COTELE APELOR

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 15 Feb 2007, 19:17

meas scrie: Cat despre luna plina si stiuca,pot spune ca mai toti satenii din Mila 23 iti rad in nas daca le spui ca pesciuesti cand nu e luna plina(plus minus cateva zile).
Ba mai mult,popular se spune ca stiuca isi schimba dintii si ca doar cand e luna plina are dantura ferma si pfta de.....lungurita.Cat adevar este in asta nu stiu.
Pai daca te iei dupa concluzii atat de abrupte, trase din profunde cugetari izvorate din nenumarate halbe de bere, nu o sa faci multzi purici pe balta.
Am auzit azi de un pescador, de curand foarte impatimit intr-ale spinningului care, a iesit pe balta cu revista AVP si inainte de a-si alege voblerul, a deschis la articolul unde avea subliniat cu galben -ce culori dau bine pe vreme rea si cu verde -culorile ce merg pe cer senin... :shock: Omul era convins ca ce e scris acolo e litera de lege si nici in ruptul capului nu va face alfel!
Daca ar trebui sa pescuiesc dupa o retzeta exacta, stiind ca aceasta imi va garanta succesul, jur ca m-as lasa de meserie!

....stitzi ce e fain la pescuit?.. ca uneori chiar si atunci cand gresesti poti sa ai rezultate, ba mai mult dintr-o gresala potzi sa descoperi o noua tehnica, cred ca multe s-au nascut asa. :lol:

meas
veteran
veteran

Mesaj de meas » 15 Feb 2007, 19:43

[quote="Adelin]

Pai daca te iei dupa concluzii atat de abrupte, trase din profunde cugetari izvorate din nenumarate halbe de bere, nu o sa faci multzi purici pe balta.

Daca ar trebui sa pescuiesc dupa o retzeta exacta, stiind ca aceasta imi va garanta succesul, jur ca m-as lasa de meserie!

....stitzi ce e fain la pescuit?.. ca uneori chiar si atunci cand gresesti poti sa ai rezultate, ba mai mult dintr-o gresala potzi sa descoperi o noua tehnica, cred ca multe s-au nascut asa. :lol:[/quote]

Concluziile astea abrupte sunt ale unor oameni care locuiesc de sute de ani acolo si probabil ca au ceva experienta.Doar din asta mananca :!: si probabil ca si beau :lol: :lol: dar nu bere.Cat despre mine sa stii ca sunt antialcool iar purecii mei, acum cred ca sunt elefanti, ca din 85 incoace ii tot hranesc :lol: :lol:
Este adevarat ca uneori frumusetea pescuitului este nesiguranta si surpriza si ca se invata din "greseli".
Nu am pretentia ca dintr-un subiect pe forum sa rezulte un compendiu de genul "retete sigure de prins peste"dar putina abordare stiintifica nu a sticat nimanui :D
Pe de alta parte,ce sunt articolele postate pe forumuri daca nu incercari de a creea o baza de date(despre voblere,lingurite,metode de spinning,etc) pentru noi, astia mai......incepatori, in ale maiestriei tale :oops:
Cine-i harnic si munceste taie-n Delta stuf........si dimineata e primul la pescuit!!

Iancsi
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Iancsi » 15 Feb 2007, 19:44

Domnilor stiuca migreaza dupa bancurile de peste mic sau mijlociu deci cand scade sau creste apa tot dupa bancuri de peste se deplaseaza depinde de zona an care pescuiesti [felu apei ,trestia,malu,curentu,golfu,etc ] si la scadere si la crestere trebui ca utat pesti mici si veti gasi si stiuca An legatura cu luna acuma cativa ani an urma am avut un loc pe o balta o gura de golf unde am prins stiuci si salai seara cu o ora anainte de antunecare si o ora dupa interesant si de retinut a fost ca dupa antunecare am prins stiuci nu numai salai am prins si pe luna plina si anainte si dupa an orice forma a luni
Rapala the best!

meas
veteran
veteran

Mesaj de meas » 15 Feb 2007, 20:05

Iancsi scrie:Domnilor stiuca migreaza dupa bancurile de peste mic sau mijlociu deci cand scade sau creste apa tot dupa ......... am prins si pe luna plina si anainte si dupa an orice forma a luni
Iti inteleg punctul de vedere si ai dreptate;dar pestele mic de ce migreaza???in functie de apa mare/apa mica??
E adevart ca, daca-ti adaptezi tehnica, prinzi in orice faza a lunii.Eu ma gandeam sa luam ca reper doar pescuitul cu momeli artificiale si sa vedem daca mai conteaza luna.Dar solunarele publicate in site-uri despre pescuit cum se fac si in functie de ce anume se spune ca e zi buna sau nu??
Nu sunt stomatolog dar am observat ca uneori stiucile prinse erau mai edentate iar dintii pe care-i mai aveau erau mai moi si alteori aveau o gramada de dinti,taiosi.Ma refer la toate stiucile dint-o perioada comparativ cu toate stiucile din alta perioada.Nu ma gandesc ca o data am dat peste bunici si alta data doar peste fete mari :lol: :lol:
Cine-i harnic si munceste taie-n Delta stuf........si dimineata e primul la pescuit!!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 15 Feb 2007, 20:16

Cel putin pe raurile interioare nu prea prinzi la undita in general cand apa creste sau scade,prinzi mai bine cand apa ca nivel e stabilizata,dar aici cand pescuiesc in Golful Mexic ,trebuie sa urmaresc atent fluxul si refluxul(si ma refer la pescuitul inshore,adica in apropierea coastei)ca daca apa nu se misca nu prea ai rezultate bune,de regula cand e flux prinzi mai mult peste,deoarece miscarea apei aduce si miscarea pestilor mici sau a crevetilor ce constituie hrana predilecta a rapitorilor ce se deplaseaza si ei functie de unde gasesc mai usor hrana.

Jean Scurtu

dan popa
senior
senior

HAI STEAUA!!!

Mesaj de dan popa » 15 Feb 2007, 20:25

Referitor la aceasta intrebare , am observat ca in functie de cresterea sau scaderea apei, rapitorul se deplaseaza dupa bancurile de alevini.....pentru ca acestia nu stau in curent puternic de apa.....
Singura diferenta am observat-o la pestii pasnici......atat!! :respekt:

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 15 Feb 2007, 23:29

meas scrie:
tudor scrie:Nu am remarcat o influenta a lunii asupra stiucii....
Cat despre maree, nu inteleg ce vrei sa spui cand vorbesti de maree mici in zone temperate......
Mareele au mare influenta asupra sensului de curgere a apelor dulci spre mare/ocean.In anumite zone ele pot ajunge la 15-16 metrii(coastele Scotiei)
pana la cativa cm.Este cunoscut "valul care urca raul", pe Amazon.
Deci cand mareea este maxima se produce o "incetinire"a debitului raului spre varsare(incetinire ce depinde de intensitatea ei).Pe cale logica putem spune ca debitul raului este "in crestere".Bineinteles ca aceste efecte sunt resimtite in Dunare si mai putin sau deloc in rauri(Olt,Mures)
Cat despre luna plina si stiuca,pot spune ca mai toti satenii din Mila 23 iti rad in nas daca le spui ca pesciuesti cand nu e luna plina(plus minus cateva zile).
Ba mai mult,popular se spune ca stiuca isi schimba dintii si ca doar cand e luna plina are dantura ferma si pfta de.....lungurita.Cat adevar este in asta nu stiu.
Ce maree in marea Neagra ? Si cu atat mai mult nu are cum sa existe pe Dunare si pe Olt. Acest fenomen este necunoscut in Romania. Si nu are nici o treaba cu tarile calde sau reci. Ele au loc pe oceane si cu asta basta. Marile inchise sau aproape, nu au maree. Ah, vorbesti de 10 cm ?
Si chestia ca stiuca isi schimba dintii e, asa cum zice Adelin, luata de la cafenea dupa o gramada de randuri de bere sau de tuica.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 16 Feb 2007, 00:05

[quote="meas"]
Deci cand mareea este maxima se produce o "incetinire"a debitului raului spre varsare(incetinire ce depinde de intensitatea ei).Pe cale logica putem spune ca debitul raului este "in crestere".Bineinteles ca aceste efecte sunt resimtite in Dunare si mai putin sau deloc in rauri(Olt,Mures).[/quote]

Mai , tu nu intelegi ca in Marea Neagra nu poti vorbi de maree , daramite influenta pe Olt si Mures .

Fir Intins !!!

meas
veteran
veteran

raspunsuri

Mesaj de meas » 16 Feb 2007, 00:50

Mai baieti(tudor si SF), va luati de mine ca boala de omul sanatos.
Hai s-o lamurim pe rand;1)Dupa unii autori(http://host2.cotidianul.ro/index.php?id=1942&art=3213)mareea maxima la Marea Neagra este de 11cm;dupa altii(www.portofconstanza.com)ea poate ajunge ,in conditii extreme,la 0,5m.
2)Influenta Lunii si a Soarelui,care determina mareea,se simte inclusiv in apele interioare(asa numita umflare a apei).Eu nu am sustinut ca mreea s-ar simti pe Olt sau Mures.
3)Schimbarea dintilor la Stiuca este sustinuta de o gramada de autori(eu am spus ca nu stiu cat de adevarat este!)si spre exemplificare cititi ce a scris un coleg,murgustefan,chiar pe acest forum.Alte surse de informare:
http://pescarul.com/dintila.htm
www.caraorman.ro/delta/pesti/stiuca.htm
www.pescarulamator.ro/stiuca.htm
Totul este sa vreti sa cititi :twisted: :twisted:
4)Special pentru tudor si adelin:lasati-o mai moale cu aluziile la tzuica si bere ca nu-i frumos.Vorba unui coleg de pe forum "alcoolul ucide incet,incet" dar prosteste repede :!:
5)Legat de influenta mereelor asupra pescuitului,cititi ce a scris D-l Jean Scurtu putin mai sus.
6)Topicul se referea la comportamentul pestilor cand apele sunt in miscare.Daca este sau nu maree la Marea Neagra sau in "tarile calde" :?: :?: :?: :?: este cam pe langa.
In rest numai de bine 8)

meas
veteran
veteran

prognoze

Mesaj de meas » 16 Feb 2007, 01:38

Ca sa vezi ce inseamna sa iti bagi nasul putin mai mult in "bibliografie";am gasit ceva care poate relansa discutiile:
www.caraorman.ro/locuri/Prognoza/Prognoza.php
Enjoy si haideti si voi :!:

Scrie răspuns