cam asa am gandit si eu problema. cu atat mai mult in apele limpezi de iarna cand pe rau salaul nu refuza ceva ce cunoaste si ii pica pe la nas. in plus cu ceva atractant sau cu miros de peste imputit se poate face un stimul suplimentar.georgica scrie:cert este ca salaul vede destul de bine in intuneric, deci nu-i exclus sa conteze si stimularea optica. posibil ca vibratia care eventual difera de vibratia normala, sa-i semnalizeze salaului: peste ranit, bolnav, sau slabit cumva,prada usoara.
caut gume !
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
- kingofbeasts
- veteran
- stefanflorin
- veteran
Salaul nu haleste numai de foame, de multe ori agresivitatea il indeamna sa muste din ceva ce-i calca-n batatura (fie ca e pe cuib sau in "timpul liber"). De cate ori ati prins salai cu burta plina si jigu-n gat? Daca ar avea maini probabil i-am agata de maini, dar cum modul lor de a se apara/pipai/explora "ceva-ul" ala pe care nu il vad de zi cu zi, se face prin intermediul gurii=>voila.
PS: de cate ori i-ati luat de burta? oare vroiau sa muste naluca cu burta? sau se asezau pe ea din agresivitate?
PS: de cate ori i-ati luat de burta? oare vroiau sa muste naluca cu burta? sau se asezau pe ea din agresivitate?
- kingofbeasts
- veteran
de acord cu tine . totusi in opinia mea iarna e mai putin agresiv si mai circumspect mai ales datorita faptului ca apa e mai rece si mai limpede. in plus in perioada asta cam sta pe icre si pe lapti si cu burta mare e mai putin dornic sa risipeasca energie.stefanflorin scrie:Salaul nu haleste numai de foame, de multe ori agresivitatea il indeamna sa muste din ceva ce-i calca-n batatura (fie ca e pe cuib sau in "timpul liber"). De cate ori ati prins salai cu burta plina si jigu-n gat? Daca ar avea maini probabil i-am agata de maini, dar cum modul lor de a se apara/pipai/explora "ceva-ul" ala pe care nu il vad de zi cu zi, se face prin intermediul gurii=>voila.

Ce zici aici e valabil la stationar cu pestisor...kingofbeasts scrie: cu vibratia se poate rezolva si altfel (un exemplu off-seturile lestate si cu paleta de rotativa) , dar din ce am observat rapitorul papa cel mai bine la nalucile care seamana cu hrana lui obisnuita , atunci cand e marait , mai ales daca le joci corespunzator.

La shaduri nu mai e valabil, uite de ex. shad verde cu galben, sau verde cu gliter, sau alb perla nu prea seamana cu nici un peste si ptr. aia salaul se arunca bine la ele...

Asa ca tot la vibratie ajungem, vibratie mare cand e activ, mai slaba cand e "marait", odata cu racirea apelor bine de tot sunt indicate shadurile gen bass assassin turbo shad si hookie koochie de la cabelas, si bineinteles multe altele, astea mi-au venit in minte.
Pe marginea subiectului se mai pot discuta multe, iarna-i lunga, avem timp...

- stefanflorin
- veteran
eu zic asa: in functie de apa (balta, Olt, Dunare, etc), temperatura ei si de prezenta hranei salaul are un anumit comportament. Daca hrana abunda, e normal ca salaul sa nu fie foarte lacom, si sa fie mai putin agresiv si mai selectiv deci mai greu de pacalit (mai ales cand apa e rece si digestia lui se face mai lent). Cand salaului ii este foarte greu sa isi gaseasca hrana, logic, o naluca cu vibratie puternica si de dimensiuni mai mari, este foarte tentanta. Pe lacuri atunci cand apa este rece teoretic metabolismul lui nu-i permite sa urmareasca naluca sau sa fie foarte rapid in reactii deci intervine aici un lest mai mic precum si o naluca cu vibratii mai subtile. Pe rauri din cauza schimbarilor constante de turbiditate, curent, nivel al apei salaul nu se poate hrani decat ocazional, e mai oportunist si din cauza asta nu prea face compromisuri cand are ocazia unei mese. Teoriile noastre in practica de cele mai multe ori nu reflecta realitatea, insa principiile raman aceleasi si nu ramane decat sa descoperim la fata locului ce da roade. Eu ma ghidez dupa niste indici care la tine pot fi cu totul altii si care pt mine pot fi lipsiti de incredere iar la tine sa mearga de minune. Chiar asa...un mare secret la acest stil de pescuit este INCREDEREA!!! fara ea nici ca o sa prinzi peste, indiferent cat de citit esti.
- stefanflorin
- veteran
Mai e o chestie legata de lest, dimensiune naluca, culoare, vibratie. Sunt unele lacuri mai ciudatele unde se impune folosirea anumitor gramaje/tipuri de naluci/culori si fara de care rezultatele apar doar din intamplare. Acum fiecare balta cu secretele ei. Pe rauri e mai simpla treaba, cel putin pt mine.
-
- veteran
comportamentul unui animal (hranire, etc ) este dictat de densitatea indivizilor si de concurenta pe sursa de hrana .daca intelegi chestia asta e ok .
un alt aspect e comportamentul de tip neofobie .
restul(temperatura,turbiditate,coloare, frecventa, guma,fazele lunii) sunt numai impresii personale si fabulatii;dar altfel nu s-ar vinde tone de hartie tiparita . iarna e lunga ...
un alt aspect e comportamentul de tip neofobie .
restul(temperatura,turbiditate,coloare, frecventa, guma,fazele lunii) sunt numai impresii personale si fabulatii;dar altfel nu s-ar vinde tone de hartie tiparita . iarna e lunga ...
walleye
- stefanflorin
- veteran