Prea multa teorie!!!
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
Prea multa teorie!!!
Nu va ascund ca de o anumita perioada de timp intru zilnic pe forum si citesc aproape tot.Am aflat lucruri foarte interesante dar am si citit o multitudine de aberatii.Tre' sa ai puterea de a selecta ceea ce e cu adevarat folositor si important.NU,nu critic acum ci doar trag concluzia ca e prea multa teorie si pareri nejustificate.
De aceea deschid acest topic in care as vrea ca fiecare,sa posteze un eveniment,o intamplare,etc....TRAITA de el...si din care a tras anumite concluzii PERTINENTE!!!!
V-as ruga insistent sa nu incepem iar cu comentariile inutile(avem unde posta acest gen ) si sa scriem in cateva randuri...REALITATEA.
Va multumesc!
De aceea deschid acest topic in care as vrea ca fiecare,sa posteze un eveniment,o intamplare,etc....TRAITA de el...si din care a tras anumite concluzii PERTINENTE!!!!
V-as ruga insistent sa nu incepem iar cu comentariile inutile(avem unde posta acest gen ) si sa scriem in cateva randuri...REALITATEA.
Va multumesc!
- costica_fishing
- veteran
-
- veteran
1.Experienta nefericita.Canalul dunare Marea Neagra intre Medgidia si Cernavoda.In alti ani(cand eu eram mai mic si mai prost si nu intelgeam prea mare lucru din pescuitul la naluci) erau niste locuri super de avat.ii vedeam.atacuri multe,incercam sa-i prind la "VIU".am revenit anul asta..fara nici un rezultat.parca apa "era saraca",mai tulbure decat de obicei(probabil din cauza dunarii crescute au ecluzat la cernavoda mai mult decat de obicei),si ce e ciudat ..nu am vazut nici un atac.rezultat 0.
CONCLUZIE(partiala):fiind locuri in care nu am mai fost de foarte multi este posibil sa-i fi scazut potentialul...sau influenta dunarii crescute si a apei murdare intrata pe canal sa-si fi spus cuvantul.(spun asta nu numai pt ca nu am avt nici un atac,dar nici nu si-a semnalat przenta)
2.Experienta fericita.Delta undeva pe un canal langa lacul Puiu.Inainte de prohibitie.in 3 ore 14 bucati(avat) Numai la "rotativa prinzatoare "din galeria mea foto.in aceeasi zi(mai pe seara)...tipa cu shadu alb(despre care am mai scris..sper sa nu plictisesc..dar m-a marcat faza aia).ea avea atac dupa atac...eu cu acelasi tip de rotativa(dar cu un nr mai mic....NIMIC.a doua zi dimineata un amic a fopst singurul care a avut rezultate la un rapala minow spoon.
CONCLUZIE:tre' trusa cat mai bogata si insistat.
...CRED 
CONCLUZIE(partiala):fiind locuri in care nu am mai fost de foarte multi este posibil sa-i fi scazut potentialul...sau influenta dunarii crescute si a apei murdare intrata pe canal sa-si fi spus cuvantul.(spun asta nu numai pt ca nu am avt nici un atac,dar nici nu si-a semnalat przenta)
2.Experienta fericita.Delta undeva pe un canal langa lacul Puiu.Inainte de prohibitie.in 3 ore 14 bucati(avat) Numai la "rotativa prinzatoare "din galeria mea foto.in aceeasi zi(mai pe seara)...tipa cu shadu alb(despre care am mai scris..sper sa nu plictisesc..dar m-a marcat faza aia).ea avea atac dupa atac...eu cu acelasi tip de rotativa(dar cu un nr mai mic....NIMIC.a doua zi dimineata un amic a fopst singurul care a avut rezultate la un rapala minow spoon.
CONCLUZIE:tre' trusa cat mai bogata si insistat.

Anul trecut,intr-o noapte, la lumina a doua proiectoare de 1000 wati fiecare pescuiam in Golful Mexic la pastrav de mare la jig 1/16oz.(1,8g.) cu fireline de 4lb.(1,8kg.)si forfach fluorocarbon de 8lb.(3,6kg.).
Vedeam cum pastravul urmareste jig-ul (e vorba de un pescuit aproape de suprafata apei unde la lumina proiectoarelor se aduna pestisori si creveti)dar nu-l ataca.
Am schimbat cu un jig 1/32oz.(o,9g.) folosind acelas BASS ASSASSIN CYURLY SHAD DE 2 INCH,dar nici asa nu aveam atac doar urmariri.
Am schimbat forfacul cu un alt fluorocarbon mai subtire ,de 6lb.(2.7kg. pastrand acelas jig de 1/32oz. si am inceput sa prind peste.
Vinerea trecuta ,pe 26 mai am fost la pescuit tot in Golful Mexic ,tot la pastrav de mare,de data aceasta ziua.Pescuiam cu fireline de 4lb forfach fluorocarbon de 10lb.,jig 1/8oz.(3,5g.)si cu BASS ASSASSIN CURLY SHAD DE 2 INCH CHARTREUSE SILVER GLITTER.Apa nu era f. limpede ,dar destul de limpede si curgea cu o viteza destul de mare (era reflux si in canalul artificial unde pescuiam ROLLOVER PASS viteza apei era destul de mare).
Am prins mai multi pastravi de mare si de mai multe ori spanish mackarel(ce are dintii ascutiti ca briciul) mi-a taiat forfach-ul(reusind totusi sa prind vreo trei spanish mackarel ce nu inghitise jig-ul) .
Ca sa nu mai imi taie asa de usor am schimbat forfach-ul cu unul tot fluorocarbon ,dar mai gros de 14lb.(6,4kg.).
Nu mi-a mai taiat firul nici un peste deoarece ....nu mai aveam nici un atac.Am revenit la forfach-ul de 10lb.(normal as fi pescuit cu 8lb. dar nu mai aveam)si atacurile au revenit.
Eram in apa pana la genunchi impreuna cu inca vreo 10 pescari,"umar la umar"dar numai un pescar localnic si cu mine prindeam peste(am prins limita zilnica admisa),restul doar incercau si nu intelegeau de ce nu prind.
Si ganditi-va ca in conditiile unei ape ce curge repede rapitorul nu prea avea timp sa analizeze naluca si totusi cand am folosit fluorocarbonul de 14lb. l-a sesizat si nu a mai atacat.Si cel de 10lb. era prea gros dar de 8lb. nu mai aveam iar cel de 6lb. ce ar fi fost cel mai bun,datorita vitezei apei si socurilor produse de peste(pesti intre 38cm. - 50cm.)riscam sa mi se rupa si sa pierd pesti cu toata actiunea parabolica a batului meu de 9' si W8 facut pe blank fly AMERICAN TACKLE .
Poate ca din cele relatate de mine veti putea trage niste concluzii valabile nu numai in Golful Mexic ci si in apele de acasa.
Ganditi-va ce simteau ceilalti pescari de langa mine ce nu au prins nici un peste desi erau echipati cu waders,si scule de cea mai inalta calitate si pescuiau in acelas loc si in aceleasi conditii.Dar ei nu intelegeau ca pt. a incetinii viteza deplasarii nalucii luate de curent e nevoie de plumb suplimentar ,dar nu jig mai mare ca apa fiind destul de limpede era sesizat ca pericol de pesti si de asemenea nu intelegeau ca daca s-a inventat fluorocarbonul si vrei sa ai rezultate mai bune trebuie sa-l folosesti si ca desi fluorocarbonul e aproape invizibil cu cat e mai gros e mai usor sesizat de pesti si dispar atacurile.Si daca si fluorocarbonul e sesizat cum e sesizat atunci mono normal!!!!
Jean Scurtu
Vedeam cum pastravul urmareste jig-ul (e vorba de un pescuit aproape de suprafata apei unde la lumina proiectoarelor se aduna pestisori si creveti)dar nu-l ataca.
Am schimbat cu un jig 1/32oz.(o,9g.) folosind acelas BASS ASSASSIN CYURLY SHAD DE 2 INCH,dar nici asa nu aveam atac doar urmariri.
Am schimbat forfacul cu un alt fluorocarbon mai subtire ,de 6lb.(2.7kg. pastrand acelas jig de 1/32oz. si am inceput sa prind peste.
Vinerea trecuta ,pe 26 mai am fost la pescuit tot in Golful Mexic ,tot la pastrav de mare,de data aceasta ziua.Pescuiam cu fireline de 4lb forfach fluorocarbon de 10lb.,jig 1/8oz.(3,5g.)si cu BASS ASSASSIN CURLY SHAD DE 2 INCH CHARTREUSE SILVER GLITTER.Apa nu era f. limpede ,dar destul de limpede si curgea cu o viteza destul de mare (era reflux si in canalul artificial unde pescuiam ROLLOVER PASS viteza apei era destul de mare).
Am prins mai multi pastravi de mare si de mai multe ori spanish mackarel(ce are dintii ascutiti ca briciul) mi-a taiat forfach-ul(reusind totusi sa prind vreo trei spanish mackarel ce nu inghitise jig-ul) .
Ca sa nu mai imi taie asa de usor am schimbat forfach-ul cu unul tot fluorocarbon ,dar mai gros de 14lb.(6,4kg.).
Nu mi-a mai taiat firul nici un peste deoarece ....nu mai aveam nici un atac.Am revenit la forfach-ul de 10lb.(normal as fi pescuit cu 8lb. dar nu mai aveam)si atacurile au revenit.
Eram in apa pana la genunchi impreuna cu inca vreo 10 pescari,"umar la umar"dar numai un pescar localnic si cu mine prindeam peste(am prins limita zilnica admisa),restul doar incercau si nu intelegeau de ce nu prind.
Si ganditi-va ca in conditiile unei ape ce curge repede rapitorul nu prea avea timp sa analizeze naluca si totusi cand am folosit fluorocarbonul de 14lb. l-a sesizat si nu a mai atacat.Si cel de 10lb. era prea gros dar de 8lb. nu mai aveam iar cel de 6lb. ce ar fi fost cel mai bun,datorita vitezei apei si socurilor produse de peste(pesti intre 38cm. - 50cm.)riscam sa mi se rupa si sa pierd pesti cu toata actiunea parabolica a batului meu de 9' si W8 facut pe blank fly AMERICAN TACKLE .
Poate ca din cele relatate de mine veti putea trage niste concluzii valabile nu numai in Golful Mexic ci si in apele de acasa.
Ganditi-va ce simteau ceilalti pescari de langa mine ce nu au prins nici un peste desi erau echipati cu waders,si scule de cea mai inalta calitate si pescuiau in acelas loc si in aceleasi conditii.Dar ei nu intelegeau ca pt. a incetinii viteza deplasarii nalucii luate de curent e nevoie de plumb suplimentar ,dar nu jig mai mare ca apa fiind destul de limpede era sesizat ca pericol de pesti si de asemenea nu intelegeau ca daca s-a inventat fluorocarbonul si vrei sa ai rezultate mai bune trebuie sa-l folosesti si ca desi fluorocarbonul e aproape invizibil cu cat e mai gros e mai usor sesizat de pesti si dispar atacurile.Si daca si fluorocarbonul e sesizat cum e sesizat atunci mono normal!!!!
Jean Scurtu
cum se pune plumb suplimentar?si eu m-am intalnit cu aceasta problema pe raul Olt care are un curent destul de puternic.Jean Scurtu scrie:.Dar ei nu intelegeau ca pt. a incetinii viteza deplasarii nalucii luate de curent e nevoie de plumb suplimentar ,dar nu jig mai mare
scuze de offtopic,dar era o problema care ma interesa f mult
In materie de pescuit NICIODATA nu poti sa dai verdicte pt ca intotdeauna sunt si contra exemple.
Poti sa ai in cap toata teoria lumii si sa ai cate o zi(sau mai multe) cand nu prinzi nici un peste.
Am vazut salai mari prinsi la mamaliga si se pare ca numai cei foarte mari trag la mamaliga.
Am vazut un tip prinzand salau la twister chiar dintre betele pescarilor care dadeau pestisor viu si erau chiar foarte multe.
Iar de foarte multe ori,la stationar,doi tipi dau unul langa celalalt intr-un ochi de 1 m patrat,iar unul prinde si celalalt nu,cu toate ca dau cu aceeasi momeala,carlig,etc.Asta e chestie care se intampla foarte des,iar o data cei 2 au facut shimb de undite si acelasi rezultat.
Poti sa ai in cap toata teoria lumii si sa ai cate o zi(sau mai multe) cand nu prinzi nici un peste.
Am vazut salai mari prinsi la mamaliga si se pare ca numai cei foarte mari trag la mamaliga.
Am vazut un tip prinzand salau la twister chiar dintre betele pescarilor care dadeau pestisor viu si erau chiar foarte multe.
Iar de foarte multe ori,la stationar,doi tipi dau unul langa celalalt intr-un ochi de 1 m patrat,iar unul prinde si celalalt nu,cu toate ca dau cu aceeasi momeala,carlig,etc.Asta e chestie care se intampla foarte des,iar o data cei 2 au facut shimb de undite si acelasi rezultat.
Dumnezeu sigur iubeste prostii. Altfel nu ar fi creat atat de multi!
Multi prosti, putine gloante!
Multi prosti, putine gloante!
tot scuze de offtopic...un prieten zicea "daca nu poti ajunge unde doresti cu naluca nu pune plumb schimba firul (cu unul mai subtire bineintelesadiwolf scrie:cum se pune plumb suplimentar?si eu m-am intalnit cu aceasta problema pe raul Olt care are un curent destul de puternic.Jean Scurtu scrie:.Dar ei nu intelegeau ca pt. a incetinii viteza deplasarii nalucii luate de curent e nevoie de plumb suplimentar ,dar nu jig mai mare
scuze de offtopic,dar era o problema care ma interesa f mult

depinde la ce vrei sa pui plumb....la rotativa trebuie modificata cu totul adica faci o alta sarma otelita pe care pui plumb in fata paletei - pe sarma. si paleta+calaret in spate, impiedicand astfel rasucirea firului.
La vobler nu am incercat dar am inteles ca sar putea astfel ....fie atasezi "un plutitor" la 1m distanta de vbl ceea ceti va tine voblerul aproape suprafata si adauga greutate liniei, daca vrei cred ca poti atasa si un plumb la chestia asta

Dar daca pescuiesti cu cel mai subtire fir si tot nu poti arunca unde trebuie ,adica unde banuiesti ca sunt pestii nu crezi ca ar trebui sa folosesti un plumb suplimentar pe fir???pikeman scrie:tot scuze de offtopic...un prieten zicea "daca nu poti ajunge unde doresti cu naluca nu pune plumb schimba firul (cu unul mai subtire bineintelesadiwolf scrie:cum se pune plumb suplimentar?si eu m-am intalnit cu aceasta problema pe raul Olt care are un curent destul de puternic.Jean Scurtu scrie:.Dar ei nu intelegeau ca pt. a incetinii viteza deplasarii nalucii luate de curent e nevoie de plumb suplimentar ,dar nu jig mai mare
scuze de offtopic,dar era o problema care ma interesa f mult)
depinde la ce vrei sa pui plumb....la rotativa trebuie modificata cu totul adica faci o alta sarma otelita pe care pui plumb in fata paletei - pe sarma. si paleta+calaret in spate, impiedicand astfel rasucirea firului.
La vobler nu am incercat dar am inteles ca sar putea astfel ....fie atasezi "un plutitor" la 1m distanta de vbl ceea ceti va tine voblerul aproape suprafata si adauga greutate liniei, daca vrei cred ca poti atasa si un plumb la chestia asta
Nu stiu daca multi pescuiti cu asa fir subtire cum pescuiesc eu,dar asta e obtiunea fiecaruia ,eu am optat sa pescuiesc cu cel mai subtire fir textil ce se gaseste pe piata mondiala si anume FIRELINE DE 4LB.si am de peste 10ani convingerea ca a fost cea mai buna solutie adoptata de mine.
Eu nu vreau sa dau lectii nimanui doar am incercat sa explic cum pescuiesc eu aici si pozele din Galeria Foto va pot arata ca din cand in cand mai prind si peste in felul in care pescuiesc eu.
Am explicat de mai multe ori pe acest forum cum pun plumbul suplimentar pe fir si daca va uitati intr-o poza cu un calcan prins in 14 mai 2006(la categoria "alte poze") puteti vedea si cum pun plumbul suplimentar ce pt. mine are si rolul de "rattle"deoarece intre niste plumbi mai mici (plumbi culisanti)pun margele colorate (ce si ele vizual atrag pestii)in care lovindu-se plumbii produc acel "rattle " ,zgomot ce atrage atentia pestelui ce in final va vedea jig-ul si-l va ataca sau nu functie cat de atractiv il prezint eu prin miscarile date din varful batului.
Si la vobler procedez la fel adaugand plumbi suplimentari si datorita faptului ca pescuiesc cu bete lungi 2,7m.-6m. prin ridicarea si coborarea varfului mentin voblerul la adancimea la care banuiesc ca sunt pestii.
Dar intotdeauna pun plumbii suplimentari la o distanta mai mare de cca.50cm de jig sau vobler,tocmai sa nu deranjeze pestii si sa-i faca mai suspiciosi.
Jean Scurtu
Daca cumva te-ai referit la mine,eu nu dau verdicte am explicat doar cum pescuiesc eu aici si in exemplele de felul celor date de tine eu prindeam pesti mai multi si americanii se uitau si nu intelegeau de ce si nu numai odata.Jonin scrie:In materie de pescuit NICIODATA nu poti sa dai verdicte pt ca intotdeauna sunt si contra exemple.
Si pe langa garla sunt de peste 50 de ani si inca nu prea m-am facut de ras la pescuit,nici in tara nici aici si ti-o spun deschis fara nici un pic de modestie.
De ce nu dai si tu un exemlpu ca sa putem si noi intelege ceva ,sa invatam ceva din experienta ta personala ???
Ca doar acesta era scopul deschiderii topicului in care postam,nu sa tragem concluzia ca cei mai mari salai se prind ,vezi Doamne ,la mamaliga(ca se mananca cu mujdei si mamaliga e cu totul altceva.).Exceptia doar intareste regula nu o determina.
Numai bine,
Jean Scurtu
salau la mamaliga am mai vazut si eu capturati. asta nu inseamna neaparat ca le placeJonin scrie:In materie de pescuit NICIODATA nu poti sa dai verdicte pt ca intotdeauna sunt si contra exemple.

eu banuiesc faptul ca sunt pestisori/racusori care se invart pe langa momeala, dintzosul se repede in ei, chistocii dispar si salaul se inteapa in carlig. am auzit o faza din asta, chiar pe lacul Ciric din Iasi.
la portita pe salai. pe ponton, apa f. adanca(4-8m). io shad alb/spate negru/9 cm colegul pestisori procurati de la bucatarie. io, un salau/strap la 10-15min, colegul nimic. in fine, plictisit de atatia strapi, incep sa schimb din dorinta de a incerca mai multe naluci. nu intra la nimic altceva, am pus table, voblere diverse samd. am revenit pe shad si intra din nou.
bineinteles ca i-am dat omului un shad armat si a inceput sa prinda si el.

concluzia? greu de spus...
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team
East Spinning Team