ape cu vegetatie / agataturi

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 26 Aug 2004, 13:06

Multumesc, dar nu prea inteleg montajul. Bombeta ce este? O pluta sau un plumb culisant? Si mai jos de aceasta se afla o margica.... acesteia ii inteleg rolul... dar mai departe? Este vorba de un vartej triplu sau trei vartejuri puse in serie?
Stiam ca vartejul triplu este alcatuit din trei varteje care au doar un capat comun. Ceva de genul literei "T" sau cu unghi de 120 grade intre ele (oricum au mobilitate)
La ce sa foloseasca vartej triplu la legat oscilanta?
Luminati-ma! :)

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 26 Aug 2004, 13:20

Costica face confuzie intre vartejul triplu si acel vatej in T (folosit la stationar pentru legarea plumbului, momitoarelor).
Vartejul triplu se foloseste pentru eliminarea efectului de rasucire a firului datorat rotativelor (se foloseste in special pe ape putin adanci)

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 26 Aug 2004, 13:24

Bombeta seamana cu o pluta dar are densitatea apei. Ajuta la marirea distantei de lansare insa fara sa impiedice in apa evolutia nalucii.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 26 Aug 2004, 13:26

Aha... asa credeam si eu. De-asta am intrebat, caci vartejul in T il foloseam pentru pescuitul stationar cu plumb greu in curent, sau la diferite strune.
Deci vartejul triplu sunt chiar mai multe vartejuri inseriate?
La ce foloseste inelul despicat?
Multumesc!

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 26 Aug 2004, 13:32

Inelele despicate le folosesc pentru ca nu am gasit vartej triplu, si am considerat ca este o modalitate destul de buna pentru a lega trei vartejuri simple in serie.
Despre acel vartej in T Iliuta poate sa-ti spuna foarte multe.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 26 Aug 2004, 13:47

Domnilor, un vartej ca cel din imagine nu am vazut, si nici montura acesta. Eu foloseam vartejul in T la monturi de fix, pt salau.

Da de aia sunt aici, ca sa invat! :lol:

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 26 Aug 2004, 13:57

Majoritatea suntem aici sa invatam. (fara iconita pentru ca am "vorbit" serios).

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Aug 2004, 14:33

Bombetele sunt de trei feluri. Pot fi mai grele decit apa, aceeasi densitate, sau mai usoare. Utilizarea se face in functie de adincimea apei, sau in functie de adincimea la care vreti sa va evolueze naluca.
Bombeta a fost inventata ca sa poti arunca departe naluci usoare.
Virtejul triplu, nicidecum in T, pur si simplu trei virteje legate unul de altul, se pune ca sa impiedice vrilajul firului. Perla de pe schema este acolo ca sa protejeze nodul.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 26 Aug 2004, 18:38

Eu aveam acasa (de circa 3 ani, noua, nefolosita, primita cadou) o bombeta. Vara asta am luat-o prima data la o iesire pe Prut. Cum decizia de a o incerca a fost luata intempestiv, a trebuit sa improvizez. Asa ca am folosit un singur virtej, din acela cu agrafe la ambele capete si nu am remarcat probleme de rasucire a firului. Am utilizat-o pentru rotative.
Probleme am intimpinat la agatarea rotativei pe fir, dar cu putin exercitiu, dupa mai multe lansari, am ajuns sa gasesc frinarea optima (pe cadere) care sa evite aceasta neplacere.

Despre rezultate insa ... trebuie sa mai insist!

PS. Am utilizat o bombeta notata 30 -> 3. Eu am dedus ca are 30 de grame, dar in apa se comporta ca un lest de 3 grame. Pot sa va spun ca evolueaza in apropierea suprafetei (chiar se ridica la suprafata daca o trag prea rapid).

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 27 Aug 2004, 09:21

Revin cu citeva precizari.

Am folosit fir de 0,30 mm. S-ar pare ca este prea gros.
Insa probleme de rasucire a firului apar daca tija tubulara a bombetei este curbata (cel putin asa cred eu). Iar tija aceasta se va curba in timp fara un dispozitiv care s-o tina dreapta (la pastrare sau la transport). Si inca ceva. Acel opritor (eu am folosit din cauciuc) probabil ar fi mai bine sa fie inlocuit cu unul din plastic (forta de frecare mai mica).

Imi place cum se lucreaza cu bombeta, sper sa am sansa sa prind ceva cu aceasta montura (inainte de a o pierde - agata).

Scrie răspuns