La pescuit cu Andy Little

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

claudiu
utilizator constant
utilizator constant

La pescuit cu Andy Little

Mesaj de claudiu » 23 Iun 2005, 09:55

Am tot vazut articole de genul asta in care se insista pe twistere marca XXX sau YYY.
Ca Popescu e un maestru in arta pescuitului (are o groaza de tipuri de twistere, rotative etc.).

Parerea mea e ca ei practica doar stilul ala de pescuit al oamenilor cu multzi bani (fatza de noi cei din Romania sa zicem). L-ash include aici pe nenea Rex Hunt pe care a vrut cineva sa il duca pe la Soleshti sa scoata crapi. N-a mai venit. Oricum nenea ala nu e un pescar ci un moderator care ishi face treaba in televiziune.

Shi de asemenea mai cred ca daca m-ash duce eu care-s novice sa pescuiesc in locurile alea unde tot prostanu se impiedica de o shtiuca de 5kg tot ash reushi sa scot una de 10kg.
Shi mai cred ca daca l-am chema in Romania sa agatze o shtiuca pe Prut ar sta o saptamana shi n-ar shti sa scoata una. Ce sa mai zic sa il pun la concurentza cu nishte locanici care pescuiesc cu pripoane cu piulitza mare sau pietre in loc de plumb. Ar fi peste puterea lor de intzelegere.

Marturisesc ca mi-e ciuda ca in apele lor sunt mai multzi peshti shi pentru asta pozeaza toata lumea ca pescari. Am vazut poze de prin Canada cu capturi aici la sectziunea foto. Mai copii, statzi cumintzi ca shtim shi noi cum e treaba cu pescuitul in Canada. Venitzi aici shi scoatetzi 20 de crapi din apele noastre daca va tzine.

Dar asta e, la noi se pescuieshte mai mult de foame shi cu plasa. Altfel nu imi explic de ce ar fi mai putzin peshte.

Claudiu.

Nick
veteran
veteran

Mesaj de Nick » 23 Iun 2005, 11:15

Cred ca ai inteles gresit mesajul articolului.Sigur ca ei au ape cu mult mai multi pesti,o asa aglomeratie de stiuci si de asemenea marimi nu gasesti nici in cel mai secret si productiv loc din delta.Autorul nu vrea neaparat sa scoata ochii cuiva cu firma respectiva de shaduri,arata doar ca noul val de produse dau un randament mult mai mare.
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 23 Iun 2005, 11:22

Pe undeva ai dreptate, in sensul ca pesti sunt mai multi, intr-adevar. Numai sa nu cumva sa iti inchipui ca pestii aia sunt mai "prosti" decit ai nostri. Am avut ocazia sa pescuiesc in California si in apele mexicane si nu am prins decit un nenorocit de cod de stinca, pe cind cei din jurul meu prindeau /la aceeasi montura/ bibani de mare, barracuda si rechin mako. Si pe sonar se vedeau miliarde de pesti. Atit ca nu mincau atunci, sau nu mincau acolo, sau nu mincau ce le dadeam eu, sau nu CUM le dadeam eu. Si am vazut si in State om care a retinut tot ce a prins, si pescuia si el "de foame", ba chiar mai si vindea din peste ca sa isi permita sa iasa cu vaporasul si a doua zi. Diferenta e ca 99% pescuiau din hobby si 1% de foame. Nu ma incumet sa apreciez care e proportia la noi. La situatia de la ei s-a ajuns in timp si prin educatie.
Pescuiesc de vreo 30 de ani, "si stiu si eu cum e cu pescuitul in alta parte" si as fi vrut si eu sa ma pozez cu o barracuda cit casa, dar ca n-a prea vrut barracuda. :cry:

claudiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de claudiu » 23 Iun 2005, 11:24

Am specificat ca marturisesc ca mi-e ciuda pe situatzia descrisa.
Legat de mesajul articolului ai dreptate. Sa fiu rezonabil.

Doar ca m-a dus gandul la fel shi fel de emisiuni.
Shi am intalnit destule persoane care cumparand ultimul racnet in materie de lansete se considera trecutzi in randul pescarilor adevaratzi. :shock:

Eu personal o o singura lanseta shi o singura mulineta profesionale de spining. Ce sa fac cu 2? Sa tzin una de rezerva? Asta ar fi intzelept intr-adevar deshi pe Prut cand ma duc fac cate 5-7 Km zilnic in cautarea peshtelui pe jos. Cand mi se rupe o sa iau alta. Doar n-o sa car doua betze cu mine.

Ce sa fac cu 3 ? Cu 4 ? Cu 10 ? Sau cate mai au unii?
De aia ziceam ca a fi in tema shi a detzine ultimele aparitzii in domeniul sculelor de pescuit e o latura a pescuitului care nu face pe om pescar.
:wink:

Nu e nici o metafora in treaba asta.
I admir pe cei ce dau la rapitor la peshtishor cu lansete ruseshti shi carlige ruginite. Shi mai shi prind. Atata tot.

Claudiu.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 23 Iun 2005, 11:36

Nu iti fa probleme cu emisiunile, ca montaj nu e greu de facut. Si eu daca m-as filma zi de zi, poate as reusi intr-un an sa adun material de vreo 10 minute de film. :lol: Sau daca as nimeri ziua "Z"..... :lol:
Poate ne spune Mr.Scurtu cam ce procent din partidele de pescuit se termina cu "...mai bine ma duceam in alta parte...." :wink: Evident tot la pescuit :twisted:

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 23 Iun 2005, 11:49

:). Ar fi culmea sa arate in emisiuni cum stau ore intregi sa ia o captura mai de doamne ajuta. :). Chiar si batranul rex spune: am fost toata dimineata acolo si nimic. Dar intr-adevar sunt si locuri unde scoate unul dupa altul. Eu unul am renuntat de mult sa ma mai simt "stanjenit" de cat peste este acolo si la noi nu. Admir si asta e.

daniel tinte
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de daniel tinte » 23 Iun 2005, 11:53

@claudiu-sa sti ca 2, 3 lansete specializate sunt justificate din pct. meu de vedere. Sa tot dicutat de specializare in pescuitul modern, dar supraspecializarea dusa la extrem in special de curentul american eu nu o consider justificata decat din punct de vedere al vanzarilor. Multitudinea de tipuri de lansete ptr. diferitele naluci folosite probabil se justifica pe apele si la pestii din usa, dar cred ca mai putin la noi. Oricum 2,3 modele diferentiate-de ex. una ptr. voblere mai mici(5-7cm), rotative(nr.1,2,3), oscilante usoare(6-20g) cu actiune mai moale(tipB, sau medium-fast), una ptr. shaduri cu actiune de varf, rapida (tipA, sau fast) si eventual una puternica ptr. shaduri marime xxl, voblere mari(9-13cm), rotative nr.4,5, oscilante mari si grele de 25-40g, cu actiune medium-fast sau chiar fast, si ptr. pesti de dimensiuni respectabile-de ex. somn.
Din pacate ptr. noi, cantitatea de peste din apele noastre este mult mai mica decat in multe tari-vezi Canada, SUA, Spania, Franta, Ungaria, etc., iar exemplarele de dimensiuni apreciabile mult mai rare. Asa ca trebuie sa ne adaptam la apele noastre.
PS: nu trageti in pianist-sunt doar opinii personale si evident exista pareri contrare.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 23 Iun 2005, 22:24

@Bogdank,

Tu ai dreptate in cele spuse de tine,multi incearca sa spuna ca e normal sa prinzi acolo ca sunt mai multi pesti.Uita un lucru ca si aici(sau acolo)ca si in Romania sunt pesti(e drept mai multi),dar tot acoperiti cu ....apa.

Eu prideam destui pesti si acasa si culmea e ca prind si aici,desi nu cunosc asa de bine obiceiurile pestilor de aici cum zic ca le stiam acasa.

Si aici unde sunt multi pesti de multe ori admiri peisajul ,nici o zi de pescuit nu seamana cu alta si se intampla sa nu prea prinzi nimic.
Dar un pescar bun se adapteaza noilor conditii mai usor si mai ales daca stii sa pescuiesti fin ai sanse mai mari sa prinzi peste decat ceilalti care cred ca pescuind cu franghia scot orice din apa.

Ieri noapte am fost(impreuna cu prietenul meu brasovean la origine Claudiu) la un pescuit pe un dig (jetty) la jig la lumina unui proiector alimentat de un generator pe benzina incercand sa prindem seatrout.
Apa era cam tulbure(se intampla si in Golful Mexic daca vantul bate inspre tarm)dar acceptabila pt. acest pescuit.Luna plina,pestele prezent(il vezi la lumina proiectorului,sau auzi bufniturile, putin asemanatoare cu ale avatului,cand prinde un pestisor atras de lumina).
Am inceput sa prindem niste pesti mai mici ce se numesc "yellow tail" deoarece au coada galbuie si apoi seatrout dar majoritatea sub limita legala de 15 inch(38,1cm) si cativa pe care i-am putut retine.
Erau mai multi pescari cu proiectore si nu prindeau aproape de loc nici la momeala vie(pestisor sau crevete)nici la artificiale si tot veneau la noi sa ne spioneze ,deoarece nu intelegeau cum de noi prindem si ei nu.
Nu realizau ca noi aveam leader fluorocarbon,jig-ul era mic,1/16oz.(1,8g.) si deoarece foloseam greutate suplimentara pe fir ca sa putem arunca in conditii cu vant,betele noastre lungi(3-4m.) ne ajutau sa mentinem jig-urile la suprafata ca acolo ataca (ca si avatul) seatrout-ul pestisorii si in plus noi pescuiam cu BASS ASSASSIN CURLY SHAD CRYSTAL de 2 inch(5cm.) cu care se pescuieste in apa dulce la "panfish"(peste mic),nu in apa sarata.S-a dovedit ca pestii nu stiau ca ce atacau nu era pt. ei ,pesti de apa sarata,ci pt. alti pesti,iar noi profitam de lipsa lor de informatii.

Vreau sa arat ca si aici unde e mult peste,peste care nu a vazut un carlig inca in viata lui,finetea isi spune cuvantul in favoarea celui ce o aplica.

Alt exemplu ,anul trecut in mai pescuiam la white bass pe Trinity River.Apa era tulbure si am fost nevoit sa pescuiesc cu un bat de 5m.la "drop shot" ca sa pot pride ceva, folosind un plumb de 29g.Pescuiam tot cu FIRELINE de 4lb. ca de obicei si leader fluorocarbon de 8sau 10lb.Prindeam bine dar la un moment dat plumbul sa agatat(aruncam 70-80m.) si s-a dus montura. In graba am facut alta dar cu STREN ORIGINAL de 10 lb.
Pescuind in acelas loc,apa tulbure,nu aveam trasaturi si ma miram de ce.
Mi-am dat totusi seama,am refacut montura cu fluorocarbon si am inceput sa prind ca inainte si in destul de scurt timp am prins maximul de 25 de pesti peste 10 inch(25,4cm.)ce pot fii retinuti zilnic.
Ceilalti pescari ce pescuiau in zona nu prea prindeau si sau mirat ca eu am prins maximul.
Dar poate altadata cand nu am prins ,nu am prins nu ca pestele nu manca ci probabil ca nu mi-am dat seama cum sa pescuiesc atunci.

Tocmai de aceea imi place pescuitul pt.ca nici o zi nu seamana cu alta,intodeauna trebuie sa-ti pui mintea la contributie si sa-ti folosesti cunostintele (daca le ai) pt. a reusii sa pacalesti cativa pesti care sa-ti faca "chinul" mai suportabil.

Ca o convingere a mea pot spune ca cine nu stie sa prinda peste in Romania nu va prinde nici aici unde sunt o gramada de pesti,sau daca va prinde si atunci va prinde mai putini decat cei ce stiu sa pescuiasca.

Jean Scurtu

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 24 Iun 2005, 00:57

eu il inteleg pe claudiu...are dreptatea lui.
am o relatie la o balta buna (nu spui care) toata lumea pescuieste de pe mal la crap, eu mai smecher dau din barca... teava de carbon 7m.pluta 2g. fir mono 0,18 eliberez multi pesti, imi opresc 2-3 mai aratosi (a se citi peste 5kg) credeti-ma ca nu ma pot lauda in fata celor de la mal.
cam aceeasi faza cu multi scriitori de articole si realizatori de emisiuni. ne ducem undeva unde sa coopereze si pestii.
in alta ordine de idei , mie mi-a placut articolul..si ma inttreb daca se vor gasi si pe la noi jiguri din alea de-ti vine sa te culci cu ele in pat.. :D

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 24 Iun 2005, 04:34

daniel tinte scrie: Din pacate ptr. noi, cantitatea de peste din apele noastre este mult mai mica decat in multe tari-vezi Canada, SUA, Spania, Franta, Ungaria, etc., iar exemplarele de dimensiuni apreciabile mult mai rare. Asa ca trebuie sa ne adaptam la apele noastre.
PS: nu trageti in pianist-sunt doar opinii personale si evident exista pareri contrare.
Cred ca nu este suficient doar sa ne adaptam la apele noastre. La noi natura este privita ca o resursa care trebuie exploatata la maxim fara sa facem nici o investitie in conservarea ei. In tarile mai sus amintite sunt investite sume imense de bani pentru protectia, conservarea si cercetarea stiintifica a naturii. In acele tari exista programe si proiecte finantate eficient de monitorizare stiintifica a oricaror activitati desfasurate in natura. Sunt tari unde pe fiecare kilometru de apa exista cate un ghid de pescuit specializat care ofera consiliere la solicitarea pescarilor sportivi si asigura acestora cele mai bune conditii pentru a-si desfasura partida de pescuit reusita. In aceste conditii nu ar trebui sa ne mai intrebam de ce la ei apele au o asa mare densitate de pesti.

Scrie răspuns