se prinde ceva acum, cand apele-s tulburi la artificiale?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 18 Mar 2005, 10:15

Dane, am inceput mesajul cu "nu numai" ... adica, salaii pot avea un colorit mai intunecat (inchis) nu numai inaintea, in timpul si in perioada imediat urmatoare reproducerii. M-am referit la manifestarea fenomenului de homocromie, adica adaptarea coloritului corpului la conditiile de mediu (mai deschis si cu dungi mai putin pronuntate in ape cu turbiditate ridicata si substrat deschis la culoare, fara vegetatie, si mai inchis, intunecat, cu dungi bine evidentiate, in ape limpezi, cu vegetatie si substrat inchis la culoare). Este adevarat insa ca in perioada de boiste fenomenul se prezinta mai pregnant la masculi (intensitatea coloratiei e mai ridicata) dar asta se poate explica si prin intinderea exagerata a pielii (in special de pe abdomen) la femele.
Un alt moment in care se observa o coloratie mai intunecata este la inceputul "migratiei" catre zonele de reproducere si se datoreaza particularitatilor locului unde au "iernat" (exagerat spus, deoarece salaii nu ierneaza efectiv ci se deplaseaza - pe distante relativ mici comparativ cu cele din sezonul cald - in urmarirea bancurilor de pesti prada).

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Mar 2005, 10:18

k
iti poti da seama dupa culoare si caracteristicile locului daca au iernat acolo sau au venit din alta parte ?

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 18 Mar 2005, 10:29

Teoretic da, dar e destul de greu pentru ca depinde de prea multi factori. Practic e mai usor pentru cei care cunosc bine locatia (apa) respectiva si biologia salaului. :wink:

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Mar 2005, 10:33

intrebare
tu crezi ca salaii pot migra zeci de km pentru a ajunge la un loc bun de depunere ?

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 18 Mar 2005, 10:45

raspuns (prin intrebari :lol:)
- de unde stii ca au migrat zeci de km pana la locul de reproducere?
- de unde stii ca se reproduc in locul ala si nu e doar o zona de pasaj?
- crezi ca exista doar un singur loc de reproducere intr-o zona de, sa zicem, 10 hectare?

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Mar 2005, 11:05

1. de stiut nu stim nici eu nici tu, eu te-am intrebat ce crezi :lol:
2. poate ca este sau nu pasaj, depinde de caz
eu vorbesc de salaii stransi pe coada unui baraj de 10 km sa zicem, nu cred ca este vorba despre pasaj
3. nu stiu daca exista un singur loc, dar sigur cand foarte multi salai cardasesc intr-un loc, locul e bun si baietii vin acolo de din multe alte locuri, nu are cum sa fie o asemenea densitate in acel loc in mod normal.... :lol:

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 18 Mar 2005, 11:30

Mea culpa, am crezut ca era o provocare ... :wink:
Serios acum:
1. corect, nimeni nu stie (cu certitudine). Parerea mea e ca nu vor migra pe zeci de km pentru ca e imposibil sa nu gaseasca SI alte zone propice pe o distanta asa de mare.
2. salaii se pot strange pe coada unui baraj fie pentru ca urmaresc bancurilor de pesti prada, fie pentru ca acolo este o zona buna de reproducere. In ambele cazuri nu inseamna ca aglomerarea respectiva de salai reprezinta intreaga populatie din acea apa, ci doar o parte.
3. pot exista aglomerari (chiar mari!) de salai intr-o zona oarecare nu numai in perioada de boiste (sau premergatoare) ci si in cazul prezentat anterior (urmarirea bancurilor de pesti prada).
Of course, that's my 2 cents :wink:

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 18 Mar 2005, 14:42

fff, pari a avea dreptate. salaii nu tin "sedintele" astea la fiecare baraj.

"salaii se pot strange pe coada unui baraj fie pentru ca urmaresc bancurilor de pesti prada, fie pentru ca acolo este o zona buna de reproducere."

amandoua in succesiune sau chiar simultan nu se poate?

mai este si posibilitatea coborarii din lac, am salai "atinsi" bine dupa trecerea prin turbine. :?:

Numai bine!

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 18 Mar 2005, 15:06

Todi: ""amandoua in succesiune sau chiar simultan nu se poate?"

Da, se poate. Dar cu cat se apropie mai mult de perioada depunerii, cu atat interesul fata de pestii prada scade. De aceea vor continua sa atace si in aceasta perioada plasticele moi, voblerele, lingurile sau pestisorii folositi ca momeala, dar, in primul rand din agresivitate, si abia apoi de foame.

Numai bine si fir intins!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 18 Mar 2005, 23:39

mie cand mi-e foame ...sunt agresiv! :x
near the beer

Scrie răspuns