Ce este adevarat din garantia pe viata a lansetelor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

cristian.ene
veteran
veteran

Ce este adevarat din garantia pe viata a lansetelor

Mesaj de cristian.ene » 27 Apr 2014, 09:31

hiar acum am trimis un pm unui pescar pasionat de fly caruia i-au cedat inele dupa un sezon de pescuit de pastrav :shock:

Daca lansetele de fly au acest punct evident slab inele de calitate indoilesnica pe lansete nu foarte ieftine toate lansetele au parti si componente care au viata diferita.

Ca un preambul sublimiez ca sunt importante : conditiile de pescuit,cat de amri sunt pestii prinsi si cat de multi ca solicitari mecanice asupra blankului si in special asupra matisajelor dar si cat de mult sta lasneta in soare, cum este depozitata, cu este ingrijita(sa fie uscat manerul de pluta,curatata mufa).

Parti vulnerabile

1. Rasinile matisajelor se degradeaza intr-un numar de ani datorita razelor UV si solicitarilor mecanice datorate unor sute de mii de flexari din lanseuri si driluri.Au efecte negative ambele actiuni UV dar si mecanice.pescarul intervien si el daca prinde pesti mari raportat la clasa de putere a lansetei.

Conteaza cat de proaspete /vechi sunt rasinile in momentul in care au fost date pe matisaje, in general rasinile imbatranesc destul de repede si stand in flacoane la intuneric . Ar trebui inscriptionata data de fabricatie pe toate rasinile.
Desi le tin doar la intuneric si nu el folosesc mai mult de 2 ani niciodata am avut surprize cu un numar mic lansete (Flex Coat Lite) la care matisajele au crapat mai repede decat era normal.

In general toate rasinile au un grad de elasticitate dupa ce se intaresc total dar sunt totusi diferite Thread Master Lite sunt cele mai elastice dar obligatoriu 2 straturi, U-40 SupremeLS tot foarte elastice dar ciudat de controlat, Flex Coat Lite mai dure decat cele exemplificate. Nu am lucrat cu ProKote cine a facut-o poate sa spune ce a observat.

2. Componentele manerului pe scurt : stiu un Sage SP cu manerul spalat in rau de mucusul pastravilor pus in husa tub al carui maner a putrezit :cry: putini pescari sterg manerele de EVA .

EVA in functie de duritate se lustruieste in timp si capata o ,,patina,, neplacuta

Pluta in functie de calitate rezista mai bine calitatea Flor Grade si Extra grade sunt cele mai bune dar scumpe merita puse pe orice blank peste 100USD. Ce exista pe lansetele de serie peste 90% este pluta proasta si chituita.

3. Inele de fly de pe lansetele de serie pot fi atat de proaste incat dupa cateva zeci de pescuituri au santuri. Inele de calitate Pacific bay,H&H , Snake Brands si altele pot fi utilizate sute de partide de pescuit eu nu stiu de cazuri de uzura dar aici au un cuvant de spus cei care pescuiesc la crap , stiuca si alti pesti mari la clean si pastrav drilurile sunt rare.
Recent am remontat un inele de top pe un Scott G powerPlay o lasnseta rara care a plecat spre USA. Am avut supriza neplacut sa vad un inel de top cu un diametru al tevii mult mai mare decat diametrul varfului din grafit era atat de mult loc incat ineleul era monta intr-un unghi fata de blank :!: era odiferenta de 0.4mm umpluta cu sacaz la o lanseta premium de 800USD comparativ cu lansetele actuale G2 de la Scott.
Daca scadem valoare blankului si coponentele manopera este undeva in jur de 250-300 USD :!:

4. Cat de bine este lipit manerul se poate vedea dupa o utilizare intesnsa in general un maner lipit bine(pe arbori suficenti cu tolerante mici) nu va avea nici o probleme niciodata.
Si a aici merita o discutie despre ce Epoxy folosite frecvent sunt mai bune, eu am folosit doar Flex Coat Epoxy Glue care se intarreste in 2 ore si niciodata componete rapide. Merita o discutie deschisa despre ce componete sunt mai rezistente in timp si se lucreza bine cu ele.
In general componete elastice cu intarire cat mai lenta sunt mai bune

Arborii de grafit i-am ocolit in general pentru ca au tolerante mari fata de mandrine sau sunt construiti din materiale friabile cand sunt tuburi(si multe mandrine sunt usor conice)

5. Foarte putini pescari isi ngrijesc mufele lasnetelor si le sterg de impuritati , ca regula generala am vazut doar mufe zgariate si ceva exceptii de mufe impecabile dupa mult ani de utilizare.

6. Inele actuale ceramice/rama aliaj pentru alsnete de spinning/ casting sunt foarte rezistente ata ca pastila dar si ca rama.

Nu folsoesc decat Fuji Alconite si SIC ca topuri. preferabil toate inele SIC si nuami cu rama din otel .

De ce Fuji ? viata firelor se prelungeste si fire textiel de calitate csota uneori cat un set de Fuji SIC.

Inele Fuji KR introduc un stres mai mic atat pe fir cat si pe blank pentru ca sunt mai multe si mai bine distruibuite si momentan o vad ca cea ma buan solutie de cat se fac lansete.

Despre rama din aliaj de titan de la Fuji si orice alta firma voi face in scurt un film cu 2-3 inele sacrificate sa se vada cat de rezistente sunt, astept un DC performanta care filmeaza HD.

Inele Fuji cu rama din titan si de al orice alta firma sunt un esec pentru ca se indoaie plastic, modele TATSG sau rupt intr-un nuamr enorm pentru ca au fost montate pe lansete over de putere 6lb (adica UL) . recomandat de producator. Asta arata cat de idioti sunt producatorii si cat de creduli si nestiutori pescarii :wink:

7. Prea multi pescari nu isi tin lansetele in tuburi la transport de unde acidente fara numar :roll: care nu sutn acoperite de garantie.

Imaginea cu lanseta HM aruncata in portbagaj este emblematica, avertizarile sunt inutile :lol: din pacate desi o spun mereu are un efect limitat :cry:

8. Blankul imbatraneste si el si pierde din putere pentru ca prin flexari exista o oboseala normala a oricarui material care este stresat. Grafitul imbatraneste cel mai greu(5-7%) , blambusul pe locul 2(10-15%) , fibra de sticla pierde cel mai rapid din putere 25-30% la 300.000- 500.000 de flexari dateel sunt disntr-un catalog Cabela` s din anii 80`.

In general blankurile SM si IM vor avea viata mai lunga decat un HM care este mai vulnerabil la lovituri si unghiuri nasoale cu firul.

Este un inceput pentru o discutie interesanta despre fiecare aspect in parte. Garantia de viata este inca o minciuna a producatorilor

Ma intorc la matisat , wk fain :D

topwater2
utilizator constant
utilizator constant

Re: Ce este adevarat din garantia pe viata a lansetelor

Mesaj de topwater2 » 27 Apr 2014, 15:55

Super!

octavio79
senior
senior

Mesaj de octavio79 » 27 Apr 2014, 17:43

Multumim Cristi pt toate aceste informatii. Spor la treaba.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 27 Apr 2014, 17:46

ai avut vreun stcroix rupt si nu ti l-a schimbat dealerul sau producatorul?

ai atins multe teme de discutie in subiectul asta, era o idee pt un split :)

imi zici te rog ce pluta e in legend elite si daca exista ceva si mai calitativ?
merci

mihai izbiceni
veteran
veteran

Mesaj de mihai izbiceni » 27 Apr 2014, 18:49

[quote="johnnybravo"]ai avut vreun stcroix rupt si nu ti l-a schimbat dealerul sau producatorul?

ai atins multe teme de discutie in subiectul asta, era o idee pt un split :)

imi zici te rog ce pluta e in legend elite si daca exista ceva si mai calitativ?
merci[/quote]
Da am eu 2 avid-uri si nu le-a schimbat,garantia pe viata e doar marketing sa pe romaneste abureala........... :wallbash:

kiske13
veteran
veteran

Mesaj de kiske13 » 27 Apr 2014, 18:57

Daca ai lovit o data blankul in ceva, poate nici nu observi, numai cand pusca ca grisinele!
Este relativa garantia.
Eu as da garantie pe desprinderea pieselor, inele, mandrine, manere si la defecte de fabricatie vizibile inele puse aiurea, urme vizibile care pot afecta ulterior functionarea.
Garantie pe blank?! cum se poate?
Cine urmareste, cum tranteste fiecare portbagajul sau usa de masina pe scule?!
Sau cum dati in pietre cu ele.
Ba unii chiar vaslesc cu lansete! :lol:

mihai izbiceni
veteran
veteran

Mesaj de mihai izbiceni » 27 Apr 2014, 19:16

Asa este dar puteau sa zica ,trimitele la verificat apoi stabilim din cauza cui este sau sa spuna clar ce este "Garantia pe viata"

kiske13
veteran
veteran

Mesaj de kiske13 » 27 Apr 2014, 19:23

mihai izbiceni scrie:Asa este dar puteau sa zica ,trimitele la verificat apoi stabilim din cauza cui este sau sa spuna clar ce este "Garantia pe viata"
Nici nu ai ajuns in faza sa-ti faca o expertiza???? Erau noi? :shock:
Garantie pe viata tinuta in debara!!! :lol: :lol:

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 27 Apr 2014, 19:38

Ce intelege fiecare producator prin garantie pe viata e o chestie foarte elastica; cert este ca toti iti solicita sa adaugi 50 de coco pentru shipping&handling; la asta adaugi transportul pana la ei si mai ca ajungi la pretul unui blank nou... :?

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 27 Apr 2014, 21:14

Pluta utilizata pe lansetele premium este rar macar Extra Grade (AAA) si este chituita. Vezi doar dupa ce o speli ce ai :lol: .

Eu o las naturala pentru ca are foarte putine nervuri .

Tavi ,

ca sa intelegi de ce nu ma intereseza orice inovatie estitica iti dau un exemplu m-am dat cu un Cooper S Cabrio sa ii vad limitele si am mers exact la maxim cat putea masina chiar in Bucuresti .nu de putine ori am pierdut aderenta pentru ca sasiul modelului Cabrio este prost gandit si masina pierde in curbe rapid aderenta si topaie ceva incredibil pentu o masina cu pretentii sportive. Se comporta muslt sub modele normale chiar daca arata aparent bine in plus ete extrem de incomoda adica un produs pentru pitipoanece cu maxim 2 neuroni.

In plus masina era atat de prosta incat motorul perforamnt nu avea legatura cu franele dezatru si sasiul de pitipoanca :lol: cam atat conteza si frumusetea unui maner.

Am condus si modelul standar Cooper S care este impecabil si se comporta ca un cart imposibil sa ii reprosezi ceva in afara ca pe drumurile nostre pare o caruta mai ales daca are pneuri de 45.

La fel si si cu un Range Rover Super Charged cu o putere de peste 400 CP care desi are confort suprem si tehnologie este o masina instabila si un non sens chiar pentru viteza in linie dreapta pentru ca este extrem de instabila. Am avut o senzatie neplacuta la 170 mile(am vazut tarziu ca sunt mile) in oras, prin comparatie un BMW X5 pare un cart superb inclusiv pe drumuri sinuoase se pot aborda curbe cu viteze ametitoare fara sa rupa aderenta.

Cand pescuiesti sau conduci mai ales la limita nu mai conteza decat cum esti conectat la acel lucru si ii vezi clar limitele, daca are mahon, nickel sau briz briz chiar nu conteaza.

Dupa ce conduci un Mitsubishi EVO si vezi ce poate desi nu are aer conditionat si geamuri electrice te intrebi care este masina , una plina de gadgeturi dar cu performante modeste(stabilitate, control si acceleratie) sau una spartana dar care este cu adevarat performanta.

Scrie răspuns