Tavi scrie:Sunt cateva idei bune dar...eu nu vad ce anume ar putea rezulta pentru ca nu sunt clare solicitarile.
In esenta, punctul asta de vedere spune ca nu e bun proiectul de ordin dar nu spune cum anume ar trebui sa fie ca sa fie bun.
In ipoteza (optimista) ca ministerul va tine cont de acest punct de vedere, ce anume ar trebui sa faca la fiecare punct?
Sa la luam pe rand:
1. prea vag, retinem ideea de nediscriminare a asociatiilor.
2. Eu nu as solicita corelarea cu un articol neclar. Apoi, ce vor de fapt? Pescuit gratis? Sau pescuit mai ieftin de 30 de lei pe an? Si eu as vrea, dar din pacate bunele pratici de prin alte parti ne arata ca e imposibil.
3. Sa zicem ca ideea unui plan de management la nivel national ar fi o idee buna. Dar care anume institutie a statului trebuie sa-l faca? Ca alea de cercetare nu sunt bune...Care sunt obiectivele acelui plan de management? Ca fara niste obiective despre ce vorbim? Sau, altfel spus sa faca cineva, nu stim cine, un plan ca sa ... nu stim ce.
4. Bun, nu e bine sa inchidem apele neatribuite. Dar ce trebuie sa facem cu ele?
Despre Dunare nu comentez.
5. Oarecum de acord, dar mai degraba as insista pe interzicerea pescuitului comercial pe apele interioare, eventual cu exceptia Dunarii si a Deltei!
6. Ok, criteriile alea nu sunt bune, dar care ar fi criteriile bune?
In concluzie, ce naiba ar trebui sa faca Ministerul?
Sa zicem ca retrage proiectul asta de ordin. Si apoi?
Sau ca-l modifica...cum anume ar trebui sa-l modifice??
Domnule Tavi, am contribuit la material, el reprezint? o pozi?ie comun? minimal? a celor 17 asocia?ii, care în mod obiectiv provin din zone diferite ?i se confrunt? cu tot felul de probleme, mai mult sau mai pu?in particulare.
Câteva observa?ii:
1. responsabilitatea unei bune reglement?ri a domeniului revine autorit??ii publice, care este A.N.P.A.
2. asocia?iile pot propune, dar tot A.N.P.A. dispune...iar propunerile trebuie f?cute în cadru organizat, c?tre ANPA. Dar, dac? ANPA nu s-a deranjat (sau n-a avut interesul) s? ne solicite, ac?ion?m în consecin??.
3. cu titlu particular, opinia APC 21 pe care o conduc este:
a. ANPA sa distribuie toate permisele na?ionale, pe orice cale (on line, trezorerie, ghi?eu propriu, prin benzinarii, po?t?, etc). Daca se distribuie ?i prin asocia?ii, acestea s? le procure numai pentru membrii proprii, prin achizi?ie direct?, a?a cu am precizat mai sus.
b. permisele na?ionale s? poat? fi anuale, s?pt?mânale, lunare sau anuale.
c. pentru apele atribuite asocia?iilor, s? se perceap? taxe de pescuit corespunz?toare planului de management. Astfel asocia?iile vor puea investi, vor putea p?zi ?i dezvolta resursa piscicol?, în regim de concuren??
d. pentru Dun?re, trebuie un plan de management pentru tot tronsonul de la intrarea în ?ar? pân? la limita cu ARBDD, în acord cu nevoile, dar ?i cu angajamentele interna?ionale ale României. Acest plan de management s? fie deschis tuturor asocia?iilor care doresc s? participe la gestionarea planului de management, în principal cu fonduri. Cum, cât, în ce propor?ii, cine s? r?spund? de folosirea fondurilor...sunt solu?ii ?i trebuie scrise în planul de management.
Asta, dac? ne-ar întreba cineva...dar, se pare c? nu ne întreab?.