Actiune voblere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 24 Iun 2005, 12:07

da, sigur e in sens opus devierii.
dar trebuie corecta f fin...ceva de ordinul fractiunii de mm.
eu ma cam chiunui fiind necesare mai multe incercari pana evolueaza corect, dar poate sunt eu mai stangaci :oops:
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 24 Iun 2005, 17:01

Asta cu indoirea oketului pe verticala e posibila. Nu mult, dar e posibil. In unele cazuri poate avea dezavantaju sa faci voblerul sa nu mai evolueza sau sa-i amplifici bataia sau s-o faci mai finuta. Asta in functie si de amplasamentul barbetei.

De exemplu. Am facut un vobler de 5cm(minnow) cu barbeta cat am putut mai spre orizontala. La inceput nici macar nu batea. Mergea drept prin apa k o raketa. I-am aplatizat putin inelul de vf si l-am indoit in jos si imediat a inceput sa-si faca treaba asa cum trebuia de la inceput. Am aplicat corectia asta la cateva voblere, pt k la o anumita combinatie barbeta, oket veti pati sa nui va bata voblerul(un fel de unghi mort).

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 24 Iun 2005, 17:06

Sorin scrie:si eu m-am mirat cand am vazut de corectii '' pe verticala '' ale ochetului.
La majoritatea voblerelor asa ceva nu e posibil
Salmo au totusi niste modele de voblere, cele de tip deep runner cu barbeta lunga , si cu ochetul de prindere venind pe dedesubt si iesind spre mijlocul barbetei printr-o fanta .Acolo ar fi posibile ceva corectii pe verticala dar nu prea le vad sensul.....
Sensul e evident - modifica frecventa bataii voblerului. Cozma si Paul Sas la un moment dat au specificat aceste lucruri pe ambalajele voblerelor lor, ma mir ca nu s-a tinut minte chestia asta.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 24 Iun 2005, 17:11

Pe orizontala ne-am lamurit (mai ales eu :oops: )
Si in catalogul cozma scrie ca se indoaie in sens invers devierii.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 24 Iun 2005, 18:48

Cel mai simplu de tinut minte! Indoi n partea in care vrei sa merga voblerul. Cel mai simplu :D

bodi1971
junior
junior

Mesaj de bodi1971 » 24 Iun 2005, 21:48

Cu corectia pe orizontala eram lamurit cum sta treaba;l-am vazut pe Dady cum isi incearca voblerele in "poligon"si le corecteaza evolutia slefuind barbeta sau miscand inelul stanga-dreapta,dupa caz.Pe verticala n-am inteles prea bine,pt.ca mi s-a parut ca explicatiile lor se cam bat cap in cap;dar probabil ca nu le-aminteles logica.
Dady,pe Jiu am fost si astazi, dar merge prost.In schimb,duminica am dat iama in cleni pe Gilort;o sa-ti povestesc saptamana urmatoare.Fir intins.

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 25 Iun 2005, 19:48

Ca fapt divers, ce mai faci atunci cind inelul este pe barbeta?Muti barbeta in sus sau in jos ca sa modifici punctul de tractiune al voblerului? Hai ca stinga sau dreapta mai inteleg, logic inseamna ca punctul de aplicatie al fortei de tractiune a voblerului nu de gaseste la centrul barbetei. Modificind in sens invers fata de cum trage voblerul, pozitia inelului, atunci reduci latimea barbetei din zona cu pricina si incerci sa pui punctul de aplicatie a fortei exact in centrul barbetei. Poate un ochi foarte experimentata sa deosebeasca diferentele de zecimi de milimetru intre cimpul din dreapta fata de cel din stinga.Atunci cind un ochi experimentata vede ca inelul este pe axa voblerului si ca voblerul trage stinga, sa zicem, atunci ca sa nu dezaxeze punctul de tractiune este preferabil sa intelegem de unde trebuie rectifoicata barbeta si o rectificam cu pila cu smirghel etc, pina voblerul ne va spune ca este perfect.Bataia sau frecventa sau tipul de bataie, pentru ca aici este o teorie intreaga intre bataia verticala cea orizontala serpuitoare flancata etc , deci fata de aceste miscari trebuie o intelegere mai amanuntita a constructiei voblerului. Nimic nu e intimplator.Totul este precis, chiar daca cunva am facut ceva greseli de exprimare le fac pentru ca am multe de comunicat intr-un spatiu si timp ostil. Scuzati-mi aceste cred mici deficiente.
Dady

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 27 Iun 2005, 08:16

Pt Luci,
pe ambalajele voblerelor Cozma , scrie de corectiile orizontale si nimic de cele verticale
nu am intele ce ar fi trebuit sa retinem??
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns