Daca ne uitam la calitatea oamenilor pe care ii numesc pescari de sarbatori legale - care nu stiu cum sa mai faca pentru a nu plati taxa, pentru a ocupa cat mai multi metri de mal numai cu sculele lui, pentru a duce acasa cat mai mult peste sub dimensiuni si a nu ierta nimic, pentru a lasa tot ce a adus cu el si nu ii mai trebuie pe mal, care vine la 5 dimineata ca asa a auzit dar sculele si tehnica sunt varza si la 11 e beat muci, care il auzi de pe cealalta parte a lacului injurand cand saracul peste a fost mai destept decat el, care mai da si casetofonul din rabla sau din jeep la maxim, mai face si un mic-doi si vorbeste la mobil pe speaker - iti dai seama ca daca ar prinde momentul te-ar lasa si fara niste voblere, un grip, o pereche de ochelari de soare sau de ce nu o lanseta si o mulineta calumea. E vai de noi si educatia noastra. Lacurile din judetul mures, de altfel cu potential mare, raman ca dupa razboi duminica seara. I s-a rupt scaunul sub posterioru (era sa scriu curu) ala mare de mamaligar si l-a lasat acolo, langa pachetul de tigari strivit, punga in care a avut ceva nada (a, pardon, latura), pachetul de biscuii si sticla de suc acidulat.
Unul a fugit anul trecut cu captura mea de stiuca, cu juvelnic cu tot, de la 10 metri de mine. Ne despartea o tufa mare si a crezut probabil ca ajunge la masina pana ma prind eu si dup-aia da din umeri. M-am gandit ca e ceva dubios pentru ca l-am auzit cum lansa o lingura ruginita cu batul lui rusesc telescopic de 4 metri, si dupa a doua lansare s-a oprit si am auzit tufele fosnind. M-am intors pe locul in care pescuisem cu 5 minute inainte si de unde ma vazuse ca ies si apoi pescuise el si am verificat craca de care legasem juvelnicul. Binainteles ca nu mai era, am lasat lanseta si am pus mana pe cutit si prin tufe dupa el. Dupa 20 de metri l-am ajuns si strig: ce faci ma? Ala lasa juvelnicul jos dar mai face 5 metri pana sa se opreasca si se intoarce. Unu la 40 de ani cu fata mai mare de infractor decat de pescar, dar care a rosit instantaneu zice: am crezut ca... dar s-a oprit pentru ca normal, nu avea nicio replica. Zic: ai crezut ca ce? Ca a cescut juvelnicul acolo? Injuratura nu v-o mai zic. Colegul meu care era mai incolo mi-a spus ca trebuia sa-i sparg fata dar nu sunt neaparat genul si pumnul sau cutitul nu cred ca i-ar fi dat nicio lectie si nu vroiam sa imi stric ziua de pescuit.
Nu strica nici pistolul cu gloante de cauciuc la pescuit, va spun eu. Suntem ca in vestul salbatic. O natiune care beleste ochii la emisiuni de scandal pana noaptea tarziu si care arunca mizeria intr-un loc unde nu se mai intoarce curand, crezand fara temei, ca daca nu o mai vede nu mai este, si nu are atata minte sa o bage in buzunar sau inttr-o punga si sa o arunce la gunoi. Care ne plangem ca aia nu aia nu, dar care nu facem nimic sa schimbam ceva dand un exemplu individual ci alegand mereu solutia mai simpla si mai daunatoare. Care nu avem respect pentru nimic, cu atat mai mult pentru drepturile altei persoane sau pentru viata altor vietati in general. Care suntem noi mai rau decat comunistii ar fi zis unu Becali, care totusi arata de multe ori ca liderul lor spiritual la stil. Care cred ca li se permite orice pentru simplul fapt ca nu-si pune nimeni mintea cu ei cand vede cat sunt de inapoiati. Ce sa va mai zic... Asa m-am turat ca pentru moment am si uitat de linguri si voblere, ca sa nu mai vorbim de twistere. Fir intins prieteni!