salutare tuturor

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
arapaima
senior
senior
Mesaje: 359
Membru din: 21 Mar 2007, 17:48
Localitate: bucuresti

Mesaj de arapaima » 28 Noi 2007, 12:48

Cea mai mare investitie intr-o ferma piscicola sau pastravarie este colaborarea cu un specialist in domeniu.Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca pescuitul si piscicultura se aseamana,sunt doua mancaruri de "peste"diferite.pestele ca si oricare alta fiinta vie se poate imbolnavi,bolile se pot transmite foarte usor de la un bazin la altul si totul se poate duce pe apa sambetei.vorbesc din experienta.trebuie ca in permanenta sa ai pe cineva care sa stie sa recunoasca un peste bolnav si mai ales sa-l trateze.sturionul care se preteaza cel mai bine cresterii in sistem intensiv este Polyodon Spatula.o zi buna

Avatar utilizator
hades
veteran
veteran
Mesaje: 555
Membru din: 03 Mar 2007, 17:57

Mesaj de hades » 29 Noi 2007, 09:11

Am vazut, exista in Romania, o ferma care creste morun, nisetru.
Este a unuia pe care multi nu il agreeaza pe aici pe site.
Poate gasesti ceva documentatie despre asta....
Daca ai vointa poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, il lasi acolo, ca nu te deranjeaza.

Avatar utilizator
Armand
veteran
veteran
Mesaje: 807
Membru din: 20 Apr 2005, 10:20
Contact:

Mesaj de Armand » 29 Noi 2007, 10:04

NU il baga pe "ala pe care nu il agreaza lumea" in ecuatia asta!
La el sunt afaceri destepte si nu extrem de cinstite.
E un fel de one man show....el centreaza el da cu capu.
El prinde sturionii salbatici din dunare sa ii "studieze" si tot el vinde pui de sturioni la stat pe bani multi pentru repopulare.

Daca ai de gand sa faci o afacere cinstita, nu il lua ca model. Daca ai cum sa faci aceleasi afaceri(ai rude ministri) baga mare si umple-te de bani :lol:
Spining....Prea bun ca sa fie light...

Avatar utilizator
performer
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 21
Membru din: 26 Noi 2007, 10:30
Localitate: PIATRA NEAMT

Mesaj de performer » 29 Noi 2007, 12:10

mai precis despre cine e vorba.eu am gasit pe net cateva firme care se ocupa cu asa ceva...deci daca nu am rude sus puse ma bag degeaba....ciudata treaba asta dar din pacate asa e
eram destept dar m-a prostit scoala

stelian
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 188
Membru din: 23 Noi 2005, 16:15

Mesaj de stelian » 29 Noi 2007, 16:08

Ok! Speranta trebuie sa moara ultima! Foarte bine, nu-ti pierde speranta!
Fii atent ce cred eu! (sa nu crezi ca nu am citit cu atentie tot ce s-a scris in topic-ul asta, sau ca am uitat ceva ...)
:!: 1.Iei matale banutii agonisiti cu greu si multa truda, si, pentru inceput, iti cumperi un teren, ca sa ai unde sa-ti pui in practica proiectul schitat, care mi se pare foarte bun...
2. Inainte sa cumperi terenul, te duci pe la primarie si soliciti un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), un Plan Urbanistic General (PUG), si un certificat de urbanism. Cu cat proiectul de dezvoltare in viitor al zonei va afecta vecinatatile, cu atat mai bine - vezi sosea de centura, drum judetean, drum expres, magistrala gaze, etc! Atentie! - NU magistrala curent electric sau conducte subterane! De preferat sa cinstesti un cadastrist ca sa-ti spuna pe unde au cumparat pamant de la tarani anul asta primarul si consilierii de p-acolo.
3. Apoi, dupa ce verifici actele si sunt toate in regula, cumperi, faci o lotizare si un dezmembramant, impartind terenul in loturi de 500mp cu deschidere rezonabila si drumuri de servitute la toate (ca sa se poata ajunge mai usor la fiecare viitor bazin). Iei numar cadastral individual pe fiecare lot (pt fiecare bazin piscicol in parte).
4. Iei 10 table pe care scrii "teren de vanzare" si pui pe ele nr de telefon de la 9 amici de ai tai, cate un nr. pe fiacare tablita, si pe a 10-a tablita nr. tau de telefon. Scrie-le cu vopsea diferita. Cand vor fi sunati, trebuie sa raspunda ca pretul pe m.p e de 20 ori mai mare decat ai dat tu initial.
5. Apoi, cand va suna omul la tine, tu ii spui ca pretul pe m.p. e doar de 10 ori mai mare (decat ai dat tu initial pe el - asta nu ii mai spui :) ), cu un an in urma...
6. Tu, intre timp, iti vezi de autorizatiile si avizele pt ce-ti doresti sa faci, si iti urmezi visul, si cauti sa faci acolo crescatoria dorita, ca terenul nu cere de mancare...
Sa nu-ti fie cu suparare pt tonul "la misto", eu chiar ti-am scris din suflet ce cred eu ca trebuie sa faci cu banutii tai munciti din greu...
Sa-ti ajute Dumnezeu sa-ti mearga treaba bine, si sa duci la bun sfarsit ce ti-ai propus!

Avatar utilizator
Hell
veteran
veteran
Mesaje: 3531
Membru din: 13 Feb 2007, 18:24
Localitate: Sparta
Contact:

Mesaj de Hell » 29 Noi 2007, 16:36

teai gandit langa pastravarie...sau ce vei construi sa faci si o mica pensiune.....in modul asta vei mai amortiza o parte din costuri...si credema k vor veni turistii...la mine aici pe valea sadului este o pensiune...exact langa lacul ciupari.....Raul care trece pe langa pesnsiune(20m)...tine ceva pastrav....pensiunea asta mai are in dotare si ceva atv pt plimbari....eu zic ca Stelian tia dat o idee foarte buna, cresti ceva bani pe care i-ai economisit si dupa aia iti faci si pastravaria....sivei avea in paralel si o afacere de turism....din cate stiu eu te cam sprijina statul in chestea asta de turism

Avatar utilizator
performer
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 21
Membru din: 26 Noi 2007, 10:30
Localitate: PIATRA NEAMT

Mesaj de performer » 29 Noi 2007, 16:48

bv stelian....la cum iti merge mintea mai ca te-as lua de asociat... :lol: este buna ideea asta si sa stii ca m-am gandit si eu.loturi de pamant am si eu doar ca nu sant asa de accesibile.am unul de 5 ha care este la mama naibii si la cati hoti avem noi in tara imi fura si stalpii de gard ,sa nu mai vorbesc de peste :lol: am sa vad ce loturi sant de vanzare la mine in zona si sa fac cum ai zi tu... vedem ... cu primarul din oras de la mine e taicamiu prieten dar nu as vrea sa-l implic cu nimic ca nu mai scap de el( as vrea sa-mi vad linistit de treaba nu sa stau labaut cu primaru.. :lol: ) ptr HELLRAISER de imaginatie nu duc lipsa ,m-am gandit eu la multe( PAINTBALL, atv locuri de joaca ,gratare amenajate... eheheeee...ar fi mortal,numai ca romanul nu e inca invatat sa se poarte civilizat.... si aici mai ramane de vazut. merci de raspunsuri si va mai astept
eram destept dar m-a prostit scoala

crapu.huby
junior
junior
Mesaje: 48
Membru din: 26 Noi 2007, 14:10
Localitate: Rm. Valcea

Mesaj de crapu.huby » 29 Noi 2007, 17:28

nu am citit toate mesajele sa vad ce raspunsuri ai primit dar dak am inteles eu bine schema nu prea e bine
in cazul in care bazinele au legatura intre ele apar boli si mortalitati si se cam duce totul pe apa sambetei.
. Condiţii necesare pentru înfiinţarea unei crescătorii salmonicole

O păstrăvărie nu poate lua naştere, dacă apa şi terenul nu întrunesc unele condiţii cerute de buna funcţionare a instalaţiei şi dacă procesul de producţie nu are asigurată continuitatea, pentru posibilitatea creşterii în condiţii optime a puietului, reproducătorilor şi păstrăvului de consum, după caz.

5.2.1. Condiţii de ordin geologic şi topografic

Conceptul, potrivit căruia păstrăvul, specie montană nu poate trăi decât într-o amenajare situată la altitudine, nu mai are valabilitate în condiţiile salmoniculturii ce se practică astăzi în lume, astfel altitudinea amplasamentului are mai puţină importanţă în vederile actuale privind condiţiile de adoptare a terenului de amenajat.
Cele mai mari exploataţii salmonicole au coborât spre zona de câmpie, constatându-se, chiar, fenomenul de “migraţie “a salmoniculturii din zonele montane în zona de şes, mai evident în Italia. Sunt preferate amplasamente care asigură în timpul anului temperaturile apei specifice climei temperate, fără ca aceasta să depăşească în timpul verii temperaturile critice pentru salmonidul de bază: păstrăvul curcubeu.
În condiţiile ţării noastre, cele mai favorabile terenuri pentru amenajarea unei crescătorii de păstrăvi, le găsim în mod normal în regiunile montane şi submontane, de obicei în depresiuni naturale cu versanţii pronunţaţi. Panta terenului destinat pentru amenajarea bazinelor, trebuie să fie cât mai pronunţată, având în vedere suprafeţele mici pe care le ocupă aceste crescătorii.
În alegerea suprafeţei de teren pe care urmează să amplasăm păstrăvăria, trebuie să avem în vedere următoarele aspecte:
 bazinul de recepţie al pârâului trebuie să fie împădurit, în caz contrar debitul va creşte brusc în timpul ploilor şi va scădea sub normal în timp de secetă sau ger puternic, iar temperatura apei va avea oscilaţii mari;
 se recomandă ca terenul unde se construieşte păstrăvăria, să fie expus cât mai mult timp razelor solare (expoziţie sudică), pentru că, din cursul inferior al pâraielor apa să se poată încălzi peste zi;
 un pârâu care curge prin terenuri împădurite, alternând cu numeroase poieni este cel mai indicat ca sursă de alimentare a unei păstrăvării, atât pentru faptul că va avea temperatură optimă a apei cât şi datorită abundenţei lui în hrană endogenă şi exogenă;
 terenul trebuie să aibă o pantă de scurgere, care să asigure o alimentare normală (constantă) cu apă şi o evacuare rapidă a apei din bazine;
 se consideră ca panta cea mai bună pentru curgerea apei este de 1/100, imprimând apei din canalul de alimentare o viteză care va evita îngheţarea (panta minimală care se admite este de 1/200);
 terenul trebuie să permită, de asemenea construirea de bazine lungi, care să poate fi alimentate independent unele de altele;
 fundul viitoarelor bazine trebuie să fie impermeabil, de preferinţă argilos;
 dacă celelalte condiţii sunt favorabile pentru înfiinţarea crescătoriei, însă fundul nu este suficient de tare (este nămolos sau nisipos) putem îndepărta acest defect, acoperindu-l cu pietriş şi nisip;
 în vederea dezvoltării diferitelor insecte se mai recomandă ca malurile bazinelor să fie plantate cu arbori, care au rolul de a produce umbră în timpul verii, scăzând temperatura;

5.2.2. Condiţii de ordin hidrologic

Apa este factorul care influenţează în mod net procesul de producţie într-o păstrăvărie, din această cauză, ea trebuie să corespundă prin calităţile sale fizico-chimice, unei ape corespunzătoare pentru dezvoltarea salmonizilor, iar prin cantitate să asigure alimentarea continuă a întregii instalaţii.
Condiţia primordială pentru alegerea amplasamentului o constituie disponibilitatea apei, privită în principal din următoarele puncte de vedere:
Mărimea debitului.
Debitul este un factor care joacă un rol deosebit, atunci când temperatura apei este variabilă. Cantitatea de apă ce va alimenta păstrăvăria diferă în funcţie de suprafaţa bazinelor, cantitatea de păstrăv de consum ce se produce, de numărul icrelor şi a puieţilor, de temperaturile maxime ale apei şi de conţinutul de oxigen dizolvat al acesteia.
Condiţia de bază pe care trebuie să îndeplinească debitul, este constanţa sa, astfel să nu scadă prea mult în timpul secetei şi a gerurilor puternice şi să nu crească brusc în timpul ploilor sau a topirilor de zăpezi.
Mărimea debitului, care trebuie să acopere consumul de apă pentru necesităţile de ordin tehnologic ale exploataţiile salmonicole, şi care, în condiţiile unei furajări intensive trebuie sa fie de 170 l/s într-o părăvărie, în sistemul de creştere clasic. Aceste valori variază în funcţie de temperatura apei, de vârsta şi cantitatea de păstrăv introdus în bazin. Alte debite recomandate sunt:
- 1,7 l/s sau 105 l/min în incubatoare
- 7,5 l/s în troci
- 15 l/s în bazinele de creştere a puietului
- 15 – 25 l/s în bazinele de tineret
- 15 l/s în bazinele păstrăvului de consum
Temperatura necesară.

Temperatura apei, privită în raport cu conţinutul în oxigen solvit, nu trebuie să depăşească 20°C. Depăşirea temperaturii de 20°C se poate solda cu declanşarea carenţei de oxigen, care pentru speciile de salmonide de cultură apare la sub 9-11 mg/l oxigen şi devine mortală la 4-5 mg/l.
Temperatura ideală a apei pentru exploataţiile salmonicole este de 13-15°C, cu variaţii nu prea mari în cursul anului, astfel ca să fie posibilă alimentarea artificială a peştelui fără discontinuităţi şi obţinerea taliei de comercializare în circa 12 luni (175 g). Aceasta presupune că în cursul iernii temperatura nu trebuie să coboare sub 5°C (3°C), iar vara să nu depăşească cu mult 20°C (max. 23°C).

Sursele de apă.

Păstrăvul este un peşte foarte pretenţios în ceea ce priveşte natura şi temperatura apei, creşterea lui fiind posibilă numai în bazinele în care apa este în permanenţă curgătoare. Cea mai indicată sursă de apă pentru creşterea păstrăvului este cea de izvor, care are avantajul unei perfecte limpidităţi şi a unei temperaturi relativ constante în cursul anului, care însă conţine foarte puţin oxigen, de aceea vom căuta ca înainte să fie vărsată în bazin, să parcurgă o distanţă cât mai mare, iar în drum să întâlnească cât mai multe căderi pentru aerare naturală.
Este cel mai indicat ca păstrăvăria să fie alimentat mixt, adică incubatoarele să fie alimentate de la sursa de izvor, iar bazinele din râuri.
Sursă de alimentare pentru amenajările salmonicole poate fi şi apa lacurilor de munte, naturale sau artificiale, apa fiind preluată din lacuri cu ajutorul electropompelor.
O altă sursă de alimentare a păstrăvăriilor este, apa marină. În mările nord-europene şi în Marea Japoniei, caracterizat printr-o salinitate relativ scăzută, s-a experimentat creşterea puietului de păstrăv curcubeu, de la dimensiunile puietului de 15-20 cm, la talia de comercializare. Determinarea pH-ului are de asemenea importanţă în adoptarea amplasamentului (sursei de alimentare). Pentru apele salmonicole, valorile limită ale pH-ului sunt: ape acide cu valori ale pH-ului peste 5 şi ape alcaline cu valori de sub 9.
Determinarea bioxidului de carbon (CO2) solvit în apă este de asemenea importantă în vederea stabilirii calităţii apei sursei. În apele naturale cantitatea de CO2 liber solvit nu depăşeşte 2 mg/l şi provine din aerul atmosferic.
Alcalinitatea şi duritatea apei au o importanţă secundară în salmonicultură, deşi s-a constatat că păstrăvii valorifică mai bine furajele în prezenţa unor cantităţi mai mari de calciu solvit în apă.
Determinarea substanţelor nocive completează seria determinărilor, în urma cărora se stabileşte calitatea apei în sursa de alimentare a exploatării salmonicole.. Astfel plumbul, cuprul, în cantităţi minime, şi zincul, prezente în ape , sunt substanţe letale pentru salmonide, când iau forma sărurilor solubile. Mai puţin periculoase, sărurile de fier şi mangan aduc totuşi pagube gospodăriilor piscicole deoarece, sărurile acestor elemente, depunându-se pe branhiile peştilor şi provocându-le leziuni, favorizează infestearea cu paraziţi.
Printre substanţele care în exces devin nocive pentru fauna de salmonide a bazinelor, trebuie amintite şi suspensiile a căror determinare cantitativă este de asemenea necesară.

5.2.3. Condiţii de ordin economic

Locul de amplasare a unităţii trebuie să aibă în vedere, ca sursa de alimentare să fie cât mai aproape, ceea ce reduce traseul canalului de alimentare şi preţul de cost al lucrării.
Unitatea salmonicolă trebuie să beneficieze de drumuri de acces practicabile în orice condiţii climatice şi anotimp, ţinând cont atât de aprovizionarea permanentă cu hrană a crescătoriei, cât şi de transportul păstrăvului de consum. Păstrăvăria trebuie amplasată în apropierea unui centru populat, pentru ca desfacerea să se facă fără mari cheltuieli.
Distanţa faţă de consumator are mai puţină importanţă în cazurile în care se consumă păstrăv refrigerat şi congelat, în România carnea de păstrăv se consumă proaspătă, mai rar refrigerată.
Prin veniturile şi beneficiile ce se realizează, investiţiile trebuie să se amortizeze în termen cât mai scurt.

este mult de povestit dak vrei putem discuta

Avatar utilizator
performer
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 21
Membru din: 26 Noi 2007, 10:30
Localitate: PIATRA NEAMT

Mesaj de performer » 05 Dec 2007, 13:08

m-am mai interesat si am vorbit cu cineva de la comisia regionala ptr primirea dosarelor ptr fonduri nerambursabile.....e dificil(inca se mai merge pe pile,cu mita ...etc)daca iei un dosar in mana si te duci ca simplu cetatean NU TE BAGA NIMENI IN SEAMA...mai incerc nu spun ca nu dar birocratia si comoditatea functionarilor de la noi iti taie din elen si din speranta.
whish me luck
eram destept dar m-a prostit scoala

horia flucus
veteran
veteran
Mesaje: 950
Membru din: 26 Apr 2007, 23:35

Mesaj de horia flucus » 05 Dec 2007, 23:32

Se pare ca crapu.huby are studii de specialitate...Ai facut salmonicultura la Brasov?
Ai dat detalii de l-ai zapacit de tot...
Si eu sunt tot in domeniul silvic si cred ca o pastravarie necesita cateva chestii clar delimitate!
Ca sa fii fericit pentru un an te insori, pentru inca doi ani divortezi, iar pentru toata viata inveti sa pescuiesti!

Scrie răspuns