


Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Fanica, esti mai cretin decat prevede legea.Fane Facatura scrie:FRPS a inregistrat la OSIM dreptul de organizare a competitiilor sportive oficiale de pescuit sportiv, atat cele nationale cât și cele internaționale care se desfășoară pe teritoriul Romaniei.
Gerula , ghici ce o raspuns popescu la faza asta ?miky scrie:
din punctul meu de vedere, scopul federatiei pe care l-ai citat mai sus, mi se pare usor abuziv si neavenit, atata vreme cat nu va sezizati sa faceti distinctia si modificarile necesare pentru a separa pescuitul sportiv de cel recreativ !
daca sunt de acord sa organizati si sa controlati si sa coordonati orice tine de pescuitul sportiv in sensul amator si profesionist al obtinerii de performate sportive, nu cred ca aveti motivatia si justificarea sa aveti pretentie de organizare si control asupra pescuitului recreativ ca hobby ! Chiar daca legea e ambigua in momentul de fata si nu face diferenta clara intre acesti termeni, voi, daca sunteti de buna intentie ar trebui sa faceti din proprie initiativa demersurile pentru a face aceasta separatie...
cata vreme folositi legea ca atare si va convine starea de fapt , mie unul imi arata ca FRPSC sau mai precis initiatorii acestui proiect nu sunt nici sinceri nici bine intentionati !
E o abureala aia ca pescuitul este un hobby mai special care exploateaza o resursa a statului si de aia trebe organizat si reglementat de voi ! pentru asta cetateanul, ca pentru orice hobby, plateste un impozit/taxa (permis) direct in bugetul statului !
Hai , sa nu te obosesti iti arat eu !apsalba scrie:Ar fi bine sa citesti legile, nu sa emiti pareri personale.
Ia si studiaza:
Legea 69/2000
Art. 1
(1) Prezenta lege reglementeaza organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania.
(2) In sensul prezentei legi, prin educatie fizica si sport se intelege toate formele de activitate fizica menite, printr-o participare organizata sau independenta, sa exprime sau sa amelioreze conditia fizica si confortul spiritual, sa stabileasca relatii sociale civilizate si sa conduca la obtinerea de rezultate in competitii de orice nivel.
(3) Termenii folositi in textul legii au semnificatia stabilita in anexa care face parte integranta din prezenta lege
ANEXA - DEFINITII
In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
..............................................
e) oficiali sportivi - persoanele a caror activitate conduce la organizarea si administrarea activitatii sportive de agrement, recreative si competitionale, aflate in relatie cu structura sportiva pe baza de contract de munca, conventie civila de prestari de servicii sau voluntariat.
I-auzi, cica oficialii se ocupa si de activitatile de agrement si recreere.
Art. 37
(1) Federatiile sportive nationale au urmatoarele atributii principale:
a) elaboreaza strategia nationala de dezvoltare a ramurii de sport si controleaza aplicarea acesteia de catre membrii afiliati;
b) organizeaza, conduc, controleaza si supravegheaza activitatile si competitiile sportive oficiale la nivel national, in baza statutelor si regulamentelor adoptate;
De ce o fi zis activitatile si competitiile la nivel national si nu a zis simplu : competitiile oficiale? Acum vedem si cine face controlul activitatilor si competitiilor de pescuit.
PS Nu confunda o federatie sportiva infiintata in baza Legii nr. 69/2000 cu o amarata de asociatie. Citeste legea 69/2000, nu OG 26/2000.
Art. 48
(1) Revocarea recunoasterii functionarii oricarei structuri sportive este de competenta Agentiei Nationale pentru Sport si se va produce in urmatoarele cazuri:
a) scopul sau obiectul de activitate al structurii sportive respective a devenit ilicit, contrar bunelor moravuri, ordinii publice si sigurantei nationale;
b) structura sportiva, fara a fi autorizata, urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit si pe care l-a declarat;
c) deciziile adunarii generale sunt luate cu incalcarea dispozitiilor statutare, actelor constitutive si ale legii;
d) revocarea de drept a recunoasterii functionarii, ca urmare a dizolvarii si lichidarii unei structuri sportive.
(2) Revocarea recunoasterii functionarii unei structuri sportive se face prin ordin al ministrului tineretului si sportului, pe baza constatarilor rezultate din supravegherea si controlul organelor enuntate la art. 46 si are ca efect, dupa caz, suspendarea temporara a Certificatului de identitate sportiva sau radierea din Registrul sportiv a structurii sportive respective.
(3) Impotriva ordinului de revocare a recunoasterii functionarii unei structuri sportive, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (1) lit. d), cel care se considera nedreptatit se poate adresa instantei de judecata in termen de 30 de zile.
(4) De la data declansarii actiunii de atac mentionate la alin.
(3) si pana la pronuntarea hotararii definitive a instantei de judecata ordinul de suspendare temporara a Certificatului de identitate sportiva sau de revocare a structurii sportive in cauza se suspenda.
(5) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a) Ministerul Tineretului si Sportului sesizeaza instanta competenta, in vederea pierderii personalitatii juridice a structurii sportive.
Citeste si autoritatea disciplinara si apoi mai povestim
Titlul V - Autoritatea disciplinara
Art. 46
(1) Autoritatea disciplinara in sport se exercita deplin si legitim potrivit:
a) competentelor date de lege pentru exercitarea dreptului de supraveghere si control al structurilor sportive de catre organul administratiei publice centrale de specialitate pentru sport;
b) statutelor si regulamentelor federatiilor sportive nationale, asociatiilor judetene si ale municipiului Bucuresti, pe ramuri de sport, ligilor profesioniste si Comitetului Olimpic Roman.
(2) Puterea disciplinara da titularilor legitimi, enumerati la alin. (1) lit. b), facultatea de a investiga si, dupa caz, de a sanctiona persoanele si institutiile in culpa.
Art. 47
Modalitatea de exercitare a autoritatii disciplinare se realizeaza prin:
a) un sistem coerent de sanctiuni, corespunzator domeniilor respective, gradat, in functie de gravitatea faptelor;
b) diferentierea graduala a faptelor, aplicarea sanctiunilor, excluderea posibilitatii dublei sanctiuni pentru aceeasi fapta, excluderea retroactivitatii in aplicarea sanctiunilor si interdictia de a da sanctiuni pentru fapte savarsite anterior momentului comiterii faptei in cauza;
c) cauze sau imprejurari care scutesc, atenueaza sau agraveaza raspunderea faptuitorului si cerintele pentru stingerea sau suspendarea sanctiunii;
d) competentele privind cercetarea faptei, determinarea si aplicarea sanctiunii;
e) garantarea dreptului la aparare, stabilind caile de atac impotriva sanctiunilor aplicate.
Hai Gerula , ca sigur tu intelegi altceva !apsalba scrie:O sa incerc sa explic ce inseamna sportul si care este diferenta intre practicarea lui pentru agrement, recreere sau performanta.Ionut the carp scrie:apsalba scrie:Indiferent ca place sau nu cuiva, aceasta va fi federatia care va administra pescuitul sportiv din Romania.
pescuitul sportiv se refera la pescuitul competitional sau orice inseamna pescuit?
Nu vreau sa imi spun punctul meu de vedere ci sa probez afirmatiile prin prevederile legii.
In primul rand vreau sa fac precizarea ca pescuitul a fost recunoscut ca sport in anul 2002 si de atunci intra sub prevederile legii speciale, in acest caz Legea nr. 69/2000.
O sa citez articolele din lege care raspund cumulativ la toate aceste intrebari.
In primul rand ce se intelege prin educatie fizica si sport. Iata ce spune legea:
Art. 1
(1) Prezenta lege reglementeaza organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania.
(2) In sensul prezentei legi, prin educatie fizica si sport se intelege toate formele de activitate fizica menite, printr-o participare organizata sau independenta, sa exprime sau sa amelioreze conditia fizica si confortul spiritual, sa stabileasca relatii sociale civilizate si sa conduca la obtinerea de rezultate in competitii de orice nivel.
(3) Termenii folositi in textul legii au semnificatia stabilita in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
Ce spune anexa?
Iata textul:
ANEXA - DEFINITII
In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) baza sportiva - amenajare specifica ce cuprinde constructii si instalatii destinate activitatii de educatie fizica si sport;
b) Registrul sportiv - document care evidentiaza situatia inregistrarii structurilor sportului in ordine cronologica si care are doua componente: subregistrul structurilor sportive fara personalitate juridica si subregistrul structurilor sportive cu personalitate juridica;
c) Certificat de identitate sportiva - act oficial prin care se atesta calitatea de structura sportiva;
d) licenta de sportiv profesionist - document care atesta existenta unui raport juridic determinat intre un sportiv si un club sportiv profesionist si care este eliberat de o federatie sportiva nationala;
e) oficiali sportivi - persoanele a caror activitate conduce la organizarea si administrarea activitatii sportive de agrement, recreative si competitionale, aflate in relatie cu structura sportiva pe baza de contract de munca, conventie civila de prestari de servicii sau voluntariat.
Ce mai este de retinut? Tot cateva texte:
Art. 2
(1) Educatia fizica si sportul sunt activitati de interes national sprijinite de stat.
(2) Statul recunoaste si stimuleaza actiunile organizatorice si de promovare a educatiei fizice si sportului, desfasurate de autoritatile administratiei publice si, dupa caz, de organismele neguvernamentale de profil in invatamant, in structuri ale apararii nationale, ordinii publice, sigurantei nationale, in sanatate, in societati comerciale, precum si in alte sectoare ale vietii sociale, potrivit reglementarilor legale.
(3) Educatia fizica si sportul cuprind urmatoarele activitati: educatia fizica, sportul scolar si universitar, sportul pentru toti, sportul de performanta, exercitiile fizice practicate cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic.
(4) Statul garanteaza exercitarea functiilor sectorului public si ale sectorului particular in domeniile educatiei fizice si sportului, in conformitate cu principiile colaborarii responsabile dintre toti factorii interesati.
(5) Practicarea educatiei fizice si sportului este un drept al persoanei, fara nici o discriminare, garantat de stat. Exercitarea acestui drept este libera si voluntara si se realizeaza independent sau in cadrul structurilor sportive asociative.
(6) Statul recunoaste si garanteaza persoanei fizice si juridice dreptul la libera asociere in scopul constituirii structurilor sportive.
Cat priveste organizarea si administrarea lui, avem prevederi speciale:
Art. 37
(1) Federatiile sportive nationale au urmatoarele atributii principale:
a) elaboreaza strategia nationala de dezvoltare a ramurii de sport si controleaza aplicarea acesteia de catre membrii afiliati;
b) organizeaza, conduc, controleaza si supravegheaza activitatile si competitiile sportive oficiale la nivel national, in baza statutelor si regulamentelor adoptate;
c) organizeaza si coordoneaza intreaga activitate a arbitrilor pe ramuri de sport, privind formarea, perfectionarea continua, clasificarea si promovarea acestora, pe baza unui regulament propriu de functionare;
d) elaboreaza si realizeaza planurile de pregatire si de participare a sportivilor de performanta romani din cadrul reprezentativelor nationale la competitiile internationale;
e) exercita puterea disciplinara in termenii prevazuti de prezenta lege si potrivit statutelor si regulamentelor proprii;
f) organizeaza sau tuteleaza competitiile oficiale cu caracter international care au loc pe teritoriul Romaniei, cu avizul Ministerului Tineretului si Sportului;
g) colaboreaza cu Ministerul Tineretului si Sportului, cu Ministerul Educatiei Nationale si/sau cu institutiile din structurile acestora pentru formarea si perfectionarea specialistilor din domeniul sportului;
h) promoveaza masurile de prevenire si control al folosirii substantelor interzise si al metodelor neregulamentare, destinate sa mareasca in mod artificial capacitatea fizica a sportivilor sau sa modifice rezultatele competitiilor organizate direct la nivel national, in concordanta cu reglementarile federatiilor internationale, ale Comitetului International Olimpic si ale Agentiei Mondiale Antidoping. Orice alte masuri ce contravin reglementarilor mai sus mentionate sunt nule de drept;
i) intreprind masuri pentru prevenirea si combaterea violentei, precum si pentru promovarea spiritului de fair-play si a tolerantei in activitatea sportiva.
(2) Federatiile sportive nationale asigura reprezentarea Romaniei in competitiile sportive si in organismele internationale la care sunt afiliate.
De aici apare durerea unora pentru ca federatia a fost infiintata.
Tavi scrie:Nea Fane, ziceai undeva ca raspunzi intrebarilor pertinente.
Hai sa incercam:
FRPSC va avea sau isi propune sa aiba vreo legatura, atributie etc legata de organizarea pescuitul non-competitional? Adica cu imensa masa de practicanti ai pescuitului recreativ, ca hobby si care nu participa la nicio competitie de pescuit?
FRPSC intentioneaza sa se implice in vreun fel in administrarea,gestionarea sau organizarea pescuitului non-competitional pe habitatele piscicole naturale?.