rezistenta firelor - usa vs. europa

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 01 Ian 2006, 11:27

decebal traian scrie: ...stiuca nu mai mare de 3 kg ,dar multa ! ..., iar la fiecare partida tai din el cativa cm !

!
Cati centimetri?!

GIGA
junior
junior

Mesaj de GIGA » 02 Ian 2006, 13:50

tudor scrie:
razvan m. scrie:Bine, fie, mergem.
Dar nu inainte de a ne spune criteriile dupa care se invechesc firele :lol:
Nici eu nu mai am curajul sa ies la pescuit pina nu cunosc acele criterii. Ce se intimpla daca se invecheste firul chiar pe parcursul partidei de pescuit ? Va dati seama ? Pierd naluci, pesti... Mai ales ca firul ala mi l-a vindut unu din afara. :twisted:PUTETI INTREBUINTA ULEI SILICONIC[spray]pastreaza calitatile firului

SF
veteran
veteran

Re: rezistenta firelor - usa vs. europa

Mesaj de SF » 02 Ian 2006, 23:25

[quote="Adi_"]stie cineva cum se testeaza firele in sua/japonia comparativ cu europa?
pt. ca pe o rola de fir produs in europa, sau pt. europa, la diametru de 0.20 sa zicem, scrie ca are rezistenta de 5 kg, iar pe un fir produs in sua scrie ca tine 4 lb. adica aprox. 1,8kg.
sunt convins ca firul produs in sua nu este deloc mai slab decat celalalt, dar sunt curios une sunt diferentele in aceste specificatii.
multumesc.[/quote]

Vad ca a trecut un an si tot nu aflam de ce se invechesc firele textile , asa ca m-am gindit sa-mi dau si eu cu parerea in chestiunea asta pe care o ridica Adi .
Deci , in jurul anilor 30 al secolului trecut , Walace C. , angajat al casei Dupont , in timp ce completa un studiu referitor la proprietatile poliamidelor , reuseste sa obtina un polimer de inalta rezistenta . Imediat si-au dat seama aplicatiile practice pentru o substanta cu asemenea proprietati erau imense .
Monofilamentul pe care il utilizam in zilele noastre ii o evolutie a acestor prime formate , mai ales cel numit naylon-polyamida 6,6 !? , descoperit in ultimul deceniu . Un monofilament obtinut din polimerizarea incepind de la o amina si un acid carboxilic , proces din care rezulta un sir continuu , compus din grupuri de atomi care se repeta unul dupa altul intr-un lant bine unit . Un produs rezistent la tractiune , abraziune , durabil , flexibil , etc. , deci cu multe calitati pentru a putea fi folosit in pescuitul sportiv ( comparatia se refera la monofilamentele existente pina atunci ). Fiind un polimer poate sa se asocieze cu aditivi si multumita tehnicilor moderne s-au putut incorpora anumite substante care intaresc virtutiile proprii sau care sa solutioneze micile defecte . Unul dintre aceste defecte , influenta razelor ultraviolete se combate prin tratamente cu rasini la suprafata .Tratamentele cu substante de tip ceramic urmaresc acelasi scop in timp ce usureaza strecurarea firului prin inele . Deasemenea s-au perfectionat varietatile fluo , pentru o mai buna vizibilitate .
Acuma , rindurile de mai sus is teorie pura si dura , nu-mi apartin si deja ma doare capul , nefiind eu adeptul alchimiilor complicate . Is niste chestii cu caracter general si le-am scris pentru ca monofilamentul inca ii cel mai utilizat fir in pescuitul sportiv . In realitate , daca intri intr-un magazin si ceri un polyamid nustiucit se uita aia la tine ca la urs .
Acuma , referitor la diferenta dintre State si Europa , principala diferenta ii intre cerinte . Americanul cere un fir de atitea xy lbs pe cind europeanul cere un diametru anume si care pe cit posibil sa si tina mult . In momentul in care ceri un fir 6 lbs, ex. , producatorul nu poate face unul de 5 . Ii clar . Insa , cum diametrul nu-i grija cea mai mare , poti sa dai firului calitati cum ar fi suplete , memorie redusa , elasticitate redusa ( adica sa nu se intinda exagerat ), durabilitate . Pentru americani rezistenta la tractiune ii o necesitate , nu o calitate . La europeni ii putin invers . Cer diametru redus plus rezistenta mare . Rezulta insa ca produsele obtinute , chiar daca se apropie de datele pe care le dau ei , ( referitor la tractiune si diametru ) , le cam lipsesc alte calitati necesare in pescuit ( le-am scris mai sus ) . De multe ori is fire cu memorie prodigioasa , care nu uita sa faca peruci cind ti-e lumea mai draga sau se intind in asa masura incit pare ca dai cu elastic , unele is batoase , rezistenta slaba la nod , etc..
La fel , caracter general , daca iei fir cu fir gasesti bune si rele in amindoua taberele , insa o sa gasesti mai multe bune in tabara americana .
Referitor la rezistenta la nod . Nu am vazut role pe care sa scrie rezistenta ca fiind masurata la nod . Am vazut ca pe unele scrie "rezistent la nod " , scris ca o calitate , rezistenta la nod fiind o calitate , dar nu exprimata in nici o unitate de masura . La fel scrie "durabilitate " , fara sa scrie citi ani sau cind a fost facut macar . Deasemenea am vazut diverse noduri pe unele role , pe eticheta pictate acolo ,dar era vorba de noduri recomandate de producatori , nu noduri pe care s-ar fi testat rezistenta la tractiune si alte de gen . Evident , ca atunci cind ii cazul de vinzare , nimic nu mai conteaza , banul avind prioritate , asa ca de ce sa nu iesim pe piata cu publicitate falsa , ca doar si altii o fac .
Mie unul nici un fir nu mi-a tinut la nod cit era specificat pe ambalaj , nici alea americane dar mai ales cele europene , cu mentiunea ca alea americane se apropiau mai mult ( si cu mentiunea ca nu mai gasesc Dam Tectan he!he!)
Prin urmare cam asa vad eu diferenta mai Adi.

Fir Intins!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 02 Ian 2006, 23:35

[quote="Sorin"]eugen ,
te-ai gandit ca poate nu stii sa citesti corect micrometrul? :D :D [/quote]
Nu tinea bine firul . O uitat sa-l intinda la rupere , in mod sigur era mai subtirel decit o vazut Eugen , numa cum nu scria pe cutie si chestia asta ...he!he!
Sorine , eu nu stiu ce Fireline de 0,10 si 4lbs ai avut da ala de 0,12 tine vreo 6,8 kg , am eu si iti spun ca asa-i , la 0,10 musai trebuie sa tina mai mult de 4 lbs , ori ii ceva model mai aparte .

Fir Intins!!!

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 03 Ian 2006, 09:43

SF,
De unde l-ai cumparat pe cel de 0,12 ?
eu l-am luat pe al meu de la Mim Team mai demult .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 03 Ian 2006, 11:10

Dam tectan premium plus gasesti la Cabelas pe role de 300 si 1200 de metri toate diametrele.

numai bine

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 03 Ian 2006, 13:25

Sorin , l-am luat de afara .
Pupu , am vazut ca au pe Cabelas , da eu fac parte din aia care nu au rabdare sa cumpere de pe net , merci oricum .

Fir Intins!!!

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 03 Ian 2006, 20:26

Daca ai pe cineva care trece prin Oradea, aici gasesti DAMYL Tectan Premium Plus la role de 100m (de fapt sunt role legate 5 X 100m), la pretul de cca 15RON/rola. De altfel se gasesc aproape toate produsele DAM pe care le vezi pe www.dam.de .

CDan
junior
junior

Salutare la toti!

Mesaj de CDan » 15 Ian 2006, 16:27

Sint nou pe forum si va rog sa aveti rabdare cu mine.

Nu am avut timp sa trec prin toate topicurile in legatura cu firele textile si nici nu am avut rabdarea sa citesc toate mesajele din topicul de fata dar incerc sa fac un rezumat la tot ce stiu despre firele de pescuit din State si Europa, fie ele textile sau mono.

Intii despre firele mono:

- pt America:
Firele sint clasificate dupa rezistenta la nod. Cind aceste fire au aparut au ajuns ei la concluzia ca toate firele, indiferent de marca, au cam aceeasi rezistenta. Si nu ar fi necesar sa mai dea diametrul pentru ca nu mai e necesar atunci cind stii la cit rezista. In plus firele care sint acreditate pt concursuri (asa numita clasificare IGFA - International Game Fishing Association) au asa numita valoare test adica rezistenta stampilata pe pachet e garantata. Deci firul poate rezista la mai mult decit scrie pe pachet.
Cind firele au evoluat (adica materialul de fabricatie de fapt) au avut nevoia sa precizeze ca firele sint mai rezistente la acelasi diametru fata de clasificarea veche. Idea a fost sa prezinte si rezistenta "noua" dar si cea veche. Idea nu a avut priza la oameni.
Actualmente, la firele mono, nu se mai noteaza rezistenta veche ci se scrie doar cea de test, adica cea reala. Dar oricum, omul de rind face o legatura intre rezistenta firului si diametrul acestuia. La firele leader sau de folosire speciala (fluorcarbon, de trolling, etc) se da si rezistenta si diametrul.

- pt Europa:
Firele sint clasificate dupa diametru si rezistenta la rupere a firului propriu zis (deci nu la nod). Pe firele acreditate pt concursuri se scrie si rezistenta garantata sau ca firul e aprobat IGFA. Tendinta e sa se foloseasca fire de o anumita rezistenta la concursuri, deci nu e interesant diametrul nici in Europa (in contextul de concursuri).

Despre firele textile:

- pt America:
Firele sint clasificate dupa rezistenta la nod (la fel ca cele mono). Se da rezistenta firului si asa numitul diametru echivalent. Diametrul echivalent e diametrul care un fir mono l-ar avea dar el se da in lb/lbs. Exista tabele de convertire intre diam in lb/lbs si cel in mm sau inch. Deci pe un fir poate sa fie scris "20 lb test, 6 lb test monofilament equivalent diameter" care inseamna ca rezistenta e de 20 lb (9 kg) si diametrul de 0,23 mm. Dar de multe ori producatorul da si diametrul in inch sau mm.

- pt Europa:
Aceiasi situatie ca la firele mono.

In concluzie un fir care in State e clasificat de 30 lb (13,5 kg) cu diam de 0,28 mm in Europa are rezistenta de 30 lb la 0,23 mm. Dar, precizez inca o data, ca aceste valori pot diferi in realitate: in plus sau in minus. Se pot cumpara fire acreditate de IGFA si atunci diferentele dintre valorile declarate si cele reale vor fi minime, adica vreau sa spun mult mai mici. De obicei aceste fire sint mai scumpe.

Acest rationament nu e perfect si nu explica toate diferentele intre firele pt State si cele pt Europa.

In final pot spune ca pescarul de rind nu-si bate capul cu diametrul firului ci numai de rezistenta acestuia. Diametrul impreuna cu rezistenta e relevanta numai in cazul de concurs si pt pescarii f interesati de a sti.

Eu, in Suedia, daca cumpar un fir care ar trebui sa reziste la 15 kg (de ex) si ajung la concluzia ca nu e adevarat, ma intorc la magazinul de unde l-am cumparat si reclam firul. Atunci primesc unul nou din alt lot fara sa ma coste nimic suplimentar. Asta e legea consumatorului de aici. Deci daca producatorul scrie pe pachet ca firul rezista la 15 kg (de ex) inseamna ca el ma asigura ca asa e. Nu duceti la extrem asta. Nu vreau sa zic ca daca firul tine la 14 kg sau daca se rupe la nod din cauza ca eu folosesc un nod prost, am dreptul sa reclam.

decebal traian
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de decebal traian » 15 Ian 2006, 20:55

Am terminat-o si de mancat !Apropo ce doresti sa mai stii din ,,vasta mea experienta '' te pot ajuta cu orice !Spunemi in perioada de iarna da-ti la rapitor cu artificiale ?

Scrie răspuns