derulare fir de pe rola

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

valeriu28
veteran
veteran

derulare fir de pe rola

Mesaj de valeriu28 » 10 Dec 2015, 08:34

Salut!

In situatia in care aveti o cantitate mare de fir pe rola, de exemplu 1000m, si vreti sa puneti pe mulineta fix 120metri, voi cum procedati?
in situatia textilului, tamburul nu respecta indicatiile producatorului (nu intra cat da producatorul pe tambur) iar majoritatea firelor nu sunt marcate din 10 in 10metri... numararea turelor de manivela stiind ca mulineta recupereaza (ex. 73cm pe tura) iar nu e o solutie foarte corecta, cred, pentru ca se mareste si diametrul firului asezat pe tambur, nefiind foarte precisa metoda.

exista vreo metoda de a scoate precis o anumita cantitate de fir de pe o rola? sau ... doar din "ochi" ?

:)
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Stai jos
utilizator constant
utilizator constant

Re: derulare fir de pe rola

Mesaj de Stai jos » 10 Dec 2015, 08:40

dece sa pui fix 120m si nu cat e nevoie pentru a umple tamburul?

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 10 Dec 2015, 09:51

eu am dat ideea generala. 120m era un exemplu. chestia cu masuratu e valabila. aici bateam. sunt situatii cand pui buraj plus fir, sunt situatii cand ai o rola de 300m si vrei sa stii cat ai pus din ea si cat mai ai, etc!

Dan Stefan C.
veteran
veteran

Mesaj de Dan Stefan C. » 10 Dec 2015, 10:53

Salut, exista Counter Cormoran care te poate ajuta. Chiar daca e depth counter, functioneaza si atunci cand pui fir pe tambur.

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 10 Dec 2015, 12:39

foarte TARE!!! nu stiam ca exista asa ceva! cred ca o sa-mi iau si eu:)
totusi vreo metoda traditionala, pana sa apelez la recomandarea lui Dan, mai exista?

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 10 Dec 2015, 13:40

Iei un tambur oarecare...masori circumferinta, apoi faci matematica....cite ture tre sa pui pe el pina ai 120 metri...
Eu am un tambur folosit la zmeu..http://www.ebay.com/itm/5-X-Flying-Kite ... E3Qlvd3uUg
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 10 Dec 2015, 20:28

Masori deschiderea bratelor sau latura unei mese si te pui pe desfasurat, numarat si adunat firul pe o alta rola, atentie la peruci, trebuie sa desfasori atat cat sa nu ti se incurce firul deja masurat. :headbash:

Maniacs
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Maniacs » 10 Dec 2015, 22:03

Eu pan` acum m-am folosit de usile din casa ... am tras fir intre 2 clante la aproximativ 5m (masurati cu ruleta), am facut un dute-vino intre ele cat sa se adune x metrii, am taiat firul, l-am pus pe o alta rola si dupa pe tambur ... mi-am notat pe rola cat mi-a ramas si asta a fost ....

urmaresc counter-ul de la cormoran de ceva vreme dar inca n-am prins curaj sa-l cumpar ...
Vremurile frumoase au trecut ...

fishmaster56
senior
senior

Mesaj de fishmaster56 » 11 Dec 2015, 07:36

In pricipiu cumpar mulinete cu doi tamburi identici dar nu intotdeauna le gasesc asa. Insa sunt mulinete unde tamburii sunt de asemenea identici de la un model la altul. De pilda la mulinetele Ryobi, dar sunt si multe altele. Ori daca nu se potrivesc tamburi diferiti pe aceasi mulineta folosesc doua mulinete identice (diferentele sunt mici chiar la marci diferite). Deci am un tambur "de masurare" si cel de pescuit. Daca trebuie sa pun umplutura infasor prima data firul de baza pe tamburul secundar si in continuare leg si infasor firul de umplutura pana il incarc cat vreau sau cat incape, astfel ca atunci cand reinfasor firul pe tamburul de baza umplutura vine dedesuptul firului principal.... Poate cam lunga si intortocheata explicatia dar eu asa fac si nu mai trebuie sa masor, sa numar, sa socotesc, etc. Pe de alta parte insa eu nu cumpar fire cu multe sute de metri pe role ci prefer rolele cu fir de o incarcatura (120-150 m de regula), insa din cate imi dau seama pe tine te intereseaza cum sa-ti calibrezi mai bine cantitatea de fir de pe rola ca sa-l imparti egal pe mai multe mulinete. In acest caz si eu recomand un counter. Nu e nici prea scump dar face. Te scuteste de munca in plus.

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 11 Dec 2015, 08:28

exact !! multumesc pentru replici, Jedi, Johnnybravo si Maniacs.
Fishmaster, da, asa fac si eu cu burajul, daca am 2 tamburi, intai pun firul bun pe tambur pana pe la jumate, apoi pun buraj pana cand umplu tamburul. cand s-a umplut, schimb tamburii si derulez firul de pe tamburul plin, incepand cu burajul, catre tamburul gol. in felul asta pe noul tambur voi avea burajul pe "cotor" si firul bun utilizabil, la suprafata. cred ca asta ai vrut sa zici.

pana la urma o sa-mi iau un counter...

Scrie răspuns