pastravul de mare in Romania?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
-
- veteran
OK, mersi pt informatie. Daca e in Mehedinti spre Portile de Fier poate e vorba de pastravi coborati din afluentii Dunarii, inclusiv Cerna si alte rauri. Dar vad ca se prind uneori si in Delta ceea ce e uimnitor pentru ca oricum calitatea apei e submediocra: calde, neoxigenate destul, destul de poluate. Oare cum o supravietui?blinker scrie:Nu, in partea cealalta, pe unde intra Dunarea in Ro. Vezi aici: http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... 17294&z=11Fario_nebunu scrie: Unde vine Pristolul? Spre varsarea in mare?
-
- veteran
Bun, am exagerat putin: se prind si in rauri si lacuri din zona de deal si f rar si la ses, dar accidental. Evident, daca e pastravarie in zona de ses pe un parau, mai scapa puiet prin grilaje si apar pastravi adulti. Dar sa ajunga un pastrav fario in mare si sa supravietuiasca? Stiu ca exista pastrav atlantic de mare, in Franta, Germania, Norvegia etc. Insa la noi nu cred sa fie vorba de asa ceva...Atunci de ce in toate legile pescuitului se interzice capturarea acestui "sea trout"? Daca nu exista de ce trebuie protejat? Iar daca exista trebuie spus, luate masuri, populat si ajutat. Altfel suntem in plin absurd!tudor scrie:Fario, de unde tragi concluzia ca pastravul traieste numai in rauri de munte ?

-
- veteran
Tudore, crezi ca daca as adresa un memoriu in scris catre ANPA in care sa cer sa mi se precizeze situatia pastravului de mare in apele Romaniei macar mi-ar raspunde? Oare cine cunoaste cel mai bine situatia acestui peste misterios? ANPA, sau Facultatea de piscicultura de la Galati sau Ministerul Mediului? E clar ca legea preia an de an acceasi formulare, fara sa fie vreun cap limpede care sa vrea sa vada ce e cu acest peste.tudor scrie:Te apropii de adevar fiule.Fario_nebunu scrie:[Altfel suntem in plin absurd!
-
- veteran
OK, I see, sau mai bine zis "bien, je vois doc quelle est la situation". Tudore daca tot esti tu asimilat in Franta si aia e patria ta zi-mi si mie cum e acolo, poti pescui in mare (de pe tarm) gratis sau trebuie permis? Face cineva vreun control?Eu am stat 2 zile in Nord pe coasta Bretaniei, ;a St Mallo si erau locuri splendide de pescuit, pescari multi pe un promotoriu ce intra sute de metri in mare. Dar cat am stat au prins doar chefali de 20-30 cm, niste lufari de maxim 500 grame ("des loups" asa le ziceau) plus caini de mare si guvizi. As da orice sa pescuiesc si eu acolo. A ramas ca un vis indepartat....tudor scrie:Asta chiar nu stiu. Am plecat acum 34 de ani. Cine se mai ocupa si cu ce e pentru mine un mister. Mai ales ca in acesti 34 de ani nu am petrecut decat 4 saptamani in Romania.
Marea nu apartine nimanui deci nu trebuie permis.
Nu ai prins luferi ci bari (lavraci).
Exista talie limita la anumite specii insa de pe mal nu le respecta nimeni, nici controale nu sunt. Oricum dat fiind suprafata coastelor sunt controale cate odata la 100 de ani la ambarcatiuni.
Pescarii de pe mal nu pot face mare lucru pe Atlantic sau marea Nordului din cauza mareei. Doua ore inaintea fluxului si doua ore inainte de reflux. Altfel pazesti betele. Deci pescarii de pe mal, cu toate ca sunt multi, nu sunt controlati.
Exista talie limita la anumite specii insa de pe mal nu le respecta nimeni, nici controale nu sunt. Oricum dat fiind suprafata coastelor sunt controale cate odata la 100 de ani la ambarcatiuni.
Pescarii de pe mal nu pot face mare lucru pe Atlantic sau marea Nordului din cauza mareei. Doua ore inaintea fluxului si doua ore inainte de reflux. Altfel pazesti betele. Deci pescarii de pe mal, cu toate ca sunt multi, nu sunt controlati.
-
- veteran
Pacat, credeam ca la ei e mai organizat pescuitul chiar si in ape publice cum e marea. Deci si acolo se sminte over-fishing-ul, mai ales daca se prinde oricat fara a se respecta talia minima. De ce zici ca pescarii sunt stanjeniti de maree? Nu musca pestele sau vine apa repede si trebuie sa pleci? La St Mallo am vazut ca riscai sa ramai izolat pe stanci daca nu erai atent...iar la Mont Saint Michel mureai de-a dreptul, inghitit de nisipuri. Deci lufarul e altceva decat poisson-loup? Lavrac am vazut in Grecia, in Romania nu cred sa se fi prins. Lufar da. Cum ii zice la lufar pe franceza?tudor scrie:Marea nu apartine nimanui deci nu trebuie permis.