solunar + -
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Eu am sesizat ca solunarul indica performantele maxime atunci cad vor pescarii, de regula in zilele de week-end. Personal, indiferent ce arata solunarul, imi programez partidele de pescuit nu neaparat pentru a prinde peste, mai ales pentru a evada din jungla urbana si a petrece cateva ore in liniste si aer curat.
-
- veteran
Re: Va salut cu respect
nu vreau sa intelegi gresit dar nu pot sa tin cont de solunar sunt interesat de acest subiect si vreau sa ma informez mai mult , sa vad ce parere au ceilalti participanti ai acestui sporthailapeste.ro scrie:Va salut cu respect!
In primul rand imi pare bine ca s-a (re)deschis topicul Solunar pe forum. Tin sa precizez ca studiez intens (la modul cel mai serios) tot ce tine de acest subiect de mai bine de 2 ani. Stiu ca unii dintre cei mai distinsi pescari folosesc solunarul de peste 20 de ani dar nu posteaza informatii.
Pentru cei care nu cunosc subiectul, toata teoria tabelelor solunare a inceput in 1926 de catre John Alden Knight. Un cercetator american care a folosit initial in experimente 33 de factori de influenta in comportamentul pestilor.
In final, dupa multe experimente, a redus la trei ca fiind cei mai influenti factori ce merita a fi luati in considerare.
1. Soarele
2. Luna
3. Mareele (fluxul ÅŸi refluxul)
Din pacate, pe forumurile noastre cu greu gasesti pareri competente si am observat ca de fiecare data cand incep discutii pe acesta tema, degenereaza, asa ca voi incerca sa va raspund cu placere la orice intrebare pertinenta legata de tabelele solunare.
Probabil se stie deja ca si la noi in tara s-a facut un experiment la care au participat peste 2600 de pescari, timp de un an, pentru a se verifica aceasta teorie.
Rezultate au demonstrat in mod evident ca daca se merge consecvent pe baza unui solunar CORECT (calculat pentru zona respectiva), folosind TIMPII MAJORI si TIMPII MINORI, adica exact perioadele solunare care conteaza,
rezultatele sunt peste asteptari, chiar remarcabile.
In rest, doar FIRE INTINSE!
De exemplu eu ma duc la "iarba" cu doi crapari si aia i-mi spun :
-Ba invoiestete sambata ca mergem la peste
-Ba nu pot ca torn beton
-Hai ba ca e solunaru' favorabil

Mergem ei se "intind" eu "matur" dupa ce o luam toti in mana unu trebuie sa zica :
-Ba cel putin am mancat un gratar si cate uni au baut o bere
PS: Scuze am inceput lucrul(Doamne-ajuta) si nu am mai putut intra pe net

Buna, toate informatiile pe care le-am sunt furnizate de CASIO FISHING GEAR. Desi sunt foarte suspicios totusi am observat o activitate foarte intensa in eclozarea unor insecte. De aici si pana la activitatea unor pesti care consuma insecte e o consecinta directa (cleni si derivate - ciprianide).
Deci cred in solunare adica in activitate mai intensa in functie de fazele luni (luna noua si luna plina) dar cu comentariu ca depinde si de conditiile meteo - temperatura si presiune atmosferica (adica daca vremea e stabila e ok dar daca pica faza maxima a luni pe o furtuna sau pentru cine stie ce anticiclon nu prea ai sanse)
Deci cred in solunare adica in activitate mai intensa in functie de fazele luni (luna noua si luna plina) dar cu comentariu ca depinde si de conditiile meteo - temperatura si presiune atmosferica (adica daca vremea e stabila e ok dar daca pica faza maxima a luni pe o furtuna sau pentru cine stie ce anticiclon nu prea ai sanse)
the angler is catching xxx, not by the lure
-
- utilizator nou
Re: Va salut cu respect
Ca sa nu vorbim discutii, toata lumea stie ca mersul la balta e 'asezonat' cu un mic, o bere, o caterinca mica, fiecare cu ce aduce de acasa. De asemena e goana dupa liniste, cum sa scapi mai repede de infernul din oras.-Ba cel putin am mancat un gratar si cate uni au baut o bere
Practic principalul scop este buna dispositie si printre altele se mai da la peste. In aceste cazuri nu vad de ce s-ar stresa lumea cu solunarul. Oricum 'castigul' vine din alta parte. Si e si normal sa-ti sara prietenii in cap daca, aduci vorba de solunar la care 'scrie' de bine sau de rau si bineinteles, esti luat la mishtouri.
Solunarele profesionale sunt pentru cei care stiu foarte bine de ce au plecat de acasa si asta din timp util. Pentru ca inafara de solunarul care iti da rezultatul la cea mai buna combinatie de factori soare-luna, din care rezulta perioadele solunare cele mai performante, expertii MAI CONSULTA SI prognozele meteo. Voi face o sectiune pe site in care voi explica si ce factori multiplica performantele timpilor solunari.
Asa cum o prognoza meteo nu e valabila pe toata tara asa si tabele solunare profesionale nu sunt valabile pe orice zona. Stiu ca e o noutate pentru unii dar asta e.
Prima concluzie. Daca mergi la odihna, relaxare sau voie buna pe balta, lasa solunarul deoparte. Iti faci timp alta data pentru el.

Stiu ca exista diferite gadgeturi, ceasuri cu solunare si pestisori, diferite jucarioare interesante. Sunt bune in masura in care posesorul este satisfacut de performante medii.Buna, toate informatiile pe care le-am sunt furnizate de CASIO FISHING GEAR. Desi sunt foarte suspicios totusi am observat o activitate foarte intensa in eclozarea unor insecte.
Tabele solunare calculate CORECT (noi folosim metodele lui Knight, cel care a pus bazele) care sunt valabile PE ZONE, dar pe noi ne intereseaza in principal evolutia speciilor de pesti in concordanta cu timpii majori si timpii minori. Cu alte cuvinte nu exista solunar de stiuca sau solunar de chefal, asa cum nu exista solunar de urs sau de arici. 'Teoriile' astea au fost 'introduse' ca justificare pentru cei care publica solunare ca sa fie la numar, de unde si intrebare justificata 'Care-o fi ala bun?!?'
A 2-a concluzie: Solunarele profesionale sunt valabile pe zone. NU pe specii de animale.
Foarte adevarat sir.Jones. O data ce ti-ai ales zilele cu perioade solunare peste medie, sa zicem in urmatoarele 3-7 zile (poate chiar ai maxime in solunar) CONSULTA prognoza meteo!!!Deci cred in solunare adica in activitate mai intensa in functie de fazele luni (luna noua si luna plina) dar cu comentariu ca depinde si de conditiile meteo - temperatura si presiune atmosferica (adica daca vremea e stabila e ok dar daca pica faza maxima a luni pe o furtuna sau pentru cine stie ce anticiclon nu prea ai sanse)
Pentru sanse si mai bune, presiunea atmosferica (exista in contul de pe site exact treaba asta pe 7 zile avans) trebuie se fie constanta sau in urcare. Temperatura aerului sa fie cu peste 8 grade celsius mai ridicata decat a apei. In tara noastra nu se pune problema mareelor dar daca pescuiesti 'pe-afara' nivelul apei este un factor foarte important.
Nu mai este o noutate ca in perioadele cu luna plina sau noua se inregistreaza o activitate intensa in natura dar daca IEI in considerare timpii majori (si timpii minori, daca vrei) obtii cu adevarat performante si capturi exceptionale.
A 3-a concluzie: Fiecare este liber sa aleaga, in definitiv.
Mi-a facut placere, stim unde ne gasim,
asa ca... Fire-ntinse!
-
- veteran
super , ironiile au avut efectul magic .topicul a devenit interesant .
de fapt ne spui ca solunarul nu e decat un factor x in optimizarea alegerii unei partide de pescuit .
intrebari:
1.daca nu exista solunar de stiuca sau chefal ,vrei sa spui ca toata populatia acvatica intra in frenezie alimentara ?de ce ?
2 .ce e ala solunar profesional ?
3.de ce o valoare a gradientului termic apa -aer de 8 grade ?eu banuiesc raspunsul ,dar vreau sa-l stiu pe al tau .
4 .care e factorul care defineste valabilitatea unui solunar profesional pe o anumita zona ?
5.predictiile solunare vizeaza doar activitatea de tip alimentar ;este stiut ca multe specii rapitoare sunt foarte teritoriale ,care e legatura ?
multumesc pt raspunsuri .
trebuie sa iti spun ca maxima zilei la mine este:"toti prostii stiu ,scopul e sa intelegi"
de fapt ne spui ca solunarul nu e decat un factor x in optimizarea alegerii unei partide de pescuit .
intrebari:
1.daca nu exista solunar de stiuca sau chefal ,vrei sa spui ca toata populatia acvatica intra in frenezie alimentara ?de ce ?
2 .ce e ala solunar profesional ?
3.de ce o valoare a gradientului termic apa -aer de 8 grade ?eu banuiesc raspunsul ,dar vreau sa-l stiu pe al tau .
4 .care e factorul care defineste valabilitatea unui solunar profesional pe o anumita zona ?
5.predictiile solunare vizeaza doar activitatea de tip alimentar ;este stiut ca multe specii rapitoare sunt foarte teritoriale ,care e legatura ?
multumesc pt raspunsuri .
trebuie sa iti spun ca maxima zilei la mine este:"toti prostii stiu ,scopul e sa intelegi"
walleye
- MARIUS POPA
- veteran
-
- veteran
voi raspunde tot eu
accesati http://hailapeste.ro/termeni_si_conditii.php
si http://www.solunarforecast.com/theory2.aspx
veti constata ca primul e o clona ordinara a celui original . e preferabil originalul .
atunci cand te pricepi doar la furat idei(furt intelectual ) e normal sa fii pe dinafara .
probabil ca hailapeste are o idee ff proasta despre inteligenta membrilor acestui forum daca crede ca ne poate manipula ,ca sa nu mai vorbesc de reclama mascata .
concluzia finala este ca asezonarea micului cu berea si caterinca de catre cei care stiu foarte bine de ce au plecat de acasa are nevoie de un solunar profesional .
accesati http://hailapeste.ro/termeni_si_conditii.php
si http://www.solunarforecast.com/theory2.aspx
veti constata ca primul e o clona ordinara a celui original . e preferabil originalul .
atunci cand te pricepi doar la furat idei(furt intelectual ) e normal sa fii pe dinafara .
probabil ca hailapeste are o idee ff proasta despre inteligenta membrilor acestui forum daca crede ca ne poate manipula ,ca sa nu mai vorbesc de reclama mascata .
concluzia finala este ca asezonarea micului cu berea si caterinca de catre cei care stiu foarte bine de ce au plecat de acasa are nevoie de un solunar profesional .
walleye
-
- utilizator nou
Imi pare bine sa constat ca oamenii sunt interesati sa afle mai multe despre adevaratele solunare corect calculate. Limbajul in schimb e discutabil.adrian frunza scrie: atunci cand te pricepi doar la furat idei(furt intelectual ) e normal sa fii pe dinafara
1. Eu ofer serviciile pe teritoriul Romaniei ceea ce solunarforecast nu ofera (e valabil doar in Statele Unite si pe luna in curs). Pe hailapeste.ro se pot obtine Solunare Profesionale pe tot anul 2009 (e in constructie partea cu urmatorii ani), pe orice zona, mergand la nivel de detaliu in functie de latitudine si longitudine.
2. Exista obligatii contractuale pentru afisarea termenilor si conditiilor pe orice site de e-comert (puteti verifica legea) pentru ca toti vizitatorii sa fie informati inante de a folosi serviciile acelui site. Mie mi se pare cinstit ca omul sa poata alege inainte de a folosi serviciile si sunt intru totul de acord cu legea.
3. Hailapeste.ro NU foloseste informatiile din solunarforecast desi e foarte posibil sa existe asemanari intre rezultele lor si ale noastre, DACA le-as calcula pentru Statele Unite. Sincer, nu am incercat sa vad daca se portrivesc, dar daca si ei folosesc acelasi principii si metode de calcul ale lui Knight, atunci evident ca ajungem la acelasi rezultate. Diferenta este ca noi facem calculele pe Romania.
4. Daca ati fi studiat mai atent ati fi observat cele doua exemple de pe prima pagina si ca avem un cu totul alt mod de afisare al rezultetelor fata de cei din Statele Unite.
Deci astept cu interes si alte intrebari.
Eu zic ca nu ar trebui sa ii dam omului in cap pentru ca incearca sa isi faca un biznis. Chiar daca isi face publicitate e si in scopul clientului zic eu. Si noi suntem potentiali clienti deci ar putea fi si in interesul nostru.
Faptul ca a pomenit de serviciul de solunar profesional e o informatie pe care unii o pot considera utila. Altii evident pot sa o ignore.
Eu fac parte dintre cei care nu plec urechea la ce spun solunarele. Nu ma intereseaza. Nu cred nici in zodii, mi se pare absurd sa imparti milioane (de fapt miliarde) de oameni intr-o duzina de categorii si sa spui: azi leii vor avea probleme cu plata ratelor. Sau vor raci nitzel. Sau vor castiga la loto. Atata timp cat oamenii sunt atenti la astfel de horoscoape, solunare, e un potential biznis care nu trebuie neglijat.
Insa nu stiu cum ar trebui sa arate clientul ideal "indragostit" de solunar. Eu de ex. am doar in weekend posibilitate sa merg la peste. Daca nu ploua ma duc, indiferent de ce zice solunarul. Cum sa fac skip daca citesc pe net ca "nu e prea buna treaba". Anul asta pe Prut se poate pescui doar intre 26-30 martie. Ca e prohibitie la stiuca (de fapt a fost) pana pe 26, dupa aia urmeaza prohibitie la toate speciile de pesti.
Ar fi **** sa ma uit la solunar (eventual mai si platesc pt. acest serviciu) si sa zic: e o zi proasta, nu ma duc. Ma duc peste 3 luni, poate o fi solunarul favorabil. I don't care.
Dar ziceam, e posibil pe unii sa ii intereseze. De curiozitate. Nu stiu daca cineva dintre noi nu s-a dus intr-o zi la pescuit pt. ca stia dinainte dupa solunar ca nu o sa prinda peste. Hai sa fim seriosi.
Faptul ca a pomenit de serviciul de solunar profesional e o informatie pe care unii o pot considera utila. Altii evident pot sa o ignore.
Eu fac parte dintre cei care nu plec urechea la ce spun solunarele. Nu ma intereseaza. Nu cred nici in zodii, mi se pare absurd sa imparti milioane (de fapt miliarde) de oameni intr-o duzina de categorii si sa spui: azi leii vor avea probleme cu plata ratelor. Sau vor raci nitzel. Sau vor castiga la loto. Atata timp cat oamenii sunt atenti la astfel de horoscoape, solunare, e un potential biznis care nu trebuie neglijat.
Insa nu stiu cum ar trebui sa arate clientul ideal "indragostit" de solunar. Eu de ex. am doar in weekend posibilitate sa merg la peste. Daca nu ploua ma duc, indiferent de ce zice solunarul. Cum sa fac skip daca citesc pe net ca "nu e prea buna treaba". Anul asta pe Prut se poate pescui doar intre 26-30 martie. Ca e prohibitie la stiuca (de fapt a fost) pana pe 26, dupa aia urmeaza prohibitie la toate speciile de pesti.
Ar fi **** sa ma uit la solunar (eventual mai si platesc pt. acest serviciu) si sa zic: e o zi proasta, nu ma duc. Ma duc peste 3 luni, poate o fi solunarul favorabil. I don't care.
Dar ziceam, e posibil pe unii sa ii intereseze. De curiozitate. Nu stiu daca cineva dintre noi nu s-a dus intr-o zi la pescuit pt. ca stia dinainte dupa solunar ca nu o sa prinda peste. Hai sa fim seriosi.
Nu conteaza ce mashina ai, conteaza ce lanseta ai
))