coloritul salaului

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

mihaimircea
veteran
veteran

coloritul salaului

Mesaj de mihaimircea » 06 Apr 2007, 18:28

am prins de multe ori salai cu "colorit" diferit. Unii mai abiciosi, unii mai argintii, unii negrii ca carbunele, cu modelul (dungile) mai accentuate sau mai estompate. Asta in aceleasi conditii: aceeasi perioada din an, aceeasi apa, chiar si dimensiuni apropiate.

Ce factori determina aceasta variatie de colorit? Mai ales, ce determina ca unii salai sa fie negrii carbune? Are legatura cu reproducerea?

PS: de fapt acelasi lucru pentru biban, chiar si stiuca.
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Re: coloritul salaului

Mesaj de andrei-ovidiu » 06 Apr 2007, 19:05

mihaimircea scrie:am prins de multe ori salai cu "colorit" diferit. Unii mai abiciosi, unii mai argintii, unii negrii ca carbunele, cu modelul (dungile) mai accentuate sau mai estompate. Asta in aceleasi conditii: aceeasi perioada din an, aceeasi apa, chiar si dimensiuni apropiate.

Ce factori determina aceasta variatie de colorit? Mai ales, ce determina ca unii salai sa fie negrii carbune? Are legatura cu reproducerea?

PS: de fapt acelasi lucru pentru biban, chiar si stiuca.
da, dupa parerea mea are legatura in mare parte cu reproducerea, cand se accentueaza pigmentii de culoare, si salaii intra in asa zisele "haine de nunta", cand femele trebuie impresionate prin colorit de masculi...dar culoarea salaului o mai da si apa in care traieste, cei de balta/lac sunt ceva mai inchisi la culoare, iar cei de rau sunt ceva mai albiciosi, mai deschisi la culoare!

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 06 Apr 2007, 19:25

azi am prins un salau negru la 15 minute dupa unul argintiu (ceea ce zic eu ca e colorit normal, clasic). In acelasi loc, evident aceeasi balta. Ala negru era cu 5-6 cm mai lung si s-a batut de doua ori mai aprig. Imi pare rau ca nu am poza.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 06 Apr 2007, 20:07

andrei-ovidiu a zis ceva de "haine de nunta"....inseamna ca ala mai negricios era mirele daca s-a opus mai vehement,iar miresei i-a placut de tine ... asa ca a cedat repede :lol: :lol: :lol:

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 06 Apr 2007, 20:55

la salau nu stiu nu am prins cu mari diferente de colorit,la stiuca am constatat ca depinde mult de apa,de ex intr-un lac limpede cu multa vegetatie stiucile sint mai negricioase,maslinii cu dungi sau puncte puternic aurii si parca si aripioarele mai intens colorate,pe cind in apele lipsite de vegetatie si mai tulburi au un colorit mai pal,un galben iar dungiile nu asa intense,dupa parerea mea e vorba de camuflaj si mimetism.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 06 Apr 2007, 21:24

In perioada asta vei prinde multi salai negri de tot. Aici le zice "charbonniers"
adica carbunari. Sunt masculii in haine de nunta. Aceste haine pot dura destula vreme. Mai ales ca masculul pazeste cuibul pana ce ies micii alevini. De aceea in aceasta perioada sunt si ai usor de prins fiind si foarte artagosi si stand si la adancimi relativ mici. Hainele de nunta unii le pasteaza mai multa vreme altii mai putina. In iunie nu vei mai vedea vreun "carbunar".

Tudor

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 06 Apr 2007, 21:36

Tudor, artagos putin spus. A fost printre putinele ori cand a trebuit sa extrag jigul din fundul gatului. In 2 ore mi-au lasat vreo 4 gruburi fara coada!

dan popa
senior
senior

Mesaj de dan popa » 06 Apr 2007, 21:44

In perioada de reproducere , se costumeaza si ei in ''haine de nunta'' de aceea unii sunt mai colorati decat altii!!

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 06 Apr 2007, 21:53

mihaimircea scrie:Tudor, artagos putin spus. A fost printre putinele ori cand a trebuit sa extrag jigul din fundul gatului. In 2 ore mi-au lasat vreo 4 gruburi fara coada!
Mi s-a intamplat si saptamana trecuta in Spania unde am fost numai pentru asta. Cu toate ca o brusca racire a vremii si mai ales a apei i-a mai calmat dar totusi, erau unii suparati ai dracului. Dar noi nu ne-am suparat pe ei. Le-am dat drumul la toti ca sa-si pazeasca cuiburile. :wink:

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 07 Apr 2007, 10:29

Eu cred ca inca nu si-au facut cuiburile.... bine, depinde si de apa, de temperatura ei.

Scrie răspuns