Poza

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 07 Oct 2004, 19:52

ha,ha,de-as avea eu sculele tale,Jean... :roll:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 07 Oct 2004, 21:29

Michael:

Nu l-ai intels pe "nea' Jean".

Nu scula face pescarul! ... nu ai nevoie de 'jdemii de mulinete si fire de care mai de care sa te bucuri de frumusetea pescuitului. Dar astia suntem noi oamenii. Pe cat avem mai mult pe atat nu sutnem multumiti si vrem si mai mult.

Am avut la un moment dat valoarea unei masini mai mici, o Skoda Flavia doar in scule. Crezi ca prindeam mai mult peste de cat acum?
Acum am cateva bete ce-mi acopera toate necesitatile si cateva mulinete ca lumea. Fire am mai multe, dar am si mai vechi cu care nu mai pescuiesc activ.

Dar ce-am ajuns sa discutam cand subiectul era "Poza".

@ Jean:

Chestia cu ace indoite am facut-o si eu pe la inceputul anilor '60 pe Mures. Le caleam, incalzite pana la rosu cu o spirtiera improvizata si le raceam brusc in "scuipat". Cica ... "sa tina la peste mai mare". Ce m-am ami ars la degete cu acelea alea. :)
Fir intins!
Borealis F

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 08 Oct 2004, 02:54

Michael scrie:ha,ha,de-as avea eu sculele tale,Jean... :roll:
Michael,

Nu de sculele mele ai avea tu nevoie mai mare ci de norocul de fi aici sau unde e Petru,de a locui intr-o tara civilizata unde "normalul "de acasa este o exceptie nu o regula.

@Petru :

Ai dreptate din nou si nu pentru ca s-ar parea sa fim aceeasi generatie.....sau ca Oltul ne-a fost profesor.
Poti avea cele mai performante scule si sa nu sti ce sa faci cu ele.Referitor la aceasta in vine in minte un episod petrecut pe SIEU, langa Bistrita prin vara anului 1972, unde eram detasat cu munca.Deoarece nu aveam masina ,intr-un rucsac nu puteai sa ai prea multe,dar intodeauna se gasea loc pentru o mica mulineta PLUEGER,cateva plute,carlige, plumbi,nylon subtire si un inel de varf din ceramica.
Lucrand in padure gaseam usor un bat de alun,ii puneam inelul de varf,cu elastic prindeam mulineta si eram gata de pescuit.
Surpriza a fost cand ajungand la SIEU pescarii gasiti aici au inceput sa-si dea coate si sa rada de batul meu(ei avand bete nemtesti din fibra de sticla)
Cred ca nici acum nu au uitat lectia pe care le-am dat-o la scobarit ;bag seama acolo scobarii erau "patrioti" placandu-le mai mult alunul meu.

Sanatate si numai bine,

Jean Scurtu

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 08 Oct 2004, 08:10

@ J Scurtu:

Nu ma simt batran, dar daca am inceput de vreme, sau strans la povestiri ... garla. Eu nu am anvatat sa pescuiesc de pe internet din povestile altora ci pe teren de la batranii de pe Mures care prindeau peste si-l vindeau pentru o lada de bere.
Nici o data nu mi-au placut betele de alun salbatic ca erau atat de rapide. Am avut de mic reflexe bune si reactionam ca fulgerul cu alunul in mana ... smulgand carligul din gura obletilor. Dar asta pana am anvatat ... dupa niste palme trase mai in joaca de un batran ... nenea Alex, sa am sange rece si sa astept momentul prielnic. Era alun taiat toamna si agatat in grinda din pod cu caramizi de varf si decojit. Se usca perfect pana in primavara. Era drept si usor. Inainte de betele telescopice de carbon scurte de pana in trei metri, au fost cele mai bune bete de obleti. Am participat si eu la un concurs de juniori si am prins la obleti ca cel de pe locul doi cu bat lung de import apuca sa ia unu pana luam eu trei. Cu pluta mesterita de mine dintr-un dop de sticla de sampanie (doar o bucatica), ca o picatura, vopsita galben si avand o antena scurta tot din alun, totul lacuit de multe ori ... ce mai o vad in fata ... era perfecta. Cum atingeau obleti viermusul, ... ii intepam direct. Am castigat niste role de nylon, niste pachete de carlige, o rotativa nr 2, o oscilanta si o mulineta mare ruseasca, ca una de PMA. Oau ... ce scule! Dormeam cu ele sub perna. I-mi facuse tatal meu niste inele din coarda de pian. Cu ele matisate pe o nuia de alun si o mulineta ... tot din cele care semanau cu mulinetele de PMA, ... mergeam primavara la pescuit de scobar o ora doua in fiecare seara, dupa ce i-mi faceam lectiile. Luam cativa scobari in serile bune si cativa porcusori pentru pisica in functie de cat timp aveam. Tot cu batul asta pescuiam cu broscuta de prin august la clean. Ce vremuri.

Acum voi ce cititi aceste randuri chiar credeti ca astea ar fi pescaresti. Credeti ce vreti. :)

Nici nu a inceput iarna si ne-am si strans la "gura sobei" la ... "minciuni".
Poate datorita felului in care am fost ajutat atunci de catre "batranii" de pe Mures, ajut si eu la randul meu pe cei ce sunt pasionati si ii simt cum tremura de curiozitate si nerabdare sa invete din tainele muscaritului si a legatului mustelor. Am invatat din experienta ca atunci cand vrei sa stii apreciezi enorm o mana de ajutor.

Pasiuena de a pacalii pestii ... este o boala grea. :lol: :lol:
Fir intins!
Borealis F

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 08 Oct 2004, 08:23

Nu sunt povesti. Cred ca majoritatea celor care au inceput sa pescuiasca inainte de '89 au facut cunostinta cu batul de alun. O mulineta rusesca asemanatoare cu cea de la musca artificiala (aprox. 50 lei) era un lux. De obicei pe post de mulineta se foloseau doua cuie pe care se infasura rezerva de fir.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 08 Oct 2004, 08:32

Si eu am pescuit asa si am prins destul clean pe Crisul Negru si Crisul Pietros la bunici. Imi faceam inele din sarma de cupru. Dar de cele mai multe ori foloseam o nuia de alun(3-3,5 m) si cu fir legat direct de varf, putin mai lung decat batul si pe carlig puneam cosas sau gandac de colorado. Pescuiam ca la musca, fara pluta, fara plumb. Prindeam clean in prostie si exemplare destul de frumoase. Tin minte ca aveam vreo 7-8 ani cand am prins unul peste 1kg. Am lasat undita pe malul apei si am fugit acasa cu el in brate (Crisul curge la mai putin de 200 m da gradina bunicilor). Ce vremuri......plin de peste, nu ca acum :cry:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 08 Oct 2004, 08:41

Asa este, nu mai este peste. Cel putin raurile mici care au fost braconate cu carbid sau alte substante toxice au nevoie de multi ani pentru refacere.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 08 Oct 2004, 08:46

Acum 4-5 ani, acolo se bracona cu dinamita. Iti dai seama ce inseamna asta? De multe ori gaseam multi pesti FOARTE MARI ramasi morti pe sub radacinile copacilor (unde sapa apa). Era un adevarat macel. Acum nu cred ca se mai intampla chiar asa. De fapt la cati pesti au mai ramas, nu merita sa consume dinamita.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 09 Oct 2004, 10:21

Jean Scurtu scrie: Totul era atunci O.K.,iar acum nu mai sant multumit de mulinetele SHIMANO pe care le am sau avut si le-am schimbat pe DAIWA...

"O TEMPORA, O MORES "

Jean Scurtu
Eu visez numai mulinete Shimano......despre asta era vorba :lol:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 09 Oct 2004, 13:01

Dan,totusi cum se poate insera o imagine intr-o postare,ca eu nu stiu.Am dat click pe optiunea Img(care e sus),dar tot nu am stiut sa inserez poza.Normal era ca atunci cand dai click pe Img,sa-mi ceara calea de unde sa inserez poza,nu?Lumineaza-ma,te rog :roll:

Scrie răspuns