Cum eliberati pestii ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 29 Sep 2008, 10:10

am inteles todi, mci ... si mie mis s-a intamplat de cateva ori, de la adancimi de 12-14 m ... de aia ma gandeam ca de la 40, vorba ta ar trebui sa crape tot in ei de la dif de presiune .....

probabil ca baetii ii aduceau usurel, si respectau palierele de decompresiune :D :D :D

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 29 Sep 2008, 18:02

todi scrie:tocmai de'aia ii aruncau atat de tare la eliberare, din socul puternic resorb instantaneu stomacul si'o intind rapid.
Daca , si mistretu ia un glont si fuge inca doi km , si dupa aia isi da duhu intr-o ripa undeva . Anu trecut am avut un peste pe care l-am tinut prea mult , o intrat pe echipament foarte moale , l-am eliberat in conditii , adica o plecat singur de la mina dupa o scurta reanimare , si la doua ore o l-o scos apa la mal . L-am recunoscut dupa marime si dupa urmele de intepatura din bot .L-am tinut cam 15 minute , poate mai mult , insa peste obisnuit sa fuga , mi-o scos fir nu gluma .
Daca ii scoti de la mare adincime ( am dubii la faza aia cu Olanda si 40 de m de apa ) fara pauza , nu-i mai recuperezi , drept ca nu toti is la fel de sensibili , si scafandrii care urca prea repede pot sa o buleasca la o ora dupa faza , nu mor pe loc .
Are loc o reactie chimica , stirnita de o faza fizica , daca credeti ca izbiti un peste de apa si dispare din vizor ii rezolvata treaba , bagati mare .

Fir Intins!!!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 29 Sep 2008, 18:12

todi scrie:
toni, depinde de drill, daca scoti brutal strapazanii crapa tot in ei pe ultimii metri, nu trebuie sa fie 40 m adancime, 10 sunt de ajuns.
Mie mi-a zis un scafandru ca omul se poate ridica rapid de la adancimi de cca. 7 m fara sa-si bata capul cu decompresia si fara antrenamente. Ceea ce am si facut. E drept ca ti se infunda o tzara urechile, dar trece iute.
Sa fie pentru un salau 10m adancime o problema?

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 29 Sep 2008, 19:19

doar nu te-i bagat dupa wb ca sa probezi ce se spune :wink: :lol:

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 29 Sep 2008, 19:23

SF scrie:
todi scrie:tocmai de'aia ii aruncau atat de tare la eliberare, din socul puternic resorb instantaneu stomacul si'o intind rapid.
.
Daca ii scoti de la mare adincime ( am dubii la faza aia cu Olanda si 40 de m de apa ) fara pauza , nu-i mai recuperezi , drept ca nu toti is la fel de sensibili , si scafandrii care urca prea repede pot sa o buleasca la o ora dupa faza , nu mor pe loc .
Are loc o reactie chimica , stirnita de o faza fizica , daca credeti ca izbiti un peste de apa si dispare din vizor ii rezolvata treaba , bagati mare .

Fir Intins!!!
sunt f sigur de ce am vazut, am cautat si pe net da r nu am gasit filmulete similare sau ceva...treaba vazua pe discovery acu vreo 3 ani...lacuri pe care umblau mineraliere...cu ape salmastre..si se uita omul cu sonarul...nu a dat pe fundul grpoii pe 60m sci pe 40...trageau de ei ca din fantana...si nu le dadeau pauze! si erau pestici seriosi 2-4kg.
si chiar ii aruncau sa se izbeasca de apa...dar repet: salau!
nu zic ca trebe izbit un crap de 20 de kile!

eu am aruncat din mana si se duc glont!
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 30 Sep 2008, 10:03

am mai discutat demult, demult, demult de tot de chestia asta, tot aici pe forum, dupa ce'am vazut emisiunea de pescuit despre care vorbeste ovidiu.

un salau respectabil scos de la 10 - 14 m adancime nu'si varsa stomacul afara pentru ca nu poti sa'l tragi asa repede spre suprafata. in schimb strapazanii - si mult mai sensibili decat aia mari - ies cu stomacul in varful limbii :lol:

in vremurile cand prindeam peste pe lacuri - adancimi mari, toti strapazanii eliberati usor cu matele afara mergand pe premisa ca "isi revine el usor" ii gaseam la plecare intr'unul din grupuri, morti. dupa ce scot stomacul afara nu'l mai pot resorbi usor si nu se pot scufunda.

dupa ce'am vazut episodul respectiv chiar am incercat la pestii eliberati sa le asigur un contact putin mai violent cu apa :lol: guess what... nici un strap mort in turbine.

MeHigh
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MeHigh » 01 Oct 2008, 05:43

Acuma privind serios lucrurile nu vad cum fizic vorbind shocul loviturii ar putea sa recompresurizeze aierul din vezica inotatoare a unui peshte.
In cazul in care stomacul iese prin gura peshtelui ideal este sa intzepi peshtele sub linia laterala putzin mai inspate de pectorala (nu zic exact pt ca depinde de dimensiunea peshtelui , 30 de cm sau 2 m) cu varful briceagului. In nici un caz sa nu perforezi stomacul! La pescuitul de adancime aici avem la noi un fel de siringa fara piston cu care scoatem aierul din Bass sau Gropper sau orice peshte scos de la adancimi mari. Am patzit de multe ori cu biba shi pastravi pe lacuri de baraj shi s-au intors la adanc linishtitzi. Ca au trait sau nu nu mai shtiu, dar eu ma simt impacat ca am facut tot ce am shtiut mai bine.

Scrie răspuns