De unde apare stiuca ?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
De unde apare stiuca ?
Am abordat cu mai multi prieteni pescari urmatoarea problema (dilema): in anii in care Dunarea ajunge la cote de inundatie (2006, 2010), in zona inundabila, lunca, zona dig-mal din insula Mare a Brailei, Balta Ialomitei,etc, dupa retragerea apei se formeaza nenumarate japse in care pestele predominant este stiuca. In mod teoretic, in anii in care cotele nu sunt mari (de ex 2011), stiuca ar trebui sa se gaseasca in Dunare, ori nu e chiar asa. Fenomenul, aparent inexplicabil a fost semnalat si de Malin Musatescu...inainte de inundatiile din 2006 din zonele Rast - Bistret nimeni (nici macar braconierii cu state vechi) nu mai vazusera stiuci mai mari de 2 kg. Dupa inundatii, in baltile formate s-au prins stiuci de 5-6 kg, venite poate din Ungaria sau Austria ( ?!?!)
, deasemeni inclusiv in delta si nu numai s-au prins mari cantitati de stiuca. Deci de unde apare stiuca in anii cu cote mari ale Dunarii si unde dispare in anii cu cote mici. Voi ce parere aveti ?

Foarte adevarat , anul trecut Dunarea a fost plina de stiuca , am prins inclusiv la Thrill dand dupa avat , marlita dar cred ca era si mai mare . De asemenea si varsaturile si nu numai de la Dunare si varsaturile de pe Prut atat cat mai intra pana in diguri au colcait de marlita , s-au carat saci de marlita . Unde dispare cand scade apa , nu stiu , multi spun ca fuge in delta dar daca ar fi asa s-ar prinde in prostie acolo , densitatea ar fi foarte mare si nu numai stiuca , e valabil pentru mai multe specii . Un lucru e sigur , daca nu e apa nu e rod .
Da, am auzit deseori aceasta varianta, cu refugiul in delta la cote mici. Nu stiu insa daca se confirma.catalin66 scrie:Unde dispare cand scade apa , nu stiu , multi spun ca fuge in delta dar daca ar fi asa s-ar prinde in prostie acolo , densitatea ar fi foarte mare si nu numai stiuca , e valabil pentru mai multe specii .
Conform unei teorii in apa mica cauta cel mai bun adapost( zona ceea mai adanca) si nu prea se arata,stand la panda... fiindca are ce manca din belsug datorita densitatii albiturilor in situatia respectiva, cand apele sunt mari "mancarea" are unde sa "fuga" si rapitorul vrand nevrand trebuie sa umbla dupa hrana, cu cat umbla mai mult cu atat consuma mai multa energie si cu atat mai mult are nevoie de haleala, si atunci motivat de "foame" se repede la orice ocazie ivita.... spre bucuria pescariilor...
dar cum am zis este doar o teorie...
dar cum am zis este doar o teorie...
Eu vad astfel aceasta "problema":
In Delta, precum si amonte, in cazul apelor scazute, gen 2011, pestele se retrage din balti in Dunare (nu ma refer doar la stiuca). In Dunare, apa fiind scazuta densitatea de peste creste raportat la fiecare metru cub de apa. Crescand densitatea de peste, pentru rapitori => sunt inconjurati de multa hrana astfel incat momelile devin aproape ineficiente. In cazul pasnicului, acesta va cauta locuri cu apa adanca unde gaseste hrana si adapost. In 2011 nici pasnicul nu a excelat in unditele pescarilor, hrana de baza fiiund in cele mai multe zile formata din scoici aflate in putrefactie (au fost din belsug). Revenind la Delta, zona care a oferit rezultate cat de cat acceptabile a fost bratul Chilia (adancimi mari, curent nu foarte puternic (nu ma refer la electric). Poate asta se datoreaza si canalului Bastroe
In ceeace ma priveste, cu toate ca am facut mult mai multe iesiri la Dunare anul acesta raportat la 2010, salaul si stiuca au fost ca si inexistenti, avatul si somnul numai de dimensiuni modeste si putini la numar.
Pasnicul a raspuns cel mai bine la feeder dar numai dupa nadire consistenta si asteptare.
Sper ca 2012 sa fie, pentru mine si nu numai, diametral opus fata de 2011.
In Delta, precum si amonte, in cazul apelor scazute, gen 2011, pestele se retrage din balti in Dunare (nu ma refer doar la stiuca). In Dunare, apa fiind scazuta densitatea de peste creste raportat la fiecare metru cub de apa. Crescand densitatea de peste, pentru rapitori => sunt inconjurati de multa hrana astfel incat momelile devin aproape ineficiente. In cazul pasnicului, acesta va cauta locuri cu apa adanca unde gaseste hrana si adapost. In 2011 nici pasnicul nu a excelat in unditele pescarilor, hrana de baza fiiund in cele mai multe zile formata din scoici aflate in putrefactie (au fost din belsug). Revenind la Delta, zona care a oferit rezultate cat de cat acceptabile a fost bratul Chilia (adancimi mari, curent nu foarte puternic (nu ma refer la electric). Poate asta se datoreaza si canalului Bastroe

In ceeace ma priveste, cu toate ca am facut mult mai multe iesiri la Dunare anul acesta raportat la 2010, salaul si stiuca au fost ca si inexistenti, avatul si somnul numai de dimensiuni modeste si putini la numar.
Pasnicul a raspuns cel mai bine la feeder dar numai dupa nadire consistenta si asteptare.
Sper ca 2012 sa fie, pentru mine si nu numai, diametral opus fata de 2011.

Bucuresti
no, io am zis de clean ca e pestele dupa care dau cel mai mult.....
si comparativ cu anii trecuti am avut muult mai multa activitate si am vazut pesti mai multi si mai mari ca anii trecuti....
ma bucur sa vad ca nu numai la mine s-a simtit asta
PS ma bucur si la fel de tare ca stationaristii din zona prind mai putin ca anii trecuti pe fundalul schimbarii locurilor
si comparativ cu anii trecuti am avut muult mai multa activitate si am vazut pesti mai multi si mai mari ca anii trecuti....
ma bucur sa vad ca nu numai la mine s-a simtit asta

PS ma bucur si la fel de tare ca stationaristii din zona prind mai putin ca anii trecuti pe fundalul schimbarii locurilor

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...