Ancorat pe DUNARE

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 25 Oct 2010, 20:33

Cum e faza cu soricelul ? Nu descrie cineva mai detaliat ?
Multumesc.

ANDREI RIGA
veteran
veteran
Mesaje: 1653
Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
Contact:

Mesaj de ANDREI RIGA » 25 Oct 2010, 20:39

Nu stiu ce a facut Dragos, dar la mine lucrurile sunt simple: ca sa nu se mai deschida (cracaneze) si sa ofere mari pozsibilitati de agatare, am legat bratele cu un soricel. Soricel = colier de plastic de unica folosinta :D Nu este nici o filozofie si acum am o greutate compacta cu coada !

feugen
veteran
veteran
Mesaje: 2972
Membru din: 21 Oct 2007, 20:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de feugen » 25 Oct 2010, 21:28

ANDREI RIGA scrie:Nu stiu ce a facut Dragos, dar la mine lucrurile sunt simple: ca sa nu se mai deschida (cracaneze) si sa ofere mari pozsibilitati de agatare, am legat bratele cu un soricel. Soricel = colier de plastic de unica folosinta :D Nu este nici o filozofie si acum am o greutate compacta cu coada !
Ma asteptam la o cu totul alta explicatie. Oricum, ideea cu soricelul am preluat-o si acum procesez dar in alta directie fata de a transforma ancora intr-o simpla greutate.
Bucuresti

Avatar utilizator
storm fish
veteran
veteran
Mesaje: 853
Membru din: 07 Sep 2007, 20:19

Mesaj de storm fish » 25 Oct 2010, 21:39

Eu folosesc pe dunare 3 feluri de greutati 8,10 si 25kg.Pe cea de 25 am folosito de cateva ori la apa adanca si curent puternic,e sigura,dar e tare greu de ridicat.
Un accesoriu important este si sfoara cu care se leaga greutatea.E buna una cat mai subtire si rezistenta,gen ata de parasuta.Nu opune rezistenta la curent.Pentru a evita unele neplaceri cu greutati grele folositi manusi din alea ce se folosesc la sudat(sunt utile si la somnii mari)
Pe dunare ma ancorez doar intr-un singur capat.Folosirea unui flotor ,gen pet 5 litri gol,legat capatul sforii e indicat, iar barca e bine sa fie legata cu o carabina de acel bidon.
la fiecare sedinta de pescuit invat cate ceva.....

Avatar utilizator
cristi cristi
veteran
veteran
Mesaje: 790
Membru din: 29 Oct 2009, 13:06

Mesaj de cristi cristi » 25 Oct 2010, 21:39

eu ca ancora folosesc un sabot de frana de tren e cam la 9kg cel mic si 12kg cel mare si nam avut vreodata ptobleme sal tarasca curentul sau ceva de genul e suficient pt oricat de puterni e curentul

dragos_g
senior
senior
Mesaje: 388
Membru din: 10 Noi 2004, 13:30
Localitate: Bucuresti

Mesaj de dragos_g » 25 Oct 2010, 21:47

Treaba cu shoricelu sta cam asa: sfoara o leg de inelul din varful ancorei, o trec de-a lungul tijei si o prind cu un shoricel de ochetul normal de legare. In cazul in care ancora se agata de un obstacol trag tare si shoricelu; se rupe. In acel moment tragi practic in sensul invers al celui de agatare al carligelor ancorei si aceasta are sanse mult mai mari sa scape din agatatura.
Dupa cum am zis am reusit de doua ori sa scot ancora din pomi cu aceasta metoda.

feugen
veteran
veteran
Mesaje: 2972
Membru din: 21 Oct 2007, 20:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de feugen » 25 Oct 2010, 21:58

dragos_g scrie:Treaba cu shoricelu sta cam asa: sfoara o leg de inelul din varful ancorei, o trec de-a lungul tijei si o prind cu un shoricel de ochetul normal de legare. In cazul in care ancora se agata de un obstacol trag tare si shoricelu; se rupe. In acel moment tragi practic in sensul invers al celui de agatare al carligelor ancorei si aceasta are sanse mult mai mari sa scape din agatatura.
Dupa cum am zis am reusit de doua ori sa scot ancora din pomi cu aceasta metoda.
Exact la asa ceva m-am gandit. Singura problema este calibrarea soricelului. Cred ca mai simplu de calibrat este inlocuind soricelul cu un fir monofilament de 0,40. Voi incerca sa explic atasand poze cu ancora mea.

ancora armata
Imagine

ancora stransa
Imagine
Firul mono se leaga de inelul normal de prindere numerotat de mine cu 1.
Funia se leaga de inelul 2. In ancorare firul mono va fi legat de funie astfel incat cu mono-ul intins sa ramana o bucla de cca 50cm de funie. La ridicarea ancorei, daca aceasta este prea bine fixata mono-ul se va rupe, iar ancora va fi trasa invers (de 2) astfel dezarmand bratele.
Un dezavantaj este acela ca trebuie sa ai la tine ceva fir mono pentru a confectiona "sigurante" pentrtu ancora in situatia in care schimbi locul mai des.

P.S. O ancora modelul din poza cu o greutate de 1,5kg este mai mult decat suficienta. Ar merge si la jumatate din aceasta greutate insa la momentul respectiv nu am gasit de cumparat.
Bucuresti

ANDREI RIGA
veteran
veteran
Mesaje: 1653
Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
Contact:

Mesaj de ANDREI RIGA » 27 Oct 2010, 15:11

Inteleg ca dintre cei care merg des pe Dunare nu este nimeni dornic sa-si spuna parerea si sa ne dea un sfat? :? :?

Avatar utilizator
kingofbeasts
veteran
veteran
Mesaje: 2873
Membru din: 20 Mar 2008, 16:58
Localitate: sibiu
Contact:

Mesaj de kingofbeasts » 28 Oct 2010, 23:55

ANDREI RIGA scrie:
Ancora asta o folosesc stransa cu un "soricel"de plastic, ca sa nu o pierd. Ptr ancorari"grele" folosesc o greutate de cantar de 10 kg. Pe mine ma intereseaza cum trebuie sa o fac: mai sus , mai jos , in lateral, cu doua ancore ? cat de lunga tre sa fie franghia? ancora sa fie sus pe prag?
:D Multumesc
raportat la prag, in general trebuie sa te ancorezi langa el (in apa mai adanca) de regula la 2-3 m de prag. asta ca sa poti pescui paralel cu pragul .
daca vrei sa pescuiesti perpendicular pe prag poti sa te pui si la apa mica cu ancora pe prag. ca sa gasesti pragul (in ipoteza in care nu ai sonar si nu-ti poti da seama foarte bine dupa curentul apei ) poti folosi ancora astfel: te pui mai in larg si lasi ancora pana pe fund. o salti cam 1-2m si pornesti spre mal (perpendicular pe el ) pana cand simti ca ancora a lovit in prag (daca ti funia ancorei in mana o sa simti la mana , daca ai legat de barca o sa ai un mic stop al barcii). atentie insa la sfoara ancorei sa nu ajunga la motor. :wink:
ca lungime sfoara trebuie sa fie mai lunga decat adancimea apei + inaltimea valului maxim cu o toleranta de 1-2m . o sfoara prea lunga iti da prea multa posibilitate de miscare in jurul ancorei , una prea scurta te poate scoate de pe fund la valuri sau te poate face sa iei apa. bidonul legat de capatul sforii pe post de flotor e necesar mai ales daca in caz de forta majora n-ai timp sa desfaci si trebuie sa tai sfoara.
la o singura ancora te legi de varful barcii astfel incat barca sa despice apa pe cat posibil si forta de impingere a apei in barca sa fie cat mai mica.
la 2 ancore te legi undeva intre mijlcul barcii si varful ei cam la o treime din aceasta distanta de mijloc. o ancora in amonte si una in aval, cu spatele spre mal. astfel barca tinde sa stea cu varful inspre curent (ceea ce e indicat dupa cum am zis mai sus) dar ai si posibilitatea sa intorci barca sa sparga valul tragand de una din sfori si eventual slabind-o pe cealalta (asta pentru ca pe Dunare mai circula si vapoare iar directia din care vine valul difera in functie de sensul lor de deplasare inspre amonte sau in aval) :wink:
metoda cu 2 ancore o folosesc de regula barcile care au cel putin 2 pescari (pentru ca e mai usor de manevrat in 2 doua ancore simultan) sau craparii. cel mai frecvent se foloseste ancorarea de varf intr-un singur punct. pentru asta trebuie sa alegi de regula locurile cu un curent relativ puternic si liniar unde nu intoarce apa si te tine curentul aproape la punct fix.

partea cu mai sus, mai jos din intrebarea ta n-am inteles-o. mai exact n-am inteles la ce te raportezi (mai sus, mai jos fata de ce? )

Avatar utilizator
Armand
veteran
veteran
Mesaje: 807
Membru din: 20 Apr 2005, 10:20
Contact:

Mesaj de Armand » 29 Oct 2010, 10:21

ANDREI RIGA scrie:Inteleg ca dintre cei care merg des pe Dunare nu este nimeni dornic sa-si spuna parerea si sa ne dea un sfat? :? :?
Eu merg in perioadele bune saptamanal pe Dunare si in perioadele proaste lunar...Merge un sfat de la mine?! :lol:


Cu ancoratul la mine e in felul urmator...

DEPINDE 8)

Depinde de zona unde vrei sa pescuiesti, de substrat, de curent si de pestele pe care il cauti.

Ca ancora am o gantera din aceea cu filet la care poti sa ii adaugi discuri. Las discurile doar la un capat, ca sa arate ca o ciuperca si adaug sau scot in functie de locul unde pescuiesc. Incerc pe cat posibil sa reduc volumul si greutatea bagajului...

Variante posibile:

1) Pescuit la salau, pe prag, curent mediu si agatatura medie. Arunc ancora chiar pe buza pragului cu sfoara de 2-3 ori adancimea apei si leg sfoara de botul barcii. Prefer sa las acora sus pe prag pentru ca e nisip moale sau mal si prinde mai bine. Curentul o sa ne plimbe stanga dreapta insa nu ne afecteaza prea tare.

2) Pescuit la salau in agatatura ca dreaq cu copaci pe fund. Ma leg de-a lungul unui copac, in 2 puncte si caut un loc pe unde pot sa imi strecor jigu. Aici e musai sa fim ancorati fix pentru ca daca ne misca oricat de putin ne pierdem reperele... Varianta asta merge si la crap.

3) Pescuit la salau in agatatura ca dreaq, cu copaci pe fund si n-am gasit nici un canal pescuibil printre cioate. Ma leg cu o sfoara de o cioata de botul barcii, las cativa metri(cati e nevoie ca sa ne departam de ciotaraie) arunc o ancora dupa prag astfel incat sa fac un unghi de maxim 45 de grade cu malul si abordez agatzatura din larg. Din nou merge si la crap.

4) Pescuit la salau in agatzatura ca dreaq cu piatra pe fund. Asta se intampla in general acolo unde malul a fost intarit cu piatra din diverse motive. In astfel de locuri prefer sa iau 1 sau 2 bolovani de pe mal si sa ii leg cu o sfoara mai subtire decat cea de la ancora si sa ii folosesc pe post de ancora pentru ca posibilitatea de a ramane intzapeniti pe fund este maxima. In astfel de zone sunt in general anafore asa ca nu ne putem raporta la curentul apei pentru ca nu are o directie clara de curgere. Asa ca aruncam cele 2 ancore astfel incat distanta pana la barca sa fie de 2 ori adancimea apei si ne strangem intre ele astfel incat sa stam cu lateralul barcii spre directia care ni se pare interesanta.

5) Pescuit pe apa adanca, curent tare si lut tare pe fund. Aici e cel mai nasol pentru ca ancora nu are nici un fel de aderenta pe fund si o taraim dupa noi parca ar fi pe gresie. In astfel de cazuri am abordat 2 strategii:
Sau am aruncat ancora cu multa sfoara si m-am rugat sa gaseasca ceva pe fund in care sa se opreascca...doar ca a trebuit sa repet operatiunea de vreo 4 ori pentru ca ma ducea muuuult mai la vale. SAU...am umplut un sac de plasa cu bolovani de marimea unui pumn. "Ancora" functiona ca o ventuza si se lipea de fundul apei. In astfel de cazuri trebuie sa lasam lungimea la sfoara de cca 3 ori adancimea apei...

Tot timpul barca o las cu botul in amonte si la un unghi de maxim 45 de grade fata de mal.

Si OBLIGATORIU...tot timpul cand ma leg de cioate, ma leg cu noduri pe care le pot desface doar tragand de capatul sforii...pentru ca nu o data a luat-o copacul la vale cu tot cu mine.
Spining....Prea bun ca sa fie light...

Scrie răspuns