Cat de importanta e discretia la pescuit!!!
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- Mugurstefan
- veteran
Cat de importanta e discretia la pescuit!!!
Intreb pentru ca pe specii nu ma pot pronunta.
Stiu , parca toata lumea spune ca e important sa nu te vada si sa nu te auda nici un peshte !
Dar totusi , am avut atacuri si am prins si dupa o discutie pe mal cu camaradul de spinning.
Deci cat de afectati sunt peshtii de prezenta noastra,Si care sunt cei mai speriosi samd. ?
Stiu , parca toata lumea spune ca e important sa nu te vada si sa nu te auda nici un peshte !
Dar totusi , am avut atacuri si am prins si dupa o discutie pe mal cu camaradul de spinning.
Deci cat de afectati sunt peshtii de prezenta noastra,Si care sunt cei mai speriosi samd. ?
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !
Mugur Dixit !
Cred ca trebuie sa ai in vedere zgomotul de fond, si sa incerci sa nu-l depasesti, sa nu produci zgomote deferite. Cele mai paguboase si totodata mai greu de evitat sunt cele produse atunci cind calci pe crengi uscate care se rup sau cind treci printre crengi uscate (cu mentiunea ca cele produse pe sol se transmit mai bine in apa decit cele produse in aer).
Alte zgomote produse in mod curent de pescari (si atit de comune pentru ei incit nu realizeaza efectul pe care-l au asupra pestelui) sunt cele produse de plumbul prea greu (atit la lansare cit si prin fluieratul firului intepenit in curentul apei) sau de semnalizatoarele acustice (indiferent ca vorbim de clopotei sau altele mai moderne).
Eu privesc batul ca o cutie de rezonanta si fac analogie cu acel "telefon" (cu care cred ca s-au jucat mai toti copii) realizat din doua cutii la care faceam "membrana" din celofan la cite un capat si intre ele intindeam un fir de ata. Chiar sunt curios ce efect are sunetul clopotelului (prins pe virful batului) asupra pestelui care tocmai a apucat momeala din cirlig. Poate ma insel, dar eu evit astfel de zgomote.
Alte zgomote produse in mod curent de pescari (si atit de comune pentru ei incit nu realizeaza efectul pe care-l au asupra pestelui) sunt cele produse de plumbul prea greu (atit la lansare cit si prin fluieratul firului intepenit in curentul apei) sau de semnalizatoarele acustice (indiferent ca vorbim de clopotei sau altele mai moderne).
Eu privesc batul ca o cutie de rezonanta si fac analogie cu acel "telefon" (cu care cred ca s-au jucat mai toti copii) realizat din doua cutii la care faceam "membrana" din celofan la cite un capat si intre ele intindeam un fir de ata. Chiar sunt curios ce efect are sunetul clopotelului (prins pe virful batului) asupra pestelui care tocmai a apucat momeala din cirlig. Poate ma insel, dar eu evit astfel de zgomote.
- Mugurstefan
- veteran
[.
Eu privesc batul ca o cutie de rezonanta si fac analogie cu acel "telefon" (cu care cred ca s-au jucat mai toti copii) realizat din doua cutii la care faceam "membrana" din celofan la cite un capat si intre ele intindeam un fir de ata. Chiar sunt curios ce efect are sunetul clopotelului (prins pe virful batului) asupra pestelui care tocmai a apucat momeala din cirlig. Poate ma insel, dar eu evit astfel de zgomote.[/quote]
Fantastic ! Uite la asta nu m-am gandit.
Si cand ma gandesc ca la 'grund' cand dau pe RAU FOLOSESC NUMAI CLOPOTEL la semnalizare.......
Cred ca aveti (adelin&IoanS) multa dreptate.
De acum inainte o sa fiu mai atent.....
Eu privesc batul ca o cutie de rezonanta si fac analogie cu acel "telefon" (cu care cred ca s-au jucat mai toti copii) realizat din doua cutii la care faceam "membrana" din celofan la cite un capat si intre ele intindeam un fir de ata. Chiar sunt curios ce efect are sunetul clopotelului (prins pe virful batului) asupra pestelui care tocmai a apucat momeala din cirlig. Poate ma insel, dar eu evit astfel de zgomote.[/quote]
Fantastic ! Uite la asta nu m-am gandit.
Si cand ma gandesc ca la 'grund' cand dau pe RAU FOLOSESC NUMAI CLOPOTEL la semnalizare.......
Cred ca aveti (adelin&IoanS) multa dreptate.
De acum inainte o sa fiu mai atent.....
Ultima oară modificat 03 Ian 2005, 13:06 de către Mugurstefan, modificat 1 dată în total.
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !
Mugur Dixit !
Nu cred ca prezenta pescarului pe mal, determina pestii sa reactioneze intr-un mod sau altul. Eventual actiunea exhaustiva pe care o desfasoara pescarul in activitatea de pescuit poate influenta pestele.Adelin(Arad) scrie:Pt. a ne putea face o ideie despre cum reactioneaza pestii la prezenta noastra pe mal, mai mult sau mai putin galagioasa, eu zic sa facm o paralela cu reactia animalelor salbatice atunci cand le surprindem in camp deschis.![]()
Cred ca nu e mare diferenta, doar ca difera putin animatia.
Pai daca pui o sperietoare pe camp crezi ca are efect ? Animalele tot vor veni sa manance.

Unul din cei mai sensibili la zgomote si la prezenta pescarului pe mal este cleanul .
Cei care pescuiesc la clean stiu ca daca nu reusesc sa fie extrem de discreti risca sa nu vada nici macar o coada de clean dar sa mai si prinda.
Camuflajul dupa tot felul de tufe , lansarea nalucilor de la o oarecare distanta fata de apa , precum si o liniste deplina cred ca sunt esentiale .
Exista si unele zile de exceptie cand cleanul musca prosteste renuntand parca la orice fel de precautie.
Norocul pescarului este insa ca acest peste este desebit de lacom si curios .
Tot sensibil mi s-a parut si avatul care dispare imediat ce sesizeaza prezenta pescarului pe mal si asta indeosebi in lacuri .
Stiuca mi s-a parut a fi cea mai putin afectata de zgomote si ''imprudente''.
Mi s-a intamplat nu de putine ori ca dupa ce trageam 5 chile de buruieni la o lansare mai putin reusita in preajma bardisului ( insotite de maruntelile din buze de rigoare si reamintirea celor mai inedite urari ''de dulce'') la urmatoarea lansare in acelasi loc stiuca sa atace fara probleme de parca nimic nu se intamplase .
Cei care pescuiesc la clean stiu ca daca nu reusesc sa fie extrem de discreti risca sa nu vada nici macar o coada de clean dar sa mai si prinda.
Camuflajul dupa tot felul de tufe , lansarea nalucilor de la o oarecare distanta fata de apa , precum si o liniste deplina cred ca sunt esentiale .
Exista si unele zile de exceptie cand cleanul musca prosteste renuntand parca la orice fel de precautie.
Tot sensibil mi s-a parut si avatul care dispare imediat ce sesizeaza prezenta pescarului pe mal si asta indeosebi in lacuri .
Stiuca mi s-a parut a fi cea mai putin afectata de zgomote si ''imprudente''.
Mi s-a intamplat nu de putine ori ca dupa ce trageam 5 chile de buruieni la o lansare mai putin reusita in preajma bardisului ( insotite de maruntelile din buze de rigoare si reamintirea celor mai inedite urari ''de dulce'') la urmatoarea lansare in acelasi loc stiuca sa atace fara probleme de parca nimic nu se intamplase .
Referitor la clean, va spun o intamplare. Acum cativa ani, pe Crisul Negru, eram la scaldat cu cativa prieteni. Langa noi, cam la 7-8m, un tip prindea clean in prostie, la pluta, cu boaba de porumb. Ce ziceti de asta?Sorin scrie:Unul din cei mai sensibili la zgomote si la prezenta pescarului pe mal este cleanul .
...
Eu cred ca foarte mult conteaza zona, adica felul cum e obisnuit pestele. Acolo unde ne scaldam noi era un loc "special" de scaldat. Deci cred ca era obisnuit cu zgomotele care le faceam. Dar parca imi vine sa zic: "nici chiar asa!"
Legat de avat, eram la Dunare pe niste bolovani, iar nesimtitul de avat ma stropea intr-una pe picioare. Era asa aproape de mine, ca-mi venea sa las lanseta, sa iau un par si sa-l astept...

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
OpreOvidiu a scris:"Nu cred ca prezenta pescarului pe mal, determina pestii sa reactioneze intr-un mod sau altul. Eventual actiunea exhaustiva pe care o desfasoara pescarul in activitatea de pescuit poate influenta pestele.
Pai daca pui o sperietoare pe camp crezi ca are efect ? Animalele tot vor veni sa manance."
...
... 

Pai daca pui o sperietoare pe camp crezi ca are efect ? Animalele tot vor veni sa manance."