Cinste tie-Romanie:Aspretele cel mai rar peste din lume!

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

MuskMd
veteran
veteran

Re: Cinste tie-Romanie:Aspretele cel mai rar peste din lume!

Mesaj de MuskMd » 04 Oct 2014, 21:17

vand file de asprete , 3 lei felia .

mai sunt disponibile cateva sute. pot fi lasate impreuna in congelator , se cotzaie si se inmultesc singure ... :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Masterclen Adi
senior
senior

Mesaj de Masterclen Adi » 05 Oct 2014, 13:59

old_radu scrie:..."mastere" !
Masterclen Adi scrie:
Tu daca nu stii despre ce scriu nu te mai da atat in stamba,cred ca nici nu ai auzit de pestele asta.
Nu te lauda niciodata cu ce spune altul ...
...se pare ca te contrazici singur
...faptul ca dai un "copy-paste" la anumite articole ce le gasesti pe Google nu te va face sa devi prim ministru in nici un caz
...inafara de ce este scris aici , care este contributia ta in acest topic ?

http://www.valeavalsanului.ro/aspretele.html

...atat ai facut , un copy paste banal , asa ca : "nu te mai da atat in stamba" si "Nu te lauda niciodata cu ce spune altul "

:lol1:
Inainte sa fac copy paste,am studiat si eu putin despre asprete.
Faptul ca am stiut sa il caut pe net,arata ca cel putin stiam de el ;).
Eu nu ma laud ca mata cu ce scriu altii,doar am vrut sa prezint acest endemism romanesc.
Nu contrazic ca a disparut,dar pana nu vad in "scris" cu stampila IUCN nu cred suta la suta.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 05 Oct 2014, 15:09

...ne lasi ?

grizzly
veteran
veteran

Mesaj de grizzly » 05 Oct 2014, 19:44

Masterclen Adi scrie:Aspretele este o specie endemică în România, mai exact, ultimul său refugiu fiind reprezentat de o suprafață foarte restânsă de 10 km pe râul Vâlsan, între localitățile Brădet și Mălureni.
deci exista doar la noi.
Masterclen Adi scrie:Nu este rar in lume pt ca mai traieste si in alte tari sau ceva de acest gen omule.
deci nu exista doar la noi.
concluzia: :lol1:

Masterclen Adi
senior
senior

Mesaj de Masterclen Adi » 06 Oct 2014, 08:25

grizzly scrie:
Masterclen Adi scrie:Aspretele este o specie endemică în România, mai exact, ultimul său refugiu fiind reprezentat de o suprafață foarte restânsă de 10 km pe râul Vâlsan, între localitățile Brădet și Mălureni.
deci exista doar la noi.
Masterclen Adi scrie:Nu este rar in lume pt ca mai traieste si in alte tari sau ceva de acest gen omule.
deci nu exista doar la noi.
concluzia: :lol1:
Nu ai inteles tu ideea,iar cititi in diagonala ca de obicei.
Am zis ca traieste doar la noi,iar userul a spus ca in curand si stiuca va deveni monument sau endemism.
I-am explicat ca pestele asta nu traieste si in alte tari,ci doar la noi.
Ce tot o zbarciti atat?

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 06 Oct 2014, 12:40

Una peste alta, prea v-ati pus pe baiatul asta. :oops:
Partea frumoasa este ca am avut norocul si bucuria de a imi petrece copilaria si toate vacantele intr-un sat pe malul Valsanului.
Asprete a fost si este in continuare pe Valsan dar a devenit intr-adevar extrem de rar.
RaduG, cu tot respectul pentru diploma de biolog, se grabeste cand face afirmatia ca e disparut de 10 ani cand filmul postat de "master" e pus in 2008.

Cand eram copil, am vazut de 2 ori aspretele. O data prins cu mana cautand clenii pe sub bolovani iar a doua ora prins la undita. Desi eram copii si bagam la sacosa tot, eliberarea lor a fost ceva natural. Copil fiind, cand clean era arhi suficient si il puteai prinde stand in apa si pescuind la 1-2 m in fata, acest peste ciudat nu prezenta interes.

Daca va spun ca pe zona de deal a raului Valsan (nu muntoasa) s-a prins pastrav indigen o sa ma luati si pe mine la misto?
Lasati baiatul sa impartaseasca din cunostintele pe care le are si ajutati-l daca e cazul. Nu inteleg de unde are el atata rabdare cu voi :lol:

PS: Topicul despre Clean a fost excelent si merita pastrat deschis. Informatiile de acolo, desi se preteaza doar pentru rauri mici si medii, au fost cat se poate de reale si argumentate. 8)
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

RaduG
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de RaduG » 06 Oct 2014, 14:48

Nu am postat ca studiu stiintific. Nici nu am verificat stiintific existenta aspretelui (asta presupune pescuit cu plasa sau electrosocuri si aprobarile de rigoare)Am citit studiile regretaului prof Stanescu si de la an la an efectivul scadea dramatic.
Am postat de indignare. Imi era tare frica ca nu cumva sa se creada ca se face ceva bun si cu cap in tara asta.
Ca habitat piscicol este un miracol ca mai este orice peste pe Valsan. Se indiguieste, se baga perdeaua, se arunca cu parasuta, se otraveste cu tot felul de chimicale, iar pescarii locali iau tot ce misca; de la chibrit in sus. Ma uitam cu ce veneau pescarii locali de la rau si era jale...nici pentru momeala vie nu erau buni, asa de mici erau alevinii prinsi de ei. Plus tot felul de lucrari pe albia raului. Plus faptul arhicunoscut ca pentru romani orice rau egal groapa de gunoi. Le stim cu totii
Imi doresc sa mai fie asprete si sa se inmulteasca dar asta nu se va intampla datorita masurilor impuse de autoritati si de respectarea lor de catre localnici. Asta vine dupa muti ani (generatii) de educatie. Minuni totusi mai exista, vezi reaparitia lostritei in zone unde a fost declarata disparuta.

Masterclen Adi
senior
senior

Mesaj de Masterclen Adi » 06 Oct 2014, 17:36

RaduG scrie:Nu am postat ca studiu stiintific. Nici nu am verificat stiintific existenta aspretelui (asta presupune pescuit cu plasa sau electrosocuri si aprobarile de rigoare)Am citit studiile regretaului prof Stanescu si de la an la an efectivul scadea dramatic.
Am postat de indignare. Imi era tare frica ca nu cumva sa se creada ca se face ceva bun si cu cap in tara asta.
Ca habitat piscicol este un miracol ca mai este orice peste pe Valsan. Se indiguieste, se baga perdeaua, se arunca cu parasuta, se otraveste cu tot felul de chimicale, iar pescarii locali iau tot ce misca; de la chibrit in sus. Ma uitam cu ce veneau pescarii locali de la rau si era jale...nici pentru momeala vie nu erau buni, asa de mici erau alevinii prinsi de ei. Plus tot felul de lucrari pe albia raului. Plus faptul arhicunoscut ca pentru romani orice rau egal groapa de gunoi. Le stim cu totii
Imi doresc sa mai fie asprete si sa se inmulteasca dar asta nu se va intampla datorita masurilor impuse de autoritati si de respectarea lor de catre localnici. Asta vine dupa muti ani (generatii) de educatie. Minuni totusi mai exista, vezi reaparitia lostritei in zone unde a fost declarata disparuta.
Da,din pacate se stie foarte bine ca specia este pe "moarte",insa momentan "citatele" nu il dau disparut complet.
Citez:
"Numarul lor este atat de mic,incat singuri nu pot supravietuii,cu atat mai indignati suntem,am incercat protejarea,reproducerea in captivitate,pestele nu poate fi reprodus,indiferent de conditiile oferite,se reproduce doar in mediul natural.
Nu pescarii sunt de vina pentru scaderea dramatica a nr de exemplare,orice modificare in mediul lor afectreaza specia,pana si viteza de curgere a apei este un factor decisiv pentru asprete,hidrocentralele produc fluctuatii pe rau,iar aspretele se reproduce si mai putin in conditiile date."

Cat despre pescuit,cel mai nociv este metoda electrocutarii.
Un rau asemanator ca soarta este Neajlovul,desi mi-ati spus ca are zone verzi,adevarul este ca acest rau va sfarsi tragic in urmatorii ani,din cauza distrugerii habitatului.
Eu nu sunt biolog cu acte,este un hobby sa o fac pe "cercetasul",dar am o vorba:
Oricat de mult se pescuieste si se retine,distrugerea habitatului este cea nociva pentru o specie!
Tu retii 10-15-100 kg,dar poate intamplator mai scapa 1 kg,si are posibilitatea sa se reproduca,insa daca distrugi raul,atunci este mult mai grav,specia va fi distrusa.

Doctorul1986
junior
junior

Mesaj de Doctorul1986 » 06 Oct 2014, 20:47

acum 10,15 ani am prins un exemplar pe un rau de munte in judetul GJ!!!! Am crezut ca este guvid :O

Masterclen Adi
senior
senior

Mesaj de Masterclen Adi » 07 Oct 2014, 08:01

Doctorul1986 scrie:acum 10,15 ani am prins un exemplar pe un rau de munte in judetul GJ!!!! Am crezut ca este guvid :O
Seamana cu zglavoaca.
Aspretele a fost contemporan cu ultimii dinozauri.

Scrie răspuns