voblere de 7-9 cm, grele!

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 12 Sep 2006, 09:12

andrei-ovidiu scrie:
ba chiar e f. bun un Fast MH de 9' pe un curent f. tare cu voblere de 7-9 cm, grele!
Ce relevanta mai are greutatea voblerului cand se afla in apa?
Cu lacrimi Bastus!

MeHigh
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MeHigh » 12 Sep 2006, 10:08

Eu descopar ca sunt pe invers :shock:
:lol: Am inceput cu lansete mari shi am ajuns la minuscule! De la 2,7 trecand prin2,40 shi 2,10 am ajuns la 1,80! Fir textil extrem de subtzire shi lanseta medie dar cu mare rezerva de putere. Am ajuns la concluzia ca mai importanta decat lungimea lanseurilor e precizia shi ushurintza de a lansa din orice pozitzie cand te afli pe rau (sau chiar in barca pe lac). Luptele sunt extrem de brutale shi obositoare pt pescar shi asta ma atrage la culme! Pe de alta parte pompajele sunt mai scrte shi mai eficace (distantza recuperata intre pompaje fiind mai mica, deci firul e moale mai scurt timp). Jocul peshtelui la mal il gasesc mai eficient, dar trebuie sa il aleg cu grije ca sa nu am tufe in fatza.
Drill-ul e bestial... ieri m-am dus special la crap cu el ca sa ma disterz. M-am batut o ora cu o crapoaica de 10 kg de apa curgatoare shi a fost beton! Am obosit ca un caine dar senzatzia ... eheeeeeeeee!
Asta este...

Scrie răspuns