Mie treaba asta cu port lube mi se pare facuta pentru lenesi sau cei cu 2 maini foarte stangi. Nu e rocket science sa poti face mentenanata macar o data pe an unei mulinete si sa o gresezi cum trebuie cu vaselina.
Dar e mai bun decat nimic . Angrenajele se curata destul de rapid de vaselina de pe ele asa ca o picatura de ulei e ok
Shimano zice ca se foloseste ulei pe acel port lube. Cred ca problemele cu garnitura sau iesirea pe alte parti vin direct din aplicarea de prea mult ulei
Picatura de ulei care se introduce prin port lube cade de fapt pe pinionul wormshaftului si de acolo se preia pe pinion si drive gear
Dirve gear fata de portlube e cu spatele deci nu se unge direct
asa incat daca se aplica 2-3 picaturi de ulei cu invartit usor de manivela intre ele ca sa se preia pe angrenaje nu ar trebui sa creeze niciun fel de probleme
cat despre materialele folosite de producatori ...sunt din ce in ce mai proatse mai ales la modelele entry level gen symetre
Atentie posesori de Shimano Symetre FJ !
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: Atentie posesori de Shimano Symetre FJ !
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
Da, asa este, cel mai bine este sa nu se faca uz de acel buson de ungere (port lube) si intretinerea sa se faca temeinic prin deschiderea carterului, curatarea mecanismelor si gresarea corespunzatoare cu agent nou. Asa cum a spus domnul johnnybravo la modelul stella 2014 nu mai este prezent portul respectiv. Probabil ca au inteles riscurile prezentei acestuia si au renuntat la el.
Mulineta in cauza (Symetre) pe care am prezentat-o nu are wormshaft desi are portul de ungere. Si eu cred ca proprietarul a facut exces de zel cu atata ulei introdus. Asa cum bine a precizat domnul Semlecan, motiv pentru care l-am si citat, doar in caz de forta majora si pentru scurt timp ,se poate introduce o picatura-doua de ulei pana la proxima intretinere.
Va rog sa nu va certati, intrucat nu exista nici o contradictie majora care sa genereze ,,pasiuni" sau animozitati. Daca mi-am permis sa spun ca in aceasta speta este un viciu de fabricatie iar domnii Sping si Semlecan nu au fost de acord, atunci nu tin sa raman la acea formulare. Ideea era aceea de a semnala un neajuns nu de a acuza un constructor. Am convingerile mele dupa care ma ghidez, dar nu trebuie sa adere nimeni la ele, si nici sa le fac publice. Inca invat. Va multumesc. Rew.
Mulineta in cauza (Symetre) pe care am prezentat-o nu are wormshaft desi are portul de ungere. Si eu cred ca proprietarul a facut exces de zel cu atata ulei introdus. Asa cum bine a precizat domnul Semlecan, motiv pentru care l-am si citat, doar in caz de forta majora si pentru scurt timp ,se poate introduce o picatura-doua de ulei pana la proxima intretinere.
Va rog sa nu va certati, intrucat nu exista nici o contradictie majora care sa genereze ,,pasiuni" sau animozitati. Daca mi-am permis sa spun ca in aceasta speta este un viciu de fabricatie iar domnii Sping si Semlecan nu au fost de acord, atunci nu tin sa raman la acea formulare. Ideea era aceea de a semnala un neajuns nu de a acuza un constructor. Am convingerile mele dupa care ma ghidez, dar nu trebuie sa adere nimeni la ele, si nici sa le fac publice. Inca invat. Va multumesc. Rew.
- semlecangheorghe
- veteran
Dar nu e vorba sa fi sau sa nu fi de acord, depinde cum privesti problema, din ce unghi..Eu, in faptul ca exista fanta aceea, nu vad decat un indiciu in plus ca in mecanism nu are ce cauta ulei (mult), sau cel putin nu mai mult decat cateva picaturi.Uleiul se foloseste pe axul principal si pe axele de ghidare secundare si acolo se pune cu simt, cateva picaturi.Acolo se poate gresa si cu vaselina , dar asta va duce la o culisare mai greoaie a axului.Putem sa-i zicem si ''greseala de proiectare'daca privim din unghiul ca producatorul nu a prevazut ca utilizatori neavizati exagereaza cu uleiul..Io stiu un caz in care utilizatorul a bagat tot tubul de ulei
prin portul de ungere si mulineta o trebuit sa fie trimisa la service in Ungaria..Putem sa ii zicem cum vreti, nu asta conteaza..

Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
@ Semlecangheorghe.
Suntem pe aceeasi ,,lungime de unda" asta e clar, intelegem la fel fenomenele si evident nu este cazul sa ne impiedicam in formulari, atunci cand ele nu sunt relevante pentru subiectul in discutie.
In cazul acestui Symetre care a avut probleme, proprietarul mulinetei a spus: ,, Nu am avut probleme cu ea, dar dupa ce i-am pus ulei in baia de ulei, a inceput sa mearga din ce in ce mai greu, pana s-a blocat" Evident, acel inel de cauciuc s-a umflat treptat, nu de azi pe maine, pana ce a blocat rotorul. Insa faptul ca omul presupunea existenta unei ,,bai de ulei" prin simpla prezenta a portului de ungere, sugereaza o abordare gresita a ungerii prin introducerea excesiva de ulei, furnizat de firma ,,mama". De aceea, un material prost, cum a spus domnul Sorin, a reactionat... si gata beleaua.
Asta e... ca si in alte situatii, este nevoie si in acest caz de cumpatare. Multumesc pentru sustinerea unui dialog placut si sper, util. Respecte. Rew.
Suntem pe aceeasi ,,lungime de unda" asta e clar, intelegem la fel fenomenele si evident nu este cazul sa ne impiedicam in formulari, atunci cand ele nu sunt relevante pentru subiectul in discutie.
In cazul acestui Symetre care a avut probleme, proprietarul mulinetei a spus: ,, Nu am avut probleme cu ea, dar dupa ce i-am pus ulei in baia de ulei, a inceput sa mearga din ce in ce mai greu, pana s-a blocat" Evident, acel inel de cauciuc s-a umflat treptat, nu de azi pe maine, pana ce a blocat rotorul. Insa faptul ca omul presupunea existenta unei ,,bai de ulei" prin simpla prezenta a portului de ungere, sugereaza o abordare gresita a ungerii prin introducerea excesiva de ulei, furnizat de firma ,,mama". De aceea, un material prost, cum a spus domnul Sorin, a reactionat... si gata beleaua.
Asta e... ca si in alte situatii, este nevoie si in acest caz de cumpatare. Multumesc pentru sustinerea unui dialog placut si sper, util. Respecte. Rew.