De prin Delta

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 12 Oct 2004, 14:32

@ Tudor:

Ti-am spus si tie in e-mailurile mele, am ami spus-o si pe forum. Aici in port este octombrie-noiembrie cea mai buna perioada. (defapt pana in primavara cand estuarul incpe sa aibe apa cea ami propice pentru albitura si atunci majoritatea "crocodilor" ies din port. cu unele exceptii) Iesisem cu juniorul la un biban (am mai povestit chestia asta) pentru pisicile noastre in iunie pe la jumatatea lunii. Eu la paine dadeam la obleti si el cu Jiguri la bibani. Printre bibani a luat o namila de in jur de 10 kg, carligul in buza, ... la acre a avut nevoie de ajutorul meu sa o scoata. Am ridicato pe mal si i-am dat drumu. Avem amrtori capitanul unul vas de agremet din port. El ne-a ajutat cu o plasa circulara cu care scoate fate pentru dat la salau (mi-a spus el) sa ridicam stiuca. Am sa postez niste imagini sa vedeti cum arata in port. Marginile sunt drepte si apa, cate o data este la doi -trei metri.

In estuar se raceste apa mai repede si vegetatia cade la fund. Incepe descompunerea si degajarea de bioxid de carbon. Majoritatea albiturilor se trag pe zona navigabila si vin in sus catre rau. Stiucile urmaresc bancurile de albitura. Cat dureaza acest proces, depinde de vreme. Cat este de rece noaptea-ziua. Cate o data tot procesul se declanseaza rapid ca de ex. anul asta in care deja in prima saptamana din septembrie aici am avut 5-6 grade noaptea. In alti ani acest proces a inceput la sfarsitul lui septembrie si octombrie a fost cald 18-20 de grade. Deci cum am spu depinde de timp. Vanturile predominante. :)

Sper din tot sufletul sa ai ce filma. Am luat legatura cu un flacau la Trosa pentru pescuitul pe coasta. Mi-a spus ca daca totul este ca de obicei o sa va duca sa va sature de stiuci. I-am explicat ca aveti un site pe internet si ca ii ve-ti face reclama in mod sigur. Asa ca este si interesul lui sa fiti multumiti. :D
Fir intins!
Borealis F

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 12 Oct 2004, 15:07

Multumesc Petru,

Nu eram ingrijorat ca nu as avea ce filma. Nu mi s-a intimplat nici odata asa ceva.
Am zis ultima saptamina a lui sptembrie pentru ca zilele sunt inca suficient de lungi. Nu ma intereseza sa am zile de 4 ore lumina. Deci sfirsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie cam tot aia e. Sa vad cind se pot elibera si colegii mei. Si daca baiatul de la Trosa le stie atunci si mai bine. O sa vorbesc despre el si altora.

Tudor

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 13 Oct 2004, 18:24

@ SF:

Eu nu am facut decat sa va comunic ceea ce scriu ziarele pe aici. Deocamdata la informatii de genul celor discutate (muscaturi de stiuca) nu am de ce sa ma indoiesc de veridicitatea informatiilor. Nu este prima data ca aud acest lucru si cum spuneam ... n-am de ce sa ma indoiesc.
Tu esti liber sa crezi ce vrei atata timp cat nu-mi rastalmacesti mie cuvintele ca si cand eu asi avea vre-un interes sa va duc in eroare.

Eu am si uitat ... toata discutia. Asa ca o lasam balta.

Dar asa cum am spus-o si cu alte ocazii: - eu nu trebuei sa exagerez. Este incredibil si cand povestesc cu retinere cum o fac acum.

Am atatea de povestit ca daca le-asi spune pe toate chiar ca nu m-ar baga nimeni in seama. Cate o data ma indoiesc si eu ca intradevar am fost pus in realitate in situatiile respective.

Am un cunoscut din Romania ce traieste in Norvegia. In Ro am mers de multe ori cu el la peste ... chiar si prin Delta si ma cunoaste bine. Fiind in Norvegia ... si tot nu-i venea sa creda cand vorbeam cu el la telefon. Intr-o zi m-am trezit cu el la usa. Era ora 23:00 vineri seara. A intrat si primele cuvinte au fost urmatoarele (aprox. ca nu tin minte fiecare cuvant - sunt 15 ani de atunci): - "No ... coane, maine la rasaritul soarelui suntem pe balta. Daca nu prind, te inec in balta, ca mai lasat fara somn de luni de zile."

L-am dus pe Bolmen (30 km in lungime de la N la S). Un lac imens in sudul tarii. Din lac pleaca o conducta de aprovizionare cu apa a orasului Malmo. Locuiam in zona de nord a lacului pe atunci. A luat de la ora 4,30 si pana 10:00, 16 stiuci intre 1 si 8 kg. Eu am luat tot in acel timp doar cinci ca ma ocupam ca el sa aibe pozitia cea mai buna de lansare. :) Seara am iesit din nou si eu am luat un curcubeu la 3,5 Kg si doi salai 2-3 kg. El doar stiuci 12 buc. Tot ca dimineata. Eu am dat la pestisor - oblete. El la oscilanta si vobler.
Stiam locurile ca pe buzunarele mele. Mergeam aproape in fiecare seara (aveam 10 min cu masina pana la debarcaderul privat unde-mi tineam barca) Ieseam si faceam vreo 40-50 de lanseuri. Nu a fost o data fara sa prind macar 2-3 stiuci. Femeia la care tineam barca ii placea stiuca. Am inebunito. A mancat pana cand mi-a zis sa nu-i mai aduc ca cel putin un an nu mai vrea nici sa le vada. :lol: Nu a putu sa-si inchipuie ca in golful unde-si avea ea casa exista atata peste. A mai dat si baiatul ei la stiuca da el nu prindea atat.

Deci daca ar fi sa spun cate am luat ... vorbim de numere din trei cifre, daca nu din patru. In trei ani m-am plictisit de stiuca. In apele in care pescuiam le stiam exacta pozitie in functie de temperatura apei, lumina zilei, vant ...etc. Am testat aprope toate metodele de prins stiuca. La pripoane la copca ... cum pescuiesc suedezii iarna, nu am dat, ca nu mi s-a parut de la inceput sportiv. Au niste calige cu arc .. le zic ei "foarfeca". Cand stiuca pune botu pe pestele mort infipt pe una din bratele foarfecii, ... Bang se inchide celalt brat si stiuca este jumatate moarta. :)

Nu v-am povestit de lini si platici luate aici in raul local. Nici acum nu vad pe nimeni sa pescuiasca la aceste specii si eu stiu cat sant de mari aici la 50 m de unde stau. Lini, doi trei pe seara, 2-4 ore de pescuit. Bucata la cca 3-3,5 kg. 15-20 de platici 1-3 kg. Toate la boabe de porumb fiert. Loc momit trei zile la rand cu resturi de paine si boabe de porumb.

Nu mai termin. :lol: :lol:

Peste este aici ... doar trebuie sa-l ghicesti cand si cum. Restul devine o formalitate. La inceput este mai emotionant. Dar cand lucrurile se repeta ... cel putin pentru mine isi pierde farmecul. De aceea pescuiesc la somon. Acolo chiar daca apa fierbe, pestii sar in tot poolul, tot nu-i prinzi. Nu se hranesc in perioada de migratie. Deci incertitudine totala. Dar si acolo cu rabdare le dibuiesti pana la urma preferinta zilei sau a sezonului. O musca anume. In acest caz si acolo ii taxezi de ceilalti pescari se inegresc la fata. In zilele de azi cand merg ... ma ascund ... pescuiesc pe zone neinteresante si pe rauri asa zise "foarte slabe" in somon.
Am vazut sute de pescari la somon, atat norvegieni cat si suedezi. Intre 5-10 sunt cei care intradevar stiu sa pescuiasca la aceasta specie. Restul sunt roboti care lanseaza fara sa gandeasca.

No ce zici .. pare lauda? Este doar 0,25 dintr-un procent din ceea ce am de povestit. :lol:
Ultima oară modificat 14 Oct 2004, 08:17 de către Borealis Fly, modificat 1 dată în total.
Fir intins!
Borealis F

danielT
junior
junior
Mesaje: 83
Membru din: 16 Iul 2004, 15:16
Contact:

Mesaj de danielT » 13 Oct 2004, 18:35

@Borealis Fly- sa sti ca este cu adevarat impresionanta situatia de la tine. Dar si in Ro daca dai in perioada potrivita si sti cum sa dibuiesti pestele ai sanse ft. mari, evident nu la exemplare de "revista" precum cele din descriere dar oricum mai exista si la noi peste. Probabil ca nu ai mai pescuit de mult in tara si conditiile sut diferite dar daca ajungi pe taramul natal merita sa incerci si aici. Din pacate ptr. multi din Ro locurile descrise raman multa vreme doar in imaginatie, ptr. ca dupa stiinta mea este nevoie de viza sa se ajunga la ele si in plus costurile presupun ca sunt destul de prohibitive. Dar poate se intampla ceva organizat si visele devin realitate. Am inteles ca exista discutii cu investitori locali ptr. cazare, ghizi ptr. locuri de pescuit si poate se gaseste si varianta vizei colective. ESte de discutat la detalii.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 14 Oct 2004, 09:18

@ danielT:

Nu am spus ca in Ro nu exista peste.

Dar ca sa dai 160 Eur pentru o saptamana in Delta si sa prinzi "pixuri si marlite" mi se pare prea multi bani. Delta era frumoasa o data. Cum este azi? Din povestile altora ... mi-am facut o imagine cam sumbra.
Sa o vizitez cand sunt in Ro si sa-mi para rau ca mi-am stricat amintirile frumoase pe care le am azi ... nu sunt dispus sa mai si platesc pentru un asemnea lucru.

Deci propunerea mea celor doritori de a pescuii stiuca de ex., a fost facuta cu gandul de a le da o alternativa care vizavii de pret, cred eu, le ofera si peste si un mediu natural ce in unele cazuri in Ro este o amintire.
Sa nu mai vorbim ca aici nici cand este vara "caniculara", nu este atat de cald ca in Ro. Vara este temperatura "primavaratica" din Ro. 24-28 de grade. Deci celor ce vor sa fuga de smog si temperaturi de 36-40 de grade, cand transpiri si fara sa misti un deget Se este o alternativa buna.

Intentia mea nu a fost sa compar Ro cu Se. :)

Situatia cu vizele nu stiu exact cum este. Eu nu am platit viza de intrare in Ro cu pasaport suedez. Dar daca Ro este acceptata in Eu peste cativa ani ... nu v-a mai reprezenta o problema. :)

La excursii organizate in grup ... avem ceva sperante ca in curand sa va dam posibilitatea sa alegeti de la Low budget pana la variante Lux. Timpii de calatorie se micsoreaza cu aparitia unor curse de avion la preturi umane chiar si pentru nivelul din Ro. Asa ca visele devin o realitate pentru o scala din ce in ce mai larga a pescarilor sportivi din Ro.

Costurile sederii aici sunt in functie de pretentiile fiecarui vizitator. Exista cazare ... gratis la cort, tot la cort 10 Eur/noapte in camping, 15-25 Eur la casute/B&B, 35-60 Eur la hoteluri/moteluri/pensiuni, ... si 100 -... la hoteluri cu mediu/serviciu de Lux. Deci dupa continutul prtofelului.

In anumite zone accesul este limitat doar pentru cei ce accepta doar conditiile de cort. Sunt in salbaticie unde cel mai apropiat catun poate fii la 400 de km. Dar exista si Hotel din ghiata la care trebuie sa faci rezervare cu un an inainte, unde costul unei "camere" fara dus si toaleta, cu pat dintr-un bloc de ghiata cu piei de ren pe el si temperatura ambianta de -5 grade, cu servicii incluse ... preturile incep la 350-400 EUR /noapte. :lol:

Eu fiind la pescuit s-a intamplat sa dorm in aer liber doar pe saltea pneumatica si cu sac de dormit de duzina. (vara bine intels si in zilele cu soare) :)
Daca ma intrebi, am sa-ti spun ca si in aceste conditii am dormit mai adanc si m-am odihnit chiar mai bine ca in patul de acasa. :lol:
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 16 Oct 2004, 00:06

Petru,te invidiez,esti in raiul pescarilor :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Adelin
Moderator
Moderator
Mesaje: 5271
Membru din: 14 Apr 2004, 22:53
Localitate: ARAD

RAIUL PESCARILOR

Mesaj de Adelin » 18 Oct 2004, 22:51

Tocmai m-am intors din Delta si hop, cad cum nu se pote mai bine cand merge mai bine caracalina si nu oriunde, ci tocmai acolo de unde se spune ca vine: de la mama ei din Suedia.Pare greu de crezut, dar cel mai greu e sa-l faci sa inteleaga pe cel de acolo, ca aici asa ceva e greu de crezut in conditiile in care pescarul roman se intalneste cu pestele mare atunci cand il scapa, si mai ales atunci cand nici nu la vazut, lasand imaginatia in deriva pe curent.Nu vreau sa se inteleaga ca aici nu se prind pesti mari, dar pot sa spun ca a captura un exemplar mare e considerat un lucru iesit din comun.Ei, daca am puncta si noi de 3-4 ori pe zi la exemplare macar trecute de medie, nu spun capitale, poate ca am putea discuta fara a "intepa STIUCILE SUEDEZE"....-Iarta-i Petre caci nu stiu ce spun! :lol: :lol: :lol: 8)

Avatar utilizator
wilddanube
veteran
veteran
Mesaje: 1265
Membru din: 04 Aug 2004, 09:57
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

buletin stiuca delta dunarii

Mesaj de wilddanube » 19 Oct 2004, 07:40

In ultimele 10 zile nu s-a prea prins stiuca in Delta, ma refer la exemplare peste 1,5 kg, in primul rand datorita variatiilor mari ale apei. In lacurile putin adanci s-au luat marlite de pana in kg si foarte rar exemplare de pana la 4 kg. In ghiolurile mai adanci apa s-a mai tulburat si in "buzunarele" cu apa usor tulbure s-au mai agatat niste exemplare. Cotele s-au stabilizat acum si probabil peste cateva zile vom mai face cateva partide bune. Nici pe incintele inchise celebre nu s-au facut in ultimele zile partide memorabile.
Subsemnatul a scos acum 3 saptamani de pe un ghiol confidential o bucata de 8,1 kg.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 19 Oct 2004, 10:47

@ Adelin (Arad):

Din cauza ca tu si cu mine suntem "consateni" ... te iert. :lol: :lol:

Eu inteleg la ce incercare va supun cand povestesc ce este aici cand vorbim de populatia de stiuca. Este greu ca voi sa credeti spusele mele daca analizati credibilitatea lor in virtutea realitatii in care traiti. Dar zic eu, ea nu trebuie judecata asa ci dimpotriva trebuie sa acceptati spusele mele pana la proba contrarie.
Cum am mai spuo si de fapt confirmata si de un participant la discutie care a afirmat ca cineva din Ro ce ar fi fost si filmat situatia de aici si nu a tras concluzii asemananoare celor trase de mine, ... "Nici aici nu umbla cainii cu covrigi in coada" ... cel putin nu peste tot.

Deci sa nu cumva sa va faceti vise, ca indiferent unde veti pescuii, aici va veti "lafaii" printre capturi capitale si un numar impresionant de pesti.

Nu bat in retragere, ci doar doresc sa subliniez un aspect, ce poate fi usor interpretat gresit. Deci si aici trebuie sa cunosti terenul, sa stii unde mergi, cand, ce tactica trebuie sa abordezi, ... samd. Dar cunoscand situatia de pe teren si avand o experienta practica a apei in cauza, sansele de a prinde in fiecare zi acest rapitor cu statut mare printre pescarii din Ro (dar nu printre cei de aici) este la dispozitia tuturor.
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns