Backing la fir textil?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

bushmaster
utilizator constant
utilizator constant

Backing la fir textil?

Mesaj de bushmaster » 03 Noi 2009, 13:00

Cum procedatzi cu fire textile? Mulinatzi firul textil direct pe tambur sau folositzi un fir normal monofil (50-60m de fir ieftin mai de kk) ca backing? Exista o diferentza, in cea ce priveste aderenta pe tambur, intre mono si textil? S-a intamplat cuiva vreo data sa se deruleze firul textil fara tambur, adica fara ca tamburul sa se miste, in drill?

cata_asp
veteran
veteran

Mesaj de cata_asp » 03 Noi 2009, 13:43

Folosesc intotdeauna backing pt. textil, asta pentru ca vreau sa umplu in mod corect tamburul, si folosesc fire de diamentre mici, asa ca nu poti umple corect nicicum un tambur de 2500 cu un fir de 0,10-0,12 fara a folosi backing (doar daca nu folosesti un tambur shallow :wink: ).

cata_asp
veteran
veteran

Mesaj de cata_asp » 03 Noi 2009, 13:48

Inca ceva important...chiar f. important!
Ai grija, nodul format intre cele doua fire (back si textil) sa il "asezi" cat mai aproape de fusta tamburului cand tragi firul pe tambur, altfel poti avea neplacuta surpiza sa ti se agate cumva firul textil in lanseu.
Il asezi ghidandu-l cu degetul pur si simplu cand il mulinezi.
Fire zbuciumate!

Cristi E
senior
senior

Re: Backing la fir textil?

Mesaj de Cristi E » 03 Noi 2009, 14:14

bushmaster scrie:Cum procedatzi cu fire textile? Mulinatzi firul textil direct pe tambur sau folositzi un fir normal monofil (50-60m de fir ieftin mai de kk) ca backing? Exista o diferentza, in cea ce priveste aderenta pe tambur, intre mono si textil? S-a intamplat cuiva vreo data sa se deruleze firul textil fara tambur, adica fara ca tamburul sa se miste, in drill?
pune cateva ture de inceput de mono ~ 5 m, se strange mai bine pe tambur si dupa aia de el textitlul pana aproape de buza
daca nu ai destul textil clar pui mai mult mono ca baking
eu nu ma patit faza cu alunecatu pe tambur insa am auzit ca e posibil daca legi direct

attilaf
veteran
veteran

Re: Backing la fir textil?

Mesaj de attilaf » 03 Noi 2009, 14:44

bushmaster scrie:Cum procedatzi cu fire textile? Mulinatzi firul textil direct pe tambur sau folositzi un fir normal monofil (50-60m de fir ieftin mai de kk) ca backing? Exista o diferentza, in cea ce priveste aderenta pe tambur, intre mono si textil? S-a intamplat cuiva vreo data sa se deruleze firul textil fara tambur, adica fara ca tamburul sa se miste, in drill?
Da, eu am patit ca PP-ul de 8 lb, fara backing sa se roteasca in jurul tamburului. Am dat jos firul, am pus vreo 10-20 m de mono de 0.25 parca, si am rebobinat firul la loc. Rezultat...zero probleme ulterioare.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 03 Noi 2009, 15:48

referitor strict la problema cu invartitu firului in drill , tamburul stand pe loc
ai 2 variante
- fie pui mono ca backing , dar asta depinde si de umplerea tamburului cu firul textil pe care vrei sa-l folosesti
- dar daca nu vrei sa pui backing sau pur si simplu nu e nevoie si pui doar textilul pe tambur , pt a nu avea astfel de probleme , faci o bucla la capatul textilului , treci firul principal prin ea si obtii un latz ( nu stiu alt termen scuze ) . Treci latzul prin tambur astfel incat la prina tura de manivela firul se strange singur pe tambur . N-o sa ai probleme de felu asta veci pururi si e valabil si pt textil si pt mono .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 03 Noi 2009, 15:56

Sorin scrie: Treci latzul prin tambur
Sigur nu invers?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 03 Noi 2009, 16:31

minte hodinita
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

buntaro
senior
senior

Mesaj de buntaro » 03 Noi 2009, 17:39

In pachet la PP sunt niste bucati de banda buretata special pusa pt a impiedica alunecarea firului pe tambur,nu cred ca e neaparat necesar sa pui backing de mono,doar in cazul in care firul nu-ti ajunge sa umpli tamburul.

vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 03 Noi 2009, 17:40

in principiu e OBLIGTORIU sa pui mono mai intii pe tambur ,5-6 m ...
sunt producatori de fire multifilament care recomanda asta pt. firele lor ...
altfel la un moment dat te trezesti ca iti aluneca firrul in jurul tamburului fara a aduna si fir ...
am vazut asta cu ochii mei la mulineta unui coleg din AVP...noroc ca era la antrenament :lol:
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Scrie răspuns