Alegere mulineta baitcasting

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

andreiberecleanu
junior
junior

Mesaj de andreiberecleanu » 21 Noi 2008, 12:50

Ideala pentru Jerking. Impreuna cu Daiwa Millionaire, modelele mici (calcutta 201, 201DC) sunt de referinta pentru echipament solid, usor care sa poata lansa magaoaie de pana la 150 de grame.
Evident, cu paru' aferent.
Nu are asemanare la constructie cu nimic de cast la greutatea asta. De altfel, e model initial gandit pentru pescuitul oceanic. Nu e palmabila, da' e suficient de mica sa nu-ti rupa mana.

Pretul pe masura. Daca iti permiti, ia-o!
E ca si cum ti-ai lua o Stella.

Pop Vasile
senior
senior

Mesaj de Pop Vasile » 21 Noi 2008, 13:40

Multumesc !
O iau !

Parul este PENN MILENIUM, 198 cm, 50 - 140 gr.

andreiberecleanu
junior
junior

Mesaj de andreiberecleanu » 21 Noi 2008, 16:30

Il stiu!
Ai intrat oficial in randul posesorilor de ciomege cu multiplicatori de prima clasa.
Felicitari pentru achizitie, pun ramasag ca n-o sa regreti banii de pe mulineta.
Parul este PENN MILENIUM, 198 cm, 50 - 140 gr.

Pop Vasile
senior
senior

Mesaj de Pop Vasile » 22 Noi 2008, 10:27

andreiberecleanu scrie: Felicitari pentru achizitie
Multumesc !

Spune-mi te rog ce parere ai despre par.

Ce mi se pare interesant este ca minerul se poate roti fata de inele ( are 2 bucati telescopice: minerul si partea cu inele) astfel incit pot fi folosite si mulinete cu tambur fix.
De asemenea, cind indind sau string batul, se formeaza un vid intre cele doua parti. Am crezut ca este un arc !

Crezi ca un fir Power pro 15 lb este OK ?

Imi recomanzi te rog un bat baitcasting cu actiune, sa zicem : 20 - 60 gr , compatibil ( de aceiasi clasa ) cu mulineta ?

andreiberecleanu
junior
junior

Mesaj de andreiberecleanu » 22 Noi 2008, 12:31

Vasile,

1. Lanseta
Lanseta e OK, lumea de regula e sceptica la vederea segmentului telescopic. Totusi, daca ai optat pentru mulineta asta, ai putea sa apgradezi si la par, desi optiunile de pe piata nu sunt asa multiple.
Io zic Rozemeijer, care are o gama dedicata, dar gasesti si japoneze, jdm-uri, vorba unor elevati locali. Mai nou am auzit ca Shimano a scos niste modele de aplicatie pentru 2009. Dar astea apar la noi prin martie, aprilie

2. Firul
Un Slider 10 da gata un fir de 15lb, pe incercate . Eu am mers pana acum cu Ripcord SI 20lb. Dar s-au porcit si astia - au schimat ambalajul, au belit calitatea. Power Pro e OK, dar mergi pe 20lb. Nu e grosolan si totodata nu vrei sa schimbi firul pe multiplicator inainte de orice partida. La stilul asta niciodata sa nu-ti pui problema finetii, numai a prezentarii :)

Pop Vasile
senior
senior

Mesaj de Pop Vasile » 23 Noi 2008, 08:11

andreiberecleanu scrie:Io zic Rozemeijer,
2. Firul
La stilul asta niciodata sa nu-ti pui problema finetii, numai a prezentarii :)
Am gasit un bat :ROZEMEIJER,180 m,14-21 gr,0,96 m inchis,nou,pret 350 lei.
Nu stiu daca mai este de vinzare. Nu cunosa actiunea. Cred ca este light la 14 - 21 gr ( ce marja mica ! - iti da sentimentul ca este special !)

Eu m-am gindit sa folosesc pentru naluci de pina la 30 gr mulineta cu tambur fix.

Am observat ca betele de top sunt dintr-o bucata. Eu am doua ( Lamiglass XMG si St. Croix legend elite) si nu ma deranjeaza ( asa cum am crezut). Unde am fost eu la pescuit, poti sa parchezi masina foarte aproape de apa.

Legat de fir, asa zic si eu.
Dar am la indemina power pro galben, 15 lb cu 75 lei rola 130 yarzi adus din SUA ( in cutie de plastic, nu numai in carton).

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 23 Noi 2008, 12:05

130yds?? au inceput cei de la power pro sa scoata pe piata si role de 130yds? eu stiam ca 150yds e cea mai mica rola

firul de 15lb este bun pana in 25-30g, parerea mea

Pop Vasile
senior
senior

Mesaj de Pop Vasile » 24 Noi 2008, 12:34

Asa este: rola are 150 yarzi. Si din nou am gresit. Gresesc pentru-ca nu am sculele la indemina ( la birou). Plus sistemul acesta imperilal: am incercat sa tin minte lungimea firului si am aproximat-o la 130 m. Apoi a fost o confuzie !

Despre grosimea firului:
Am dorit ( la inceput ) un fir mai gros care sa-mi asigure un confort la rupere ( peste mare !) dar si la efectuarea nodurilor.
Din experienta mea am constatat ca:
- la pescuit UL ( pastrav si clenuti ) un fir monofilament de 0,12 este OK
- cu acest fir am prins un crap ( la pluta ) de 5 KG ( bat Maver Gryzli 6 m, mulineta Simnao Symetere)
- am prins stiuca de 60 cm cu fir textil Gamakatsu ultra G power 0,08, 6 lb
Dupa discutii cu alti pescari:
- cu un fir poti sa prinzi pesti de doua sau chiar 3 ori greutatea nominala a firului
- cu un fir subtire poti sa arunci mai departe
- cu un fir subtire ai un control mai bun al nalucii ( rezistenta cu frecarea in apa )

Mai sunt si alte avantaje ale firului subtire ( sau corect dimensionat - dupa pestii prinsi ) ex. se rupe mai usor in caz de agataturi !

Si acum intrebarea mea: de ce sa folosim fire peste 15 lb?

Si inca o intrebare: de ce firul de 15lb este bun pana in 25-30g ?

Sper sa nu am probleme cu admin !

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 24 Noi 2008, 13:41

Pentru ca dupa 6-7 partide firul nu mai este asa sarmos ca la inceput, el devine "moale" si desi este fuzionat termic tot se mai intampla sa apara fenomenul de 'desirare', adica atunci cand se vad fibrele din care a fost facut firul; Si in situatia asta daca pui 35-40gr risti sa se rupa(nu numai in lanseu dar si in agatatura... o lanuca de 40gr are carligul sau ancorele mult mai tzapene decat una de 10gr spre exemplu). Poti folosi cu succes firul Super PE de la Sunline; Este mult mai bun calitativ decat power pro dar si la buzunar se simte diferenta(in jur de 100lei rola de 150m-daca imi aduc bine aminte) unul de 20lb este super ok(este mai bun decat un power pro de 15lb)

p.s. desi la prima vedere Super Pe ti se pare o ata de papiota e al naibii de bun, din pacate nu'mi permite bugetul, asa ca voi ramane tot la clasicul power pro :D

Pop Vasile
senior
senior

Mesaj de Pop Vasile » 24 Noi 2008, 13:50

Alb sau verde ?

Eu am cumparat Power pro 5 lb, 150 yarzi cu 70 lei

Sunline: 20 lb, 150m = 99 lei.

Nu pare sa fie diferenta mare de pret.

Scrie răspuns