1. Dacă se intenţionează schimbări ale legislaţiei în domeniul pescuitului. Dacă da, cand şi, mai ales, în ce sens.
2. Dacă autorizaţiile emise, la începutul lui 2012, răman valabile. În cazul nostru, este vorba de lacul Snagov. Am derulat deja doi ani, în cadrul unui program de cinci (cat urma să fie valabilă autorizaţia). Am băgat nişte resurse, avem ceva realizări, am vrea să mergem înainte. Pentru 2013, am bugetat sume importante. Dacă rîman valabile autorizaţiile, mergem înainte. Dacă nu, ne concentrăm pe alte domenii
3. Cand estimează că vor apare noile permise ANPA. Vom susţine ideea ca acestea să fie valabile 365 (366) de zile. Dacă tot apar tarziu, barem să fie valabile pe un an, după cum s-a plătit.
4. Dacă intenţionează să confere drepturi mai largi asociaţiilor, strict în raport cu lupta împotriva braconajului
5. Vom propune ca pentru pescuitul recreativ în apele de şes să se plătească o singură taxă (acum ANPA şi ARBDD sunt sub aceeaşi pălărie)
6. Alte probleme care ne preocupă, mai ales pe linia schimbării atitudinii instituţiilor de stat, în sensul ca acestea să devină mai active în apărarea legii.
7. Alte probleme care interesează strict şi direct Asociaţia Pescar Club 21.
Aşa cum am promis, voi face o scurtă informare cu rezultatul întalnirii, care a durat cca o oră şi jumătate.
Pct.1 şi 2. : deşi nu este de maximă urgenţă modificarea legislaţiei şi nu se va face în viteză, se gandesc la anumite modificări ale legilor care privesc pescuitul. Adică, Ord 23/2008 si Legea 317/2009 modificata, pe trei coordonate:
- punerea de acord cu legislatia europeana si armonizarea cu legile din domeniu, existente in statele vecine
- eliminarea ambiguitatilor si a termenilor care pot fi interpretati in mod tendentios, in raport cu unele interese marunte
- prevederi mai stricte privind protectia mediului si mai severe privind abaterile de la lege
In alta ordine de idei, autorizatiile acordate asociatiilor vor ramane valabile si vor fi prelungite pe baza rapoartelor anuale de activitate.
Se are in vedere si modificarea H.G.1016 privind tarifele de pescuit, probabil se va renunta la ideea taxei zero in cazul pensionarilor. Este posibila si o crestere usoara a taxei care acum este de 30 de lei
Pct.3 - avem promisiune ferma ca distribuirea permiselor pentru anul viitor va incepe inca din noiembrie 2013. Aproape sigur, nu se mai merge pe sistemul cardurilor de plastic + timbre, deoarece complica mult viata tuturor (ANPA, asociatii, pescari). Probabil se va reveni la cartonase (cum sunt cele de la ARBDD), iar pentru a nu depinde emiterea lor de restrictile bugetare, acestea vor fi platite separat de beneficiari. Nu va costa mai mult de 0,10 lei cartonasul.
Dar, nu par a fi foarte grabiti sa scoata cartonasele pentru 2013.
Pct. 4 si 6. - se vor gandi, dar problema este mai complexa si nu exista inca un punct de vedere.
Pct.5 - n-am mai deschis discutia, in contextul discutiei a parut inoportuna
Pct. 7 - dnul presedinte Gherghisan, care a fost asistat de un consilier, a notat cateva cerinte de-ale noastre, care ne-ar simplifica putin activitatea de zi cu zi, declarandu-se un sprijinitor al ideilor novatoare. Este vorba si de posibilitatea de a lucra si online, de a reduce birocratia si complicatiile produse de sistemul actual.
Au mai fost si probleme care intereseaza exclusiv membrii asociatiei noastre.
Dl.presedinte ne-a intrebat ce parere avem despre dl.Popescu si federatia sa. Cred ca banuiti ce i-am spus, l-am prezentat pe dl.Popescu ca pe un mare "pescar in ape tulburi", campion la procese pierdute si aflat aproape (7 noiembrie 2013) de desfiintarea "marii federatii de mucava".
O ultima vorba : cateva idei au fost relatate, in avanpremiera, de un user mai tanar. Ii urmaresc de mult evolutia pe forum, iar acum fac un gest rar, in cazul meu: imi scot palaria in fata lui !
Daca avem astfel de tineri, cred ca mai exista sperante