Curentul electric...legal?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Nick
veteran
veteran

Curentul electric...legal?

Mesaj de Nick » 15 Dec 2006, 09:32

http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 15 Dec 2006, 09:54

daca se va intampla ceea ce este scris acolo, atunci suntem nishte oameni morti .... la fel ca toate apele noastre care oricum sunt deja pe jumatate fata de cum erau inainte ....

UE sucks in privinta asta :evil:
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

attilaf
veteran
veteran

Mesaj de attilaf » 15 Dec 2006, 09:58

Mda...pana acum daca ii curentam..eram braconier...de acum inainte...daca ii curentez o sa fiu cetatean al UE. Bagu-mi **.**.**!!!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 15 Dec 2006, 10:00

Nu stiu ce surse are ziaristul respectiv sau ce detalii lipsesc, dar mie mi se pare de necrezut, cel putin asa cum e prezentata informatia

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 15 Dec 2006, 10:28

Discutabila problema. In primul rind datorita eficientei. In combinatie cu un sonar, se poate captura cam tot ce misca in apa, desi nu este chiar asa de daunator pe cum se spune. De exemplu, curentul electric se utilizeaza si pentru protejarea pestilor in zona barajelor sau a ecluzelor, pentru a-i speria de linga sitele si grilajele metalice, unde ar putea fi omoriti.
Este utilizat si pentru capturarea reproducatorilor sau in scopuri stiintifice, fara a dauna pestilor.
Ca principiu de functionare, un cimp electric trece prin apa intre anod (+) si catod (-) si produce un raspuns muscular al pestilor, obligindu-i sa se deplaseze spre anod. Folosit in mod corespunzator, determina doar o paralizie temporara a pestilor
Actiunea curentului electric asupra pestilor depinde de tipul curentului si de marimea cimpului electric generat.
In functie de tipul curentului si de cimpul electric, vor apare urmatoarele reactii la pesti:
- Curent alternativ (cu frecventa de 50 Hz): in functie de intensitate, in ordine crescatoare, apare efect de speriere a peştilor, apoi instalarea starii de soc, apoi incapacitate de miscare si la curent mai mare de 2,5 V/cm apare stop cardiac si moartea pestilor;
- Curent continuu, tot in ordine crescatoare a intensitatii, apare efect de speriere, apoi pestele se orientează spre polul pozitiv (anod), se formeaza electrotaxia, apoi miscari dezordonate, apare electronarcoza, iar la curenti mai mari de 2,5 V/cm apare distrugerea electrochimica a tesuturilor (in special a celui nervos), leziuni permanente si moarte.
- Curent continuu sub forma de impulsuri cu frecventa de 10-100 Hz: efect de speriere apoi orientare moderata spre anod iar la un cimp electric de intensitate mare – electronarcoza. Sub actiunea curentului electric continuu sub forma de impulsuri se ajunge foarte greu la omorirea pestelui.
Efectul cimpului electric este direct proportional cu marimea pestelui, in special cu lungimea coloanei vertebrale, pestii mari fiind mai afectati decit cei mici.
Aparatele cele mai puternice (15-50 kW) au o arie de actiune in jur de 3-3,5 m de la electrod si efectul de speriere este primul care apare (la marginea cimpului nu este intensitate mare). Asta e motivul principal pentru care nu mai prindem nimic daca dau braconierii cu curent.
Ce mi-e frica mie este ca daca se legalizeaza pescuitul cu curent, se va declansa un macel, cel putin in scumpa noastra tara. Toti vor da cu curent de intensitate cit mai mare, ca sa fie "eficienti", iar respectarea cotelor de pescuit este o utopie.
Nu-s astia in stare sa-i tina sub control acum, cind pescuitul cu curent este infractiune, cine credeti ca ii va controla ce tensiuni au folosit si citi pesti (si de ce dimensiune) au prins? :x

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 15 Dec 2006, 10:50

http://www.ft.com/cms/s/7b1ff2ae-84da-1 ... 511c8.html

Evident lipsesc si niste detalii din stirea publicata la noi. E vorba despre pescuitul oceanic, la cambula (Pleuronectes platessa) si limba de mare (Solea solea), in vederea protejarii codului. Se stie ca pestii reactioneaza diferit la diferite intensitati, iar cu curent electric se poate pescui selectiv. Sa vedeti selectie daca se da liber la noi la curent.

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 15 Dec 2006, 11:11

E specific gazetarului roman sa dea astfel de stiri de tip " bomba "
Citez " Uniunea Europeana intentioneaza sa dea liber la pescuitul electric."
De unde stie asta ce intentioneaza sa faca UE.

Stirea nu raspunde la cateva intrebari de baza din deontologia meseriei:
Cine a zis asta?
Unde se va intampla? ( zone restranse ?!? )
Ce ? La asta se raspunde -
De ce ?
Cand ?
Cum?
Din pct meu de vedere e un zvon aiurea.
Pe ziarist l-as trimite in port la descarcat ca poate acolo e bun. :D :D
Ca orice prevedere a Ue , in parlamentul european trebuie sustinuta aceasta initaiativa de cineva, vreo comisie , vreun grup parlamentar ....in stire ...Nimic...doar " Uniunea Europeana intentioneaza sa dea liber la pescuitul electric ".
Stati linistiti e cam vaga stirea astuia.
Ceva mai concret daca ar fi poate , poate es da crezare

attilaf
veteran
veteran

Mesaj de attilaf » 15 Dec 2006, 11:12

Am recitit articolul sa vad daca apare vreo referinta la pescuit oceanic sau nu, dar am reusit doar sa imi dau seama ca e un articol slab, tendentios...care parca ar fi dintr-un ziar de scandal. Sper totusi sa nu se refere intradevar la pescuit pe apele dulci, si mai ales, sper sa nu se refere si la Romania. Atat le-ar trebui celor ce deja practica acest tip de pescuit "sportiv". Sa aiba o minima acoperire legala pentru a putea face ce stiu ei sa faca mai bine...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 15 Dec 2006, 11:41

Am vazut o gramada de stiri tampitele prin presa din Ro.
Erau omise anumite aspecte, fraze scoase din context, concluzii aiurea, lipsa opiniei unei parti implicate, titluri pompoase in contradictie cu continutul articolului, etc
Aici se pare ca-i acelasi lucru

the devil is in the details :evil:

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 15 Dec 2006, 13:25

Ar fi bine sa nu credeti chiar tot ce e scris. :lol:

De altfel cand se vorbeste despre pescuit in UE este vorba numai despre pescuitul oceanic. Peste de apa dulce nici nu gasesti in magazine in tarile care au fatade maritime intinse.

Tudor

Scrie răspuns