discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
gheo
- junior

Problema e ca inca nu stiu sigur ce sa iau

De cateva zile rup tastatura cautand. Vreau un multiplicator cu care sa pot arunca la distanta, intrucat vreau sa il pot folosi si la crap, si pentru multe ale motive, iar pe de alta m-as orienta si la un Penn spinfisher de 550 cu care as rezolva problema lanseurilor lungi si m-ar consolasi din alte cateva motive daca as renunta la multiplicator. Ce sa mai, e varza in capu meu
Am gasit modelu asta care se cheama Cormoran Corbass daca nu ma insel si care cica se foloseste ca o mulineta normala si ar fi si multiplicator. Acum, nu stiu daca si lansarile, daca sunt posibile, se fac in aceleasi conditii. PLus, am mai gasit un model Shakespeare Tidewater XT si am vazut pe net un tip care lanseaza cu ea. E cel mai greu sa te decizi cand nu pui mana pe marfa sa vezi daca ti se potriveste, iar in Iasi nu stiu sa fie vreun magazin unde sa gasesti multiplicatoare in fizic. Cred ca pana la urma voi urmari netul sa vad poate iau un penn 550.
-
catalin66
- veteran

gheo scrie:Cam asa ceva as dori sa-mi permita mulineta sa fac, ca pana la facut ca el va fi cale lunga cred. Sa stiu ca daca nu-mi reuseste la inceput ii vina mea si nu a echipamentului. Mi-as dori o mulineta cu care sa poti face de toate da nu cred ca se gaseste

Eu pescuiesc in special la Prut, in Iasi. Ma gandesc la situatii de genu: vad un loc unde sare rapitoru sau pare loc de somn, sau mai stiu eu ce, si vreau sa-i dau acolo cu un pestisor sau vreun buchet de rame, sa pot face lucrul asta. Ori daca vad pe malu opus niste copaci in apa si pare ca sta chiar si crapu, sa pot arunca acolo. Initial ma gandisem la o lanseta de baitcasting ET EXcalibur cu putere de auncare de pana la 80 gr si ramasese sa vad de o mulineta. Personal, abia de vreo doua iesiri la Prut am inceput sa vizez si rapitorul, dar cu o montura plantata langa mal, cu pestisor sau rame si am avut activitate de fiecare data. Clar insa mai am multe de invatat. PLus ca sunt adeptul unui pescuit cat mai lejer. Putine bagaje, strictul necesar, si maxim 2 bete dupa mine. DE asta vreau ca multiplicatorul sa-l pot folosi si pentru plantari pe langa mal si pentru distanta, la diferite specii si stiluri de pescuit. Am citit pe net ca americanii isi folosesc echipamentul de baitcast, presupun lansete si mulinete mai solide, si la prinsul speciilor pasnice gen crap. Nu stiu cat o fi de adevarat. Multumesc pentru ajutor si sfaturi

Salut ! Din ce am inteles eu tu ai cam vrea sa arunci monturile in malul opus care aproape intotdeauna pare mai bun decat malul pe care te afli , posibil sa rausesti sa arunci pana acolo , ca Prutul nu e atat de lat , dar vei avea o mare problema , montura ta nu va sta in malul vecin acolo unde ai vrea tu , ci va fi impinsa de curent la vale si inevitabil va ajunge tot spre malul pe care stai dar mult mai la vale , am patit lucru asta cu un prieten care nu vroia sa inteleaga si arunca pana in mijlocul Prutului dupa care curentul isi facea treaba si aducea montura lui peste lansetele noastre , ce urma nu pot reproduce .

-
ULK
- veteran

Catalin..depinde de greutatea plumbului folosit vs. grosimea firului si curentul din locul respectiv..totodata de lungimea lansetei cu care poti(sau nu).sa ridici firul deasupra apei. Dar nici din punctul meu de vedere nu poti crea usor situatia castigatoare in asemenea conditii(indiferent de mulineta folosita)...dar piticii sunt greu de ucis, asta stiu sigur...deci cu un C3 asi incerca si eu daca m-ar tenta asaceva

..Desi sunt aproape convins ca sub 150 metrii distanta nu spinning vs. multiplicator face diferenta ci suma alocata pe achizitia mulinetei este problema majora...care defapt l-a impins sa se gandeasca la un multiplicator...
-
gheo
- junior

Intr-adevar, nu curentul ar fi o problema daca luam in calcul tandemul plumb-fir. Cu un monofilament de 0.25 am tinut un plumb de 60 de gr. aproape de malul moldovenesc, cu lanseta de 3.60 in picioare. Sechelele mi se trag de la o intamplare petrecuta anul asta. La vreo 50 de m maxim cred, in fata mea, era un copac si am aruncat montura, plumb de peste 100 de gr cu fir de 0.4, chiar la jumatate de m de el. A ramas intepenita acolo. Dupa vreo 5 minute, lanseta mea, Daiwa Surf de 3.90 a inceput sa faca niste plecaciuni de am zis ca a prins viata. Aveam pe ea o mulineta de 9.000, cu un raport de recuperare destul de marisor. Am intepat, dar cand am inceput sa mulinez, si aici mentionez ca am doar 1.60 si sunt mai firav de felu meu, mulineta de 9.000 mi s-a parut exagerat de mare si greu de manipulat. Parca mi se impiedica mana in manivela. Evident, nu am reusit sa-i vad nici coada, doar sa simt cateva smuncituri pentru care sunt recunoscator

. L-am scapat in copac si dus a fost cu tot cu montura. Tata a patit ceva asemanator , cu o viva de 8.000 plina ochi cu fir de 0.5. I-a luat tot firul de pe mulineta si cand a ajuns la final a facut poc. Pe un multiplicator as putea pune fir suficient, ar fi indemanoasa, stiu asta pentru ca am una dar care nu arunca, si ar avea forta de recuperare care mie imi lipseste:D.
-
gheo
- junior

Cred ca ma voi inarma cu rabdare si voi cauta un C3. Multumesc tare, tare mult pentru sfaturi

-
semlecangheorghe
- veteran

Aveam pe ea o mulineta de 9.000, cu un raport de recuperare destul de marisor.
Se pare ca problema este raportul de recuperare.Daca acesta este mare ,forta angrenajului scade ..
Ca o simpla parere, o mulineta Penn de spinn de capacitate mare iti va rezolva problema,si daca ai grija cum o intretii poti sa o lasi mostenire nepotilor..
In genul de pescuit pe care preupun ca il practici(mal impadurit,salcii,lastarisurietc..)o sa iti fie greu sa incarci lanseta de casting pe locuri inguste cu crengi,etc..mai ales daca nu ai pescuit pina acum cu asa ceva..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
-
gheo
- junior

Sau un Penn. Sa vad ce-mi cade mai intai in mana:D BIne ca m-am decis. Parca mi s-a luat o piatra de pe inima. Multumesc inca o data pentru ajutor. Ma bucur enorm ca am descoperit acest forum

-
gheo
- junior

AM gasit un C3 5501 arata f bine dar am o mica nelamurire. La acelasi model, vandut aici pe site, am vazut ca pe capacul lateral scrie made in sweden. Pe asta a mea nu scrie nimic. E ceva in neregula?
-
catalin66
- veteran

Uploaded with
ImageShack.us
Da , ai dreptate , am avut si eu un C3 4601 si dupa cum se poate vedea in poza e stantat pe capac . Si pe cutia ei scrie , tu de unde o ai , pune niste poze ceva . Mulineta e foarte buna , dar eu cred ca nu e pentru ce vrei tu ,dar ......na fiecare cu problemele lui .
-
gheo
- junior

Inca nu a ajuns. E pe drum. Scrie si pe a mea dar nu se vedea in poza din cauza manerului:D M-am panicat degeaba. Sper sa ne impacam bine pana la urma. mai ales ca i-am promis nevestei ca o buna bucata de timp nu mai cumpar scule de pescuit:)) Oare cum o sa rezist? Pun poze cand ajunge acasa, adica in principiu maine cel tarziu:D Sa-i scriu oare la intrare Bine ai venit!?