@ SF:
Eu nu am facut decat sa va comunic ceea ce scriu ziarele pe aici. Deocamdata la informatii de genul celor discutate (muscaturi de stiuca) nu am de ce sa ma indoiesc de veridicitatea informatiilor. Nu este prima data ca aud acest lucru si cum spuneam ... n-am de ce sa ma indoiesc.
Tu esti liber sa crezi ce vrei atata timp cat nu-mi rastalmacesti mie cuvintele ca si cand eu asi avea vre-un interes sa va duc in eroare.
Eu am si uitat ... toata discutia. Asa ca o lasam balta.
Dar asa cum am spus-o si cu alte ocazii: - eu nu trebuei sa exagerez. Este incredibil si cand povestesc cu retinere cum o fac acum.
Am atatea de povestit ca daca le-asi spune pe toate chiar ca nu m-ar baga nimeni in seama. Cate o data ma indoiesc si eu ca intradevar am fost pus in realitate in situatiile respective.
Am un cunoscut din Romania ce traieste in Norvegia. In Ro am mers de multe ori cu el la peste ... chiar si prin Delta si ma cunoaste bine. Fiind in Norvegia ... si tot nu-i venea sa creda cand vorbeam cu el la telefon. Intr-o zi m-am trezit cu el la usa. Era ora 23:00 vineri seara. A intrat si primele cuvinte au fost urmatoarele (aprox. ca nu tin minte fiecare cuvant - sunt 15 ani de atunci): - "No ... coane, maine la rasaritul soarelui suntem pe balta. Daca nu prind, te inec in balta, ca mai lasat fara somn de luni de zile."
L-am dus pe Bolmen (30 km in lungime de la N la S). Un lac imens in sudul tarii. Din lac pleaca o conducta de aprovizionare cu apa a orasului Malmo. Locuiam in zona de nord a lacului pe atunci. A luat de la ora 4,30 si pana 10:00, 16 stiuci intre 1 si 8 kg. Eu am luat tot in acel timp doar cinci ca ma ocupam ca el sa aibe pozitia cea mai buna de lansare.

Seara am iesit din nou si eu am luat un curcubeu la 3,5 Kg si doi salai 2-3 kg. El doar stiuci 12 buc. Tot ca dimineata. Eu am dat la pestisor - oblete. El la oscilanta si vobler.
Stiam locurile ca pe buzunarele mele. Mergeam aproape in fiecare seara (aveam 10 min cu masina pana la debarcaderul privat unde-mi tineam barca) Ieseam si faceam vreo 40-50 de lanseuri. Nu a fost o data fara sa prind macar 2-3 stiuci. Femeia la care tineam barca ii placea stiuca. Am inebunito. A mancat pana cand mi-a zis sa nu-i mai aduc ca cel putin un an nu mai vrea nici sa le vada.

Nu a putu sa-si inchipuie ca in golful unde-si avea ea casa exista atata peste. A mai dat si baiatul ei la stiuca da el nu prindea atat.
Deci daca ar fi sa spun cate am luat ... vorbim de numere din trei cifre, daca nu din patru. In trei ani m-am plictisit de stiuca. In apele in care pescuiam le stiam exacta pozitie in functie de temperatura apei, lumina zilei, vant ...etc. Am testat aprope toate metodele de prins stiuca. La pripoane la copca ... cum pescuiesc suedezii iarna, nu am dat, ca nu mi s-a parut de la inceput sportiv. Au niste calige cu arc .. le zic ei "foarfeca". Cand stiuca pune botu pe pestele mort infipt pe una din bratele foarfecii, ... Bang se inchide celalt brat si stiuca este jumatate moarta.
Nu v-am povestit de lini si platici luate aici in raul local. Nici acum nu vad pe nimeni sa pescuiasca la aceste specii si eu stiu cat sant de mari aici la 50 m de unde stau. Lini, doi trei pe seara, 2-4 ore de pescuit. Bucata la cca 3-3,5 kg. 15-20 de platici 1-3 kg. Toate la boabe de porumb fiert. Loc momit trei zile la rand cu resturi de paine si boabe de porumb.
Nu mai termin.
Peste este aici ... doar trebuie sa-l ghicesti cand si cum. Restul devine o formalitate. La inceput este mai emotionant. Dar cand lucrurile se repeta ... cel putin pentru mine isi pierde farmecul. De aceea pescuiesc la somon. Acolo chiar daca apa fierbe, pestii sar in tot poolul, tot nu-i prinzi. Nu se hranesc in perioada de migratie. Deci incertitudine totala. Dar si acolo cu rabdare le dibuiesti pana la urma preferinta zilei sau a sezonului. O musca anume. In acest caz si acolo ii taxezi de ceilalti pescari se inegresc la fata. In zilele de azi cand merg ... ma ascund ... pescuiesc pe zone neinteresante si pe rauri asa zise "foarte slabe" in somon.
Am vazut sute de pescari la somon, atat norvegieni cat si suedezi. Intre 5-10 sunt cei care intradevar stiu sa pescuiasca la aceasta specie. Restul sunt roboti care lanseaza fara sa gandeasca.
No ce zici .. pare lauda? Este doar 0,25 dintr-un procent din ceea ce am de povestit.