Din nou braconaj ... made in Norway

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

MariusC
senior
senior

Mesaj de MariusC » 08 Oct 2004, 17:25

Petru, exista un imobilism in noi, un conservatorism in a nu intreprinde nimic. Eu am citit pe acest forum indemnurile tale, cred in ele si de aceea le-am transmis mai departe pe forumul de crap, cu speranta ca poate se leaga ceva. Practic, nici un ecou.
Trebuie sa apara cineva cu initiativa (marturisesc ca nu sunt eu ala), care sa transforme in actiuni concrete toate aceste idei.
Cu riscul de a fi luat in ras, postez aici copia mesajului meu de pe celelalt forum:

"Motivul pentru care scriu acum este convingerea ca exista un obiectiv major comun: COMBATEREA BRACONAJULUI.
Nu detin retete, nu pretind ca ideea imi apartine sau ca acum, eu am inventat apa calda. Am citit nu de mult pe alt forum, indemnul la organizare postat de Petru Dima (DanR, te rog posteaza-l aici, bineinteles daca consideri oportun). El spune ca nu vom avea succes decat in masura in care ne organizam, reteta care a dat roade in multe tari.
Sunt foarte laudabile initiative precum infiintarea Pescari4Ever sau PEFA din Pitesti, si ar trebui multiplicate in toate judetele si in Bucuresti, si poate unificate sau reprezentate la nivel national. Imaginati-va ce s-ar putea face cu o cotizatie anuala de 100.000 lei x 300.000 pescari (nu zic 1 milion cat estimez ca sunt in Romania). E vorba de aproape 1 milion de dolari, cu care se pot angaja avocati care sa sustina procese impotriva braconierilor sau chiar a unor reprezentanti ai statului care nu-si fac treaba, s-ar putea realiza reportaje privind braconajul in presa, s-ar putea angaja investigatori care sa scoata la lumina marile fapte de braconaj si coruptia din domeniu. Glasul unei astfel de fundatii (sau asociatii sau oricum ati vrea sa-i spuneti, numai sa fie musai non-profit) s-ar auzi cu siguranta pana la guvern sau la parlament. Lupta ar fi cred eu eficienta.
Stiu, e greu, e complicat, rezultatele s-ar putea sa apara dupa ani de zile si mari eforturi, dar cred ca se poate. Oameni inimosi ca cei de la pescari4ever sau de la PEFA mai sunt cu siguranta. Numai eu cunosc printre Dvs. o multime, dar mai sunt si cei pasionati de rapitori, de musca artificiala, sau de pescuit in general. Sunt sigur ca toate firmele din domeniu (desigur ca si firma unde lucrez) dar si clientii nostri, magazine din toata tara am pune umarul in vreun fel, cu idei, logistic sau financiar. Magazinele noastre si ale clientilor nostri ar putea deveni centre de informare pentru cei care nu au acces la net.
Cred deasemenea ca o astfel de organizatie, pe baza unor proiecte serioase, ar putea cu usurinta sa atraga chiar fonduri europene nerambursabile.
Nu trebuie sa va ganditi la AGVPS decat ca la un eventual aliat, pentru ca s-a vazut ca in toti acesti ani nu a facut suficient (asta ca sa ma exprim cu blandete).
Desigur ca pentru inceput e nevoie de mult voluntariat, dar pe masura ce organizatia ar creste, ar exista fonduri suficiente ca un numar de persoane sa fie remunerate corespunzator, incat sa-si dedice timpul de lucru acestei activitati.
Probabil ca este singura sansa de a pescui in continuare (cei care doresc sau nu-si permit altfe) cu satisfatii, cu batranele Germina cu mamaliga si rama, de a nu fi obligati sa plecam la pescuit in Suedia sau mai stiu eu pe unde, de a nu fi nevoiti sa dam 3 milioane pe zi ca sa vedem crapul, sau 20 de euro pe zi in delta pentru stiuca scoasa deja de altii anul trecut.
Probabil ca este deasemenea, singura noastra sansa, a comerciantilor de articole de pescuit, sa vindem in viitor mai mult.
Dupa atati ani de comunism, ne-am pierdut deprinderea de a ne organiza pentru a ne cere drepturile, dar probabil ca asta e singura solutie. Exista exemple de minoritati (etnice, sau cu disabilitati, sau cu orientari sexuale diferite), care numai printr-o organizare exemplara si-au castigat drepturi la care inainte, doar visau.
Sunt sigur ca mai sunt multe de spus, e posibil sa fi gresit pe ici pe colo, dar totusi, si eu cred ca SE POATE"

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 08 Oct 2004, 17:53

Marius, am mai discutat problema organizarii pe acest forum.
Cu siguranta se poate face ceva!

Referitor la politica de a face sesizari catre autoritati referitoare la braconj, am mai formulat acest indemn. Fratilor, faceti si voi o poza daca vedeti "ceva putred". Sa faci o plangere la Politie sau Parchet nu e o filozofie. O pot face eu, in conditiile in care imi trimiteti oarece material probator. No-charge! Cu atat mai mult daca sunt implica, te asa-zise personalitati locale. Inafara de Politie, si presa este interesata de astfel de "staruri" in ipostaze indecente!

Se poate face (de acesta data cu oarece eforturi) o asociatie (cu personalitate juridica, patrimoniu, organizare, mai primeste o sponsorizare, poate se mai gaseste o balta de concesionat,...).
Dar aici deja discutam de o comunicare OK, de incredere intre tov, etc.... Or astea se creeaza in ceva timp.
Zic eu!

PS: mi se par OK Bushnell-urile alea, dar mi-a ramas mintea la niste combinezoane din neopren! :)

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 08 Oct 2004, 21:08

@ Marius:

Ma bucur ca reusesc sa conving macar o singura persoana. Daca si tu continui sa faci propaganda la prieteni si cunostinte adhoc pe balta vei reusii si tu sa convingi macar o persoana. Acea persoana la randul ei ... samd. Efectul in lant. Trebuie sa propagam ... noi care suntem convinsi ca singura solutie pentru a schimba o stare catastrofala este organizarea in asociatii de sine statatoare de pescari amatori.

Tu zici ca nu esti cel ce ar trebuii sa initieze infiintarea clubului/asociatiei. Esti membru la Pescar4ever ? Daca nu fa si tu primul pas si inscriete ca membru. Macar atat daca nu initiezi infiintarea unui club. Exemplul personal este cel mai bun argument.

Putem sa-l rugam pe Dan sa creeze un titlu aparte pentru a putea discuta aceste subiecte legate de organizare, lupta impotriva braconajului, poluarea apelor, administrarea fondurilor piscicole, ...etc. Putem infiiinta o banca de date pentru informare cu ceea ce trebuie facut, daca se gaseste cineva in tara sa vrea sa puna bazele unui club. (eventual pdf-uri cu formulare ce trebueisc completate, ...etc) Pas cu pas si documente ce trebuie intocmite, costuri ...etc. Trebuie creat un grup de legatura si o retea de de contacte prin tara, care la fata locului pot informa si indruma pe cei doritori.

Se pot face multe si chiar daca tu nu iei initiativa de a organiza dar poti participa la raspandirea informatiilor, scrie cu incapatanare poastari pe forumuri cu acest subiect, discuta subiectul cu cei pe care ii cunosti si eventual sa-i indemni sa se inscrie ca membri la un club. Trebuei sa observi reactia la cele scrise de tine. Concentreazate pe o persoana si incearca sa-l convingi pe acesta ca merita sa se angajeze in aceasta activitate si ca nu este singur. Toti putem face cate ceva. Inca batalia nu este pierduta atata timp cat mai este peste prin balti si mai exista pescari infocati.

Ca nu este usor. O stiu pe piele proprie. Dar trebuie incapatanare si perseverenta fara sa-ti faci prea mari sperante. Este mai bine sa pui stacheta mai jos, la inceput, vizavii de responsul pescarilor.

Initiativa ta de imprastia ideile mele in acest subiect, este buan. Ai "binecuvantarea mea". :)

Da-mi un e-mail sa te informez de ceea ce cred eu ca trebuie sa contina asemena informatii.
Fir intins!
Borealis F

MariusC
senior
senior

Mesaj de MariusC » 08 Oct 2004, 22:53

@Costica,
O poza trimisa de Costica sau de Marius, Ministerului Mediului sau Politiei sau mai stiu eu cui, nu pre are greutate. In schimb, aceeasi poza daca vine din partea unei asociatii - prsoana juridica cu nu stiu cate zeci (sute)de mii de membri, fi sigur ca va cantari mai mult.
Neoprenul merita daca stai mult in apa rece. Eu il folosesc mult iarna la vanatoare. Daca mergi mult in el, transpiri cam tare.

@Petru,
Nu vreau la Pescari4ever. Ii cunosc, ii apreciez, dar m-as inscrie in o asociatie a pescarilor de rapitor, pentru ca atat cat pescuiesc (putin oricum :oops: ), 90% pescuiesc la rapitor. Asa ca astept sa vad pe forum ca se infiinteaza un club de rapitorishti si ma bag si eu.
Am plecat la culcare! Numai bine,
Marius

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 09 Oct 2004, 09:27

@ costica_fishing:

Nu cunosc exact ce vrei si nu am inteles prea mult din ceea ce dicuti cu Marius despre wadersii. Dar daca este sa-ti cumperi ceva trebuie sa ai clare datele problemei. Pentru un pescar la rapitor ce este in miscare si cauta pestele pe apa este ok neoprenul doar in cazul in care pescuieste mai mult stationar si in apa rece. (sub 10 grade) Neoprenul au dezavantajul <apei de condens>. Odata ud sub neoprenul devine rece. Neoprenul tine corpul "ermetic" inchis.

Materialele Gore-Tex sunt mult mai indicate. In combinatie cu fleece , nu ai probleme indiferent de temperatura exterioara. Materialul respira si te mentii tot timpul uscat si cald. In general costa mai mult un <sistem> complet, dar este mult mai indicat sub toate aspectele. Sa nu mai vorbim ca exista si goretex elastic ceea ce face ca miscarea sa nu fie impiedicata de tensiunea creata in material de miscarea corpului. Vrei mai multe idei ce te pot ajuta la o analiza inainte sa te decizi? I-ti trimit pe e-mail.

@ Marius:

Nu are nici o importanta la care asociatie esti inscris pentru moment. Important pentru lupta impotriva braconajului, poluarii apelor, ...etc, este ca esti membru al unei asociatii. Ca membru al clubului poti propune actiuni si creea opinie printre ceilalti membri. Deci nu uita ca atata timp cat prin exemplu propriu nu aratam "calea cea dreapta" ... suntem vulnerabili la critici si nici o scuza nu motiveaza in fata majoritatii diferenta dintre ceea ce facem in mod personal si ceea ce propagam ca idee.

Tinta este importanta si ea trebuie sa uneasca toti pescarii sportivi, indiferent de pescuitul specific pe care-l practica.

Eu nu incerc sa dau lectii ... si tu sa scuzi o eventuala interpreatare a cuvintelor mele i aceasta directie. Eu o spun nu numai pentru tine, dar si pentru ceilalti ce vor citi aceste randuri. :)
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 09 Oct 2004, 10:37

Uitasem ...

@ Paul: - tu spui ca si tu cand erai mic luai cate un peste sub masura admisa de lege. Dai vina pe lipsa de cunostinte.

Aici ai miezul problemei. In momentul in care nimeni nu se ocupa de informarea marii majoritati, ... bine inteles ca aceasta "rade de tine" daca incerci sa faci morala sau sa explici unei singure persoane ca ar trebuii sa lase un peste sub masura sa creasca.

Tu nu pe teren la localnici trebuie sa incepi ci trebuie sa aduni in jurul tau confrati, pescari sportivi. Va organizati intr-un club. Va creati un program de lupta impotriva braconajului, poluarii si administrarii deficitare a fondurilor piscicole. Creati un proiect ce are ca tinta informarea opiniei publice. Va aliati cu alte organizatii ecologice, de vitalizare a economiei locale, de administratie locala, ... samd. Creati un program pe care-l prezentati pietii comune pentru acreditare de fonduri si o data asigurata finantarea, treceti metodic si perseverent la implementarea acestui program. Tot in cadrul acestui program puteti creea pe un parau ce are un potential de a devenii o "apa buna" din puctul de vedere a pescuitului sportiv, un proiect pilot. Aici puteti aplica in practica toate ideiile pozitive si aveti un exmplu care poate fi prezentat ca model.

Nimeni nu spune ca este usor, sau ca totul v-a decurge fara nici cea mai mica problema. Dar ca acest lucru sa poata fi initiat, sau ca tu sa poti fi luat in serios, ai in primul rand punctul de plecare - Organizarea. Fara asta ori ce alta incercare este fara nici o sanse de reusita.

Hai sa-ti dezvalui un secret. Eu personal la sosirea mea aici, eram ca un "pradator" ce nu dadea mare importanta legalitatii si sa nu mai vorbim de protectia mediului. Procesul a fost lung si am parcurs niste etape dureroase. Mi-a fost foarte greu sa recunosc pentru mine insami ca am o mentalitate invechita si plina de lacune. Ca sunt un ignorant. Instinctiv eram "programat" pe a bracona, a baga la traista, ... a cara acasa si umple frigiderul.
Azi nu mai merg la pescuit sa aduc un peste pe farfurie ci ma duc sa ma simt bine intr-un mediu in care totul ma face sa ma relaxez si sa simt ca traiesc cu adevarat. Fac ceva pentru suflet ... nu pentru contul din banca, sau pentru stomac. Pe cei din familie i-am invatat sa nu se mai astepte sa le umplu frigiderul cu peste proaspat. Sotia ma intreaba nu ce am prins, cand vin de la pescuit, ci cum a fost. Vrea detaliile expeditiei, ... cum m-am simtit, ce am vazut si trait. Ma asculta cu cea mai mare atentie si se bucura si ea de emotiile traite de mine cu batul in mana. Nu neaparat drilul este emotionant si pasionant ci lupta inversunata de a pacalii pestele. Sa nu mai vorbim cand developez diapozitivele si fac o seara de vizionare. Pe fundalul unei muzici preferate prezint familiei cu ajutorul diapozitivelor o iesire mai lunga la pescuit. Poate dura o ora , sau mai putin. Nimeni nu misca, sau scoate un sunet. Toti ma urmaresc cu atentie si privesc imaginile.
Vor sa simta pe pielea lor aceste expeditii ale mele, sau vor sa manance un peste proaspat in mediul respectiv? Vin cu mine.

Ceea ce incerc sa spun este ca evolutia individuala a fiecarui om, ... pescar, este direct legata de accesul la informatie. Cu cat realizeaza fiecare ca "de unde tot iei si nu mai pui, se termina" ca natura nu este un "sac fara fund de unde poti sa iei la nesfarsit", ca "pescuitul ecologic pe renta creata de fondul piscicol existent" este singura cale corecta de dezvoltare a acestei activitati recreative, cu atat si viitorul fondurilor piscicole ce le lasam urmasilor vor fi si ele asa cum noi ni le dorim in ziua de azi.

Deci discutam ... si nu interpreta cuvintele mele ca morala. Nu ma judeca pentru ca o spun ci incearca sa patrunzi si sa intelegi ceea ce vreau sa comunic.
Prin angajamentul personal si exemplu propriu, incerc sa fac exact ceea ce predic. Sunt membru al unui club din Ro si te asigur ca sunt angajat concret si pe alte planuri, dar care nu le pot divulga deschis, deocamdata. :) Numeste-ma un "idealist" ... visator, cum vrei tu. Nu ma deranjeaza. Nu esti primul si ultimul. :lol:
Fir intins!
Borealis F

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 09 Oct 2004, 12:28

Petru:este si lipsa de informatii o problema,dar eu cred ca cea mai mare problema in RO este lipsa bunului simt,pe care nu-l poti cultiva doar in copilarie.Depinde de mediul in care cresti,de modelul pe care-l ai la dispozitie si pe care-l urmezi,crezand ca asa este bine.Trebuie sa treaca mai multe generatii,asta in cel mai bun caz,ca un om de rand sa apuce sa gandeasca daca e bine ceea ce face,inainte de a face.Poti sa informezi pe unul care are obrazul ca talpa la opinca,pana nu mai poti,el va face in asa fel incat lui sa-i fie bine pe moment,la ziua de maine nu se gandeste.Asta e...parerea mea. :roll:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 09 Oct 2004, 18:39

Michael - tu ai dreptate intr-o anumita masura. Dar daca cei ce sunt interesati de a fi informati primesc informatiile de care vorbesc eu, ... cum spuneam, isi vor apara interesele cu bota in mana.

Ca sunt multi ce nu inteleg ce fac si sunt foarte recalcitranti ... este o problema cu care trebuie sa traim. Nu este specifica Ro, ci este o atitudine universala. Nu este posibil ... ori cat ai avea dreptate, sa ii convertesti pe toti in a deveni rapid ecologisti si sa inteleaga importanta de a trai in balanta cu natura. Atitudini de genul ... "lasa ba ca nu avem noi nevoie sa vina oresenii sa ne ivete ce avem de facut", exista si aici.

Important este ca cei ce sunt interesati si se educe pe cont propriu, sa nu fie pasivi. A critica doar ... fara a veni cu o solutie este obositor atat pentru cei ce critica cat si pentru cei ce asculta.

De aceea eu repet la nesfarsit, ca organizarea este primul pas. Al doilea pas este solidaritate tutror cluburilor cu cauza comuna. Urmeaza campanii de informare, creearea unor relatii de colaborare cu cat mai multe organizatii atat locale, nationale cat si internationale. Deci retsul ... ceea ce am mai scris aici.

Cei ce nu au "bun timt", cum spui tu, ii vom obliga sa accepte noua ordine. Daca local o parte a localnicilor isi vor creea afaceri ce depind de pescarii sportivi ce vin in sezon si consuma, se va creea o opinie locala impotriva braconajului si cei ce vor fi prinsi vor fi ... scarmanati ca lumea. Ti-o garantez.

Deocamdata cei ec propaga idei asemnatoare sunt in minoritate. Pe ici pe colo auzi cate o voce ce critica. Dar atat. Trebuie actionat ac aceste voci critice sa aibe posibilitate sa se uneasca si sa alcatuiasca un cor. Dar cum spuneam trebuie venit si cu propuneri concrete de schimbare.
Fir intins!
Borealis F

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 10 Oct 2004, 11:15

Borealis Fly scrie: Deci discutam ... si nu interpreta cuvintele mele ca morala. Nu ma judeca pentru ca o spun ci incearca sa patrunzi si sa intelegi ceea ce vreau sa comunic.
Incep cu sfarsitul celor spuse de tine, Petru. In nici un caz nu pot lua cuvintele tale ca morala si chiar ma bucur ca intelegi mai bine decat imi imaginam situatia de aici :
Instinctiv eram "programat" pe a bracona, a baga la traista, ... a cara acasa si umple frigiderul.
Efectiv asta se intampla aici si acum. Omul prinde peste pestru a-si umple frigiderul si stomacul. Conceptia de pescuit = hrana + provizii este in floare in Romania. Sper sa nu supar pe nimeni cu cele spuse de mine. De fapt, vorbind despre braconaj, nici nu mai are rost sa spun unde am fost si ce am vazut ca fac altii. Ar trebui sa scriu ce am facut eu ca altii sa nu mai braconeze. Asa, plangerile si lamentarile nu isi au scopul aici, poate doar ca o descarcare, uneori.
Eu personal la sosirea mea aici, eram ca un "pradator" ce nu dadea mare importanta legalitatii si sa nu mai vorbim de protectia mediului. Procesul a fost lung si am parcurs niste etape dureroase. Mi-a fost foarte greu sa recunosc pentru mine insami ca am o mentalitate invechita si plina de lacune.
In alte parti, nu vorbesc numai de Suedia, exista ceva ce inca in Romania nu s-a schimbat, sau, daca s-a schimbat, asta s-a intamplat ici, colo. este vorba de mentalitate. Tu, cand ai ajuns acolo, erai cu gandirea de "aici" . Ceva normal. Dar, probabil, vazand pe unii, pe altii cum se comporta, cum vad pescuitul, cum gandesc, incet, incet ti-ai dat seama de adevaratele valori ale acestei arte. crezi ca prin legi aspre, procese, amenzi, se va schimba gandirea romanului? E ca si cand ai incerca sa inveti pe cineva cu "bata".
Ceea ce incerc sa spun este ca evolutia individuala a fiecarui om, ... pescar, este direct legata de accesul la informatie. Cu cat realizeaza fiecare ca "de unde tot iei si nu mai pui, se termina" ca natura nu este un "sac fara fund de unde poti sa iei la nesfarsit", ca "pescuitul ecologic pe renta creata de fondul piscicol existent" este singura cale corecta de dezvoltare a acestei activitati recreative, cu atat si viitorul fondurilor piscicole ce le lasam urmasilor vor fi si ele asa cum noi ni le dorim in ziua de azi.
aici ai pus punctul pe I. Evolutia individuala, asta este ce conteaza cel mai mult. Si evolutia asta individuala este strans legata de ceea ce vezi in jurul tau. Si evolutia asta, mentalitatea nu se pot schimba la 40-50 de ani... Stiu, ai sa te dai exemplu...dar mediul in care tu te-ai schimbat a fost altul. Probabil, copiii nostrii vor gandi altfel, asta daca ii vom invatat sa gandeasca altfel........

Paul

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 10 Oct 2004, 18:33

Paul: - Nu am timp sa-ti raspund cu exemple si cu poze. Dar te rog sa ma crezi ca am vazut parcare langa rau norvegian cu cca 25-30 de remorci ce pot fi trase de autoturisme, ce aveau lazi frigorifice pe ele. Unele aveau si 3 asemnea lazi frigorifice pe os ingura remorca. Proprietarii nu plecau acasa pana cand lazile nu erau pline de fileuri de somon, pastrav de mare si peste de oceanic.
Macel!
Sa nu mai spun ca am gasit un grup de 30-40 (toate varstele, veniti in familie) de oameni intr-o tabara improvizata langa un rau din nordul Suediei, care aveau cel putin 50-60 kg de puiet de lipan si pastrav in pungi, pregatiti pentru tigaie. Se laudau ca au fost prinsi de ei in aceeasi zi la rama (era interzis pescuitul la momeala naturala) si ca erau pe acel loc de o saptamana si au mancat peste in fiecare zi. In groapa de gunoi era plin de resturi asa ca nu minteau.

Asa ca nu-mi spune de atmosfera de aici. Tu sa ma crezi ca evolutia mea ca pescar nu s-a datorat mediului ci a accesului la informatii. Fiindu-mi drag pescuitul sportiv si nevoit fiind sa citesc pentru a invata limba am citit reviste si carti cam tot ce mi-a cazut in mana. Deci daca ai acces la informmatie, ai cu cine discuta sau exista cineva care "predica" mereu acest idei, se vor produce si schimbarile. 100% nu va fi posibil nici o data.

... si din nou ma repet. Organizare. Exista in fiecare judet cel putin un club de pescuit sportiv, iar acesta mentine contactul cu celelalte cluburi din tara, se pot organiza conferinte si seminarii despre aceste subiecte ... inclusiv vizionari de filme si dicutii cu invitati. Acestea nu sunt obligatorii.
Dar cu timpul si mai ales tanara generatie i-si v-a insusii aceste idei despre pescuitul ecologic si cu timpul ele vor fi implementate si in practica.

Deci pas cu pas, in ordineea de care vorbeam anterior si se v-a ivi o luminita a sperantei la capatul drumului. Altfel jale si pentru a mai vedea o coada de peste mai rasarit v-a trebuii sa calatoriti mii de km.
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns