Catavencu-stiuca-delta

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

MariusC
senior
senior

Catavencu-stiuca-delta

Mesaj de MariusC » 19 Iul 2005, 12:05

Tocmai am primit de la un prieten urmatorul mesaj. Da Doamne sa fie adevarat! Daca e, de trei ori BRAVO pt. Catavencu!

Ministerul Agriculturii si cel al Mediului au semnat vineri un ordin comun privind protectia speciilor de pesti cu valoare economica si/sau ecologica. Se interzice, vreme de trei ani, pescuitul pentru comercializare al stiucii, linului, caracudei, mihaltului si rechinului de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD). Potrivit aceluiasi ordin, timp de cinci ani nu se vor putea pescui speciile cu valoare ecologica. Ministrii au sarit si in ajutorul sturionilor din Dunare, delimitind trei zone in care ei nu vor putea fi capturati, in scop comercial sau sportiv, in urmatorii trei ani.
Semnarea ordinului a fost rezultatul interventiei Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", care a inceput demersurile in acest sens acum sase luni. "Actualul ordin este o etapa premergatoare interzicerii pescuitului industrial in Delta Dunarii, interzicere care se va produce odata cu intrarea Romaniei in UE", afirma Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu". Versiunea actuala a ordinului nu coincide cu cea initiala, care interzicea complet pescuitul sportiv si era redactata de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). Intre aceasta si cele doua ministere a fost nevoie de actiunea mediatoare a Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", al carei rezultat a fost prezentul ordin. Obstacolele din calea acestui lobby s-au limitat la birocratia existenta in (ANPA), dar interventia directa a ministrului Flutur a limpezit apele.

adrian ionascu
senior
senior

Mesaj de adrian ionascu » 19 Iul 2005, 12:12

wilddanube
veteran
veteran

Mesaj de wilddanube » 19 Iul 2005, 12:51

Se pare ca este un lucru real
Sa vedem cum o sa fie cu "implementarea" atat pentru bastinasi cat si pentru " sportivii" care arunca in sac stiuca sub kg.

Felicitari organizatiei "salvati stiuca" lui Liviu, Cristi, Adi, Malin, Sorin etc si celor care si-au dat semnaturile

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 19 Iul 2005, 13:23

Nu pot sa fiu decat extrem de bucuros in privinta acestui ordin. Chiar daca nu sunt intru totul de acord cu ceea ce cuprinde, sper din suflet ca va avea efecte pozitive.
Intrebare: de cand intra in vigoare?
Iata si cu ce nu sunt de acord:
- interdictia de pescuit pentru lipan, un peste care nu mi se pare a fi mai amenintat decat pastravul indigen, cel putin in zona noastra. O optiune mai buna cred ca era inchiderea apelor cu probleme. Totusi, daca ordinul ramane asa il voi respecta asteptand sa vad efectele ordinului.
- cresterea dimensiunii minime la biban nu mi se pare justificata in zona noastra unde populatia de biban a crescut fenomenal in ultimii 2-3 ani. Aici ma refer la lacurile Alesd, Gilau, Tarnita, Belis.

george.
junior
junior

Mesaj de george. » 19 Iul 2005, 13:24

eu nu cred ca o sa aiba vreun efect legea decat asupra celor care au drept de control in delta sa zicem (efect pozitiv pentru ca o sa fie spaga mai mare).Dar poate ca nu am dreptate ...adica sper din toata inima.

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 19 Iul 2005, 14:38

Decizia este super buna!!!!
De acum sa speram ca o sa existe si cineva care sa o puna in practica!
Oricum este un inceput!
La mai mare!
Spining....Prea bun ca sa fie light...

dinuta
junior
junior

Mesaj de dinuta » 20 Iul 2005, 06:52

Trebuie sa recunoastem ca este un pas mare facut cu ajutorul unor pescari adevarati.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 20 Iul 2005, 11:39

Sa vedem cum se va respecta....adica eu am mari dubii...poate asa sunt eu nebun. :roll:

muffintop
junior
junior

ma cam indoiesc

Mesaj de muffintop » 20 Iul 2005, 13:14

de corectitudinea organelor de control, cu atat mai mult cu cat ii cunosc pe multi dintre ei si stiu ce le poate pielea. traim in tara nimanui, sa fim seriosi... eu sunt pregatit sa pun pariu ca nu va scadea cu mai mult de 15-20% cantitatea de stiuca scoasa din delta. si asta cred ca ar fi un procent beton, dat fiind gradul de civilizare al localnicilor. eu altceva ma intreb: exista oare o limita a nesimtirii si nepasarii in zona??? eu cred ca nu....

PS bravo academia, bravo liviu mihaiu!!!!!!! toti ar trebuis a luam exemplul lor si pe balta nu numai pe forum. cand ati crutat ultima stiuca de peste 3 kg, colegi de forum?... :?: :cry:

vijelie
veteran
veteran

Re: ma cam indoiesc

Mesaj de vijelie » 20 Iul 2005, 14:52

PS bravo academia, bravo liviu mihaiu!!!!!!! toti ar trebuis a luam exemplul lor si pe balta nu numai pe forum. cand ati crutat ultima stiuca de peste 3 kg, colegi de forum?... :?: :cry:[/quote]

:twisted: saptamana trecuta am curatzat ultima stiuca de trei kg.UPS pardon am crutzat ultima stiuca de 3gr. :twisted:
PS . idea este buna dar sa nu va asteptati sa o respecte cineva in afara de pescarul sportiv :lol: .
prind cat prind,si cand nu mai prind...inseamna ca am secat lacul!!

Scrie răspuns