Atentie posesori de Shimano Symetre FJ !

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

tdum
veteran
veteran

Atentie posesori de Shimano Symetre FJ !

Mesaj de tdum » 04 Apr 2017, 13:13

Va salut. Desi muliuneta Symetre este prevazuta cu buson de ungere, din fabricatie nu s-a prevazut o etansare a carterului cu pinioanele fata de sectiunea de sub rotor (carenta grava de proiectare), astfel ca uleiul ajunge usor la inelul de cauciuc albastru cu rol de rotor drag la lansare. Acest lucru face ca inelul de cauciuc sa se labarteze si sa se ingroase, se umfla pur si simplu din cauza uleiului, pana la a bloca complet rotorul. De fapt, nici nu este indicata ungerea cu ulei a rotilor dintate.
Ca solutie reparatoare, am taiat oblic o portiune din inel si am scos-o afara. Am lipit apoi inelul si l-am montat cu lipitura sub surubul de fixare a rampei de declansare a pickupului. A mai fost necesara inaltarea rotorului cu o saiba de 0.30mm, montata sub acesta direct pe camasa interioara a rulmentului de antiretur. Mulineta (FJ500) devenit din nou functionala.
Imaginehost image
Imagine
Deci, v-am semnalat acest neajuns, ca sa-l puteti evita. Desi mulineta este prevazuta cu buson de ungere si se vinde cu rezerva de ulei, riscati sa o defectati daca introduceti ulei in acest buson. Uleiul este destinat ungerii axelor, cel al tamburului si cele doua axe de ghidare a oscilastiei precum si a rulmentilor si a galetului. Pe pinioane, doar vaselina.
In rest, mulineta m-a impresionat placut, mai ales ca are un reductor suplimentar (un al doilea pinion de demultiplicare) al vitezei de oscilatie a tamburului si prezenta celor doua axe care preiau torsiunea transmisa de tambur, prin axul sau, inspre angrenajul de oscilatie. Va doresc sanatate si probleme cat mai putine. Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Atentie posesori de Shimano Symetre FJ !

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Apr 2017, 17:24

Nu este o greseala de proiectare.Portul de ungere este facut in asa fel incat pe acolo se poate aplica vaselina direct unde angreneaza rotile dintate , fara a desface capacul.

Dar atentie, pe acolo nu se pune ulei.Uleiul subtiaza vaselina si aceasta nu mai ramane lipita pe partile aflate in contact.In plus, uleiul poate ajunge pe rulmentul antirevers si acesta va patina.Prin portul de ungere se aplica vaselina spray, pentru asta este facut.Uleiul acela fin , merge asa cum ai zis pe axe, la galet,eventual, dar nu acolo unde angreneaza rotile si daca cumva nu este la indemana vaselina trebuie pus foarte putin ulei o picatura-doua nu mai mult si asta doar ca solutie de compromis pe termen scurt..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 06 Apr 2017, 09:06

Va salut domnule Semlecan. Consider viciu de proiectare, faptul ca in partea opusa ,,busonului" sau mai corect, a portului de ungere cum il numiti dumneavoastra, carcasa are o fanta de cca 1mm cu deschidere exact sub inelul de cauciuc. Daca aveti aceasta mulineta si demontati inelul acela albastru, sau il deplasati putin de pe pozitie, veti vedea sub el fanta prin care ajunge uleiul acolo si nu numai ca se deterioreaza rotor dragul ci difuzeaza ulei in toata zona de sub rotor. Fenomen inutil si daunator. Imi pare rau ca am inapoiat mulineta proprietarului fara a mai poza si fanta aceea care in opinia mea nu trebuia sa existe acolo si nu ar fi aparut probleme. Sunt sigur ca intelegeti si fara poza respectiva. Va multumesc pentru completari si sper ca va folosi informatia aceasta posesorilor de Symetre, ca sa nu ajunga in situatia descrisa. Am sugerat mai demult si o fac din nou acum, ca poate ar fi util sa deschidem un topic (vicii/probleme/efecte/rezolvari) in care sa semnalam astfel de probleme legate de vicii de proiectare sau executie pe care le identificam la echipamentele si accesoriile cu care pescuim si efectele lor, pentru a putea fi evitate sau rezolvate. Daca doresc colegii de forum si considera ca ar fi util, se poate face si acest lucru. Seamana insa iarasi a voluntariat sau facere de bine si stim cum rasplateste viata astfel de fapte... Sa auzim numai de bine. Rew.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 06 Apr 2017, 10:01

tdum scrie:Va salut domnule Semlecan. Consider viciu de proiectare, faptul ca in partea opusa ,,busonului" sau mai corect, a portului de ungere cum il numiti dumneavoastra, carcasa are o fanta de cca 1mm cu deschidere exact sub inelul de cauciuc. Daca aveti aceasta mulineta si demontati inelul acela albastru, sau il deplasati putin de pe pozitie, veti vedea sub el fanta prin care ajunge uleiul acolo si nu numai ca se deterioreaza rotor dragul ci difuzeaza ulei in toata zona de sub rotor. Fenomen inutil si daunator. Imi pare rau ca am inapoiat mulineta proprietarului fara a mai poza si fanta aceea care in opinia mea nu trebuia sa existe acolo si nu ar fi aparut probleme. Sunt sigur ca intelegeti si fara poza respectiva. Va multumesc pentru completari si sper ca va folosi informatia aceasta posesorilor de Symetre, ca sa nu ajunga in situatia descrisa. Am sugerat mai demult si o fac din nou acum, ca poate ar fi util sa deschidem un topic (vicii/probleme/efecte/rezolvari) in care sa semnalam astfel de probleme legate de vicii de proiectare sau executie pe care le identificam la echipamentele si accesoriile cu care pescuim si efectele lor, pentru a putea fi evitate sau rezolvate. Daca doresc colegii de forum si considera ca ar fi util, se poate face si acest lucru. Seamana insa iarasi a voluntariat sau facere de bine si stim cum rasplateste viata astfel de fapte... Sa auzim numai de bine. Rew.
Eu zic sa nu-ti mai bati capul cu explicatii...

Cu stima!

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 06 Apr 2017, 10:25

tdum scrie:Va salut domnule Semlecan. Consider viciu de proiectare, faptul ca in partea opusa ,,busonului" sau mai corect, a portului de ungere cum il numiti dumneavoastra, carcasa are o fanta de cca 1mm cu deschidere exact sub inelul de cauciuc. Daca aveti aceasta mulineta si demontati inelul acela albastru, sau il deplasati putin de pe pozitie, veti vedea sub el fanta prin care ajunge uleiul acolo si nu numai ca se deterioreaza rotor dragul ci difuzeaza ulei in toata zona de sub rotor. Fenomen inutil si daunator. Imi pare rau ca am inapoiat mulineta proprietarului fara a mai poza si fanta aceea care in opinia mea nu trebuia sa existe acolo si nu ar fi aparut probleme. Sunt sigur ca intelegeti si fara poza respectiva. Va multumesc pentru completari si sper ca va folosi informatia aceasta posesorilor de Symetre, ca sa nu ajunga in situatia descrisa. Am sugerat mai demult si o fac din nou acum, ca poate ar fi util sa deschidem un topic (vicii/probleme/efecte/rezolvari) in care sa semnalam astfel de probleme legate de vicii de proiectare sau executie pe care le identificam la echipamentele si accesoriile cu care pescuim si efectele lor, pentru a putea fi evitate sau rezolvate. Daca doresc colegii de forum si considera ca ar fi util, se poate face si acest lucru. Seamana insa iarasi a voluntariat sau facere de bine si stim cum rasplateste viata astfel de fapte... Sa auzim numai de bine. Rew.
Eu sunt convins ca e asa cum zice-ti .Eu doar am vrut sa subliniez ca nu e normal sa se bage ulei mult la angrenaje.In rest asa cum zice-ti cu voluntariatul , si as mai adauga ''bagatorii de seama '' care vorbesc doar sa se afle in treaba fara a avea nimic concret de spus, cum e postul lui Georgel.In rest respect pentru mentiune ,cu siguranta informatia o sa fie utila cuiva..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Spring
veteran
veteran

Mesaj de Spring » 06 Apr 2017, 14:17

Sunt multe mulinete shimano care au nisa aceea in forma de semicerc sub inelul de cauciuc in care impinge tija pickup-ului.
Si eu sunt de acord cu SiGi, nu e gresala de proiectare, e doar garnitura dintr-un material prost care sub actiunea uleiului s-a dus. Acuma ca uleiul nu avea ce cauta acolo...e alta poveste.

Oricum faina treaba d-le. Tdum! Se vede ca sunteti foarte pasionat.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 06 Apr 2017, 16:44

Bine, sa zicem cum doriti, ca acea fanta, nisa sau gaura nu este o eroare sau un viciu de proiectare, ci a fost gandita sa existe acolo. Nu pot sa-mi dau seama de beneficiul pentru care a fost creata. Poate dumneavoastra ii vedeti utilitatea. Eu vad doar dezavantajele existentei ei, dar nu cred ca intereseaza pe cineva cum vad eu lucrurile ci este interesant ce se petrece si ce neplaceri apar...
Privind din perspectiva utilizatorului, atunci cand Shimano a gandit busonul de ungere si a livrat utilizatorului un flacon cu ulei, arata ca o invitatie... Nu au livrat vaselina, ci ulei, in conditiile in care au lasat o fanta in partea opusa busonului, prin care uleiul se strecoara usor intr-o zona unde nu are utilitate, atunci cand un om de buna credinta face uz de busonul de ungere si de uleiul furnizat de constructor. Ce sa creada utilizatorul? De aceea, am numit-o eroare de preoiectare. Putem s-o numim cum doriti dumneavoastra sau nicicum, eu nu tin sa dovedesc ceva anume sau sa mai pun problema cine are dreptate si cine nu. Am semnalat doar o situatie anormala, care produce efecte.
Va multumesc pentru vorbele bune si va salut cu respect. Rew.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 06 Apr 2017, 19:45

Se precizeaza in cartea tehnica destinatia acelui port de mentenanta: ulei, cateva picaturi. La stella '14 nu mai e prezent... Trebuie sa o desfac din pacate pt ca fasaie ca un galet de Daiwa :lol1:

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 06 Apr 2017, 22:21

johnnybravo scrie:Se precizeaza in cartea tehnica destinatia acelui port de mentenanta: ulei, cateva picaturi.
semlecangheorghe scrie:
daca cumva nu este la indemana vaselina trebuie pus foarte putin ulei o picatura-doua nu mai mult si asta doar ca solutie de compromis pe termen scurt..
Se pare ca asa stau lucrurile si in plus,
Spring scrie: garnitura dintr-un material prost care sub actiunea uleiului s-a dus
Va multumesc pentru implicare si sper ca informatiile oferite vor fi utile. E bine ca se poate evita sau remedia acest neajuns. Se intampla si la,,case mari"... Concluziile sunt la indemana oricui. Rew.

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 07 Apr 2017, 08:05

semlecangheorghe scrie: Eu sunt convins ca e asa cum zice-ti .Eu doar am vrut sa subliniez ca nu e normal sa se bage ulei mult la angrenaje.In rest asa cum zice-ti cu voluntariatul , si as mai adauga ''bagatorii de seama '' care vorbesc doar sa se afle in treaba fara a avea nimic concret de spus, cum e postul lui Georgel.In rest respect pentru mentiune ,cu siguranta informatia o sa fie utila cuiva..
Intelgi numai aiurea...si aici si in alta parte.

Informatii fara explicatii...descifrare pt tine special.

In plus 'uleiul acela fin' nu e bun decat de urgenta @Sigi, chiar si la galet face mai mult rau decat bine.

Cine vrea sa folosesca informatiile date de Tdum(cum am facut si eu) bine, cine nu sa nu foloseasca.

Scrie răspuns