Din nou braconaj ... made in Norway

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Din nou braconaj ... made in Norway

Mesaj de Borealis Fly » 10 Aug 2004, 11:21

Imagine

Articolul informeaza despre un caz in Olso in care o persoana, se banuie ca se folosea de un harpun sau o furculita, bracona in plina zi.

Doi somoni un pastrav de mare si 3-4 kg de raci au fost confiscate. Braconierul la aparitia politiei a disparut de la fata locului in masina personala. Asa ca nu a fost prea dificil sa fie indentificat. Il asteapta niste amenzi piperate pentru isprava sa.

Ma incapatanez cu stiri de geul asta, pentru a va exemplifica spusele mele ca si aici, din pacate, se braconeaza chiar si in mijlocul oraselor.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks ... 844493.ece

Imagine

In alta zona mai la nord in raul Gaula, care este la un nivel foarte scazut al apei, datorita secetei din zona, s-a gasit perpendicular peste directia de curgere a raului o plasa de 30 m lungime.
Politia si reprezentantul organizatie locale de pescari folosesc cuvinte rasunatoare cum ar fi "criminalitatet ecologica", cand descriu acest gen de braconaj.

http://www.adressa.no/nyheter/article.j ... eID=502528
Fir intins!
Borealis F

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 02 Sep 2004, 20:48

Da,dar cei de acolo nu pescuiesc cu carbid sau curent,ca la noi :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 03 Sep 2004, 08:00

Plase au fiecare ... aproape, asa ca le vine mai la indemana sa o foloseasca.
Nu au nevoie de curent si carbid. Intra peste noapte, 3-4 somoni de 10 kg buc? :) Sunt multumiti.
Fir intins!
Borealis F

piticu
veteran
veteran

braconaj in Scandinavia

Mesaj de piticu » 07 Oct 2004, 16:14

deci nu mai inteleg nimic... daca intr-una dintre aceste tari atit de dezvoltate exista si se manifesta aceasta mentalitate pacatoasa, ce sanse mai avem noi cu coloratii nostri?

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 07 Oct 2004, 16:27

deci nu mai inteleg nimic... daca intr-una dintre aceste tari atit de dezvoltate exista si se manifesta aceasta mentalitate pacatoasa, ce sanse mai avem noi cu coloratii nostri?
Tocmai asta este si punctul meu de vedere. Nu aveti nici o sansa daca nu va organizati in asociatii locale si nationale, puternice, ale pescarilor sportivi. Atat in Norvegia cat si in alte tari nordice ... de ex., activitatea de control si paza a fomndului piscicol natural se face doar cu ajutorul acestor organizatii de pescari sportivi. Ei sunt ce pe teren descopera si sesizeaza neregularitati. Ei sunt cei ce se lupta pentru protejarea unor ape si reconditionarea altora.

De aceea tot spun sa va organizati. Vreti sa fiti luati in seama? Deveniti o forta. O voce singuratica colo, una dincolo ... nu v-a reusii sa opreasca egoistii ce nu tin cont decat de: "- cat profit pot sa obtina de pe urma pestilor." :)
Fir intins!
Borealis F

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 07 Oct 2004, 18:38

Petru are perfecta dreptate.Sa nu credeti ca in America nu se braconeaza.Peste tot in lume sant oameni care spun ca legea e facuta ca sa fie incalcata.
Dar "DURA LEX , SED LEX"-legea e dura,dar e lege si cei prinsi aici pot pierde chiar masina cu care au mers la pescuit.
Se spune ca frica pazeste bostanii,de aceea daca pescarii se vor organiza si nu vor tine in picioare un AGVPS la nivel de tara,AGVPS CARE LE MANANCA DE POMANA BANII FARA A FACE APROAPE NIMIC IN SCHIMB,
vor putea pe plan local fara directive de la Bucuresti,ca pe vremea "impuscatului',sa rezolve incet,incet problemele pescuitului.
Nu spun ca va fi usor,mai ales ca e vorba de Romania,unde orice pare a fi normal,dar trebuie schimbat macazul ,pescarii sa se uneasca si in fruntea lor sa aleaga tot pescari si uniti sa incerce a schimba in bine pescuitul sportiv in Romania.Nu asteptati ca problemele sa fie rezolvate de ALTII CARE ORICUM ISI IAU SALARIUL SI NU-SI VOR COMPLICA VIATA PT. A VA AJUTA,decat daca ii schimbati sau ii obligati ca impreuna cu voi sa faca cele necesare bunului mers al pescuitului.
Orice inceput este greu,dar cu cat se va incepe mai tarziu va fi si mai greu.
De ce ,sa zicem ,la SARULESTI,e atat de mult peste, se poate pescui civilizat,braconajul practic inexistent.
E posibil deci si in Romania cu conditia ca cel ce gospodareste sa fie un bun gospodar si daca face ca regulile impuse sa fie respectate chiar daca respectarea lor se face de frica nu din convingere(in timp se poate schimba si mentalitatea oamenilor si normalul sa devina intradevar .....normal)

Jean Scurtu

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 07 Oct 2004, 18:58

singurele lucruri care pazesc bostanii in Romania, acum si in 20 de ani de acum incolo, sunt proprietatea privata sau concesiunea...

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 07 Oct 2004, 21:39

Da ai dreptate cu concesiunea. Dar ea trebuie luata de cluburi si asociatii nu de persoane private. Nu balti ca Sarulestiul ... doar de crap .. ce nu este un peste autohton, romanesc, ci este importat, v-a salva fondul piscicol al raurilor. Raurile trebuiesc puse in conditiile care existau acum 50-60-70 de ani.

Dar de un an de zile tot spun si altora sa se organizeze si tot nimic. Doar discutii si plangeri. Ne plangem, dar cand este sa facem ceva concret ... bau, ... uuuuuuuuuu, ecou, ... nimeni. Toti dispar. :evil:
Fir intins!
Borealis F

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 08 Oct 2004, 08:02

Borealis Fly scrie: Raurile trebuiesc puse in conditiile care existau acum 50-60-70 de ani.
Dar de un an de zile tot spun si altora sa se organizeze si tot nimic. Doar discutii si plangeri. Ne plangem, dar cand este sa facem ceva concret ... bau, ... uuuuuuuuuu, ecou, ... nimeni. Toti dispar. :evil:
Macar de-ar fi ca acum 15-20 de ani... Concret, ce se poate face? Sa va explic... Poate fiecare dintre noi cunoaste un rau bine, sau foarte bine. Ma refer la evolutia lui. De exemplu, eu cunosc raul Buzau foarte bine. Ce pot face ? Decat cand vad pe unul cu plasa sau ca seaca o garla sa-i dau in cap si apoi.... legea e aspra. Si pe-acolo lumea se plange ca nu mai e peste, in schimb, daca prinde unul mic, il baga in traista, "ca-i bun si ala" daca ii spui sa-l lase sa creasca, ca sa il prinda la anul sau peste cativa ani, mai mare, rade de tine. Nu imi sta in fire sa vorbesc urat cu lumea, sau sa ma iau de ea, dar de multe ori (in privinta pescuitului) trebuie sa-mi innabus revolta interioara.
Nu zic ca nu am prins si eu peste mic... cand eram mai mic, luam clenutii mai rasariti (chiar daca erau sub limita inferioara ca lungime.......... ce stiam eu atunci de dimensiuni legale?) si chiar cand am inceput sa dau la pestisor, dadeam "piatra in piatra" si culegeam pestisorii pentru a da cu ei.
Probabil daca ar fi sa nu se mai pescuiasca 10 ani, si-ar mai reveni fondul piscicol
Stiu ca multi vor spune ca iar ma lamentez, dar efectiv nu ai ce face... nici de unul singur, nici doi, nici chiar 10, fara implicarea persoanelor care pot manui legea.
Am vorbit de doua ori la AJVPS Buzau si odata la filiala din Patarlagele (tot in jud Buzau) Nu prea sunt interesati... majoritatea pescuiesc pe balti amenajate
De la filiala din Patarlagele am primit acum cativa ani o autorizatie de control. Ce sa fac cu ea... Sa iau unditele celor care pescuiesc fara permis? Nuuu... Si mie mi s-a luat undita la 12 ani ca nu aveam permis... De-atunci am avut an de an. Si oricum, cat peste poate prinde unul cu undita.....
Sa ma iau de cei care seaca garla? De unul singur nu am cum, sau mai bine zis acum cativa ani, cand aveam autorizatia, nu aveam cum... Acum... daca seaca, probabil ar prinde doar porcusori si lateti...

O sa vedem ce rezerva viitorul...

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 08 Oct 2004, 08:41

@ Paul:

Cuvantul magic este ORGANIZARE, dupa care apare un alt cuvant LOBBY.

Deci fara sa reprezinti o organizatie ... ce cuprinde o mare parte a majoritatii, nu te baga nimeni in seama. Cand te-ai organizat incepi actiuni de Lobby pe la primarii si organizezi intalniri cu localnici. La aceste intalniri incerci sa-i convingi ca pestele din garla este mult mai pretios pentru ei viu decat ca din stadiul de "pruncie" sa fie vandut prin piata pentru o nimica toata. (Sa nu mai vorbim de faptul ac trebuie sa dispara piata de peste prins la negru.) Cand acestia vor intelege ca "orasenii" sunt in stare sa vina sute de km pentru ca intr-o sambata si duminica dimineata sa poata prinde doi trei pesti mai rasariti, ca acestia au nevoie de cazare, masa, ca sotiile vin si ele si au bani sa mai cumpere cate ceva de calitate direct de la sursa, etc, etc ... atunci vei avea din nou garlele si raurile pline de peste ca pe vremuri. Cand localnici vor pazii raul cu "bota" in mana si braconierii de azi se vor transforma in ghizi .. atunci poti spune ca ai reusit.

Procesul este lung, mentalitati nu se schimba peste noapte, dar trebuie inceput undeva. Cineva trebuie sa faca primul pas.

Nu cu critica si cu violenta se rezolva problema. Vezi si tu ca ea nu dispare nici o data, dar se diminueaza din amploarea avuta in zilele de azi.

Eu am sa continui sa ma repet, la nesfarsit, chiar daca tu te superi pe mine.
Ivatati ca intr-o democratie cand vrei sa schimbi o situatie existenta trebuie sa incepi cu Organizare ... si continui cu Lobby. Se poate, asta te asigur. Dar atata timp cat inainte sa faceti ceva concret ... spuneti ca "nu se poate aici" ... "ca poate mai Petrule acolo la tine se poate" ... si continuati sa va plangeti de situatia dezastruoasa, ea nu se va schimba de la sine. Eu deocamdata nu pot decat sa va dau un sfat prietenesc. Nici de cum arogant sau cu degetul aratator scuturat prin aer. ... Aia-baia!

Organizati-va si v-a venii si ajutorul confratilor de "afara". Garantat.
Ultima oară modificat 09 Oct 2004, 09:29 de către Borealis Fly, modificat 1 dată în total.
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns