rezistenta firelor - usa vs. europa

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 07 Dec 2005, 15:09

inseamna ca sigur nu se rupe la 4lbs greutate dar precis o sa scoti si un peste mai mare cu el. ceea ce nu e musai valabil la un fir de la gipo de 0.20 pe care scrie ca rezista la 4 kile si oricum nu este 0.20 daca-l masori la micrometru.

nu stiu ce va complicati atata. te duci frumos la magazin, iei tot ce-ti surade de pe raft, vezi daca are culoare, lipsa de memorie, elasticitate si proprietatile pe care le cauti, faci un nod si tragi. care se rupe mai greu ala e, nu conteaza unde e facut. eu asa o vad. in fine, fiecare cu ale lui, daca stiti voi ca firele americane sunt mai groase asa o fi, eu n-am remarcat.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 07 Dec 2005, 15:29

pai eu vreu sa-l iau de pe bass pro, si nu am cum sa-l testez.... :?
stiu despre stren ca e foarte laudat in usa. e cineva care l-a folosit? pareri, impresii? :roll:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Valentin Comaneci
junior
junior

Mesaj de Valentin Comaneci » 07 Dec 2005, 15:45

Salut,
Nici americanii nu sunt perfecti.Eu pescuiesc de vreo 5 ani cu Ripcord Si de la Cabelas de 10 lb test.Unele cutii sunt inscriptionate USA iar altele made in France.La 10 lb test cele inscriptionate made in France sunt mai subtiri , dar nu am remarcat in practica diferente de rezistenta.Mai folosesc si Power Pro de 8 lb test , pe care dupa un sezon il schimb deoarece incepe sa se rupa de unde are chef nu numai de la nod.
Ripcord-ul il poti folosi cu certitudine mai multe sezoane.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 07 Dec 2005, 17:18

Eu am un Stren Magnathin (mono) de 6 lbs(.20 mm, 2.7 kg)
Nu i-am gasit nici un defect
Si e mult mai rezistent la rupere decat toate firele de .20 (ne-americane) cu care am pescuit

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 07 Dec 2005, 17:22

Tavi scrie:Eu am un Stren Magnathin (mono) de 6 lbs(.20 mm, 2.7 kg)
Nu i-am gasit nici un defect
si eu am de 4 lb (0.17mm, 1,8kg) dar mi s-a parut cam elastic. parca mai frumos se comporta trabucco river trout.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 08 Dec 2005, 11:09

eugen ,
te-ai gandit ca poate nu stii sa citesti corect micrometrul? :D :D
io zic ca n-are treaba unde sunt facute firle de un anumit producator ( focsani sau taiwanu de sus ) atat vreme cat firma se respecta si-si impune niste stanarde de seriozitate si calitate.
Nike se fac prin Asia , si Salomon facea la Alba Iulia niste bocanci de ski de plangeai langa ei de misto ce erau.
Si la chinezi daca le dai de ex 200 usd iti fac un batz de calitate care face banii astia .Daca le dai 20 de USD ....iti fac un batz de 20 de usd....
La americani , daca scrie ca tine 6lb de ex, el te tine apropae sigut cel putin atat.
uite , un fir serios la noi din punctul asta de vedere este Sufixul...
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

blackmind
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de blackmind » 08 Dec 2005, 12:38

am si eu tot de pe basspro - hybridu de la yo-zuri... la 4lbs e un 0.23-0.24 si nu are pic de memorie...au incercat si cai la peste 100kg sa-l rupa nu se poate...(poate astia din alte zone sa fie mai fibrosi)
diferenta de fire...adica aceeasi firma sa aibe alt fir pentru americani si altul pentru europeni ...DA raspuns corect...am facut diferenta la fireline 8lbs se scamasoeaza mai repede asta (parca e de pe la unguri) romanesc...si hai ca n-ar fi chestia de aspect dar sa arunci un 10grame si sa se rupa aiurea pe la 2 metrii de naluca... plus ca la mono poti sa legi aceelasi fir (grosime marca tot) si clarr o sa castige ala amercian cum spunea un nenea Lumea noua domne...
sEe yOu aGaIn wHeN I dIe

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 08 Dec 2005, 13:01

blackmind....ce neam de yo-zuri hybrid ai tu?

Io al am pe ala de 10 lb si e teapan rau! :?
near the beer

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 08 Dec 2005, 13:55

blackmind,
hybrid-ul nu este monofilament si se produce dupa alta tehnologie, practic se imbraca un fir mono cu un strat de fluorocarbon. e un fir foarte bun, am si eu si de 4 si de 15. fluorocarbonul curat e si mai putin comparabil cu un mono. la 15 lbs test deja cam incepe sa aduca a cablu de telefon, pe cand un mono la 15lbs poate sa fie un 0.30 moale si bun de vobler.

sorine,
discutia asta eu n-o mai continui ca n-are sens. inca nu mi-ati explicat care era diferenta aia. :) in plus, stam sa dezbatem daca merita cumparata o rola de stren original care costa vreo 6 coco. cine vrea sa afle daca aia enspe milioane de oameni care il cumpara sunt tampiti sau nu, sa se risipeasca, vorb-aia. :wink:

blackmind
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de blackmind » 10 Dec 2005, 11:52

da eugen mi-am recitit postul si mi-am dat seama ca am uitat sa specific ca nu e monofilament oricum daca tot e mai bun... adi noi ti-l recomandam :P
sEe yOu aGaIn wHeN I dIe

Scrie răspuns