Intr-un articol mai vechi dintr-un ziar local dintr-o regiune numita Smoland, din 1990 (ma aflam in zona la acea data), se facea cunoscut un caz similar, aici in Suedia.
Aici exista amenajari cu pontoane si trambulina pe lacurile dina propierea oraselor, pentru ca cetatenii sa faca baie. Pe un asemnea loc intr-un lac, o familie iesise la un picnic. Unul din copii o fetita de 8-9 ani incepe la un moment data sa tipe si dispare sub apa. Ingrozit tatal se arunca in apa de 1-1,5 m si vede cum o stiuca sta infipta in subsuoara fetitei. Pana sa ajunga la ea stiuca da drumul si se retrage sub ponton. Tatal scoate fetita din apa, care socata incepe sa planga de durere.
Mama o duce rapid la un dispensar din apropiere, timp in care intamplarea se raspandeste cu viteza sunetului in localitate printre autohtoni.
Un grup de pescari se hotarasc imediat sa incerce sa prinda stiuca. 4-5 pescari sosesc la fata locului si incep sa lanseze cu voblerele cele mai mari avute in lada de momeli artificiale. Bang!!!
Stiuca ataca si dupa drilul de rigoare este scoasa pe mal si cantarita. In jur de 10 kg ... daca i-mi aduc bine aminte.
Daca nu vedeam poze si citeam cu ochii mei acesta patanie ... Nu credeam nici eu.
Intr-una din poze era fotografiat bratul fetitei pe care se vedea clar muscatura si urmele lasate de dintii stiucii, ce erau identici cu coformatia dintilor stiucii prinse.
Am mai spuso ca aici sunt stiuci peste tot si ca abundenta lor le face sa fie, cel putin pentru mine aproape neinteresante cand este vorba sa aleg specia la care vreau sa pescuiesc. In primii ani de sedere aici, pescuiam doar la stiuca si cred ca in total am luat cateva sute cu un record personal de 11,6. Multe intre 1-6 kg. Cam 20% intre 7-8 si 5-10% intre 8-10 kg.