caut gume !

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 20 Dec 2010, 22:50

kingofbeasts scrie:chestiunea e in felul urmator : si in somn si in salau am gasit cu preponderenta ghiborti atunci cand am retinut.
Cand n-ai retinut ce-ai gasit? :D

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 20 Dec 2010, 22:51

pikeman scrie: ideea e ca este un kopyto mai robust si patratos , nu stiu la ce e util dar pe curgator nu mi-a placut, as da mai repede la stiuca - cu el :wink:
daca nu merge pe curgator poate pe baraj la gropi unde curentul nu-i afecteaza asa mult bataia :?: :roll:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 20 Dec 2010, 22:54

sorinB scrie:
kingofbeasts scrie:chestiunea e in felul urmator : si in somn si in salau am gasit cu preponderenta ghiborti atunci cand am retinut.
Cand n-ai retinut ce-ai gasit? :D
cand am retinut din capturi am vrut sa zic, desi in ultima vreme am probleme si cu memoria :roll: :lol:

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 21 Dec 2010, 20:09

cu banjo in varianta de 6cm (cred) culori oranj, sidef, verde glitter, am dat eu, foarte bune la strap si biban, ce-i drept in locul respectiv manca la orice, deci nu pot sa fac afirmatii ca ar fi mai bune decat celelalte. Acum intrebarea mea: de unde stii ca silicoanele astea imita ghibort? poate sa fie bibanel, raspar, porcusor sau de ce nu orice peste cu 3 aripioare :lol: vibratia oricum nu are treaba cu ce imita. In principiu somnul si salaul mananca orice pestisori gasesc, nu cred ca fac mofturi, carne sa fie.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 21 Dec 2010, 23:19

stefanflorin scrie: Acum intrebarea mea: de unde stii ca silicoanele astea imita ghibort? poate sa fie bibanel, raspar, porcusor sau de ce nu orice peste cu 3 aripioare :lol: vibratia oricum nu are treaba cu ce imita. In principiu somnul si salaul mananca orice pestisori gasesc, nu cred ca fac mofturi, carne sa fie.
eu ma refeream la forma shadului. e drept ca mai pot fi si alti pesti cu care sa semene dar cu ghibortul seamana sigur. la treaba cu somnul si salaul imi permit sa te contrazic. pe vremea cand dadeam la stationar , mai ales la Dunare , tipul de pestisor utilizat ca momeala facea diferenta intre a prinde sau nu sau cel putin ca numar de capturi si asta mai ales la salau . nu de putine ori am pescuit cu 2 bete exact in acelasi loc (la salau vorbesc) la unul aveam oblete si la celalalt alta specie de pestisor de regula guvid sau carasel . de regula ziua prindeam la cel cu oblete si noaptea la cel cu guvid. la carasel de multe ori n-am avut nici macar o trasatura in cateva zile in timp ce la oblete i-am rupt fasul :wink:

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 22 Dec 2010, 01:06

Posibil sa ai dreptate, probabil difera meniul de la zona la zona si de la perioada la perioada. Eu am niste gume in forma de guvid, alea binecunoscute de la slider si inca unele de la orka. Nu le-am testat pe niciunele, parca nu-mi vine sa bag jigu-n ele, sunt prea frumoase :D insa cu prima ocazie cand dau de salai vreau sa vad daca e vreo diferenta intre guma obisnuita si astea de imita anumite specii. Am oarece retineri ca o sa fie asa, totusi. Referitor la ziua oblete noaptea guvid, eu as fi bagat mana in foc ca ar fi invers preferintele :roll:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 23 Dec 2010, 11:52

eu vad lucrurile in felul urmator:
fiecare peste in functie de forma si marime lasa o anumita amprenta in apa atunci cand e in miscare. in plus tot in functie de marime si forma cozii creaza o vibratie diferita care in apa se transforma intr-un patern sonic unic. la toate astea se mai adauga culoarea si mirosul .
astfel pestele va asocia naluca noastra cu o potentiala hrana cu cat aceasta prin cumulul de stimuli pe care ii transmite se aseamana mai mult cu o potentiala hrana.

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 23 Dec 2010, 11:55

kingofbeasts scrie:
astfel pestele va asocia naluca noastra cu o potentiala hrana cu cat aceasta prin cumulul de stimuli pe care ii transmite se aseamana mai mult cu o potentiala hrana.
Sau cu un potential intrus, si atunci nu mai conteaza culoarea si de ce natie e... :wink:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 23 Dec 2010, 12:04

Sorine, am exclus intentionat din ecuatie teritorialitatea sau agresivitatea data de protectia cuibului sau locului de vanatoare pentru ca acest comportament tine mai putin de hranirea pestelui.
daca la ceea ce am zis mai sus se mai adauga si faptul ca in locuri diferit si/sau perioade diferite pestele are anumite preferinte sau pur si simplu gaseste doar un anumit tip de prada putem vedea ca aparent e destul de dificil sa gasesti naluca potrivita. totusi daca sti locul si hrana specifica rapitorului in acea zona poti restrange repede numarul de optiuni in alegerea sadului potrivit.

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 23 Dec 2010, 12:10

Am inteles, doar ca vroiam sa zic ca la spinning e mult diferit fata de stationar...
Daca la spinning dai cu shaduri rosii seara sau noaptea ( si mai ai si rezultate chiar bune), la stationar nu o sa dai niciodata cu pestisor rosu ( numai daca il iei din acvariu :) )
Pestisori verzi iar nu o sa gasesti, culoare foarte buna la shaduri :wink:
In rest e corect ce-ai zis mai sus...

Scrie răspuns