Efecte toxice ale plumbului

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

DAIICHI007
veteran
veteran

Efecte toxice ale plumbului

Mesaj de DAIICHI007 » 19 Mar 2011, 11:18

http://www.ecomagazin.ro/efecte-toxice-ale-plumbului/

exista tone de materiale scrise in care se vorbeste despre efectele metalelor grele asupra organismelor vii precum şi a mecanismelor lor de acţiune .

In permanenta vorbim despre sportivitate ,sau cel putin asa ne place sa credem,dar cati si-au pus problema cu adevarat cat rau fac naturii si organismelor vii din ape pescuind cu greutati din plumb ?
Mi-am facut un calcul si a rezultat ceva mai rau decat ma asteptam: in decurs de 1 an las in apele in care pescuiesc aproximativ 15kg de plumb (!!!) :shock: .Orice comentariu nu prea isi mai are rostul...
Ma gandesc ca la nivel national sunt mii de pescari pasionati de spinning(in special) care vor-nu vor lasa kg sau zeci de kg de plumb in apele in care pescuiesc.Rezulta tone de material foarte toxic .Si toate acestea in decurs de 1 an !!! :shock: Dupa care urmeaza un an nou de pescuit !!!

Exista o mare problema aici ...!!! Astept parerile voastre deoarece consider ca este un subiect mai mult decat interesant.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 19 Mar 2011, 11:57

Ma simt extrem de vinovat, avand in vedere ca majoritea jigurilor cu care pescuiesc sunt de peste 10 g. Si mi se mai intampla sa las si 20 de jiguri la o partida.
Dar de maine o sa ma schimb, asta daca nu voi fi arestat! :twisted:

Apropos, stii de unde iau cel mai bun plumb pentru turnat jiguri?
Din tevile de apa de la constructiile de pana in 1990.

Ca idee: cu totii care am suntem majori am baut ani de zile apa de la robinet, apa ce venea prin tevi de plumb. Pexal-ul si celelalte tehnologii sunt de vreo cativa ani pe piata.

Bun, acum vrei sa imi spui ca daca pierd 10, 20 sau....50 de kg de jiguri (d'alea naspa', din plumb) in niste busteni de pe fundul Dunarii intr-un an, asta o sa dea peste cap echilibrul ecologic?
Asta, si nu faptul ca majoritatea navelor au motoare diesel din 2 timpi. Care consuma ....cat consuma...

Gandeste-te ca tu ai baut ani de zile apa dintr-o teava care nu avea 2-3 bobite de plumb, undeva pe traseu, ci era toata din plumb.

Acum hai sa fim ... modisti si sa trecem cu totii pe tungsten. Ca e mai ecologic (si de vreo 20 de ori mai scump).

Mai nou, in majoritatea tarilor din UE a devenit obligatorie folosirea alicelor de otel la vanatoare. Cele de plumb au fost interzise. Cica dauneaza vanatului. :D

Nu ii dauneaza ca ii trece prin ficat, dar ii dauneaza ca e din plumb. Daca e din otel si trece prin ficat.....face chiar bine.

Bun! Dar pentru alice de plumb, trebe ca toata vanatorimea sa cumpere arme noi, cu alta rezistenta a tevii. Evident, mai scumpe. Munitia - asijderea.

Masinile noi, astea.....EURO 700. Nu consuma sensibil mai putin decat alea EURO 3. Da au toate filtru de particule pt diesel. Nu conteaza ca nu e o tehnologie stabila. Ca AUDI scotea acum 3-4 ani masini de 50.000 EUR la care trebuia sa te duci la "regenerare filtru de particule" de 5 ori pe an. Cu costuri.
Ca Honda, cunoscuta pt fiabilitate, are mai nou si ea Filtru de particule. Pica pana in 100.000 km si costa ....cam cat un kit de ambreiaj. In jur de 1000 EUR.
Sigur, un Accord nou consuma mai mult decat unul de acum 5 ani. Dar are filtru de particule.

Gata! Planeta e mai bine!

E si ecologia asta o strategie de marketing....
near the beer

DAIICHI007
veteran
veteran

Mesaj de DAIICHI007 » 19 Mar 2011, 12:14

din ce spui tu ,inteleg ca nu e chiar nici o problema ...sa facem greseli in continuare.
adica ,daca tu lasi 50kg de plumb in apa si alte mii de pescari fac la fel ,rezultand zeci de tone anual,asta nu reprezinta o problema ?!
ai dreptate cand spui de conducte de plumb si motoare care polueaza,dar vezi tu ,ca incet-incet ,apar restrictii si lucrurile acestea vor deveni amintiri(neplacute).
totusi,cum impacam sportivitatea pescuitului cu raul facut cu buna-stiinta prin lasarea a zeci de tone de plumb anual in apele in care pescuim ?

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 19 Mar 2011, 12:21

DAIICHI007 scrie:din ce spui tu ,inteleg ca nu e chiar nici o problema ...sa facem greseli in continuare.
adica ,daca tu lasi 50kg de plumb in apa si alte mii de pescari fac la fel ,rezultand zeci de tone anual,asta nu reprezinta o problema ?!
ai dreptate cand spui de conducte de plumb si motoare care polueaza,dar vezi tu ,ca incet-incet ,apar restrictii si lucrurile acestea vor deveni amintiri(neplacute).
totusi,cum impacam sportivitatea pescuitului cu raul facut cu buna-stiinta prin lasarea a zeci de tone de plumb anual in apele in care pescuim ?
Cine te opreste sa fii ecologist si sa folosesti materiale ecologice ?

Succes !

Pe de alta parte recunoste ca eu nu produc plumb. Eu il gasesc in mediul inconjurator si il mut dintr-o parte in alta, chiar daca pentru asta sa ii achit contravaloarea sau trebuie sa ii modific forma. Da-ma in judecata pentru asta !

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 19 Mar 2011, 12:33

eu nu vad nici o problema
exista probleme doar daca plumbul este inghitit in orice forma de oameni, animale etc
arata-ne un singur articol serios undeva in care sa scrie ca plumbul pescarilor afecteaza apa lacurilor/raurilor si otraveste pestii
cred ca era mai bine sa faci asa inainte sa acuzi lumea ca face rau cu buna stiinta
inca un aspect, daca era asa cum spui tu se interzicea de mult folosirea plumbului la pescuit in tarile civilizate macar

nucus
veteran
veteran

Mesaj de nucus » 19 Mar 2011, 12:39

Plumbul e toxic daca este inghitit sau inspirat !Alicele sint confundate de pasarile de apa ,mai ales,cu pietricele pe care le inghit (sint folosite in stomac pe post de risnita). Saturnismul e o boala extrem de grava dar oare pb-ul e mai toxic ca arsenicul sau ca mercurul ? Problema este reala si probabil va fi rezolvata... in timp ! Nu plumbul e capul de lista!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 19 Mar 2011, 12:56

nucus scrie: Nu plumbul e capul de lista!

exact asta ziceam si eu!

Jigurile mele nu o sa le pasca nici o pasarica. :lol:

Daca nu le-a scos eu cu textilul ala de 25 lb din ciotul de pe fundul Dunarii, nu cred ca o sa le scoata nici vreo.....platica rebela.

Sunt infipte mai bine decat.... Excalibur!
:D
near the beer

DAIICHI007
veteran
veteran

Mesaj de DAIICHI007 » 19 Mar 2011, 13:07

danr scrie:eu nu vad nici o problema
exista probleme doar daca plumbul este inghitit in orice forma de oameni, animale etc
arata-ne un singur articol serios undeva in care sa scrie ca plumbul pescarilor afecteaza apa lacurilor/raurilor si otraveste pestii
cred ca era mai bine sa faci asa inainte sa acuzi lumea ca face rau cu buna stiinta
inca un aspect, daca era asa cum spui tu se interzicea de mult folosirea plumbului la pescuit in tarile civilizate macar
Domnule Dan,eu nu acuz pe nimeni de nimic,insa nu puteti nega faptul ca plumbul polueaza apele.
http://www.chimiamediului.ro/2009/06/18 ... oxicitate/

Studii sunt destule si daca vreti le puteti gasi si singur.Cu tot respectul,nu vreau sa degenereze discutia .
Probabil nu stiti dumneavoastra,insa in unele tari(Franta, de exemplu) deja se folosesc si alt tip de greutati(sunt niste pietre slefuite carora li se adauga vartejuri pentru prinderea firului...).
Aici discutam de un aspect ,de plumbul lasat in apa de catre pescari(si care nu e putin...zeci de tone anual).Sigur ca mai sunt si alti factori...
Insa ,va intreb : se mai poate vorbi despre sportivitate aici ?

Nu cred ca nu stiti ca anumiti pesti rapitori sunt foarte vulnerabili la metalele grele,in sensul ca acumuleaza in corp cantitati foarte mari intr-un timp scurt(sau relativ scurt).
Acum cativa ani se vorbea despre exportul unei cantitati mari de somn pentru consum din Spania catre Romania.Acel export a fost sistat pentru ca s-au descoperit de catre autoritatile romane cantitati enorme de metale grele(printre care si plumb) in carnea pestilor.

Am deschis acest topic in ideea ca poate gasim o alternativa impreuna.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Mar 2011, 14:07

Plumbul in apa se oxideaza.In plus este acoperit de aluviuni,presupun.Si tonele alea sint impartite ici colo sub forma unor greutati mici ,pina in maxima 50-60gr...Sa aiba efect notabil???
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 19 Mar 2011, 15:05

DAIICHI, toata dunarea+delta e varza de poluata cu metale grele de la razboiul sarbesc si tu vii cu niste jiguri sa ne faci capul mare .plumbul se pasivizeaza usor si nu mai e atat de toxic (trebuia sa inveti chimie in liceu ,monser )
impactul major vine din partea vanatorilor ,a caror alice,imprastiate aiurea sunt ciugulite de pasari si produc saturnism .
daca vrei curatenie ia-te de boc ,piticul cu capul de plumb,ca era sa rupa podeaua la gheorghe in emisiune .
walleye

Scrie răspuns