Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
ANDREI RIGA
- veteran

-
bau.bau scrie: Si ca o recomandare, un fir mono de 0.20 este suficient pentru oscilante grele (0.20g-0.30g)? Multumesc de raspuns.
Pai la oscilantele alea iti trebuie un fir de 0.06 sau 0.08, maxim 0.12. 0.20 s-ar putea sa nu treaca prin ochet!

Nu mi-o lua in nume de rau , dar nu m-am putut stapanii...

-
bau.bau
- utilizator constant

ANDREI RIGA scrie:bau.bau scrie: Si ca o recomandare, un fir mono de 0.20 este suficient pentru oscilante grele (0.20g-0.30g)? Multumesc de raspuns.
Pai la oscilantele alea iti trebuie un fir de 0.06 sau 0.08, maxim 0.12. 0.20 s-ar putea sa nu treaca prin ochet!

Nu-i nimic, multumesc pentru corectie...acum invat arta spinnului, e drept ca mi-am achizitionat cate ceva dar nu am vazut absolut nimic...doar dau comenzile si fratele mi le ridica, cam intr-o luna sper sa fiu in tara pe dunare sa exersez, pana atunci am mai notat ceva, fir 0.08-0.1.

Eu ma gandeam, fiind mai grele ca prin ochetul oscilantei poate trece si un fir de 0.6, sau ceva cu aproximatie de grosimea unui siret de pantof

...doar ca problema ar fi fost la varful lansetei, nu stiu exact diametrul interior, deci nu am riscat sa-mi iau un fir de 0.6, asa ca am luat un 0.2, daca nu e bun nici asta luam altceva

elev pescar
-
bau.bau
- utilizator constant

ANDREI RIGA scrie:bau.bau scrie: Si ca o recomandare, un fir mono de 0.20 este suficient pentru oscilante grele (0.20g-0.30g)? Multumesc de raspuns.

Stau totusi si meditez si cred ca a fost o gluma la care eu cu toata priceperea mea nu m-am prins, asta da nota ca mai am mult, mult, mult de studiat....

-
ANDREI RIGA
- veteran

-
Pai cum poate fii o oscilanta grea de 0.20 grame ?

adica nu are nici macar 1 gr ?
-
bau.bau
- utilizator constant

ANDREI RIGA scrie:Pai cum poate fii o oscilanta grea de 0.20 grame ?

adica nu are nici macar 1 gr ?
m-ati "ars" sau mai bine m-am "ars" singur
25g-30g asta intentionam sa spun

elev pescar
-
ANDREI RIGA
- veteran

-
Monofilamentul consacrat la stiuca este 0.25-0.35, dar eu la stiuca , mai ales cu oscilante grele, pescuiesc cu textil , 10-15lb si o lanseta puternica dar mai blinda !
-
bau.bau
- utilizator constant

ANDREI RIGA scrie:Monofilamentul consacrat la stiuca este 0.25-0.35, dar eu la stiuca , mai ales cu oscilante grele, pescuiesc cu textil , 10-15lb si o lanseta puternica dar mai blinda !
Multumesc de sfat, nu-mi ramane decat sa ma trec pe textil, cat despre lanseta...odata ce are actiune de max 30g cred ca nu-i o problema ca folosesc oscilanta de 30g pe ea (adica solicitata la maxim).
O alta intrebare ce ma framanta de ceva timp...un salau de 4kg, o stiuca de 4kg --> rapitori amandoi...lanseta ar trebui sa faca fata cu brio la amandoua, adica daca as scoate stiuca din apa ar trebui sa scot si salaul fara probleme (amandoi au aceiasi greutate). Ma rog, aici intra in discutie drilul, puterea si ageritatea fiecaruia, cat si de mana celui ce o foloseste. Dar regula este cam aceiasi in cazul rapitorului ..?
elev pescar
-
tito
- veteran

@bau.bau
Nu-ti inteleg intrebarea...."adica daca as scoate stiuca din apa ar trebui sa scot si salaul fara probleme". Adica vrei sa scoti pestii din apa cu lanseta, adica vrei sa-i iei pe sus? In cazul asta sigur vei rupe lanseta daca vei incerca sa faci asa cu un peste de 4kg. Daca te referi la drilul cu un peste de 4 kg, acesta nu-ti va rupe batul daca-l folosesti corect. Eu am scos un somn de 6,5 kg cu o lanseta UL fara probleme si lanseta a rezistat cu brio.Atentie cum reglezi frana mulinetei...vad ca "visezi" la pesti de peste 4kg.
-
bau.bau
- utilizator constant

tito scrie:@bau.bau
Nu-ti inteleg intrebarea...."adica daca as scoate stiuca din apa ar trebui sa scot si salaul fara probleme". Adica vrei sa scoti pestii din apa cu lanseta, adica vrei sa-i iei pe sus? In cazul asta sigur vei rupe lanseta daca vei incerca sa faci asa cu un peste de 4kg. Daca te referi la drilul cu un peste de 4 kg, acesta nu-ti va rupe batul daca-l folosesti corect. Eu am scos un somn de 6,5 kg cu o lanseta UL fara probleme si lanseta a rezistat cu brio.Atentie cum reglezi frana mulinetei...vad ca "visezi" la pesti de peste 4kg.
Cum am mai spus, pescuiesc numai de pe mal, un mal cu intinsatura, fara prag, ma interesa daca pot aduce la mal un salau si o stiuca de aceiasi greutate cu aceiasi lanseta ce am mentionato intr-un post anterior, cum il scot cand e la mal...pur si simplu apuc de fir, nu cred ca o sa-mi trebuiasca minciocul desi il am pregatit totdeauna. "visez" la salau-stiuca de 4kg, nu neaparat, dar imi place sa perseverez si cu timpul sa ma pot lauda cu rapitori de 4kg si de ce nu mai mari. Prima mea partida de pescuit a fost la 9ani, la guvizi, dupa cateva luni prindeam nu stiu exact cum se numesc dar pe la noi li se spun ''hanusi'' sunt ca si guvizii doar ca pot ajunge si la 500g un exemplar, apoi am luato usor cu un carasel si in vremurile mai apropiate am vizat crapul cu ceva rezultate. Acum sunt mai hotarat ca niciodata sa incerc si rapitorul...incepand cu (linguri, volbere, jiguri, fire pierdute) mult antrenament si N lanseuri pana voi ajunge sa simt lanseta-mulineta-firul si sa anticipez atacul si drilul rapitorului. Atunci pot spune ca vizez rapitori de peste 4kg si ca intradevar nu mai visez. Multunesc.

elev pescar
-
tito
- veteran

Atunci te intreb eu, cum faci sa apuci de fir, ce unghi crezi ca va face batul ala pentru a putea sa apuci firul (mai ales ca spui ca pescuiesti de pe mal si banuiesc ca ai un bat de peste 2,4 m)? Spui ca ai prins crap...tot asa il scoteai, prinzand de fir? Prinzand de fir ai sanse foarte mari sa-l scapi si asta dupa ce l-ai vazut....o sa fii de 2 ori mai nervos, asta daca nu rupi lanseta pana sa ajungi sa pui mana pe fir. Stiuca face niste lumanari de numa-numa...asa ca foloseste cu incredere minciogul sau cumpara-ti un lip grip. Cat despre vise...poti sa te antrenezi pana cand devi campion mondial, initial am crezut ca nu mai esti in Romania, dar vazandu-ti "locatia" mi-am permis sa-ti spun ca visezi la pesti de peste 4 kg (pestii astia sunt pe cale de disparitie in Romania). Oricum o sa vezi ca merita antrenamentul, o sa fii foarte bucuros si daca prinzi pesti sariti de kilogram. Daca te antrenezi atat de mult si reusesti sa anticipezi atacul pestelui...ai mare grija sa nu intepi prea devreme (inainte ca el sa puna botul pe naluca).