Aerograf

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 12 Apr 2010, 20:48

Daca vrei un aerograf strict pentru voblere, e mai comod unul single action. Un BD 200 as avea eu care sta degeaba(e nou, daca esti interesat, da un MP). Lanseta de 100 RON un profesionist, i-ar recomanda-o oricand unui pescar incepator care pescuieste la pluta din barca(cam asta este nivelul vopsitului de voblere in airbrushing)...nu de alta dar ca sa vopsesti un perete ai nevoie de bidinea, nu de pensula 00 din par de veverita. unul dubla actiune, cu duza mica este facut pentru linii fine, sau soft edgeuri complicate...compresorul este esential...nu te chinui sa faci unul din compresor de fridiger, ca n-o sa iasa cum trebuie, si te va costa butelia, filtrul de aer si regulatorul mai mult decat face. Cumpara unul...se gasesc pe la 400-500RON unele chiar f bune. Gasesti pe hobbyx la 370 unul bun. Butelia exista pentru a diminua pulseurile de aer si regulariza presiunea exact. Daca ai nevoie de sfaturi despre vopsit da-mi MP, dar sa stii ca vopsitul cu aerograful este destul de migalos (trebuie curatat, vopseaua trebuie diluata la o anumita consistenta, ca sa iti iasa culorile ok, ai nevoie de strat de baza, culoarea propriu-zisa si un lac mat sau gloss). Daca te arunci la Iwata ia-ti un Revolution, e cam 100$ si este cam echivalentul unui Stradic la Shimano. Este mai bun(parerea mea) decat majoritatea badgeruri din categoria de mijloc. Profesionistilor spune-le ca nu faci camuflaje la 1:144 pe bf 109.

Bogdan_Alex
veteran
veteran

Mesaj de Bogdan_Alex » 13 Apr 2010, 11:17

bogdan82 scrie:Daca vrei un aerograf strict pentru voblere, e mai comod unul single action. Un BD 200 as avea eu care sta degeaba(e nou, daca esti interesat, da un MP)
Din cate am citit eu BD-200 este tot double-action. Oricum am auzit ca daca totusi il folosesi numai pt voblere, tot nu e suficient doar single-action, pt ca e foarte grosier. Oricum, a se retine ca eu vb "din carti"....altii poate vb din experienta

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 13 Apr 2010, 12:17

BD 200 este double action. Atomizarea vopselei este influentata strict de calitatea acului, a duzei si de presiunea aerului. Este grosier, in sensul ca nu poti face linii f subtiri cu el, si controlul patternului vopselei este cam greoi, , dar pentru voblere nu prea este cazul sa il modifici prea des, de obicei voblere au suprafete mari cu aceeasi culoare. Ca sa ma intelegi, cu un BD 200, poti trasa si linii de sub un 1 mm. Cand vopsesti suprafete mai mari, ideea e sa mentii pata de vopsea uda, altfel apare un efect de neuniformizare, cu un aerograf cu duza mica 0.2-0.3mm suprafata maxima de vopsire este mica, si se poate usca vopseaua inainte de a ajunge in dreptul ei la urmatoarea trecere si este si incomod sa vopsesti suprafete mari. Cand vopsesti voblerele probabil aplici o culoare pe mai multe o data(sa fii mai productiv),cureti aerograful, masking, o aplici pe a doua si tot asa. Un aerograf single action, cu tragaciul dedesubt(ca la pistol), bottom fed si duza de 0.5 mm ar fi ideal pentru asta, pt mine, dar si pentru un incepator, cred. Soft edgeurile(tranzitiile acelea de la o culoare la alta) pot fi facute cu un asemenea aerograf cu succes...de asemea linii de 2-3 mm. Am si eu o curiozitate, insa...voblerele daca le faci din balsa, cum pui pe ele un strat de plastic? vacuum forming?

Bogdan_Alex
veteran
veteran

Mesaj de Bogdan_Alex » 13 Apr 2010, 14:23

nu.
cea mai buna solutie ar fi cu niste fulgi de un anumit plastic numiti generic in bransa "propionat", care se topesc in acetona pura, si se formeaza ca o miere mai subtire. scufunzi voblerul de 2 -3 ori (cu pauze de uscare) , e voila!
o solutie mai empirica ar fi topirea paharelor de plastic in diluant nitro D209 insa la mine nu a functionat prea bine....

continuam pe MP daca vrei informatii...sa nu stricam omului topicul.

Scrie răspuns