Opriti dezastrul ecologic de pe raurile montane jud.Arges
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
beleau cu aceste microhidrocentrale amplasate de'ampulea pe paraie de munte este ca se colmateaza in foarte scurt timp, pur si simplu nu cred ca vor functiona nici jumate din ele, dar mai mult ca sigur ca nu conteaza asta ci accesul la acele certificate verzi si la tranzactionarea lor - aici sunt adevaratii bani.
aveti idee cat o costa pe Hidroelectrica sa produca un Megawat?? sau mai bine zis cu cat pleaca de la ea acest megawat si cu cat ajunge la populatie?? diferenta este de peste 100 ori, da da, ati citit bine, peste 100 de ori.
revenind la microhidrocentralele alea, pe vremea raposatului si regretatului (din multe privinte) ceausescu, pe raul Olanesti, un afluent al Oltului ce strabate orasul rm.valcea si statiunea Olanesti, la 5km de rm.valcea in localitatea Vladesti, a luat fiinta un astfel de baraj.
s-au turnat betoane, s-au facut diguri, pestele a disparut in doi ani din zona si in amonte si in aval, iar nenorocirea aia de microhidrocentrala nu a functionat niciodata, fiind colmatata in totalitate in circa 4-5ani de zile de la inceperea constructiei, iar la momentul actual.....................absolut nimic, doar nisip, namol si lastaris.
ce clean si ce boroaca se prindea pe raul asta inainte................pfuu
aveti idee cat o costa pe Hidroelectrica sa produca un Megawat?? sau mai bine zis cu cat pleaca de la ea acest megawat si cu cat ajunge la populatie?? diferenta este de peste 100 ori, da da, ati citit bine, peste 100 de ori.
revenind la microhidrocentralele alea, pe vremea raposatului si regretatului (din multe privinte) ceausescu, pe raul Olanesti, un afluent al Oltului ce strabate orasul rm.valcea si statiunea Olanesti, la 5km de rm.valcea in localitatea Vladesti, a luat fiinta un astfel de baraj.
s-au turnat betoane, s-au facut diguri, pestele a disparut in doi ani din zona si in amonte si in aval, iar nenorocirea aia de microhidrocentrala nu a functionat niciodata, fiind colmatata in totalitate in circa 4-5ani de zile de la inceperea constructiei, iar la momentul actual.....................absolut nimic, doar nisip, namol si lastaris.
ce clean si ce boroaca se prindea pe raul asta inainte................pfuu
Acelasi lucru se intampla si pe raul Ialomita in zona de munte unde panta de scurgere este mai mare si ii avantajeaza pe baietii destepti ... Pe o portiune de fro 20-30 km. s-a facut captare partiala rau Ialomita, prin 2 conducte si 4 MHC-uri, cu modificarea albiei minore, talvegului, malurilor ... debitul ramas acum pe rau nu mai etste nici macar un sfert din ce a fost...deci nici nu se mai pune problema de "picior" de peste in zona aia.
-
- junior
Cheia nu este la ANPA ci la Ministerul Mediului. În proiectele pe care le depun gunoaiele ăştia de aşa-zişi investitori, există un capitol de studiu de impact asupra mediului acvatic. Printre altele, dacă se construiesc astfel de baraje, este OBLIGATORIU să fie asigurat un debit minim pe rîu (am înţeles de la un astfel de individ că ei ar avea voie să folosească numai surplusul de apă, ceva de genul 19-20% din debitul mediu) şi de asemenea trebuie să li se asigure peştilor posibilitatea de migrare în aval şi amonte de captare. Toate studiile lor de impact exact aşa sunt făcute, în ipoteza că se respectă cerinţele de mai sus. Ulterior, bineînţeles că nu se respectă nimic (nici nu pot funcţiona microhidrocentralele cu procente atît de mici din debit). De aia zic, Ministerul Mediului e principalul vinovat pentru porcăria asta, odată că dă avize de mediu pentru proiecte care sunt evident măsluite, a doua oară că nu constată, prin Garda de Mediu, dezastrul ecologic pe care aceste "investiţii" îl provoacă. Din păcate, eu cred că totul ţine şi de sarcinile trasate lui Băse de CE. Dacă aţi observat, în Vest există o mişcare foarte consistentă de demolare a acestor baraje.
-
- junior
Şi încă ceva. Tot în articolul din NG pe care l-am pomenit anterior, se spunea că după ce se termină toate proiectele astea, producţia hidroenergetică a ţarii creşte cu mai puţin de 3%. Acest procent, sau chiar mai mult, s-ar putea obţine prin repararea şi punerea la punct a marilor hidrocentrale (Bicaz, Vidraru, etc). Asta, după părerea mea, pute tare a corupţie pe bani europeni, la cel mai înalt nivel.
De ce zici "ati pierdut"? Tu nu esti pescar? Tu esti de partea lor? Esti multumit cu ceea ce se intampla?rcorbu scrie:Inca odata se adevereste ca cei bogati fac legea.
Cu parere de rau, baieti, dar ati pierdut din start ..asa ca luati-va adio de la ce sperati voi.
Si sa fiti siguri ca micile baraje ce se vor crea si vor avea peste vor fi luate de niste smecheri care vor sa va ceara bani.
Singurul lucru care poate sa ii opreasca esti chiar tu, cel ce citeste acest mesaj. Poti dormi linistit stiind ca n-ai facut nimic si ai asistat pasiv sa faca altii ceva?lucian_t73 scrie:Probabil urmează şi ăla. Oricum, tocmai am recitit articolul, e vorba de peste 500 de microhidrocentrale care se vor construi în viitorul apropiat. Se vor face (sau se fac deja) pe Zagra, Cormaia, Anieş, Drăgan, ...... şi aşa mai departe, practic fiecare bazin superior al marilor rîuri din ţară (Someş, Olt, Jiu, Argeş, Crişuri, Vişeu, Bistriţa Aurie, etc.) şi afluenţii lor se vor procopsi cu asfel de nenorociri. Mi-e groază să mă gîndesc că în 2-3 ani o să mai putem să pescuim păstrăvi numai în Slovenia sau alte ţări cu politicieni mai normali la cap. Singurul lucru care poate opri proiectele astea e să nu obţină avizul de mediu, dar pînă acum nu prea au fost cazuri.
Si eu sunt pescar dar m-am obisnuit cu ideea ca cei bogati fac legea si nu ii intereseaza de cei ca noi.MihaiV scrie:De ce zici "ati pierdut"? Tu nu esti pescar? Tu esti de partea lor? Esti multumit cu ceea ce se intampla?rcorbu scrie:Inca odata se adevereste ca cei bogati fac legea.
Cu parere de rau, baieti, dar ati pierdut din start ..asa ca luati-va adio de la ce sperati voi.
Si sa fiti siguri ca micile baraje ce se vor crea si vor avea peste vor fi luate de niste smecheri care vor sa va ceara bani.
In schimb daca pescuiesc fara permis vai de curu meu dar altii care deverseaza borhot in apa, care spala cisternele in rau, care fac microhidrocentrale si stica un echilibru ecologic nu patesc nimic, eventual platesc amenda dar distrugereal ramane iremediabila uneori.
Din pacate imi place enorm pescuitul in ape curgatoare si vad cum cei care ar trebuii sa aiba grija de ele sunt plini de nepasare si vor doar sa ia banii fara sa faca mai nimic.
A-ti vazut pe cineva de la ANPA sa intre pe forumurile de pescuit si sa vina cu ajutor ?
-
- junior
Nu, nu pot dormi liniştit cînd văd ce se întîmplă. Tocmai de aia am intrat în discuţia asta, ca să împărtăşesc informaţii despre subiect cu alţi pescari care gîndesc la fel cu mine. Pe de altă parte, eu consider că statul ar trebui să-şi facă treaba (prin Ministerul Mediului), că de aia plătesc impozite. Nu mi se pare normal ca la nivel de minister să fie luate de bune studii de impact măsluite. Sunt perfect de acord că noi, pescarii, ar trebui să întreprindem acţiuni concrete pentru stoparea acestor aşa-zise investiţii peste tot în ţară. Din păcate, eu nu am timpul necesar să iniţiez sau să organizez acţiuni de genul petiţii, demonstraţii, etc, dar dacă alţii ar face-o, i-aş sprijini cu dragă inimă, inclusiv cu bani, dacă ar fi necesar. În orice caz, dacă o să-mi vină ideea să le sabotez conductele sau stăvilarele, n-o să mă vezi lăudându-mă pe aiciMihaiV scrie:
Singurul lucru care poate sa ii opreasca esti chiar tu, cel ce citeste acest mesaj. Poti dormi linistit stiind ca n-ai facut nimic si ai asistat pasiv sa faca altii ceva?