Ce se intampla?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 15 Dec 2004, 02:14

adrian frunza scrie:.concret mai multe femele decat masculi.cauza :prezenta hormonilor,provenind din anticonceptionale, in apele reziduale.daca nu va vine a crede intrati pe un site american de acvaristica sa vedeti ce fac aia cu hormonii.la noi problema dezechilibrului pe sexe o rezolva cu succes braconierii,ecologie curata!
p.s cu tot respectul paul:ca o icra sa eclozeze trebuie sa fie fecundata.poa' sa fie super matura ,daca nu se intalneste cu un twister viguros se albeste si o ataca saprolegnia.
Cred ca la noi problema nu exista de fel. la noi nu se folosesc anticonceptionalele intr-o asemenea cantitate. E mult mai ieftin (sau chiar profitabil) sa faci vreo 5-6 copii (chiar daca sunt mai negrii - cand sunt mici nu se observa) si pe la un an-doi, dupa ce iei alocatia fixa de 6.500.000 lei pe luna sa-i vinzi la export (pentru piese de schimb).

Manca-ti-as!

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 15 Dec 2004, 07:54

Paul,nu am mai avut unde sa pescuiesc la clean,doarece raurile noastre sunt cu viituri,deci nici o sansa.Las' ca-i bine,sa se inmulteasca pestii si de trei ori pe an,sa fie peste :wink:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 15 Dec 2004, 08:47

Michael scrie:Las' ca-i bine,sa se inmulteasca pestii si de trei ori pe an,sa fie peste :wink:
Nu asta ma ingrijora :) Daca ar fi sa se inmulteasca pestii mai ceva ca iepurii, nu m-ar deranja. La ce ma gandeam eu este ca, fiind iarna foarte blanda pana acum, sa nu depuna anumiti pesti icrele (datorita unor modificari hormonale date de vreme) si dupa depunere sa dea o perioada ger, astfel incat icrele sa nu mai eclozeze, sau alevinii sa moara.

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 15 Dec 2004, 10:06

@ Paul: "... sa nu depuna anumiti pesti icrele (datorita unor modificari hormonale date de vreme) si dupa depunere sa dea o perioada ger, astfel incat icrele sa nu mai eclozeze, sau alevinii sa moara."
- nu-ti face probleme, asa ceva nu s-a intamplat si nici nu sunt sanse atata timp cat pestii nu sunt nici copaci sa inmugureasca (sau chiar sa infrunzeasca) si nici ghiocei sa infloreasca. :wink:

@ceilalti
- la ciprinide aparitia si dezvoltarea icrelor si a laptilor incepe la scurt timp dupa reproducere (in general apar intai icrele si ceva mai tarziu laptii). Asa ca nu este nimic anormal ca acestia sa aibe icre sau lapti in aceasta perioada. Anormal mi se pare doar ceea ce a constatat Paul la cleanul caruia "ii curgeau laptii din abundenta" dar fenomenul poate fi de fapt doar o scurgere abdominala datorata vreunei boli sau chiar o boala a aparatului reproducator;
- la stiuca, salau si biban aparitia si dezvoltarea icrelor si a laptilor incepe mult mai tarziu (aproximativ la inceputul toamnei urmatoare) astfel incat in aceasta perioada se pot observa (dar inca nu curg) produsele seminale la masarea usoara a abdomenului acestora;
- crapul se reproduce in serii iar perioada de reproducere se poate intinde pana in august (sincer, de septembrie n-am auzit, dar poate fi posibil) in anii frigurosi si acolo unde temperatura apei este mai scazuta.

@ Adrian Frunza: "...am auzit si eu povestea ca ar depune in august septembrie.nu cred,alevinii ar avea sanse minime de dezvoltare.crapul e f pretentios la substratul pe care depune.daca nu ii place, icrele se resorb pur si simplu.eu tot timpul am gasit icre in crapoaica adulta,in diferite stadii de dezvoltare,indiferent de sezon."
- nu e poveste reproducerea crapului in acea perioada, vezi mai sus;
- progenitura rezultata in urma depunerii tarzii va intra in anotimpul rece avand talia mai mica decat confratii lor rezultati din depunerile "normale" dar pot supravietui;
- singura pretentie a crapului este ca in locul de reproducere sa existe plante (acvatice sau terestre in zonele proaspat inundate din luncile Dunarii si ale raurilor sau in bazinele artificiale din cadrul amenajarilor piscicole), nu conteaza daca substratul este nisipos, pietros, malos, argilos;
- nu toate icrele se resorb, o parte se "pietrifica" si vor ramane in ovare sub forma unor aglomerari ca niste chisturi impreuna cu noile icre (in special la femelele batrane);

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 15 Dec 2004, 10:11

fff,

poti defini si necesitatile salaului pt. depunerea icrelor ?

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 15 Dec 2004, 11:29

@Danr - pe scurt:
Reproducerea salaului are loc primavara (la o temperatura a apei de 12-14 grade C) incepand cu sfarsitul lunii martie/inceputul lui aprilie si se poate intinde pana spre sfarsitul lui aprilie sau chiar jumatatea lunii mai. Depunerea are loc in zone bine oxigenate, cu curent slab (in apele curgatoare), cu substrat tare (nisip, pietris, scradis, goluri dintre stanci), cu sau fara vegetatie submersa. Daca vegetatia lipseste icrele vor fi depuse direct pe substrat, in cuiburi sapate si amenajate (cu cozile si inotatoarele pectorale) in prealabil, iar in zonele cu vegetatie icrele vor fi depuse pe plante. De asemeni depunerea (in cadrul reproducerii natural-dirijate poate fi facuta pe niste "rame" artificiale realizate de catre om din impletituri de nuiele, rachita sau, mai nou, din diverse materiale plastice. In toate cazurile dupa depunere icrele sunt pazite de catre masculi.
De interes pentru noi cei "pe invers" :lol: (amatorii de rapitori) este cunoasterea comportamentului salailor de dinainte si dupa reproducere (in amenajarile unde este permis pescuitul sportiv in perioada de prohibitie generala ...). Desi iarna femelele si masculii stau de regula grupati laolalta urmarind bancurile de pesti prada, inainte de reproducere se separa pe sexe si incep migratia catre zonele descrise mai sus. Intai vor ajunge masculii care-si delimiteaza teritoriile pe care le vor apara cu strasnicie de orice intrus (apar si conflictele dintre ei), dupa care sosesc femelele care-si aleg partenerul si implicit locul de reproducere (fie cuib, fie zona). Dupa depunerea propriu-zisa femelele sunt indepartate de catre masculi (de multe ori brutal). In timpul si 2-3 saptamani dupa reproducere femelele nu se hranesc (exista si exceptii dar putine) pe cand masculii (datorita instinctului de aparare a teritoriului si/sau cuibului precum si a progeniturii in primele zile de viata) vor ataca furibund tot ceea ce le trece prin fata.

razvan m.
veteran
veteran
Mesaje: 4456
Membru din: 18 Oct 2004, 17:24
Localitate: arad
Contact:

Mesaj de razvan m. » 15 Dec 2004, 11:54

Pe site exista un articol intitulat "Reproducerea salailor", scris de un american, in care apar cateva informatii inedite:

- reproducerea salailor incepe "in momentul in care temperatura apei atinge 5 grade Celsius si tine pana cand temperatura trece de 7 grade Celsius"
- "Salaii isi depun icrele in ape adanci de la o jumatate de metru la 10 metri."
- "s-au inregistrat cazuri de salai care au calatorit pana la 100 de mile si chiar mai mult pentru a-si depune icrele"
- "Cele mai bune sanse pentru a prinde salai in perioada premergatoare reproducerii este in mod clar de la caderea serii si pana la miezul noptii".
- "Majoritatea pestilor ajung la locurile de reproducere exact inainte de caderea serii si depun pana aproape de miezul noptii."
- "S-a descoperit de asemenea ca pestii depun continuu timp de aproape 4 ore si adesea depun o singura data, intr-o singura noapte. Unii pesti depun cate o ora timp de 4 nopti la rand"

Sunt lucruri noi, ce nu prea se potrivesc cu ce am citit pana acum. Problema este cat sunt de adevarate ?

Si ca sa fiu mai clar: este "walleye-ul" salau sau e o specie diferita ?
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 15 Dec 2004, 12:41

@RazvanM
Salaul prezent in apele de la noi e Sander lucioperca iar salaul american (walleye) e Sander vitreus. Sunt specii inrudite dar a caror biologie difera.

p.s. oricum, in afara de temp. diferita la care se reproduc nu prea vad unde sunt inadvertentele ...

razvan m.
veteran
veteran
Mesaje: 4456
Membru din: 18 Oct 2004, 17:24
Localitate: arad
Contact:

Mesaj de razvan m. » 15 Dec 2004, 16:25

Mi s-a parut curios ca pot depune la adancimi de pana la 10 m, noaptea si ca se deplaseaza pentru reproducere pentru distante atat de mari. Nu am mai citit nicaieri amanuntele astea.
Dimpotriva, am auzit de la pescari, care se pretindeau a fi martori oculari, ca au vazut salaii la depunere ziua. Cica femela (de obicei mai mare) statea cu capul in jos si cu coada atingea suprafata apei, iar in jur roiau masculii. In astfel de momente sunt foarte vulnerabili, adica neatenti, si pot fi luati la japca de cei care se preteaza la asa ceva.

O fi pescareasca ?
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Avatar utilizator
mugurel
senior
senior
Mesaje: 348
Membru din: 19 Mai 2004, 09:32
Localitate: tg.jiu

Mesaj de mugurel » 16 Dec 2004, 10:45

Poate nu depun icre de doua ori pe an (asta o poti dovedi prin marcarea pestilor si apoi eliberarea lor). Poate depun o singura data dar in perioade diferite.
Ce pot sa spun sigur, este ca si primavara si vara si spre toamna s-a intamplat sa prind in aceeasi zi si cleni cu icre si cleni fara icre.

Scrie răspuns