Pentru Gabryell:
"Sezonul la salmo. e mult mai scurt decat la celelalte specii, care chiar daca se prind si la stilul 'fly', capturi deosebite si frecvente de stiuca, salau, clean etc. tot la spinning o sa avem, chiar daca unii incearca sa dovedeasca contrariul."
Ma amestec si eu in aceasta discutie ... nu cu intentia de a "a da lectii" sau a face critica. Vreau doar sa-mi expun pererea.
Lungimea sezonului la o anumita specie nu are nimic cu frectventa cu care se prind anumite specii de peste. Daca nu se prind prea multe exemplare de stiuca sau salau la MA nu inseamna ca PMA este mai putin efectiv la aceste specii. Pescarii la MA care pescuiesc la stiuca si salau nu sunt prea multi in Ro si cei care exista, o parte din ei, au inca prea putina experienta de felul in care pescuitul in sine trebuie abordat.
"Muscarii" nu incerca sa dovedeasca nimic. Ei pescuiesc cu MA de dragul pescuitului.
Diferenta dintre spining si pma este distanta de lansare a artificialei.
Placerea si in acelasi timp "calcaiul lui Ahile" este faptul ca pescarul la MA se afla la o distanta mult mai mica de peste ca la spining. (asta in mod general si nu in cazuri particulare) Fiind atat de aproape de un animal salbatic trebuie sa ai rabdare si sa te misti cu mare grije. Mai mult de 75 % din pescarii pe care i-am intalnit pe malul apei se "napustesc/arunca" efectiv in apa si pe mal bat "pas de defilare".

Cumetrele cu vechime "stiu" ca pericolul eminent pentru ele, vine din exteriorul mediului in care traiesc. Ele sunt sesizate in acest caz de prezenta pescarului si stau nemiscate. Dar exista si exceptii.
Pescuitul la MA la stiuca si salau este in faza de pruncie in Ro. Cand vor exista tot atati de multi pescari al MA ca si cei la spin la aceste specii, atunci nu cred ca diferenta intre nr. capturilor v-a fi atat de relevanta ca in prezent.
Din pacate problema cea mai mare a incepatorilor, sau celor ce ar vrea sa incepa cu pma, este alegerea sculelor. Pentru a alege un bat si un fir trebuie cunoscute anumite detalii ce sunt cheia usurintei cu care firul v-a fi lansat si in consecinta a invatarii corecte a lansarii. Din experienta va spun ca folosind o tehnica adecvata si cu o scula bat+fir in balans perfect, in 10 minute se poate invata lansare de baza "peste cap",
corect. Problema este nu de a invata mecanica lansarii ci de a o transfera simturilor, ac ea sa devina o miscare reflexa. Trebuie antrenament, mult antrenament. Sute de ore pescuit efectiv si poate zeci de ore de antrenament pe un gazon.
Una din greselile frecvente este ca se achizitioneaza scule "prea ieftine". Fara ajutor din partea unuia care are habar, procesul de invatare a lansarii v-a fi foarte anevoios. La o scula ieftina, de ex. blankul este de o calitate ce lasa de dorit si are si o serie de asa numite "defecte" de constructie. In majoriatea cazurilor nu s-a investit suficient timp pentru a incorpora o combinatie adecvata de fibra de sticla/carbon in fabricarea batului. Acest lucru face ca batul sa aibe zone moarte de actiue si fiind fara experienta, pescarul incepator v-a avea dificultate in a decide care este miezul problemei ca nu este in stare sa lanseze. Este batul, firul, tehnica, conditiile meteo ...?
Nu exista reguli general valabile si de aici si dificultatea de a da sfaturi.
Teorii sunt cu sutele si care dintre ele este cea potrivita celui in cauza este foarte greu de stabilit, ... mai ales de la distanta.
Aceasta ultima parte a interventiei mele nu se adreseaza doar lui Gabryell. Cineva a scris ca a incercat sa invete sa pescuisca cu scule la MA dar nu a reusit mare lucru.