Legea Acvaculturii si Pescuitului
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Legea Acvaculturii si Pescuitului
Nu vad legatura intre distribuirea libera a permiselor (adica NU exclusiv prin asociatii) si valoarea permisului.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
-
- veteran
Parerea mea este ca , mai bine platesc 100-200 lei permis la ANPA decat sa umblu cu atatea hartoage dupa mine
Sunt obligat acum sa port cantarul si metrul la mine, in loc sa-si faca treaba aia care vin in cotrol (si asa nu vine nimeni pe apele neconcesionate ) ,trebuie ca dupa fiecare captura sa le cantaresc eu pestele si sa-l masor . Eu poate pescuiesc viteza in sitem C&R si n-am timp sa completez toate tampeniile ...ca pleaca bancul de pesti din zona
Poate de la anul le vine alta idee si se introduce scolarizarea obligatorie cu instructori autorizati ,sa ne invete cum sa pescuim "ecologic" , in vedera obtinerii permisului de pescuit prin examen ,nu ?
Sunt obligat acum sa port cantarul si metrul la mine, in loc sa-si faca treaba aia care vin in cotrol (si asa nu vine nimeni pe apele neconcesionate ) ,trebuie ca dupa fiecare captura sa le cantaresc eu pestele si sa-l masor . Eu poate pescuiesc viteza in sitem C&R si n-am timp sa completez toate tampeniile ...ca pleaca bancul de pesti din zona

Poate de la anul le vine alta idee si se introduce scolarizarea obligatorie cu instructori autorizati ,sa ne invete cum sa pescuim "ecologic" , in vedera obtinerii permisului de pescuit prin examen ,nu ?

Acesta este un pamflet. Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare.
In carnetul de capturi se trec doar pestii pe care vrei sa ii iei acasa si care sunt mentionati in cota de pescuit.
Evident că nu există nici o legătură. Dar:Tavi scrie:Nu vad legatura intre distribuirea libera a permiselor (adica NU exclusiv prin asociatii) si valoarea permisului.
- cuantumul permisului ANPA (care este un impozit către stat) ar trebui să fie la o valoare care să asigure măcar un management minimal al apelor publice. Aşa cum este acum, se plăteşte foarte puţin şi nici pretenţii nu prea poţi să ai.
- asociaţiile vor trebui să se acomodeze cu ideea concurenţei, să-şi calibreze ofertele şi activitatea astfel încât să atragă pescarii şi să contribuie, în mod real şi vizibil, la bunul mers al acestei activităţi. Aşa cum este acum, unele asociaţii fac unele lucruri, altele nu fac nimic, dar bani iau şi unele, şi altele.
Cât despre distribuirea liberă a permiselor, nu prea văd cum s-ar distribui prin tutungerii, poştă, benzinării, etc carnete de pescar, cum s-ar ţine evidenţa capturilor, cum s-ar face încadrarea în cantităţile admise pe zone, specii, perioade etc.
Cei câţiva funcţionari de la ANPA, pentru care pescuitul recreativ este al 20-lea punct din job description, nu o vor face.
Greu de crezut că o vor face benzinăriile, poşta, tutungeriile.
Rămân asociaţiile de profil să se lupte cu birocraţia asta şi...nu cred că o vor face gratis. Şi mai ales, cred că o vor face numai pentru membrii lor.
...adică 99.99 % din ce se prinde.rcorbu scrie:In carnetul de capturi se trec doar pestii pe care vrei sa ii iei acasa si care sunt mentionati in cota de pescuit.

Poate unii prefera obletii cu malai si bere si renunta la cleanul cel plin de oase !!!

zavera,
1. Deocamdata, tocmai fiindca este un impozit care se duce in bugetul statului, taxa de eliberare a permisului nu se duce catre finantarea ANPA sau a altei entitati care s-ar ocupa de ape si pesti. Deci nu exista o legatura intre valoarea permisului si costul managementului apelor, ANPA se finanteaza din galeata numita buget, nu direct din permise.
2. Da si nu. Concurenta intre asociatii este limitata din diverse considerente, nu putem vorbi de acelasi tip de concurenta ca la societatile comerciale. De exemplu o asociatie din Sibiu nu va concura niciodata cu una de pe langa Dunare...putem vorbi cel mult de o concurenta la nivel local dar acolo AJVPS-urile nu pre au concurenta...
3. Evidenta capturilor eu o vad birocratie inutila in acest moment. Ar avea un sens daca s-ar cunoaste efectivele de pesti si pe baza capturilor sa se poata lua decizii pe viitor. Ceva de genul avem 15.000 de carasi in Olt, anul asta pescarii au prins 5000 de tone, sporul natural e x, deci la anul ii lasam sa pescuiasca y.
Evident nu e cazul, cred ca e suficienta, mai ieftina si mult mai usor de implementat si controlat o aproximare ochiometrica a cantitatilor maxime de peste ce pot fi retinute.
1. Deocamdata, tocmai fiindca este un impozit care se duce in bugetul statului, taxa de eliberare a permisului nu se duce catre finantarea ANPA sau a altei entitati care s-ar ocupa de ape si pesti. Deci nu exista o legatura intre valoarea permisului si costul managementului apelor, ANPA se finanteaza din galeata numita buget, nu direct din permise.
2. Da si nu. Concurenta intre asociatii este limitata din diverse considerente, nu putem vorbi de acelasi tip de concurenta ca la societatile comerciale. De exemplu o asociatie din Sibiu nu va concura niciodata cu una de pe langa Dunare...putem vorbi cel mult de o concurenta la nivel local dar acolo AJVPS-urile nu pre au concurenta...
3. Evidenta capturilor eu o vad birocratie inutila in acest moment. Ar avea un sens daca s-ar cunoaste efectivele de pesti si pe baza capturilor sa se poata lua decizii pe viitor. Ceva de genul avem 15.000 de carasi in Olt, anul asta pescarii au prins 5000 de tone, sporul natural e x, deci la anul ii lasam sa pescuiasca y.
Evident nu e cazul, cred ca e suficienta, mai ieftina si mult mai usor de implementat si controlat o aproximare ochiometrica a cantitatilor maxime de peste ce pot fi retinute.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
Musca 13
Se pare ca se complica activitatea de pescuit sportiv(mai simplu) dar nu se simplifica eradicarea braconajului(prea complicat,prea ca la tara...)
1. Tehnic este exact cum spuneţi dvs., dar eu cred că totul se reduce la resurse. Faptul că bugetul de stat este o găleată comună explică multe neajunsuri, chiar mai importante decât cele legate de pescuit.Tavi scrie:zavera,
2. Totusi, permisele ANPA sunt naţionale, pot fi procurate prin orice asociatie sau chiar individual; celelalte taxe (zilnice, saptamanale, lunare, anuale) privesc asociatiile, iar concurenţa zonală ar fi benefică, dacă ar exista.
3. Perfect de acord, mi se pare şi mie o birocraţie inutilă, Dar, dacă legea va cere, vor trebui găsite soluţii.
Pe mine ma nelinisteste comcesionarea catre Asociatii a resursei acvatice , a testului fiecarui pescar , a carnetului de capturi .
Toate acestea sunt niste costuri care vor face valoarea unui permis de pescuit sa ajunga la niste valori greu de anticipat.
Toate acestea sunt niste costuri care vor face valoarea unui permis de pescuit sa ajunga la niste valori greu de anticipat.