IARNA LA RAPITORI

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 05 Noi 2004, 12:32

Eu pescuiesc in fiecare week-end pina la sfirsitul lui decembrie. In ianuarie ma mai duc o data dar de obicei nu prea trage. La sfirsitul lui ianuarie incepe prohibitia pe aici. Prohibitia este numai pentru stiuca, asta interzice pescuitul cu naluci si cu pesti vii sau morti. Eu fac pauza pina la sfirsitul lui martie cind atac pescuitul la clonc, cu care am dreptul. Prin aprilie se termina prohibitia si iar ies in fiecare week-end.
Deci o parte din ianuarie, februarie si inceputul lui martie profit sa fac altceva. In 2005 o sa-mi iau permisul de navigatie si o sa vizitez niste tirguri de material de pescuit. Asta o sa-mi ocupe week-end-urile.

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 05 Noi 2004, 14:50

Daca tot am descis discutia, o sa va spun cum pescuiesc eu iarna si la ce. Cum am facut topicul "spinning apel", cele ce urmeaza o sa sune cam aiurea, venind de la mine.
La clean:(pe raul Olt) cu un bat de 4m (nu de 5m!!!) cu mulineta, pentru ca asa mi se pare mie ca pot controla montura mai bine, fir de 0.12, carlig subtire "batut" de 12 cu tija lunga si deschiderea relativ mica, o pluta nu mai mare de 3 cm pe care mi-o fac singur (din balsa, cocean taiat sau pana de paun colorata putin la capat), plumbaj extrem de fin (cei mai mici plumbi posibili) si dispus din 20 in 20 de cm (3-3-2-2 - un fel de "taras" cu ultimii plumbuleti la 20 cm de carlig si momeala...furnici mari. 2 furnici intr-un carlig. Caut cleanul in zonele de pe rau unde apa are aprox. 2-3m si nu curge si este piatra pe fund. Il "rupi in doua" si ai parte de exemplare peste 500g. Sigur, prinzi si lingurari[/b][/b], dar ii eliberezi. Merge la fel de bine si cu greiere (ptr. cine mai are). Furnicile, daca va grebiti cat mai este inca soare afara, le gasisti in zonele de deal si de munte, cu precadere la tulpina mesteacanului. Tot acest sistem, dar cu momeala pestisori mici.

La salau: sistem clasic, tot bat de 4m, fir de 0.14 sau 0.16, 2 carlige subtiri (de 6 sau 8) cu tija lunga si deschidere mare, plumb culisant de 15-20g. Un carlig deasupra plumbului, in asa fel incat sa tina momeala la 15-20 cm deasupra fundului apei si unul dupa plumb. Momeala: oblete, obligatoriu proaspat. Eu il tai in doua, pentru ca sa atarne din el intestinele, dar daca obletii nu sunt prea mari, merge si daca ii "coaseti" cu firul. Cred ca anul acesta voi folosi 20cm de Kevlar ca strunita, deoarece iarna trecuta am scapat aiurea cativa salai destul de mari si o stiuca. Pur si simplu au plecat cu caligul cand i-am adus langa mal. Am mai vazut pe unii care omoara porumbeii altora sau gugustiucii si folosesc ca momeala matele lor. Eu daca fac asta mi se face rau.[/b]
La avat: acum merge cu buldo si muste artificiale, la iarna nu stiu, pentru ca anul trecut nici nu a mers la nimic si nici nu aparusere asa multi ca acum.

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 05 Noi 2004, 14:53

Daca tot am descis discutia, o sa va spun cum pescuiesc eu iarna si la ce. Cum am facut topicul "spinning apel", cele ce urmeaza o sa sune cam aiurea, venind de la mine.
La clean:(pe raul Olt) cu un bat de 4m (nu de 5m!!!) cu mulineta, pentru ca asa mi se pare mie ca pot controla montura mai bine, fir de 0.12, carlig subtire "batut" de 12 cu tija lunga si deschiderea relativ mica, o pluta nu mai mare de 3 cm pe care mi-o fac singur (din balsa, cocean taiat sau pana de paun colorata putin la capat), plumbaj extrem de fin (cei mai mici plumbi posibili) si dispus din 20 in 20 de cm (3-3-2-2 - un fel de "taras" cu ultimii plumbuleti la 20 cm de carlig si momeala...furnici mari. 2 furnici intr-un carlig. Caut cleanul in zonele de pe rau unde apa are aprox. 2-3m si nu curge si este piatra pe fund. Il "rupi in doua" si ai parte de exemplare peste 500g. Sigur, prinzi si lingurari[/b][/b], dar ii eliberezi. Merge la fel de bine si cu greiere (ptr. cine mai are). Furnicile, daca va grebiti cat mai este inca soare afara, le gasisti in zonele de deal si de munte, cu precadere la tulpina mesteacanului. Tot acest sistem, dar cu momeala pestisori mici.

La salau: sistem clasic, tot bat de 4m, fir de 0.14 sau 0.16, 2 carlige subtiri (de 6 sau 8) cu tija lunga si deschidere mare, plumb culisant de 15-20g. Un carlig deasupra plumbului, in asa fel incat sa tina momeala la 15-20 cm deasupra fundului apei si unul dupa plumb. Momeala: oblete, obligatoriu proaspat. Eu il tai in doua, pentru ca sa atarne din el intestinele, dar daca obletii nu sunt prea mari, merge si daca ii "coaseti" cu firul. Cred ca anul acesta voi folosi 20cm de Kevlar ca strunita, deoarece iarna trecuta am scapat aiurea cativa salai destul de mari si o stiuca. Pur si simplu au plecat cu caligul cand i-am adus langa mal. Am mai vazut pe unii care omoara porumbeii altora sau gugustiucii si folosesc ca momeala matele lor. Eu daca fac asta mi se face rau.
La avat: acum merge cu buldo si muste artificiale, la iarna nu stiu, pentru ca anul trecut nici nu a mers la nimic si nici nu aparusere asa multi ca acum. Poate despre avat iarna imi spuneti voi mai multe.
La biban: pestisor sau jig mic.

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 05 Noi 2004, 14:55

De ce mama dracu' imi apare mesajul de doua ori si boldat?!? Am "omorat toata pagina... Parca as fi trimis mesaj la CONNEX.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 05 Noi 2004, 14:56

spune pe care vrei sa-l sterg, pe primul sau pe al doi-lea ?

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 05 Noi 2004, 15:02

lol. ala cu pescuitul la momeli naturale, lasa partea cu avatul si buldo :)

Numai bine!

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 05 Noi 2004, 16:44

vanatoruldepesti scrie:Caut cleanul in zonele de pe rau unde apa are aprox. 2-3m si nu curge si este piatra pe fund.
Da vanatorule... ai dreptate. Si eu, asemenea caut cleanul in ape adanci si foarte line. Mai merge binisor la clean mai mic pe langa maluri la plumb usor sau la "pluta ridicata" . Si eu folosesc o lanseta de 6 m cu o actiune de 5-20 g. Cu furnici nu am incercat niciodata iarna la clean, multumesc de idee. Am prins destul de bine cu car de lemn.

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 06 Noi 2004, 10:54

Paule, asta cu car de lemn am uitat sa o trec in revista. Este o momeala foarte buna iarna. Si iti mai dau o idee: daca ai pe cineva care are stupi, roaga-l sa-ti dea niste viermi de stupi. Astia se hranesc cu ceara de stup (asa cum cari se hranesc cu lemn) si atunci cand curata stupii, apicultorii elimina acest vierme care de fapt este tot un fel de car, dar mult mai eficace. Seamana cu viermele de matase si este invelit intr-o panza, la fel ca panza de paianjen. Odata intrat in apa, imprastie in jurul lui un fel de "ulei" aromat si dulce. Asta atrage cleanul ca un magnet. Cat despre furnici, metoda este veche si am invatat-o si eu de la altii. Nu stiu de ce, ar clenii sunt atrasi iarna de furnici. Am incercat sa pescuiesc cu furnici si primavara si vara, dar nu prea a mers...

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 06 Noi 2004, 10:58

Dane, daca poti, te rog sa-l stergi pe primul. Mi-am dat seama de ce s-a dublat mesajul:merge netu' aiurea si dupa cateva secunde imi arata ca nu s-a trimis si il mai trimit odata. De acum inainte o sa verific daca a aparut. Multumesc :lol:

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 06 Noi 2004, 20:01

La momeli naturale de iarna as mai adauga vetrica.
Pentru cine nu a vazut-o am incercat sa o pozez. Din pacate calitatea imaginii nu mi-a iesit cum as fi dorit.

Imagine

Scrie răspuns