Ce se intampla?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

paul
Moderator
Moderator

Ce se intampla?

Mesaj de paul » 13 Dec 2004, 09:03

Ce se intampla? Chiar asa....
Acum o saptamana , mai bine spus sambata trecuta, am fost la pescuit, la clean, pe Prut. Tot, sau aproape tot cleanul avea icre, destul de mature.
Vineri, sa fiu sincer, nu stiu daca avea sau nu icre, dar ieri (duminica) din toti clenii pe care i-am prins, destui de multi la numar, doar unul a avut icre, iar la unul, cand l-am scos din apa ii curgeau laptii din abundenta
Asa ceva nu am mai vazut in miez de iarna. A mai intalnit altcineva acest fenomen?
Oare depun clenii icrele?

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Dec 2004, 12:17

Nu a mai pescuit nimeni clean in ultima perioada?
adilucu, Michael, todi, eugen... ati prins zilele astea clean? Daca DA, ati observat daca are sau nu icre?

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 13 Dec 2004, 12:37

eu n-am mai fost la pescuit pe bune de vreo luna, din motive de job.
ultimii pesti prinsi (avati de dunare) aveau icre si lapti. probabil ciprinidele incep sa dezvolte icrele cu mult inainte de depunere.

am mai iesit doar pe dambovita, cate o ora sau doua, sa ma distrez la bibi. si aia erau grasi dar le-am dat drumul asa ca nu-ti pot spune sigur daca aveau sau nu icre.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Dec 2004, 12:56

eugen scrie:......probabil ciprinidele incep sa dezvolte icrele cu mult inainte de depunere.
Da, probabil asta ar fi o explicatie la faptul ca dintr-un clean ieseau laptii mai ceva ca primavara. Eu ma gandeam la faptul ca a fost o perioada destul de calda pana acum si sa nu fi depus unii pesti icrele (nu ma refer la mihalt care isi depune in toiul iernii)
E posibil ca schimbarile astea climatice sa dea peste cap metabolismul pestilor? Nu stiu ce sa zic... Oricum, o icra ca sa eclozeze trebuie sa fie detul de matura, iar maturizarea ei se face in timp

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 13 Dec 2004, 14:15

salut!cand am vazut titlul am crezut ca vorbiti de braconaj ,cand colo va preocupa problemele hormonale ale pestilor.eu am prins stiuca in august cu laptii hiper dezvoltati de ziceai ca depune in 2 zile,si care-i miezul?ghioceii infloresc deja si nu s-a panicat nimeni.va dau eu una tare:un raport al comunitatii europene pe probleme de mediu,constata un dezechilibru la nivelul sex al populatiilor de pesti.concret mai multe femele decat masculi.cauza :prezenta hormonilor,provenind din anticonceptionale, in apele reziduale.daca nu va vine a crede intrati pe un site american de acvaristica sa vedeti ce fac aia cu hormonii.la noi problema dezechilibrului pe sexe o rezolva cu succes braconierii,ecologie curata!
p.s cu tot respectul paul:ca o icra sa eclozeze trebuie sa fie fecundata.poa' sa fie super matura ,daca nu se intalneste cu un twister viguros se albeste si o ataca saprolegnia.
walleye

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 13 Dec 2004, 16:09

Paul, nu stiu ce sa zic de clean, dar am observat una la fel de tare. Pe Olt crapul depunde icre de doua ori, o data in aprilie-mai si o data in august-septembrie.

In alta ordine de idei, acum 2 luni un coleg de'al lui Mandy a prins un crap pe Dunare, plin de icre. ???

:?: Si eu sunt curios care ar fi explicatia.

@Adrian Frunza

Twister = Grub ? :lol: :lol: :lol:

Numai bine!

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 14 Dec 2004, 08:50

Paul, n-am mai prins clean in ultima vreme... :(
Vreau si eu sa amintesc o chestie interesanta, cel putin pt. mine. Eu am prins cleni cu lapti vara!!! Icre nu stiu daca aveau ca nu i-am eviscerat. Cum e posibil? In luna iunie-iulie sa se intample asta?
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 14 Dec 2004, 09:26

adilucu scrie: Eu am prins cleni cu lapti vara!!!
Si eu am prins vara cleni care aveau lapti. Si nu numai intr-un singur an. Am crezut (ceea ce cred si acum) ca cleanul isi depune icrele de doua ori pe an. Oricum, acum am prins clean din care curgeau laptii mai ceva ca primavara in vremea boistei.

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 14 Dec 2004, 10:22

salut! cand am scris twister ,nu m-am gandit la grub,eu nici nu folosesc termenul.m-am gandit la celula sexuala masculina(spermatozoid).asemanarea e destul de buna,zic eu.
referitor la crap.am auzit si eu povestea ca ar depune in august septembrie.nu cred,alevinii ar avea sanse minime de dezvoltare.crapul e f pretentios la substratul pe care depune.daca nu ii place, icrele se resorb pur si simplu.eu tot timpul am gasit icre in crapoaica adulta,in diferite stadii de dezvoltare,indiferent de sezon.
walleye

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 14 Dec 2004, 12:47

@Adrian Frunza

Stiu la ce v'ati referit :lol:

Chestia cu crapii nu'i poveste, nu prea vorbesc din auzite. Depunerea in august - septembrie e vazuta de mine, cu "bataie" in ape mici, papura etc. Una e sa vezi un peste cu icre intr'o perioada anormala sa zicem si alta e sa vezi efectiv femela cu masculii dupa ea.

Numai bine!

Scrie răspuns