rcorbu scrie:...Ce nu stiu daca cel alb , eliberat de asociatia la care esti membru si care are si ape in administrare, este valabil si pe apele neconcesionate ? posibil Nu, si atunci mai ai nevoie si de al doilea cel albastru ??? ..tampenie ANPA.
Eu spun ce prevederile Ordinului 60 sunt cat se poate de clare, permisul albastru este valabil exclusiv pe Dunare, bratele sale, Marea Neagra si apele necontractate, in timp ce permisul alb este valabil doar pe apele asociatiei care l-a eliberat precum si pe zonele/apele pe care alte asociatii au incheiate contracte, pe baza de reciprocitate.
Cred insa ca discutii vor aparea cu privire la aceasta reciprocitate. Din interpretarea prevederilor OUG 23/2008 si ale Ordinului 60/2017 rezulta faptul ca reciprocitatea este obligatorie, cu alte cuvinte titularul unui permis alb va avea drept de pescuit atat pe apele contractate de asociatia care i-a eliberat permisul cat si pe apele contractate de alte asociatii:
"
Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pe care asociaţia al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât şi pentru zonele pe care alte asociaţii au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate..."
Prevederile de mai sus au un caracter imperativ si neechivoc, singura conditie prin care se limiteaza aceasta reicprocitate este imposibilitatea depasirii capacitatii anuale de pescuit stabilita pe baza de studii stiintifice de specialitate. Evident insa ca asociatiile nu vor accepta aceasta intepretare si vor avea pretentia platii unei taxe de acces atat pentru pescarii neafiliati cat si pentru pescarii afiliati unor alte asociatii.
P.S. - Sa nu se inteleaga gresit, consider reciprocitatea obligatorie o tampenie, o masura menita a descuraja si pe acele putine asociatii care doresc intradevar sa faca ceva pentru amelioarea situatiei resursei acvatice vii din apele contractate de acestea.